Vratio se juce s Durmitora posle ski/turno vikenda. Nisam bio par godina po pravoj zimi pa rekoh da napisem utiske. U subotu je vejalo prilicno, temperatura bila oko -10. Mi bili u polar staru i ideja je bila da na skijama izadjemo na crvenu gredu. Pitam ja coveka na recepciji, jel ocisceno do Momcilovog grada? Naravno, vikend pocinje. Odlicno, znaci plan je ostvariv!
Krenemo mi u subotu kolima, i ceo put ka Momcilovom gradu pod snegom, samo tragovi od lada niva. I kod raskrsnice za Bosacu, postane prerizicno za kola i mi ih tu parkiramo i krenemo na skijama gore. E onda iznenadjenje: dodjemo do raskrsnice za momcilov grad, a ono zid od cca 3m snega. Ne da nije ocisceno, nego nece ni biti pre juna . I mi na skije i krenemo gore, dodjemo do stuoca i tu resimo da ne idemo dalje: bilo je 3 popodne i rizicno da necemo sacekati mrak u sumi.
Ono gore izgleda prelepo, samo mi nije jasno kako je moguce da ta zica ne radi. U stvari jasno mi je, al mi zao.
Sutradan resimo da se skijamo, tj ja sam bio jedini koji je hteo da da 12e za pola jedne zice koja radi. Dodjem na kasu, kazu mi samo je malo ubrzana. Ja rekoh, kakva steta od toga, ionako kilavi ta zica 20min, to moze da bude samo dobro. E pa nije dobro! Korpa te pogodi brzinom auta i evo 3 dana mi je list plav od toga.
Skijanje je meni bilo zanimljivo: nisam neki ekspert za neuredjeno ali onaj deo gore od podstanice do kraja prve zice je stvarno zanimljiv. Snega ima nenormalno mnogo: meni su tragovi od drugih skijasa bili preko pola metra duboki. Sve u svemu, value for the money.
Zakljucak, sta znam... bio sam ove godine i u Kolasinu. Zabljak je u smislu skijaskog centra eonima daleko od toga. Mada kad razmislim, ja previse volim to brdo da bi mi bilo drago da postane ski centar. S druge strane i za neke malo drugacije varijante on nije pogodan. Evo zamislite idete tamo 7 dana na turno. Jedan dan ta strana ka c.gredi, drugi dan savin kuk i to je to. Ne ciste put od virka sto ide ka sedlu, sta god da krenes da penjes treba ti 3h da dodjes do mesta odakle inace pocinje uspon. U brdu se nista ne odrzava: mogu da zamislim kako izgledaju bivak i katun u lokvi zimi... Eto, ak ovec ulazu neke novce, nek krenu da ciste mesto ljudski. A ne da cekaju jun da bi se oslobodili putevi.