Koji to auto ima bolji od Moskvica
Mala racunica za Kaprun, i put do tamo. Nisam bio nikad direktno, nego sam iz Kitzbuhela, gde sam bio smesten, isao u 2 navrata na skijanje na Kaprun, tako da ne mogu iz licnog iskustva da kazem za koliko se realno stize. Verujem naravno da se moze stici za 6h i 40 minuta, nego samo kazem da je bilo dosta brzo, a to sam zakljucio uporedjujuci sa Viamichelinom.
Ako si sa sve stajanjem na 2 granice(ukupno 4 kontrole) i stajanjem na pumpi, i na naplatnim rampama, nekoliko naplata tunela, kupovini prvo slovenacke , pa onda austriske vinjete, putovao 6h i 40 minuta, bar 40 minuta ti otpada na ovo nabrajano. Znaci, da si umesto Viamichelinovih 7h i 53 minuta, putovao 2 sata manje, a to je u procentima 35%. Pa ako je ogranicenje 130, 35% vise je 175km/h. -prosecno. A da bi prosecno vozio tom brzinom, cesto moras da vozis i 200km/h jer ce ti se desiti da je neko ispred ko se pridrzava ogranicenja, pa moras da usporis. Da ne pricam da su u zimskom periodu cesta upozorenja svetlosnim brojkama iznad autoputa na 100km/h.
Mi smo putovali zimus u nekoj vrsti kolone, nas 5 porodica, i u odlasku smo zurili da probamo da stignemo u Solden bar na 1h skijanja taj dan. Stavili smo tempomat na 140km/h i upravo na mestu gde se svetlosnim upozorenjima iznad autoputa ogranicava brzina na 100km/h, videli smo u par navrata bliceve koji sevaju iz automata za slikanje sa strane. Bilo je nedoumice, sta ce se desiti, da li ce nekako uspeti da nam uruce kazne, mada se ne zna u koloni, koga tacno fotografise. Medjutim, nedaleko odatle, nastala je kolona, posle nekog sudara i svi su stajali oko pola sata skoro u mestu. Gazeci sredinom vozila belu liniju, sa ukljucenim rotacionim svetlima, isao je civilni kombi, a vozila su se sklanjala levo i desno da ga propuste. Stao je ispred nas i pokazao nekom moldavcu da ode sastrane. Otvorio klizna bocna vrata i odveo ga da mu pokaze video zapis u kome ovaj ide 136km/h a iznad se vidi svetlosno ogranicenje na 100km/h. Epilog ne znam, ali zamisli da te slika pri gore pomenutoj brzini :dziveli: