Skijanje na Kozari je trebalo da pocne veceras (16.11), staza je sredjena ali su imali nekih problema sa strujom pa nisu mogli da mi kazu 100% dal ce da rade ili ne. Sutra ce takodje biti nocno, pa ko voli nek' izvoli (ja volim :))
Pogled za štampanje
Skijanje na Kozari je trebalo da pocne veceras (16.11), staza je sredjena ali su imali nekih problema sa strujom pa nisu mogli da mi kazu 100% dal ce da rade ili ne. Sutra ce takodje biti nocno, pa ko voli nek' izvoli (ja volim :))
Druže Oggy, mnogo si me obradovao.
Druže Sapa, na Mrakovici imaju dva ratraka i jednu stazu od 500 m. To je najveći broj ratraka po metru dužine staze u svijetu.
To je kao kad bi 3 Doline imale 1200 ratraka.
Zaključak: Staza je uvijek savršeno utabana, pa će Oggy (a i ja sa njim) morati sačekati spomenute 3 Doline da isprobaju cjelac.
Kako tu Kozaru ne probah do sada jako sam zainteresovan da sezonu zapocnem ovako rano i to na nekom nasem skijalistu. Dakle Oggy (ili bilo ko drugi), ako saznas da staza radi veceras (subota 17.11), podijeli to sa sirokim auditorijem. Ili postaj broj nekoga od koga se taj info moze dobiti (nekad je u igri bio 065/567-650, ne znam je li jos taj aktuelan?).
@midwest:
Imas dobar telefon.
@Sapa:
Kao sto Stevo rece, necu se bas navjezbati. Jedino medj' borice... Al zato bar mogu onu tvoju teoriju da provedem u praxu (kad me vec ona druga praxa stala ;))
Zvao i provjerio, veceras je nocno. Ne znam kako vi, ali ja dolazim.
I ja sam planirao, ali rekoše da je pukao kvar. Čim proradi, eto mene.
Ja nisam planirao, ja sam i otišao, provjerio oko 11:20 u subotu da li će da rade noću i naivno zapucao na vrh oko 17:45, bio gore u pola sedam, okrenuo se i vratio kući. Magarac.Naravoučenije: Prije nego se krene gore (mislim 5 min. prije nego se krene gore) treba provjeriti stanje. Lift je crkao u subotu oko pola 4.
A bilo mi je sumnjivo, previše sam auta sreo kako silazi odozgo, mislio sam da su to oni koji su se zapili u kafani nakon dnevnog skijanja.
Bez obzira na havariju, ljudi se trude i želim im uspješnu sezonu, kao i svima nama. A lik sa pomenutog broja ima cugu od mene čim ga upoznam.
Ajde bobo da ti bude lakse, nisi jedini, ja sam provjerio oko 2, sve bilo ok i dalje sve po tvom scenariju (cak sam isto pomislio da su gomila auta koja se vraca redom ljubitelji apres-ski desavanja :) )
Ja sam sreca ziva provjerio neposredno prije polaska, inace bih vam se pridruzio. Nazalost, zica nece raditi ni veceras :(
Bijah u srijedu na noćnom. Staza je bila odlično sređena i izdržala je bez problema iako je bilo dosta skijaša. Dva puta je žica stajala zbog kvara (nešto sa strujom), ali prekidi nisu dugo trajali.
Padobranstvo je zastupljeno i na ovom skijalištu, s tim da padobranci ovdje ne smatraju da idu preko reda, već samo da "desna strana ide brže". Sa te "desne strane" se malo teže ubaciti na ulazu na lift, ali im to nije smetalo. Radnici na žici su bili isključivo oko kontrolne kućice ili u njoj. Oni su tu zbog žičare, ne zbog reda. Svi znaju da je za javni red i mir zadužena policija. Kultura uopšte nije skupa, još kad bi se negdje mogla kupiti...
Cijena noćnog skijanja od 13 KM (7€) i nije mala. Kupio sam karte, mada ih niko nije kontrolisao. Promašena investicija.
Primjetih još jednu pojavu, a to je zalijetanje pojedinaca (više njih) prema gomili u redu i kočenje pred samim repom reda. Problem je da tehnika skijanja tih pojedinaca nije bila na nivou koji bi garantovao bezbijednost onih u redu. Jedan od tih optimista je pao u toj operaciji, jer mu je vez izbacio (možda je bio zategnut na 3,5), ali je srećom otklizao pored reda. Ni mozak nije skup, ali se prodaje samo na mjestima gdje se prodaje kultura.
Dolazi gore redovno ekipa, pretpostavljam lokalna, 5-6 njih koji se uredno trkaju i koče bukvalno u zadnji čas, na par metara od prilično strme šumovite prelomnice u ciljnoj ravnini, ko je bio na Kozari zna o čemu pričam.
Jednu veče pretprošle zime iritirali su ostale što pogibeljnom vožnjom što padobranstvom ali niko nije previše glasno negodovao.
Jedan od njih, na njegovu žalost a naše opšte veselje, nije uspio da stane, nakon neuspješnog zaustavljanja bio je katapultiran u šumu. Izvlačili su ga 5 minuta. Malo je reći da je zaslužio. Iako se zbog gužve nisam tu veče naskijao moram reći da mi je lik popravio raspoloženje. Kreten. Siguran sam da će takvih avanturista biti gore i ove zime.
glade skiing na kozari
zanimljivo vrlo zanimljivo ;)
Skijanje na kozari opet otvoreno, za vise informacija ima novi sajt http://www.kozaraski.com
Volim je te Ski Cross scene, samo za neko prepadanje na dnu čekam na vrhu
imam sa štapovima skoro 4 metra u rasponu, isto albatros :ski:
Razlika u boji je evidentna... znači da nije ista firma :)
A možda je vlasnik isti?
Informacija sa Kozare od prije par minuta: staza sređena i noćno kreće večeras u 18:30.
Umoran sam ko pas, ali možda se nakanim da odem.
Ah, zavjera! Toliko me smorilo ciscenje snijega citav dan (te ispred zgrada, te sesnaest puta sa auta, te...) da sam prespavao otvaranje Kozare :(
Je li neko bio gore? Stekane?
Večeras idem sa Acom H., a vjerovatno i sa Oggy-jem.
Ja veceras nazalost nemrem, ali sam sutra navece tamo 100%. Javite kako ste prosli :)
Ja. Obavezno javite kakva je situacija. Isao bih ja sledece sedmice pa da znam
Bio i skijao. Malo sam kasnio i oko 20:30 je bilo oko 50 duša na stazi. Snijeg je čitavo vrijeme sipuljio. Visina snijega oko 50cm. Staza je bila sređena prije početka noćnog, ali sa suhim snijegom to baš i nije potpuno izvodivo, tako da se napravila i pokoja grba. Sve u svemu 4+. Najvažnije: sezona je krenula.
Bio sam i ja.
Dobro je bilo,od kozare i ne treba previse ocekivati.
U svakom slucaju, svaka cast na trudu oko staza i prilaznih puteva.
I da, cijene u kafani su vise nego zadovoljavajuce.
ja cu onda najverovatnije utorak vece gore, ako bi neko isto isao neka se javi
Otvorio sezonu veceras, bilo je super. Lift je stekao u dva navrata, ali srecom samo po par minuta. Staza veoma pristojno sredjena uzimajuci u obzir da snijeg ne prestaje da pada. Jedini minus je uobicajena kolicina kamikaza (cini se inverzno proporcionalna nagibu staze), od kojih je jedan nazalost zavrsio sa izvrnutim koljenom.
Nisam bio na otvaranju, imao sam nekog neodložnog posla u Fr:) ali ako se snijeg do utorka ne istopi biću gore.
Nema vise skijanja,danas sam zvao. Kazu ima snega ali nece da puste staze jel se previse topi!
zaboravio sam da ih pitam, kad pocinje nocno, od koliko sati?
Ako je kao i prije, onda u pola 7.
zna li neko kada ce krenuti skijanje na kozari,jesu li topovi poceli da prave snijeg?
sajt im nije u funkciji,pa se tesko dodje do informacije....
Živi su na FaceBook-u, ali nema novih vijesti.
Jutros na RTRS su bile neke vijesti sa Kozare. Kazu da su spremni za sezonu, ali cekaju da padne malo vise prirodnog snijega, jer im je: "postojecih 15cm premalo da bi ga mijesali sa vjestackim"
:yay::yay::yay:
Ovog vikenda tesko da ce biti skijanja na Kozari ali zato na Kupresu postoji velika vjerovatnoca da ce zice proraditi. Nazalost tesko da ce biti skijanja na Stozeru ali Cajusa 99% za vikend otvara sezonu. Ja samo cekam da zvanicno objave da je za vikend otvaranje sezone i eto me gore da isprobam RX 8.
Maloprije pogledah na TV-u neki izvjestaj sa Kozare gdje kazu da snijega nema dovoljno za skijanje ali da topovi rade (cak su ih i prikazali). Međutin nista nisu spominjali kada bi se moglo skijati, cak je djelovalo da ovog vikenda sigurno nece biti skijanja (tako sam zakljucio iz izvjestaja, mada nista nisu precizirali). Sve u svemu, cudno mi je da topovi rade a da ne bude skijanja za vikend jer se poslije vikenda ocekuje zatopljenje, nije mi jasno zasto onda rade.
nakon ovog snjega na kozari mora da bude lepog skijanja. Zna li iko ista?
Znam ja ponesto. Na facebook-u sam nasao "kozara ski" (tako se zovu) pa sam im poslao poruku jer me interesovalo hoce li biti veceras nocno skijanje da odem malo s kolegom. Odgovorili su mi da nocnog nece biti ali da se radi vjestacko zasnjezavanje i da bi moglo sutra biti ipak skijanja. Rekli su da ce mi vecers javiti da li ce sutra skijaliste raditi ali evo do sada jos nista nisu javili (valjda hoce, skoro se smrklo). Ipak, ako ti se bas skija najbolje bi bilo da planiras za sutra Kupres jer ce tamo skijanja sigurno biti. U petak je radio samo dvosjed ali danas je radio i cetverosjed pa mislim da ce i sutra raditi i dvosjed i cetverosjed. Nisam siguran ali mislim da i na Vlasicu zice rade ako ti je Kupres daleko.
Ja sam danas mislio ici na Kupres ali nisam imao drustvo, nadam se da cu sutra ipak otici, odnosno da ce se naci neko zainteresovan (u toku su pregovori).
pada pada :) Ima li sanse za nocno u ponedeljak. Ima li iko update