Da li se jos nesto radi na realizaciji gondole na potezu Brzece-Vrhovi? Mislim da bi gonodla sa pratecom infrastrukturom bila pravo ekolosko i ekonomsko resenje za Kopaonik.
Pogled za štampanje
Da li se jos nesto radi na realizaciji gondole na potezu Brzece-Vrhovi? Mislim da bi gonodla sa pratecom infrastrukturom bila pravo ekolosko i ekonomsko resenje za Kopaonik.
Citirati:
Originalno postavljeno od Veljko
Zasto ekolosko esenje za kopaonik?
Sad mozes da se izvuces preko belih reka, do vrha pa precicom, na duboku npr. Te zice su iovako ne poluprazne nego, nema zive duse, ne vidim svrhu gondole.
Citirati:
Originalno postavljeno od Misko
Mozda je zastarela tema ali evo cemu svrha gondole.
Kada bi se gondola izgradila brzece bi bilo vise popularno i u podnozju bi mogao da se napravi ce kompleks hotela.
I onda umesto da kolimase smaras 1 vremena da se popnes ti lepo odes u brzece pa lepo na gondolu na sam vrh:yay: :yay:
evo u banskom je isto ti bez one gondole ne mozes
Evo i mene,prvo da ti se zahvalim sto si se raspitivao za moje zdravlje,a drugo da podrzim ovo sto si napisao vezano za voznju kolima do vrha.Samo to GENEX nikada nece dozvoliti jer bi 75% ljudi iz Beograda stizalo do pocetne tacke skijalista za 2 ipo sata i parkiralo u Brzecu ili naslo smestaj pa bi ispalo da su oni gore prazni dok stranci ne dodju!Ja bih najvise voleo da urade gondolu jer bih mogao da iz svoje kuce za 45 min stignem u Brzece a skijanje bi me kostalo koliko samo ski pass-ovi!Pozdrav svima,POP:yay:Citirati:
Originalno postavljeno od KOP_MANIA
Pozdrav Popu i svima ostalima!
Potpuno se slažem s tobom. Nemam nešto mnoogo dana po ski centrima Z. Evrope, ali, ako ne grešim (ako grešim, neka me skijaši-svetski putnici isprave), na zapadu i nema nešto mnogo ski-in ski-out hotela. Uglavnom je smeštaj organizovan tako da se spava/noću živi podno planine, a na planini se skija. Na Voglu u Sloveniji upravo je tako rešen problem smeštaja, hoteli su u podnožju, a na vrhu – STAZEEEEEE.
Gondola od Brzeća bi bila strava!!!!!!:ok: Lepo bi bilo, što ti kažeš, kolima za sat, sat ipo šibnuti se do brzeća, pa na gondolu.
E sad, biva problem sa našim gostima koji zadnju deceniju „skijaju” :bootyshakpo Kopu. Navikli ljudi da džipove parkiraju tik uz stazu, plavuše takođe. A i šta bi Genex radio??? Ko bi onda odsedao na Kop-u ako bi u Brzeću, ili čak Jošaničkoj Banji,napravili neki „hotelčić” k'o u Italiji ili Austriji, a gondolom za 20tak min stigneš do vrha???
I još da dodam. Pa ni u Srebrnac niko od fensi gostiju ne zalazi, jer nije kod Konaka, tj. Granda, a to je baš ski-in ski-out hotel. Samo je, na nesreću, daleko od centra, pa ne možeš da paradiraš okolo, nego da samo da skijaš.
Bato ,Srebrnac je super hotel,mogu cak slobodno reci da je najrentabilniji od svih,uz minimalno grejanje tj dogrevanje ima stalnu temperaturu od 22-25 stepeni,a pokriven je snegomcitave sezone,iz njega na skijama odlazis na Gobelju ,i skijama se vracas skoro do vrata hotela,ja sam prezadovoljan ponudom,a slazem se da ne raspolaze MODNOM pistom i MANEKENSKIM parkingom,pa mozda zato nije bas mnogo interesantan mnogima koji tamo idu zbog toga!Pozdrav,POPCitirati:
Originalno postavljeno od SkiBata
U oktobru 2005 sam bio na nekom etno festivalu u Brusu.
Između ostalih bio je i kapitalni ministar, predsednik opštine Brus, neki Italijani ...:jester:
I da ne dužim ... na onoj oštroj "lakat" krivini jedno 2 km od Srebrnca ka Brzeću će se praviti ovog proleća etno selo.:ok:
G.din Maljević (Happy TV, otac Bojanin) i predsednik opštine Brus su predstavili projekat o izgradnji etno sela Sv.Simeuna na toj lokaciji, jer ona pripada opštini Brus, koji treba da se realizuje od proleća ove godine.
paralelno sa tim su pominjli i žičaru koja bi vezivala tu lokaciju sa Jarmom.:eek:
Time bi se otpočela izgradnja dela ski centra od kojeg bi koristi imala opština Brus, jer ceo ski centar pripada opštini Raška.
S obzirom da su veljini ljudi vlast u opštini ovo vrlo lako može da se ostvari.:deal:
Najzad da smo se ja i ti slozili za nesto.Citirati:
Originalno postavljeno od pop67
Sto pa i u brzecu genex moze da napravi hotele. Pa ko se ne skija neka ode gore da bi bio u centru a za nas skijase:ski: bi bilo super dole u Brzecu nemoramo da se penjemo:yay: :yay:
Što se tiče gondole od Brzeća do vrha. Godinama unazad se priča o tome ali ne verujem da će biti nešto od toga iz jednog prostog razloga GENEX bi ostao bez velikog dela kolača, jer ko je blesav da plaća smeštaj i do deset puta više u odnosu na Brzeće i da rizikuje vozeći deonicu od 14km iz pravca Brusa. A brzeće ima odlične smeštajne kapacitete a uz to godišnje se izgradi najmanje jedan nov hotel.
Druga stvar je problem između Raškog okruga i Rasinskog okruga. Jednostavno Raški okrug bi ostao bez začanih finasijskih sredstava koja sada ostvaruje.
Zamislite kada bi GENEX održavao staze BR I i BR II skijanje bi bilo milina. Ali zato Genex i raški okrug minimalno sređuju gore pomenute staze. Da bi ratrak sredio (utabao) BR I i BR II traži od Rasinskog okruga da mu plati tj. kupi dizel za mašine koje sređuju staze. Ali i pored toga ne silaze dalje od levka (osim kada idu u inspekciju tj. kontrolišu radnike tako da je laž da sa postojećim mašinama nemogu da srede ove dve staze) na BR II. A da Bele reke mogu dobro da se dobro utabaju i da nemamo problema sa kamenjem na stazi video sam ove to godine naime pogledajte kako ovih dana izgledaju gornje 3/4 staze koje su prošlih godina isto bile kamenite a sada ispod dobro utabanog snega nemožeš i da hoćeš da nađeš kamen. Dok su staze kamenite tj. dok ih sami skijaši tabaju jednostavno ako imate dobru opremu tj. Bord ili Skije žalosno je kako izgledaju posle par spusta niz iste staze. Sa par topova za sneg i dobrim održavanjem staza do marta bi bile u funkciji Bele reke. i još nešto kada se zatvori poslednja žica popodne vama u slučaju da skijate niz bele reke ostaje još jedno pola sata skijanja.
Što se tiče planova izgradnje gondole Imam MULTIMEDIJU sa slikama trasa tehničkim podatcima i planovima, ali to je trebalo da bude urađeno još 1999. Izvođač je trebalo da bude firma POMA. Ako nekog interesuje MULTIMEDIJA mogao bih da dostavim poštom nekom od članova foruma sa područja Beograda pa posle koprajte i rasturajte kako vam je volja.
Sto ne mozes ovde na ovoj temi to da postavis
Evoti the man email pa mi posalji to. kopmaniaski@yahoo.com
Ja se ne bih bas slozio da se BR ne odrzavaju, onaj deo oko levka tu rat-rak nije prosao nikada, ali mislim da i kad bi hteo ne bi uspeo. Deo posle koji siba dole do brzeca je bio ispeglan kao ogledalo prosle godine kad sam bio. Inace taj dan je bila abnormalna guzva na karamanu 4rosed 20+ min cekanja, poredjenja radi moj brat i ja smo pored jos 2 skijasa bili jednini na BR. E da dole pitah nekog lika koji mi je rekao da su ih tada pustali svako jutro za izvlacenje do skijalista, radile posle ili ne.
800 mb na mail vrlo teško konekcija mi je 56kbs modem. Pošalji mi adresu na PM.Citirati:
Citirati:
Desi se jednom u sezoni da utabaju BR I posle ko zna koliko intervencija od strane opštine Brus i Opštine Kruševac. A kako ratrak da dođe do BR I ako ne prođe levak. Lično sam gledao gde prolazi ne jednom i sto posto sam siguran da nisam halucinirao. Smem da tvrdim da namerno ne sređuju taj deo staze kao ni BR I.
Od početka ove sezone ni jednom ali ni jednom nisu prošli tabačem preko BR I tj. prošli su ali bez tabanja snega uz ivicu staze kako bi bila što manje utabana.
Svaku subotu i nedelju po nekad i petak se izvlačim iz Brzeća na Vrh žicom.
Citirati:
Originalno postavljeno od ThE_MaN
Mislis email ovaj isti samo na PM
Kop Mania koliko bi mi vremena trebalo da ti šibnem 800mb modemom. Adresa stanovanja Ulica Broj itd...
Citirati:
I cekaj sta hoces tim da uradis mislim moja ulica
Pojma nemam , on se mozda spusti ali to ne pegla, bar ja kad sam bio taj deo staze hupser do hupsera poluutabano jako lose, donji deo kao staklo.Citirati:
Da ti bane na gajbu.Citirati:
p.s. Verovatno hoce da ti posalje CD na kucu.
Gledao sam kako na BR II ratrak na jednom mestu stvarno tesko izlazi uzbrdo, razbacujuci usput kamenje na sve strane. Problem je pored ostalog svakako i to sto na BR retko kad ima dovoljno snega, sto nas dovodi do price o topovima za sneg koje bi tu trebalo postaviti, ali za Kopaonik je to SF.Citirati:
Potpuno se slazem da neke staze, a u prvom redu Belu reku II NAMERNO drze zapustenom jer ne zele da Kopaonik pretvore u skijalista za ozbiljne skijase koji imaju skupe prohteve (traze da se odrzavaju staze) a trose manje od onih koji dolaze da se prozezaju po snegu i pare ostave po kafanama. To se uostalom odlicno vidi i po tome sto i druge zahtevnije staze (Gvozdac, Krcmar, Ledenice) ili uopste ne rade ili se takodje vrlo slabo odrzavaju.
BR I i II bi potpuno promenile dimenziju skijanja na Kopu, a problemi su: 1) staza je izolovana, tj. tesko se do nje dolazi + ne postoji pouzdana informacija da li zica uopste radi i u kakvom je stanju staza 2) Staze se lose odrzavaju sto kombinovano sa nedovoljnim sneznim pokrivacem i kamenom na stazi cini pogibeljnu kombinaciju 3) Voznja zicarama - tu mislim na obe BR - traje predugo, dakle, zice su spore.
Sto se tice ekoloskih aspekata, to je suvise duga prica za forum (gledacu da posaljem neke linkove cim ih pronadjem) a svodi se na to da su ski-centar ocigledno planirali ljudi koji nisu znali sta rade. Ilustracije radi: ski-centar je zagadio prebogata izvorista vode na planini i sve nizvodne vodene tokove, a da pri tome nije uspeo da obezbedi pijacu vodu ni za goste u hotelima, nego je kupuju il dele flasiranu.
Zato, nema nista logicnije nego da se na relaciji Brzece-Konaci ili Brzece-Karaman postovi gondola (kabinskog tipa) cime bi se Kopaonik kao zimovaliste i skijaliste uozbiljio a nacionalni park zastitio od automobila (da ne pominjem ostale saobracajne prednosti), ali licno ne verujem da oni koji to planiraju imaju niti znanja niti interesa da to izvedu.
U medjuvremenu ce nas zamajavati pricama o "etno-selu".
Selo seljacima.
Zice na Beloj reci uopste nisu spore. Uglavnom su u najvecoj brzini a sigurno znas kako izgleda centar(zicara) ide brzo u najvecoj brzini. Problem je duzina staze.Citirati:
Originalno postavljeno od plageton
@ThE_MaN: zaboravi na ono
Ove godine bi trebalo da se nadje strateski partner za Kopaonik ili da se krene u privatizaciju Genex-a. Mozda ce naredne sezone sve biti mnogo ozbiljnije organizovano na kopaoniku.
iz tvojih usta u bozije usi:D :yay:Citirati:
Originalno postavljeno od Max
DA vidim gde stanuje provalim kad je na Kopu i banem na gajbu!Citirati:
Buuuu!
Decko (KOP_MANIA) je vrlo paranoičan.
Naprotiv žice su gotovo uvek u prvoj brzini. Jedino kad zatvaraju žicu puštaju u drugu da podignu sedišta na korpama. A jedan od razloga zašto su češće u prvoj, je to što se neiskusni škijaši ukrcavaju na kraju žice. Ne smeju da se spuste niz BR II. Pa spust obave žicom. A šta tek reći za stubove žičare...Citirati:
Ova tema je nesto najpametnije sto sam procitao od kako sam se logovao na 4um. Ideja je genijalna.
A trenutno ne mogu da poverujem u ovo sto sam procitao na Adminovom linku. Molim vas da mi neko kaze da li je to istina i da li se stvarno krece sa radovima. J****s sve cetvorosede koje planiraju (ili ne planiraju) da grade. Ako ovo urade ja sam dozivotni posetilac Kopaonika!
:yay: :yay: :yay: :yay: :yay:
@ Admin:
Aj dok si jos na forumu reci mi da li je ovo istina sto pise i da li to znaci da je strateski partner pronadjen?
Našli su strateškog partnera. Ali su ga našli i 2005..2004..1976. Sumnjivo mi je što se ta tema provlaći kako pomenuše od 1976 god. I naravno ništa od gondole pa u Brzeću još nije potpuno rešen problem kanalizacije. A koliko malo je to ulaganje u odnosu na gondolu.
Na multimediji koju posedujem je neka revizija iz 1999 čini mi se. I tada je francuska POMA trebalo da postavi gondole.
nije jos pronadjen strateski partner. tek bi sada trebalo da izaberu savetnika za privatizaciju, mada je u genex-u opsti haos. smenjen je generalni direktor a novi nije mogao da udje u firmu... srpska poslaCitirati:
Originalno postavljeno od adwarf
Pa dobro, nece Nemci ili Italijani ili neko treci da ulze u popravku kanalizacije. To su prava srpska posla, "neka svako brine o svojim govnima". Sto se tice '99Citirati:
ona je ipak bila po necemu posebna. Ipak nas je NATO te godine bombardovao. Ko je bio spreman da ulozi u infrastrukturu zemlje koja je bila bombardovana iste godine od polovine sveta tako reci.
Jbg, mozda je to sve tako, a mozda se i ja samo tesim i sam sebi farbam oci u nadi da ce se ovo cudo sprovesti u delo.
Ako neko ima bilo kakvu informaciju o ovome bio bih mu beskrajno zahvalan ako bi je postovao ovde.
Pozz
@ The_Man:
Jel bi mogao taj disk da posaljes meni?
AXA. Pošalji mi adresu ma PM
Nisam rekao da treba neko drugi da ulaže u izgradnju kanalizacije. Već je to osnovni preduslov za izgradnju gondole. Ne mislim da za gondolu treba kanalizacija već zato što se time povećava poseta u Brzeću samim tim je više i potrebna. A i sa ekološkog aspekta je vrlo bitno da se to uradi. Da se konačno nešto na Kopaoniku uradi da bi se zaštitio ekosistem a ne da se uništava kao i do sad.Citirati:
Originalno postavljeno od adwarf
Kombinacija sa Brzećem kao turističkim centrom povezanim gondolom sa ski-centrom na vr' Kopa je definitivno vrhunska stvar. Još samo kad bi političari i ostali mlatim*di imali sluha za to, pa da planinu malo poštedimo i očuvamo ono malo prirode što je ostalo, a skijamo se k'o u svetu.
Ne znam može li pokretanje nekakve inicijative, što kažu malo „potpirivanje vatre” od strane SKI MANIJAKA i svih ostalih formuaša, skijaša, bordera i zaljubljenika u Kop, makar malčice da ubrza stvari????
Pa ono što sigurno možemo je da istu temu pokrenemo na forumu sajta http://www.tckopaonik.com i da sve naše postove prekopiramo tamo u nadi da će neko od odgovornih u genex-u pročitati. Lično mislim da su slabe šanse da mi ubrzamo nešto ali vredi pokušati.
Necu uvek da budem negativan i zato sad necu nista da kazem. Samo me zanima da li neko zna gde su ti 'Bregovi' gde, kao, treba da bude medjustanica.
Plageton ti nisi negativan,a sto se tice ovoga sto SKI BATA kaze za inicijativu,pa Bato bre koliko godina postoji samo jedan ski centar u Srbiji sa ovoliko planina?Genex treba ne privatizovati,nego porusiti i ugasiti,pa pokrenuti sve iz pocetka zbog monopolistickog postupanja u proteklih 20 godina.U svakoj vladi je bio po jedan od direktora Genexa koji je svaki novi razvojni projekat za druge planine kocio i odbijao!A sada kao u filmu "Lepa sela lepo gore" doslo vreme da se svode racuni,dok im je copavi Zagorac gurao dolare u g..icu bilo je super i dok su k...li najbolje ribe isto je bilo OK,ali sada nije tako i vise nista nije dobro!Sve u svemu sada se najzad provodi zakon AKCIJE I REAKCIJE!:dziveli: :glavaozid
Evo par sličica sa Trasom gondole i Tehničkim podatcima.:yay:
Prilog 107
Prilog 108
Evo slika Polazne, među i izlazne stanice!
Prilog 109
Prilog 111
Prilog 110
Odakle ti ove slike? Imaš neki link ili iste slike u većoj rezoluciji?
Imam na multimediji koju sam pominjao već na ovoj temi u forumu. A slike su kompresovane i srđene da ne bih opterećivao narod čekanjem da se slike učitaju.
Mislim da su crteži u U 800X600. Zato što nisu samotalini već u exe fajlu. Ovo su slike dobijene sa print scrn tasterom.:yay: