Još mojih 5 centi. Nakon dugi niz godina servisiranja kod raznoraznih majstora (što je relativno skup sport ovde: cca. 30eur po paru skija - znači: 2x godišnje za 2 para= 120 eur!! + dolaze klinci i njihove skije), počeo sam skije da održavam u spostvenoj režiji. Dobro, sad ja nisam neki profi skijaš (napredan rekreativac bi se reklo) i još manje profi majstor ali za basic servis sam se več nekako "ufurao".
Osnova alatki za održavanje mi je Toko ski wax komplet (sa voskom,peglom i četkama):
https://www.hervis.de/store/Ausr%C3%.../COLOR-2301748
Na to je dodato još:
Holmenkol Ergo semi (za oštrenje)
Diamantna pila SkiMan
Holmenkol Wax ab (cleaner)
Snoli metalni scraper
Ptex sveče
Pleksi scraper
Najlon četka
+wax u tubi (za mazanje na skijalištu)
Stalak (ski wise) sam izradio sam (mislim, da sam basic planove našao na instructables)
Sve u svemu cca. 150-200eur početnih troškova, koji su se za ovih par godina več isplatili.
U praksi izgleda to:
Komplet:
Kod servisiranja obično prvo očistim vosak (wax remover), naoštrim kante (sa ručnom mašinicom ali ne previše!, preko pila i možda gumi; i to obično 1x sezonsko). Onda sledi "krpanje" večih rupa i risova (sa ptexom) - to mi je ubedljivo najteži deo posla jel nikako ne mogu da se izverziram, da lepo zapalim i spojim masu - obično onda zakrpa ne izdrži dugo (cca. 5 skijaških dana). Sledi ravnanje mase (metalnim scrapero-om). Na kraju ide lakši deo posla. Čiščenje još 1x ... i vruč vosak (koristim za sada all purpose od toka) ... razmažem/razlijem sa peglom i ispeglam. Pustim skije da se ohlade, scrape viška voska i četkanje (i to puno četkanja, što više to bolje). I to bi bilo to. Za rekreativca smatram, da više nego dovoljno. Posle ovakvog servisa skija osetno bolje "ponaša", bolje grabi i brža je - gledano iz "amaterske" prespektive + bitno mi je, da se održava i čisti (kante i base).
Komentari te pre svega iskustva drugih više nego dobrodošla. Pozdrav!