Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Rezultati 1 do 10 od 11

Tema: Kupovina novih skija ili ne

Member
    Datum registracije
    26.10.2019

Podrazumevano Kupovina novih skija ili ne

Imam skije Head C120, rekreativno skijam 6 dana godišnje, imam 54 god.
    skijam čisto radi uživanju u zimskim predelima.
    Skije sam platio 70 eur pre par godina i redovno ih servisiram i u odličnom su stanju.
    Da li bih i šta dobio ako bih recimo kupio druge skije za 200-300 eur polovne, tipa Atomic G9 iz 2023g?
    Nemam iskustva sa skijama pa zato pitam, da li bih sa mojim znanjem uopšte primetio neku razliku i da li ima smisla menjati skije kad je u pitanju čisto rekreativno skijanje, bez 100 na sat, skokova, van staze, samo lagano, kratki zavoji i pomalo carving do dole?

Magarčina stekan avatar
    Datum registracije
    15.03.2005
    Skije / Bord
    Stöckli Laser AX, Salomon QST 92
    Godina
    61

Podrazumevano

Treba ti skija u sredini između ta dva modela. C120 je totalno početnički model, a G9 je za baš odlične skijaše.

Member
    Datum registracije
    26.10.2019

Podrazumevano

Pa jel nešto smeta ako skije prevazilaze tehnički nivo skijaša?
    Ja sam laički video da su Head C120 početničke skije iz ko zna koje godine, pa sam samo hteo da kupim novije skije, shodno parama koje mogu da dam za njih, pa sam video da dotične Atomic ima na oglasima sa prihvatljivom cenom.
    Ako imate neki drugi predlog, bio bih zahvalan.

Super Member
    Datum registracije
    12.01.2011
    Godina
    39

Podrazumevano

Ne znam sad najnovije aktuelne cene al ja sam uvek kupovao nove skije za te pare, ne znam zasto bi uopste razmatrao neke polovne i to za veoma napredne skijase. Mane tog pristupa naravno postoje jer teze skije zahtevaju bolju kombijaciju tehnike i snage pa ce verovatno za tebe biti mnogo vise mucenje nego uzivanje sa njima. Nije ista analogija kao naucio sam na jugu, sta mi sad fali da vozim mercedesa.

Member
    Datum registracije
    26.10.2019

Podrazumevano

Razumem poentu, ali moj problem što imam skije stare ne znam ni ja 15-20god i sad želim da kupim novije skije, kako ako nije budžet neograničen, tačnije kako ako ne mogu da odem u prodavnicu i da mi prodavac kaže uzmi ove na osnovu mojih informacija koje mu dam. Jedino šro znam u vezi skija je kolika mi dužina treba, koji su poželjni brendovi i cena skija. Laički sam mislio što skuplja skija to bolja, da li je kod skija možda malo drugačija filozofija?
    Kupuje se skija shodno nivou skijanja i što je manji nivo skijanja skija je jeftinija, i cena nije presudna za kvalitet koji je potreban u datom trenutku za datog skijaša?
    Kupovina skija preko KP , nove ili polovne se uglavnom svodi da prodavci su obični prodavci i ne znaju puno, pa kad onda dođe kupac kao ja, koji isto ne zna ništa, a hoće nešto, kako onda?
    A brendova, modela, milion.

Magarčina stekan avatar
    Datum registracije
    15.03.2005
    Skije / Bord
    Godina
    61

Podrazumevano

Ako skija malo prevazilazi nivo skijaša, to je OK, čak i poželjno. Ako osjetno prevazilazi, tad će skijaš da se konstantno bori da kontroliše skiju. Modeli skija za odlične skijaše reaguju na fine (male) pokrete skijaša. Što je skijaš lošiji, pravi više pogrešnih pokreta, a to top skija neće tolerisati (ignorisati) kao početnička skija.
    Zapeo mi je za oko pojam "preporučene marke skija". Ako zanemarimo marke trgovačkih lanaca (npr. Dekatlonov Wedze), marka je nebitna. Samo su bitni model i dužina skija. A dužina vrlo malo zavisi od visine skijaša.

Member
    Datum registracije
    26.10.2019

Podrazumevano

I ja smatram da je marka skija ne bitna, ako je proizvođač "kršten", znači neki poznat brend za koje svi znamo, tipa Head, Salomon, Rosignol, Atomic, i sl.
    Jel ima neki konkretan predlog za model koji je bolji i noviji od Head C120?

Magarčina stekan avatar
    Datum registracije
    15.03.2005
    Skije / Bord
    Godina
    61

Podrazumevano

Baš tako. Od C160 pa do danas su naparavili par stotina modela koji bi odgovarali.
    Tu ima jedan trik koji je vrlo upotrebljiv: izbor skija na bazi vezova. Početničke skije za odrasle su uvijek sa vezovima čija skala završava sa 10 (ženski modeli sa 9). Top modeli su sa 13 ili 14 (ponekad i 12). A solidni srednji modeli su sa 11 (ili 12).

Member
    Datum registracije
    26.10.2019

Podrazumevano

Dobro, bar od nečega da krenem, ovo za vezove izgleda zanimljivo, recimo da sam ja neko ko nije početnik već protežira na sledeći nivo, i kao što sam rekao skijam samo po uređenim stazama bez divljanja i trikova, a visok sam 172, koja mi bi dužina skija bila optimalna, ove što sad imam su 156, mislim da bih mogao sad malo duže?

Magarčina stekan avatar
    Datum registracije
    15.03.2005
    Skije / Bord
    Godina
    61

Podrazumevano

Skije ne pritišćeš gravitacijom od 172 cm, već sa ? kg. Ako je težina odgovarajuća visini ja bih dodao još 5 cm.

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

• Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi ne možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •