Uz tvojih usta u Dinkićeve uši
Uz tvojih usta u Dinkićeve uši
Besna Kobila - Zanimljivosti o planini Besna kobila!!!
Da li znate da planina Besna Kobila ima snega 9 meseci godišnje, a da je Vranjska Banja kompleks sa najtoplijim geotermalnim vodama u Evropi ?
Jedan od strateških pravaca razvoja Vranja i okoline je investiranje u turističke potencije tog kraja, a pravi biseri među njima su planina Besna Kobila i Vranjska banja. Gradska uprava je za potrebe "ubrzavanja" investicija u ovu, nedovoljno poznatu planinsku lepoticu formirala javno preduzeće "Skijalište Besna Kobila" i dobila inicijalna sredstva iz Nacionalnog investicionog plana za infrastrukturno opremanje. Ali kako ističu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj grada Vranja, za dalje ulaganje u ovu planinu potrebna su značajna sredstva privatnih investitora, koji bi ušli u projekat kao partneri.
Trenutno na Besnoj Kobili od smeštajnih kapaciteta postoji "Planinarski dom" na visini od 1460 m, koji su do sada koristili učenici osnovnih i srednjih škola, a u planu je izgradnja komleksa hotela. Master plan za turističku destinaciju Besna Kobila uradila je konsultantska kuća "Horvath Consulting Zagreb". Plan sadrži spisak izvodljivih investicionih projekata, moduse razvijanja biznisa u specifičnoj grani privrede, kao što je turizam, kao i neophodne pravne inpute o izvodljivosti investicija.
Planina pruža izvanredne mogućnosti za zimske sportove, jer se sneg zadržava i po 9 meseci godišnje. Na 1.800 metara nadmorske visine, nalazi se "Nebeski put", jedinstven u Evropi, pogodan za safari bus, džiping i planinarski biciklizam .
Planina Besna Kobila povezana je sa Vranjskom Banjom, koja se nalazi svega 4km od evrospkog Koridora X, to jest autoputa E-75.
I za razvoj Vranjske Banje, kako kaže Jasmina Petrović, grad Vranje je aplicirao za sredstva NIP- a.
Prosto da covek pozeli da se popne na Besnu kobilu!
Ok shvatili ste već da sam odatle i da zato ovako intenzivno smaram s MM. EVo koga ne mrzi da pročita i jednu interesantnu priču koju je meni pričala baka... kako je Besna kobila dobila ime ...
Tu dole u selu živela je neka devojka Feja i izvodila stalno kobilu na pašu gore visoko u livade i jednog dana ta kobila pobesni i nju jako ritne, pa ova ostane hroma celog života. Tako je selo dobilo naziv Kriva Feja,a planina u gde je kobila pobegla Besna Kobila.
Sneg 9 meseci godisnje
samo da zicara(e) nesto ne izbaksuziraju
Verovatno nije svih 9 dovoljan za skijanje, ali ponavljam se da su pre 2 ili 3 godine 2 prijatelja skijala u nekoj uvali krajem aprila pocetkom maja...
Skijalo je nekoliko članova ovoga foruma 13 jula na Debelom Nametu - Durmitor. I na tom nametu, ako je dobra godina, ima svih 12 meseci snega (ima i kada je loša, ali malo) ali to ne znači da je sezona 12 meseci .
Sezona je daleko kraća, zato što se staze ne prave u uvalama, nego na osunčanim livadama - dakle, verujem da je BK super, ali da je sezona 9 meseci, to je preterivanje, tj. marketing . Kojim mesecima (3 meseca) onda nije moguće skijanje? Jun/jul/avgust? Septembar već pada sneg?
Pa jasno, ovo što je SunCica stavila je prekopirano odnegde gde mu je svrha bila marketing. A što se sezone tiče kao i svuda od novembra do marta računajući i novembar i mart ako sve bude kako treba.
Dobro ima malo marketinga, ali mislim da tamo može da se skija celog marta, idem tamo 27. pa ću proveriti stanje ...
Šta je ovo? ne kapiram? Marketing pa šta ako je marketing a i nije baš neki ajde bilo bi nešto kad bi vam uvaljivala neku kući ili dr. ali mislim navijam za kraj iz kog potičem i za nerazvijeni jug srbije i za jednu bplaninu sa blagim brdima i lakim stazama za nas koji i nismo baš najbolji šta tu ima loše?!!!
Niko nije rekao da je marketing to što pišeš o Besnoj Kobili, pročitaj postove na koje odgovaraš pa onda odgovori na njih.
Samo napred, piši i dalje o BK. Rekao sam da je marketing da zimska sezona traje 9 meseci - ako zaista traje 9 meseci, onda nam napiši koji su to meseci kada može da se skija!
Iz VR se vec u okt vici sneg gore, a i u aprilu su gore vrhovi beli. Podloga je trava tako da nije potrebno mnogo snega (ja mislim, mada nisam stručna da govorim o tome).
Ali dobro, ajde ako je kad kažem nešto pozitivno marketing, možemo to reći i ovako ...
Ne znam samo kako će tu stazu formirati i održavati? Nisam sigurna ni da će raditi cele sezone, jer verujem da će interesovanje biti jako malo, jer Nišlije idu na staru, makedonci na šapku, ostaje samo VR,LE i okolna mesta, ostalima je predaleko da idu tamo samo zbog jedne staze. Za Leskovac ne znam, ali u VR jako malo ljudi skija, a još manje ima opremu.
Mislim, samo sam iskopirala file nisam znala da je ovde tako striktno u vezi toga.
Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)