Sta se desava na Jahorini? zasto skoro svaki dan rade samo 2-3 zice(a od toga je jedna bebi-lift)?koliko vidim,prema izvestajima,snega ima dovoljno,oblacnost nije velika,vetar nije jak?
U cemu je fora?
pozdrav
Pogled za štampanje
Sta se desava na Jahorini? zasto skoro svaki dan rade samo 2-3 zice(a od toga je jedna bebi-lift)?koliko vidim,prema izvestajima,snega ima dovoljno,oblacnost nije velika,vetar nije jak?
U cemu je fora?
pozdrav
Struja je skupa. Sve dok red ispred jedne žice de dostigne zadanu vrijednost u desetinama (stotinama) metara, ne pali se sledeća. Gola ekonomija na djelu, balkanska varijanta. Ujedno održavaju i tradiciju, jer je tako bilo i prije rata.
Stekane mislim da gresis tamo kad rade sve zice red ne postoji, tj. postoji i cekas 3-5minuta kao i svuda u svetu, sada su nakratko radile sve zice iako je vreme bilo katastrofalno po recima Pop-a i Crazy-ja, mislim nije da branim jahorinu boli me uvo nego samo da napisem jos jedan pogled (iz drugog ugla)Citirati:
Originalno postavljeno od stekan
radile su zice samo za vikend
meni to lici na varijantu "a zasto bi mi radili ako bas ne moramo"...
pa i da samo jedan covek kupi ski pas, sve zice bi morale da rade...
ovo je malo bezobrazno
Ne vredi ja opet imam neku svoju teoriju, kad ima ljudi onda moraju ako su vremenske prilike dobre da rade sve zice, to se uglavnom tako i desavalo na jahorini unazad 3 godine koliko ja pratim. Sad naravno ima zastupnika teorije da kad jedan covek kupi ski pass moraju da rade sve zice ako vremenske prilike to dozvoljavaju, ja mislim da je to malo nerealno. Posto se obicno kod nas (ne znam kako je napolju nikada nisam bio negde na skijanju van ex Jugoslavije) puste po koja zica pre sezone onda to obicno prati i snizenje skipass-a naravno ne rade sve zice, ja kada sam bio preprosle godine na Jahorini uoci N.G. ski pass je bio za dzabe, tj. nisam za 3 dana platio ni jednu jedinu KM. Radila je samo Poljica tanjir i Ogorjelica I.Citirati:
Originalno postavljeno od ivans
Ma zato ja Miskec kazem ajde samnom u Francusku za 300 eura pa ces da vidis 600 km staza, i tamo sve zice rade:mad:
Sto nerealno ?Citirati:
Originalno postavljeno od Misko
pa kupio sam ski pass da se vozim, zasto bi me neko limitirao na pojedine zice, kako on zna gde bih ja da vozim ? :cool:
onda obustavis prodaju ili prodajes parcijalno samo za zice koje rade taj dan pa ce klijenti sami birati i posle nece imati pravo da se zale :glavaozid
Btw, da, bilo je vec diskusija na ovu temu, tako da... :dontknow:
Pa lepo sam napisao da onda obicno ide smanjenje cene ski pass-a to ti je to, pre kupovine se raspitas koje zice rade, pa ako ti odgovara ti kupi ako ne nikom nista :kez:
Pa vec smo pricali uglavnom o toj temi ;). ALI ;), veliko ali, nije to bas Misko jednostavno kao sto ti pricas ;). Naime, ne moze da se ide logikom "pa ako ti odgovara ti kupi ako ne nikom nista", ako se tako radi brzo ce ceo ski centar da propadne.
Jedno je vikend skijanje (ili dnevno) a drugo aranzmani, ako ja kupim aranzman i odem da skijam 7 dana, ja ne mogu da biram ocu-necu, ja moram da skijam..
Ako platim put, hotel i sve ostalo, ja racunam da ce sve zicare da rade, tj. one koje se reklamiraju da rade (svaki ski centar reklamira odredjeni broj zicara), osim naravno ako nije u pitanju visa sila (oluja, ogromna magla ili sl.) tj. ugrozena bezbednost.
Ponavljam, po meni nije problem cene ski-pass-a kod nas, manje vise se svuda krece ~10EUR dnevno sto je skroz OK.
Citirati:
Misko, a kako komentarises to sto i kad na Jahorini rade sve zice,samo je mali broj staza sredjen za skijanje.staze oko zelje i olimpika su retko kad "otvorene"...a da ne govorimo o stazi koja je ako se ne varam bila zenski spust(nisam siguran). to je staza kada sidjes sa "zelje" pa ides skroz levo,pa se onda spustas prema praci i ulazis na pola prace... sta je sa tom stazom? najlepsa staza a nikad nije sredjena...
pozdrav
Išao sam sa kolegom na Jahorinu na dva dana da malo pripremim noge za Austriju. Jahorina je punjena 100%. U nedjelju su radili lift Poljice i dvosjed Prača. Prebacivanje između tih žica bez auta je solidan kondicioni trening. U ponedjeljak su još radili dvosjed Poljice (dok se nije pokvario), dvosjed Ogorjelica (desna) i čini mi se lift Željo (nisam išao tamo).
Utisci:
- osnovni cilj postignut: umorne noge (manje od skijanja, više od stajanja u redu)
- staze duž žica koje su radile su bile sređene
- na vrhu je duvao jak vjetar, bilo je magle i povremeno je padala kiša (nedjelja) i snijeg (ponedjeljak)
- staze od vrha uopšte nisu označene i gledao sam početnike kako idu i onuda gdje iskusni skijaši imaju problema
- stubovi žičara su zaštićeni sa po jednom elanovom strunjačom. Mreže su bile tu samo sredinom osamdesetih. Ako se neko i zapuca u stub, sam je kriv.
- sa svih žica (i vučnice i dvosjedi) kapa otopljena mast, tako da sam na jakni skupio prekrasne crne mrlje, stražnjica (dupe ili guzica, kako ko voli) mi je pocrnila od tanjira vučnice, a i skije su solidno pocrnile sa donje strane. Ko mi je kriv kad sam izabrao svijetle boje hlača i jakne.
- red za lift Poljice je rijetko kad bio ispod 80-tak ljudi. Na momente je bilo i preko 120.
- niko nije uvodio red tj. sprečavao "padobrance" da uskaču preko reda
- na dvosjedu Ogorjelica sam sjedio na 3cm smrznutog snijega. "Ulovio" sam jednu od korpi koje su prenoćile na vrhu planine.
- ljudi koji su se zatekli na dvosjedu Poljice u momentu kad se pokvario čekali su bar pola sata da ih pomoćni motor izvuče. Vjetar je bio jak i sigurno nisu uživali.
- za dva dana sam proskijao u kilometrima kao za 45 minuta skijanja na Gerlitzenu.
- dvodnevni ski pass sam platio 45 KM (23E).
Sve u svemu, dvičica.
Usput, mislim (ne mislim, siguran sam) da na Jahorini postoji nesrazmjer između smještajnih kapaciteta i kapaciteta žičara, tj. ako svi skijaši izađu na stazu i ako sve žice rade, opet će biti gužve i čekanja u redu. Sreća pa je dobar procenat onih kojim je bitno da su na Jahorini, ali ne skijaju, a kad se vrate kući, pričaće kako je skijanje bilo super.
Svaka cast za komentar Jahorine!!!!
Mislim da si sasvim u pravu!
Jedino sto treba imati na umu je da je takva situacija za Novu godinu uobicajena. Inace nema tolike guzve, osim ponekad za vikend kad se svi zivi popnu gore.
A za Jahorinu se i zna da nema neke podele staza na plave i crvene - svaka staza ima razlicite delove, pa ko se snadje...
Pozdrav i Srecna nova godina svima!!!!
Nedelju pre NG je svaki dan duvao takav vetar da to nije normalno....Ne znam gde ovi iz OC mere brzinu vetra ali 3-4 m/s je daleko od realnog. Po meni je sasvim opravdano sto zice na goloj Jahorini nisu radile. (ajde jednom da se slozim sa njima :eek: ). Praca je uglavnom radila i tamo je bilo OK skijanje.
Inace u Subotu i Nedelju su celi dan radile SVE zice pa i "Olimpik" koji inace vrlo retko radi...
Za subotu (31.12.2005.) ne znam, ali u nedjelju sam skijao od 9:30 i to uglavnom na liftu Poljice. Dva puta sam sa lifta Poljice kolima išao do Prače, gdje su bile postavljene kapije za trening nekog kluba i gdje zbog kiše nisam napravio više od dvije žice. Dvosjedi Poljice, Ogorjelica 1 i Ogorjelica 2 nisu radili.Citirati:
Originalno postavljeno od CrazyKong
Mozda se nisam precizno izrazio. Subotu i Nedelju pre NG, znaci 24/25 je sve radilo...
pojma nemam al prosle i predprosle godine ovoga nije bilo (cekanje u redu kad rade 3+zice i kapanje ulja) izgleda da su se stvari ove godine preokrenule.
Kapanja ulja je uvek bilo :glavaozid (i pre 15 god) samo sto temperatura treba da bude u +
Nisam odavno skijao na Jahorini, pa sam taj detalj zaboravio. Upropastio sam tri sezone staru Colmar jaknu i Spyder hlače, nažalost oba originala. Kad sam ih kupovao, razmišljao sam o sigurnosti na stazi, tj. da budem što vidljiviji kad malo brže vozim, pa sam uzeo žuto-narandžastu kombinaciju. Sad je to žuto-narandžasto-mrljamaprošarano-tamnoguza kombinacija.Citirati:
Stekane brate ne ocajavaj nego uzmi najjace sredstvo za pranje sudova odnosno FERI sa oznakom ULTRA i bez razblazivanja ocisti to sto si zaprljao sa uljem!Licno sam isprobao na Zabljaku i skida sve sto je masno!Pozdrav,POP:yay:Citirati:
Originalno postavljeno od stekan
ja cu 13. gori nadam se da ce se do tada stvari promeniti (hehehe)
idem na weekend
Nemam pojma al ja to nisam video prosle i predprosle godine, kakve veze ima dal je + ili - ulje se ne mrzne kao voda na 0?Citirati:
Mislim da to i nije čisto ulje. To je mješavina masti i sitnih čestica gume sa koturova (nastalih trenjem sajle po gumi) koju voda sapere na vesele skijaše.Citirati:
Usput, sad se skidam sa Interneta i neće me biti na forumu 14 dana. Odoh na pravo skijanje.
Pozdrav Manijacima.
daj bre prestanite sa kukanjem. Stekan kao da nikada nije video planinu gde su liftovi postavljeni pre 25 godina. Sta ocekuje da sve bude novo i mirisno kao da je usred ruza, a ne na planiani na kojoj duva ledeni vetar i temperatura je i do -30. Ukrtako skijanje u nedelji posle nove godine je bilo ovako:
sve zice su radile osim olimpika i zelje iako je bila niska oblacnost i staze se fakticki nisu ni videle
staze su bile dobro pripremljene iako je sve vreme padao sneg
guzve nije bilo nigde osim na praci na kojoj se cekalo ne duze od 7 min.
pocetnika nije bilo
sve u svemu skijanje je bilo dobro ako se izuzmu oblaci u deleovima staze
Inace onaj komentar staze neobelezena pa pocetnici idu delom na kome iskusni skijasi imaju problem - hahahaha, ma nemoj, ve vreme je bila organizovana grupa instruktora na vrhu koji su vodili racuna o skijasima koji su isli kroz maglu.
Komentar za staze: crvene i plave, mozda je na Sljemenu bolje pa se vozi svetski kup! Kategorizacija je postala stvar politike, a staze su odlicne na Jahorini.
Pa ne bih rekao da su plave, ja ne znam koja je to staza plava tamo? Meni su sve crvene, e sad druga stvar je sto nema crnih tj. ima al ta radi jednom mesecno.Citirati:
Originalno postavljeno od Hurmiza
SVEZE VESTI,koga zanima neka pita sve znam!prekjuce sam se vratio s jahorine,stvar izgleda ovako,svi liftovi rade nekih guzvi bas i nema ceka se 2-3min. Vreme je odvratno,magla po cele dane i neizdrzivi vetar(mojoj devojci cak krenula krv na nos pa mozete misliti),na vrhu nemozes stajati tesko izaci iz zice,poljice se bile pokvarile,nisu radile 2 dana ali sad su popravljene,znaci radi sve,snega ima ali vreme ocajno.Pola staza se pretvorilo bukvalno u led,vetrina ubi a magla tolika da se nevidi dalje od 10metara,sa zicara kaplje ulje tako da sam nakon skijanja bio kao zebraza nocni zivot jos gore,apsolutno nista nema,tako da sam po cele dane samo skijao,isao spavati u 9.eto ako ima pitanja samo napred
po mom mislenju nepostoje plave,crvene,crne staze na jahorini,na jahorini je to bukvalno nemoguce okarakterisati tako da nema pojente o tome pricati
Pa to opet zavisi kako gledas, sve staze na jahorini su po malo od svega, extra raznovrsne (dinamicne) ali u globalu sve su crvene!Citirati:
Originalno postavljeno od Grazer
Otvorena su dva nova kafica Lavina i diskoteka u hotelu Nebojsa. U Lavini je zanimljivo, a u diskoteci je bezveze.
Ovo sto kazu za maglu je istina ali nek prvo nauce skijati pa onda idu na planinu - meni nije smetala. Ulje koje kaplje sa zica nigde nisam video.
Inace slazem se za staze sa Miskom staze su mnogo bolje nego na Kopu.
10 dana sam proveo na Jahorini.
Sve je OK za one koji gore idu da bi skijali...za ostale ne znam.
Jedini problem koji ja gore vidim je svake godine nove kuće, novi hoteli, vikendica postaje pansion, pansion postaje motel, motel postaje hotel...a broj žica i staza isti.:eek:
P.S. Otvoriću temu o Bjelašnici jer mi se čini da je ona sušta suprotnost
Da za jedno 5 godina ako budu nastavili ovim tempom upropastice onako lepu planinu :mad: .Citirati:
Originalno postavljeno od Milan NS
Sto je mnogo dobro. Svako moze iskominovati sebi rutu/stazu koja mu najvise odgovara. Cak i pocetnik moze sebi naci laganu rutu od Poljica do Zlatnih zita.Citirati:
Uz sve to zicare se ne unapredjuju a ni prastari hoteli jer se ceka jer je tajkunima cilj da privatizuju sve za sto manje para...Citirati:
Bio sam na Jahorini od 31.12 do 07.01. Ovo mi je prvi put i mislim da cu opet ici. Jahorina ima mnogih mana ali nekako mi je bolja od Kopa. Ulje sa zicara nisam primetio (ali su pogledati jaknu kad dodjem kuci ;) ), zamrznute dvosedesnice jesam. Guzve na Ogorjelici II, Zelji i Olimpiku nije nikad bilo. Jaka magla je poterala sve na Pracu pa se tamo pravila guzva (max 5 minuta). Jedan dan kad sam tamo bio, osoblje je pokusalo da organizuje skijase kako bi se bolje iskoristio kapacitet dvosedesnice a ne da svaka druga korpa ide (polu)prazna. Sve meni interesantne staze su radile (Ogorjelice, Praca, Poljice) osim 31.12 i 01.01 (Ogorjelica nije radila).
Od restorana smo uglavnom isli u kolibu Kosuta (dnevni meni, pasulj, bosanski lonac, sirnice, burek, gulas, sarme), restoran pansiona Zlatna Zita i Rajska Vrata (ili Dolina). Za totalno unakazivanje treba od 8-10 evra po coveku. Za dorucak smo kupovali u mini marketu iznad Kosute gde su cene malo jace nego u Maxiju. Isti gazda drzi i "midi" market na Poljicama.
U Ski-rentalu Medo (na Poljicama) smo iznajmili opremu za devojku, 17 KM/dan (Dynastar karving, Lange cipele, stapovi) i instruktora (15KM/cas).
Gosti hotela Kosuta su iznajmljivali karving u hotelskom ski-rentalu za 13 KM /dan.
Putari redovno odrzavaju puteve tako da ni u jednom trenutku nismo koristili lance. Isli smo i u Sarajevo na cevape kod Zelje :).
Ako ima nekih pitanja... tu sam...
ma skijanje je bilo super,na to nemam komentara samo kazem van skijanja sam poludeo od dosade.a bome ove godine cjene na jahorini su za 30% skuplje.samo mojih 8dana magla i vetar su bili neizdrzivi ali svejedno je bilo super skijati samo navecer se nema sta raditi
A jel bilo kakvih desavanja u Bordu?
prosao sam dva puta u setnjama oko 9 sata,avetinjski prazno
I Pegy prazan?Citirati:
Originalno postavljeno od Grazer
gore nisam isao tako da nemogu nista reci ali prijatelj jedan je gore bio smesten i kaze da ni on nije nigde isao pa zakljuci
Bio je Knez i jedan od Matica pa Karaoke. Cuo od drugara instruktora da je u Pegiju bilo ludilo svaku noc do 2-3.Citirati:
Originalno postavljeno od ski
Pazi ja sam prosle i predprosle godine u ovo vreme bio smesten u kuci iza Pegija. Svaku noc do 2-3 ludnica, narodnjaci kuvana rakija i udri :cug: pa me zato cudi kako je bilo prazno ove godine.Citirati:
Originalno postavljeno od chiki