@SnowBeliver: jes' romantično samo ne bi bilo da je naišao tabač koji uređuje staze ;).
Danas sunčan dan, odlično vreme, sneg naravno mokar zbog temperature ali pošto nema gužve staze su podnošljive :), naravno za skijanje sa decom.
Pogled za štampanje
@SnowBeliver: jes' romantično samo ne bi bilo da je naišao tabač koji uređuje staze ;).
Danas sunčan dan, odlično vreme, sneg naravno mokar zbog temperature ali pošto nema gužve staze su podnošljive :), naravno za skijanje sa decom.
haha wlad...pa dobro valjda bi ga provalili...nije bas mali tabac, jes da smo krenuli iz vucje staze, ali smo bili ok skroz
Nesto mi se "javlja" da bi ponedeljak-sreda 8-10.aprila moglo bit' skijanja...:sm019::dziveli::smoke:
Da znas... Necu jos finalni servis skija pre letnje pauze. ;)
samo da rade ove zice koje rade sad, bilo bi od nedelje do srede(mozda i dalje) dobrog skijanja. ovako, sa 2-3 staze..ne bi crkli da su ostavili crnu i peglali krcmar...
Vrše posao Centar, Duboka 2 i Karaman. Ako to radi, može da se vozi i Crna duboka, samo mora da se pravi krug preko Duboke 2 i vozi se svaku drugu vožnju.
Za oko 1000 dinara, nije toliko loše...
Izbor jeste siromasan, al sto kazes za te pare se isplati otici, pogotovo ako se ostvari prognoza i u nedelju padne 20ak cm snega. Onda ce panter i puma ceo ponedeljak da forsiraju staru duboku, a mozda nam se pridruzi jos neko. Naravno panteru nije dozvoljeno da nosi bord nego da pod nove pancerice stavi dzepnu raketu i izadje na crtu pumi.
Izvinjavam se za mali off topic.
Ja sam gore ponedeljak i utorak:yay:, pa ako je ko voljan popit' nesto u zdravlje:dziveli: neka se vice...:sm018:
PS: Info sa licinog mesta da planiraju raditi do 8.maja!
to sam i ja cuo kad sam bio gore pre 2 vikenda...da hoce da poklope uskrs...
Radice jedino ako je potrebno kosacima da lakse stignu do livada zbog kosidbe.
Realno bice i tada tu i tamo snega ,ali skijanje?Malo teze...
Da li ce biti skijanja tesko je reci, ali su se pripremili (na karaman grebenu i pancicu su izvukli sneg iz sume i pripremili). Juce je bio klasican januarski dan, jutarnji minus, pada sneg, zaledjene tvrde staze, na zicari da se smrznes jer vetar je duvao sa severo istoka, a prekjuce pravo prolece, gde god stanes nogom upadnes pola metra, sneg koci, pametnije je bilo sedeti ispred kafica nego skijati (posto nisam ljubitelj te discipline skijao do jedno 14h). Uglavnom snega ima bas dosta ali eto kakva je razlika dan za danom a sta ce biti za uskrs ne zna se, videcemo sta bog da.
Evo ja se skijao juce na Staroj , slicna situacija.
Sneg na stazama dovoljno ,ali bio dobar u pocetku ,posle poceo da koci i gliba...
Stigao danas oko podne. Staze bile prilicno neuredne. Na nekim delovima na Pancicu se propadalo 20-30 cm u sneg (4 D negde na sredini) kao da niko nije prosao, ni ratrak ni skijasi. Posto nisam ljubitelj neugazenog snega, uglavnom sam skijao preko masinca jer je jedino ta staza licila na nesto pogotovo pred kraj dana kada je stegla i bila prilicno dobra i tvrda. Ostale staze uglavnom nikakve. Na 4, 4a i Dubokoj nisam bio, to cu sutra. Sitna susnezica padala skoro ceo dan, skijanje bez naocara je bilo skoro nemoguce. Ali s obzirom koji je datum, i da sam jos jednom ove sezone dosao na skijanje, raspolozenje je bilo na visokom nivou.
Guzve nema, na zici se ne ceka uopste.
Sedista su bila skroz mokra, tako da su mi u jednom trenutku ne samo pantalone, vec i gace bile mokre. Radnici na zici su pokusavali da sklanjaju vodu metlom pre svakog sedanja, ali slaba vajda.
Upravo se vratio sa Kopaonika,opšti utisak odličan.Sutra detaljnije,sad spavanje.
Au...eve me na poslu...otkinuo sam se...jest' bila magla(u ponedeljak po vrhovima onako, juce posle 14h ona Jahorinska cca 2m), jest vejalo (juce oko 13h kao da je januar!), jesu Duboke u donjem delu (vec od pola crne, cak je crvena bila bolja) popustile posle 14h, ali s obzirom da je skijalo cca 27 ljudi dovoljno i posteno od Skijalista sto su radile "samo" Pancici, Karaman i Duboke...za 2090din dvodnevni skipass, spavanje za 30eur nas 4-ro...EXTRA
Ponedeljak vece drugar je bio na ratraku sa svojim jaranom iz vojske i staze su bile u utorak ujutro napeglane brukaaaa...:smoke:
Sve u svemu, mi zadovoljni , noge bride a skije se suse pa u stek do decembra..:sm017:
Evo malo insajderskih info:
-trosak skijaslista dnevni, u utorak cca 600.00din
-rekordni "pazar" za ovu sezonu cca 25.000.000din
-ostvareni prihod cca 6.000.000eur(e sad da l' je dobitak il' je gubitak ne znam, jer nemam podatak o rashodima u totalu za sezonu)
-ugovori vozacima ratraka (koji su "sezonski" radnici!) su istekli 7. aprila ali su naknadno produzeni do 08.maja zbog planova Skijalista i vremenske prognoze(!) da ce biti neka festa za Uskrs na snegu
evo, rade Marine vode samo za "odabrane" :kez:
@Macak011...ne "rade" Marine Vode vec skidaju tanjire...i juce su ih skidali...
znam da ne rade Marine vode, takodje vidim da ratrak pakuje mrezu na slici, nego mi interesantan trag skija na trasi tanjira... :kez:
Mislim da se neko "ispisao" za ovu sezonu :sm011:
A zasto da ih mrzi? Pa to je nesto sto se stalno radi, citave sezone, posebno kad ne radi Krcmar zica, a i spora je inace..?? :dontknow:
A jos ako radi D2 (a radi), onda nikakav problem voziti Krcmar po ovakvim uslovima sa nekom debljom skijom, pretpostavljam da je uzivanje...jedino sto za tu "aktivnost prelaska" ode skipass, mada je prilicno jeftin danas... :kez: :sm011:
I to sto kazes...posebno sto apsolutno NIKO nikog nije "prekorevao" dje skija...skijao je gde je ko voleo i mogao "dofatiti"...
Ma ja zavidim svima koji su gore ovih dana, evo gledam kamere i dusa me boli sto sam u kancelariji - nek koci ovaj prolecni sneg koliko hoce, samo da ne pada kisa, verujem da je gusht biti gore desetog aprila i kasnije i to jos na skijama, a nigde nikog! Vrhunski uzitak! :D
U pravu si Mačak, i ja bio u nedelju. Uživanje maksimalno. Prvo smo bili na Gobelji, vodili klince na prvenstvo Srbije u snowboard-u, pa smo tamo malko odskijali. Posle trke se vratili u centar gde smo se siti naskijali do pola pet. Vreme sunčano. Staze ujutro ispeglane kao da je špic sezone, jeste kasnije otoplilo pa je sneg meknuo, al nas nije sprečilo da ne pravimo pauzu do kraja, čak smo sendviče jeli na žici da ne dangubimo. Al ono što mi je najači utisak je predusretljivost Skijališta koja sve čine za rad zadovoljstva skijaša i bordera, a potpuno je jasno u ovom periodu pitanje rentabilnosti. Očigledno je da žele završiti sezonu na Vaskrs, s obzirom da snega ima u izobilju, čak su i onaj iz šume pregurali do ivice staza. Žičničari ljubazni, redari fleksibilni, mogao se osetiti onaj pravi osećaj slobode u planini. Bravo za SS! i ko može gas na planinu, a jok u kancelariju!
Ako neko hoce iz Nisa ili Aleksinca sutra na Kop, 2 slobodna mesta u autu
@Misko
tako je... :kez:
Ono, jes! :dziveli:
@Misk0...apsolutno...eto radih subotu i nedlju da bih otisao ponedeljak i utorak...sve dok se moze "dogovoriti" sa "kancelarijom" NP...
Nisam stigao od obaveza u toku dana da napišem detaljniji izveštaj o predhodna dva dana na Kopu,ali je kolega hallo to uradio umeto mene jer smo zajedno boravili.Skijanje je bilo odlično s obzirom da je prva polovina aprila.Snega ima dovoljno i skijanja će biti još,ali temperature idu u plus,ali se ljudi iz SS trude da to sve izgleda što bolje i da udovolje potrebama skijaša kojih kao što je rekao kolega hallo bilo jako malo.Prošle godine smo kolega hallo,ja i još par ljudi skijali 17 aprila i radilo je skoro sve.Nadam se da ću otići bar još jednom ali i ako ne odem ova dva dana su bila dovoljna da se završi sezona na adekvatan način.Sve pohvale za SS i za vozače ratrakta koji se trude da upeglaju staze da mozemo da uzivamo.Ja sam proveo nekoliko noći u tim opakim mašinama sa mojim drugarom iz vojske i ove i prošle sezone i svaka im dala za sav trud.
Ljudi, jedno početničko pitanje, nemoj da mi se smejete..
Pošto sada ne rade sve žice itd, koja mi je najduža kombinacija staza koja se može voziti sa Pančića (ako je to uopšte moguće) a da pritom mogu da se spustim i ne polomim neki deo tela :) usled nedostatka znanja... Ili mi to nije pametno uopšte, nego da vozim samo Karaman ove godine...
Idem u subotu, pa makar skijao i na +15 :)
Hvala...
Pa na kom si nivou znanja, tehnike i KONDICIJE trenutno?
Trenutno najduza varijanta po peglanim stazama je Pancicem gore pa ili Duboka Crna-Duboka2 ili Duboka Crvena-Duboka2....i to prepodne dok sneg ne popusti...ili blazom varijantom Karamanom gore pa Duboka2...
pff, ne radi bas puno toga:
1. uspon na Pancic, pa crvena ili crna(!) duboka, sve dole do pocetka zice duboka 2, uspon na karaman greben, spustanje kgb-om, pa opet centar, pancic...na ovom potezu vrh crvene ili crne(!) duboke ti je tezak ako si pocetnik i deo gde se spajaju crvena i crna duboka takodje (ako ides samo crvenom), plus pred sam pocetak zice duboka 2 - krcmar.
2. uspon kgb-om, pa levo na Pajino Preslo-ski put ka crvenoj dubokoj, pa poslednji deo crvene duboke (spoj sa crnom), pa opet uspon d2 na kgb, pa taj krug - on je malo dosadan, ali je vrlo pocetnicki, da tako kazem, tu nema mnogo zahtevnih delova.
Nije lose ni da se spustas bilo kojom od staza sa Pancica direktno ka liftu centar, sve su one OK, s tim da nisam siguran sta se sve od staza taba, a sta ne, pa se raspitaj da ne uletis u dubok i spor sneg, opasno je za noge ako su ti stegnuti vezovi.
Ipak mislim da ces se prilicno naskijati i ako samo vrtis KGB, jes' malo dosadno ali je super za uvezbavanje tehnike dok je sneg ok, znaci ujutru kao sto @hallo kaze...kratka je zica i neces gubiti vreme na penjanje, dok je skijanje ski putevima, meni bar, zamorno i dosadno, a to je pajino preslo i spoj d1-d2...
Dok radi ovo što radi mislim da ti je najduže da cepaš sa vrha kgb-a na dno kneževskih bara(uređenom prečicom) pa prečicom do dna crne duboke i dalje ka d2 ;)
@Tadija, to je bukvalno koriscenje samo ski puteva, ako je bas pocetnik, bice mu nezgodno na uskim delovima... doduse skijace deo Knezevskih bara koje se mozda ne tabaju? Cini mi se da ta precica izlazi negde na poslednjoj trecini te staze, kod nekog topa?
Da sam pocetnik, jesam naravno. Kondicija mi je realno dosta solidna (do pre 3 meseca vezbao sam bez prekida skoro 5 godina). Niz cvrene staze sam se recimo na torniku spustao, nije mi bilo prijatno, ali sam uspevao, s tim da je to bilo kada sam bio dosta manje iskusan :)
Inače ove godine oko 15 dana na skijama..
Probacu bar crvenu duboku sa Krb pa cu da vidim kako ce ici dalje...
Hvala na savetima, odoh da gledam mapu :)
Probacu u subotu
Mapu? Pa znaci nisi bio na Kopu? Vidi ovako, idi ti prvo za pocetak samo na KGB, dakle samo cepaj desnu stazu gledano ODOZGO jer leva ima jedan strmiji deo pred kraj... Kad KGB savladas idi na centar i kojom god da se spustis sa vrha izlazis na zicu - tek posle pocni da se igras sa crnom i crvenom dubokom, jer ako si na Torniku spasavao glavu, ovde na obe duboke ti je ista prica ali su mnogo duze pa je spashavanje i agonija produzena... Pazi se, sneg je spor, pa je to mach sa dve ostrice: lakse ces skijati spust ako te prevari padina, bice sporije i manje opasno samim tim, a opet padovi u sporom snegu, posebno na ivici staze gde ima malo vise snega su neocekivani i mogu da budu prilicno opasni zbog naglog usporavanja, a manje udarne sile na vezove, pa hoce da se ne otvore...vidi da dobro pripremis skije, da ih namazes odgovarajucim voskom za topliji sneg (0C), najbolje neki tecni univerzalac u dzep, da ne bi bas, bas kocile, a namazi ih jos jednom oko podneva, sam...
Bio sam na kopu, pre par vikenda, nego cisto da se bolje upoznam, da ne citam mnogo one znakove, pa da gubim vreme gde je sta...
KG sam vozio sve staze, bez ikakvih problema.. Zato sam i hteo da probam nesto teze malo..
Ma onda cepaj pravo na crvenu, gornji deo ako prodjes bez problema, dalje je lakse..
Strmiji deo? Ono gde deca na kraju škole imaju malo takmičenje? To ima za nijansu veći nagib a široko je i nema ni u sezoni skoro nikoga. Posle 15 dana skijanja može tamo opušteno da ode da vežba. Jedino što mu treba oko 15 sekundi da prođe taj deo.
Ako radi 4c sa Pančića (to je "najlevlja" staza), to bi mu bilo isto super da vežba. Široko na početku, ne mnogo strmo a ne mora da ulazi u spust da bi se popeo pred poslednju nizbrdicu ispod Mašinca.