Na koi ugao ostrite kantne 86-89/1-3 ??????
:dontknow::sm022:
P.S. Spremam se za raspravu u servisu pa da budem spremnii :smoke:
Pogled za štampanje
Na koi ugao ostrite kantne 86-89/1-3 ??????
:dontknow::sm022:
P.S. Spremam se za raspravu u servisu pa da budem spremnii :smoke:
Bilo sta da mu kazes bices u pravu jer kod nas oni sto sebe nazivaju serviserima po pravilu i neznaju da se rubnik moze ostriti na bilo koji ugao osim 90 stepeni :couto:. Ako si naisao na nekog koji je za to uopste cuo (sigurno zadnjih godinu-dve) onda sa srecom jer ces sta god da kazes izgubiti, ON ZNA NAJBOLJE, ON JE SERVISER :sm022:.
A sada konkretno:
Suggested Base Bevel Angles
- Slalom -- 0 to 0.5 degrees
- GS -- 0.5 to 0.75 degrees
- Super G -- 0.75 to 1.0 degrees
- All Mountain Expert -- 0.75 to 1.0 degrees
- All Mountain Novice/Advanced -- 1.0 degree
- Snowboard Beginner -- 1.0 to 2.0 degrees
- Snowboard Intermediate -- 1.0 degree
- Snowboard Freerider -- 1.0 degree
- Snowboard Spinner -- 2.0+ degree
- Snowboard Halfpipe -- 1.0 to 2.0 degrees (tip/tail); 0 to 1.0 degrees (underfoot)
- Snowboard Boardercross -- 0 to 1.0 degrees
- Snowboard Slalom -- 0 to 0.5 degrees
- Snowboard GS -- 1.0 degree
Suggested Side Bevel Angles
- Slalom -- 3 to 4 degrees
- GS -- 2 to 3 degrees
- Super G -- 2 to 3 degrees
- All Mountain Expert -- 2.0 to 3.0 degrees
- All Mountain Advanced -- 2.0 degrees
- All Mountain Novice -- 1.0 degree
- Snowboard Beginner -- 0 to 1.0 degrees
- Snowboard Intermediate -- 1.0 degree
- Snowboard Freerider -- 1.0 to 2.0 degrees
- Snowboard Spinner -- 0 degree
- Snowboard Halfpipe -- 1.0 degree
- Snowboard Boardercross -- 1.0 to 2.0 degrees
- Snowboard Slalom -- 2.0 to 3.0 degrees
- Snowboard GS -- 2.0 degrees
U svakom slucaju sa srecom i obavesti nas kako je bilo :ok:
Mnogi serviseri imaju kalibrisanu ruku, pa na brusnoj traci mogu "iz ruke" da potignu željene uglove. Al' kad bi se za...li. S obzirom da su rijetki servisi koji imaju mašinu za oštrenje rubnika sa keramičkim diskom, rijetki su i serviseri koji mogu pričati o uglovima.
Ja za svoje SL i GS skije radim: 0,5 base edge, 88 stepeni side edge....Ostalo sve je za nas amatere naučna fantasitka, tako da se ne zamararam previše....:ski:
1 stupanj baza 88 sa strane.
to sto podesavate je ok 1-88 to je set-up za Advanced All-Mountain skijasha...
radim ski servis i kantne radim rucno naravno uz varijacije file holdera hromiranih turpija i dijamantskih turpija zbog navedenih uglova...u sustini svaki proizvodjac skije ima svoj ugao kantne i ako ste pocenik to ne bi trebali menjati nego pre izabrati neku drugu skiju(a to naravno rentalom na planini jedan dan ovo drugi ono sve dok ne izzvalite sta vam odgovara)ok je masinski servis manje mesa skida ali ipak retko ko ima dobar servis sa raznim podesavanjima tj. tuningom. bitno je znati sta vozite da bi podesliki ugao rubnika...
prvi broj je klizna povrsina ili BASE a drugin SIDE EDGE iliti TA TRANE :)
Atomic 1, 3 (naravno 87 stepeni je 3)
Blizzard 1, 2
Dynastar 1, 2
Elan 1, 1
Fischer .5-.7, 3
Head 1, 1
K2 .5-1, 1-3
Nordica .5, 2
Rossignol .5, .5
Salomon 1, 2
Stockli 0-.5, 1
Volant 1, 2
Volkl 1, 2
elan 1 stupanj baza i 89 sa strane
fischer 0,5 do 0,7 baza i 87 sa strane
bash ovako
evo i da upotpunimo ili uprostimo listu Ezokelja
preporucljivo - Alpine & Telemark
Skier Base /kLIZNA........................... SIDE /TA TRANE
Novice/Intermediate 1 degree ...................... 1 degree
Advanced All-Mountain 1 .......................... 2
Expert All-Mountain 3/4 - 1 .......................... 2 - 3
Slalom Racer 0 - ½ ................................ 3 - 4
GS Racer 1/2 - 3/4 ......................................... 2 - 3
SG & DH Racer 1 ......................................... 2 - 3
imam i temp. voskova i jos poneke marke skija i naravno sve ovo za bordove...ako treba cimajte.
Dok sam bio mlad i skijao mnooogo lošije nego danas, ganjao sam Race skije, šarene ToKo voskove za razne temperature, specijalne alatiće za ručno oštrenje (tako rade profi serviseri), itd.
Danas znam da ni tada, a ni sada Race skije nisu za mene i da je bitno samo ovo:
- da su skije upeglane (Holmenkol Univerzal zakon)
- da su rubnici naoštreni na mašini sa keramičkim diskom sa klasičnim uglovima: baza 1, bočno 88.
E ovaj Stevo uvek ima pravu rečcu...
1stepen base, 88 edge
1; 88 Fischer
Grimani, zanima me zašto su različiti uglovi definisani u zavisnosti od marke skije a ne nekog drugog parametra?
Logičnije mi je da se ugao podešava u zavisnosti od vrste skije (početnička, rekreativna, race), umeća skijaša ili jednostavno kako kome više odgovara.
ne bih znao tacno da ti odgovorim zasto su razliciti uglovi kod proizvodjaca al neki su i isti a ima i modela koji variraju. koje god da je podesavanje ugao kantne uglavnom je 89-90 stepeni...taj je ugao bitan jer skija pod tim podesavanjem ima najbolje performanse pa sad naravno ti to mozes menjati kako god...
U smislu da preporučeni uglovi baze i stranice zajedno uvek daju nekih 89-90 stepeni?
A šta je sa tim famoznim zatupljivanjem kantni pri vrhu i repu?
Ako sam dobro pohvatao to se radilo ranije kada su skije bile znatno duže i da se eventualno radi danas za početnike kako bi lakše naučili, ali da se generalno kod novih karving skija to ne radi.
Kupio sam nove skije i prvi put ih vozio sa tako fabrički podešenim kantnama, za koje pretpostavljam da nisu zatupljivane pri vrhu i repu, i oduševljen sam kako se skije ponašaju. Bolje da se uputim u tematiku i jasno kažem serviseru šta želim nego da mi upropasti uživanje na stazi :ski:
da
A šta je sa tim famoznim zatupljivanjem kantni pri vrhu i repu?
detuning vrha i repa se radi uglavnom na bordovima(novim) radi lakseg doceka nakon skoka i raznih dogadjaja u voznji.
na skijama za prosecnog skijasa dovoljno je da se naostre samo u struku a vrhove blago preci.
sto se tice tematike i svega ovde mislim da nemas puno izbora oko servisera. http://www.youtube.com/watch?v=aKfkHIoeGc4
Ovaj video je noćna mora!
U pravu si da i nije neki izbor, ali možda je moguće pronaći nekog korektnog servisera i stalno ići kod istog. A i ova Strelova mašina, iako je malo skuplji servis, donosi jednu opciju više. Kapiram da kada joj zada ugao baze i stranice to mora da bude to, i u tom slučaju ne postoji scenario kao sa videa :ok:
Hvala na pojašnjenjima.
Gde se nalazi taj servis sa tom Strelovom masinom
Ski servis STREL
Beograd, Ul. Bul.Vojvode Mišića 17/I (Zgrada BIGZ-a)
tel: 064/ 57 55 484 i
064/ 506 20 35
Ako odradiš servis tamo javi kako ti se čini.
vrhovi i repovi da grizu?
http://www.youtube.com/watch?v=iJd2teuD5tU
U pravu je Trendo, za freeride skije nema potrebe da oštrite rubove uopšte (ne samo krajeve, nego ni sredine ;)), osim ako nije u pitanju neki polu all-round model pa ideš i na tvrdu stazu/led. Za board nemam(o) pojma, ali ako se skija po mekom snegu/van staze verujem da isto rubovi ne igraju neku ulogu ;).
Za freeride ne znam, ali znam da sam sa rubnicima naoštrenim celom dužinom uživao u skijanju po uređenim stazama kao nikada do sad. Totalno drugi doživljaj!
Za mene je to od sada default setup!
Naravno da je za on-piste oštrenje rubova je must :ok:. Iz tog razloga i volim Fischer koji ima zaista kvalitetne rubove i kada se lepo naoštri drži na ledu bez greške. Priča za freeride/off-piste je bila povodom boarda/onog videa na koji je odgovorio Trendo. Za freeride oštri rubovi mogu samo da smetaju - pa samim tim nema razloga da se bacaju pare na servis, ja svoje skije za off-piste od servisa samo mažem - ne oštrim ih (možda jednom u 2 godine ;)) i ne krpim ih (isto jednom u 2 godine ;)), nema smisla to raditi pošto ih kačim van staze po stenama i drveću :D.
E ovako, ekozelj je 100% u pravu, i da ne duzim pricu, posle ubedzivanja 'serviser' mi utuvi onu rucnu alatku za ostrenje u ruku i kaze idi pa ostri sam a kad naostris dodzi i voskiraj sam, kolko puta oces i kako oces.
No ja sam nasao mladog ornog decka koi oce da radi i da uci, i potosili par sati u prici i u radu i zavrsili posao. Na zalost decko jos nema masinu za ostrenje, ali i rucno to radi dosta pazljivo i sa puno 'ljubavi', jedino sto mu alatka za ostrenje baznog ugla jos nije pristgla, ali obecao da do mog odlaska na visednevno skijanje da ce je biti i da cemo i to tada uraditi.
Naravno, prihvatio sam sve preporuke iskusnih forumasa.
Kad se kupe nove skije ( Fischer race ) na koliko su naostrene?
Posto cu ih nositi na rucno sta da kazem tipu na koliko da ih ostri?
Fisher GS 3 stepena sa strane, 1 base
a vecina Fischer race skija ide pod 3 sa strane a 0.5 base neces pogresiti sa base jedan stepen....
Grazer..... nemoj da se šališ i da nove skije oštriš.
To ti je ko da nova kola voziš na generalnu.
Prijatelju... jes da su ti skije izašle skoro dž... al daj pokaži malo poštovanja prema fabrički naoštrenim rubnicima...
Ako tog Fischera budeš vozio samo po finim zapadnim stazama... moja procena je ti ne treba oštrenje do sledeće godine u ovo doba... Ta skija ima takmičarske rubnike, teško će ih običan smrtnik na finom snegu (bez leda) brzo istupiti...
U EK (Tignes + Val d'isere) sam imao dosta leda na stazama i vrlo malo sam istupio rubnike ali mi je ludak u ski servisu u Tinju ipak ostrio iako sam mu naglasio jedno 10 puta da necu ostrenje vec samo da popuni rupe pored rubnika i voskiranje i samo to sam mu i platio.
To sam mu naglasio jer tamo u par servisa koje sam obisao u Val Claret-u ostre samo pod pravim uglom !!!??:sm022:
Bio sam vrlo neprijatno iznenadjen.
I sta bi, covek iako mu to nisam platio i ako sam mu 10 puta naglasio da ne ostri on je ipak naostrio i to pod pravim uglom , upropasti mi 1 + 88.
To sam naravno shvatio kada mi je majstor u Ciklodromu posle skijanja sredjivao skije i rekao da mi je promenjen ugao i on mi je opet vratio na 1 i 88 sto naravno tanji rubnik.
Tako da u Fra vise ne ostavljam skije na servisu bez mog prisustva!
:sm018:
A mozda je to bila francuska sobarica maskirana u ski servisera? :kez:
pre ce biti da se ovaj u Srbiji zeznuo :p a pokusao da se izvadi kad ti je stanjio kantnu.:jester: salim se za to :)
nisi morao da vracas ugao posto ocigledno nisi ni primetio...sad si def. skratio vek skije...
Nisam ni mogao da primetim jer sam posle toga samo cepao off piste i uzivao u prostranstvu i lepoti i duzini off ruta.:sm021: :ski:
Na kraju krajeva nisam ni slutio da u toj evropi ne postuju dogovore.
A i uskoro je vreme za neke nove daske, onda ce ove biti samo za izivljavanje.
Inace u Ciklodromu imaju neke ugaone drzace na 1 i 2 stepena tako da skije mogu da ostre pod tim uglovima.
:sm018:
Normalno da ne ostrim novu skiju. To sam samo pitao da znam kad sledeci put budem nosio na ostrenje sta da trazim posto od sad samo rucno ostrenje dolazi u obzir