Evo slika oko nove godine.
http://i.imgur.com/DL1aapQ.jpg
Pogled za štampanje
Evo slika oko nove godine.
http://i.imgur.com/DL1aapQ.jpg
Na TV-u rekose da ima nešto preko 60 cm snega...
Trenutno uveliko pada, ocekuje se jos desetak cm preko tih 60-65.
Da gore uveliko pada, ozbiljno je nevreme po celoj Srbiji... pa mozda nije pravo vreme za ovo moje razmišljanje. Gledam na sajtu skijalištasrbije i dalje rade samo staze oko gondole + Babin zub, samo jedan krak. Na kameri se ne vidi Konjarnik ali Sunčana je skroz bela pa mislim i da je Konjarnik ok. I tu vidim da cetiri tabača rade celu noć samo za nas... i pre sam mislio da je malo tehnike za 7 staza, tu ne računam drugu stranu Konjarnika jer tu tabac i ne ide a ne računam ni dečiji park... Dakle sedam staza a četiri ne rade.
Zatim pogledam na Kopaonik, tu samo za nas radi 8 tabača... prebrojim staze ima ih 21 a ne rade... dve, samo dve!!! Takodje nisam brojao dečije parkove i ostale zajebancije. Dakle duplo više mehanizacije ali tri puta više staza. Sada, znamo da je Kop postao ozbiljan centar i da dobro rade zadnjih x godina a sa druge strane Stara posustaje zadnjih par godina iako imaju dosta manje posla...
Pa bih molio malo pametnije od mene da objasne da li je ipak malo mehanizacije ili je zapelo u organizaciji rada. Koliko shvatam snega ima zeru više na Staroj a temperaturni minus je otprilike isti, dakle uslovi su podjednako loši na obe lokacije. Pri tom ne treba zanemariti da je dobar minus udario tri, četiri nedelje pre Nove godine...
Nema veze ni mehanizacija ni količina snega ni minus temperatura. Nema skijaša pa ih zabole da otvore bilo šta što ne moraju. I na kopu je slično samo što za NG i ovaj mini raspust ima mnogo više gostiju pa moraju da otvore više. Pogledaj detaljno koje staze rade na Kopaoniku pa ces videti da sa Pančića rade 2 od 5, Gobelja 2 od 7. A snega ima 60cm.
To je ono pitanje da li otvoriti celo skijalište pa da dođu skijaši ili čekati navalu gostiju pa otvoriti (iliti koka - jaje dilema). Gledajući npr strane centre poput kronplatza i slično, nemam dilemu. Otvorili su u decembru celo skijalište sa 0cm prirodnog snega a poseta neizvesna. Sad su puni a snega i dalje nema. Ali sve radi.
Ali zato se fino naplacuje pun ski pass :) , i to skuplji za 500 dinara od prosle godine (sto bi doslo kao poskupljenje od 25% iliti za jednu cetvrtinu).
Evo vec znam dosta ljudi koji namerno ne zele otici gore zbog toga jer kazu da ima se jednostavno ne isplati davati 2000 za par plavih i "crvenih" staza.
I to zive na 65km od ski centra, pa sad vidite.
A sta se desava sa onim Dinkicevim master planom? Po tom planu bi sada vec trebalo da ima 20ak staza i jos 5, 6 zica ... ne znam da li Dinkicev nestanak sa javne scene ima veze sa tim ili je nesto drugo posredi ali definitivno master planne napreduje kako bi trebalo ...
Te novi prilazi ski centru, nove staze, novi ski liftovi a u stvari najnovija stvar je cetvorosed babin zub od pre 2 sezone ...
Bojim se da taj Dinkićev master plan nema puno dodirnih tačaka sa originalom...
A sta je u originalnom master planu? Jel tako nesto jos uvek postoji? Hoce li ovaj ski centar nekako da napreduje ili da se lepo ugasi svetlo, opali katanac i cao zdravo ...
ne bih bas rekao da je Kop ozbiljan centar po pitanju skijanja, nego je jedini takav u srbiji i veliki izbor prihoda.
moje misljenje je da Babin zub nikada ili vrlo tesko ce uspeti da postane ozbiljan ski centar, bas zbog Kopa, tj kako bih ja rekao Kopaonickog lobija.
A BZ ima mnogo vise mogucnosti i kapacitete da postane i veci centar od Kopa.
Kaze mi drug iz Zajecara, ne znam da li je istina, da je oko nove godine bila bas guzva kod gondole. Navodno, po njegovoj prici, posto su radile samo staze oko kondole, da bi ih sacuvali, usporili su kondolu, kako bi manje skijasa prevezla...
Ako je to tacno, sta reci...
meni se opet cini, da je to oko smestaja, marketinski potez. Kao sve je rasprodato, pa se onda svi bace u potragu da nacu smestaj u hotelu. i onda srecni kako su bas oni uspeli da nacu smestaj, kada je sve popunjeno. s druge strane, kada nas narod cuje da tamo svi idu, krenu i oni...
a sto se tice razvijanja ski centra BZ, pisao sam mnogo o tome. Mada bih voleo da vidim neke njihove planove...
hoce da razvijaju turizam, a ne mogu EPS-ov hotel da otvore. Ne mogu od njega i planinarskog doma da naprave ski puteve do staza i od staza do smestaja...
Nisam cuo da postoji ski bus ili kombi iz Crnog Vrha do Konjarnika i gondole, da skijase koji su u privatnom smestaju prevezu do staza...
i mogao bih ovako do sutra, ali uzaludno
Imas Romane kameru na Konjarniku ovde:
http://www.knjazevac.rs/babinzub/wxwebcamera.php
Izgleda skroz spreman!:cool:
@mickeu@
Nije bila nikakva gužva za novu godinu... ruku na srce svi kapaciteti u privatnom smestaju su bili zauzeti i stvarno se tražio krevet više. Sa druge strane sam prilično siguran da hotel nije bio popunjen. Staze su bile odlično pripremljene i nije bilo potrebno izmišljati toplu vodu da bi se sačuvale. Gužve nije bilo iz prostog razloga što gosti u privatnom smeštaju nisu došli da bi skijali, a većina nije bila u stanju ni da stoje na nogama :-)
@mickeu@
Pa za nas je Kop ozbiljan... sve si rekao, ima goste, veliki prihodi, znaju da rade čak i u lošim uslovima, tamo se ide da bi bio vidjen. Zato i mislim da je bila greška graditi skupi hotel na SP, bolje da su gradili više manjih objekata misleći na mogućnosti mladjarije, studentarije itd.
I pod hitno moraju da se vrate na severnu stranu...
Morali su maksimalno da iskoriste postojeće objekte, i meni je prosto neverovatno da nisu probili nove staze do doma... to me već godinama nervira...
Pazi, ako na celu pricu oko BZ gledas kao skijas, jedini razlog zasto bi neko tamo otisao je jevtiniji ski pass u odnosu na kop. Opet, jevtiniji je za trecinu a na kopu pak imas 5x vise staza ... i drugo, dolaze ljudi iz okolnih mesta jer im je relativno blizu.
Sa druge strane, kad god sam isao bilo je istih problema ... put je uglavnom los, spor, nikad ne znas na cemu si kada krenes ... to je za jedan ski centar nedipustivo. Izlazak na kopaonik je mnogo tezi i nezgodniji ali nekako si bezbrizan kada krenes tamo ... jedino kijamet neki moze da poremeti situaciju.
Ne znam da li je kopaonicki lobi ili nije ali Staroj planini treba jos 50 godina da stigne kop i to u varijanti da se bz razvija munjevito iz godine u godinu a kop da stagnira. A situacija je skroz obrnuta trenutno ...
Ja licno obozavam kop, ali bih nekako najvise na svetu voleo da stara planina postane mesto na koje bih radije otisao ali za to mora jos mnogo vremena da prodje izgleda ... nazalost.
Poceli su prilicno agresivno ... dobar hotel, gondola, nove staze, novi lokali ... medjutim nekako jos brze sve to postade "nista specijalno" jer smo izgustirali za jednu sezonu a to bese jos pre 4 ili 5 god ... i od tada jedno veliko nista ...
Recimo da bih bas voleo da se pojavi neki dvoglavi arapin, kupi celu planinu i za dve godine ulozi 2 milijarde i od SP napravi "madonu di kampiljo" najmanje :)
A dok ne dodje taj dvoglavi, vidimo se u nedelju da gulimo staze oko gondole i mooozda ako puste konjarnik malo da ugnjavimo kolena :)
slazem se sa Vucom...
mada ni kop nije sjajan. kada odes kolima ne mozes da se odbranis od lopatara da bi se parkirao. posebno me nerviraju kada hoce da ti prodaju neko perking mesto sa koga se neko pre par sek isparkirao.
kod bz me nervira, sto toliko svi pricaju o nezaposlenosti, a ne trude se da pomognu ljudima da rade, konkretno izdavanje smestaja u Crnom vrhu.
Omoguci im da rade, kontrolisi ih i naplati svoj deo, porez.
I po stoti put pitanje, da li je bas morao ekskluzivni hotel i gondola da se naprave? Da li je umesto gondole, finansijski gledano mogao cetvorosed i jos neka staza? Da li je bas moralo na putu do hotela da budu uradjeni trotoari, osvetljenje, klupe... Da li je mogao da se uradi neki konkretan parking kod Konjarnika?
i tako dalje....
Ah hotel i gondola... pa valjda je najlakse na velikim projektima predimenzionisati troškove. Ta nesretna gondola nije ni trebala da bude tu, na tu razdaljinu bi trebao da vuče običan tanjir... Mnogo je grešaka napravljeno a prave se i dan danas....
@vuca@
A što se puta tiče ne mogu da se složim sasvim. No za to postoji posebna tema pa ovde padamo u off...
Romane,
od 4.feb sam na bz, pa ako budes gore, moramo da se vidimo, pa uz neku grejanu rakiju da "pljujemo" po ovim sto prave ludosti:)
I ja gadjam tako... Naravno da se vidimo, telefon imaš... a ima i dosta vremena. Gde ćete biti smešteni?
http://staraplanina-babinzub.info/wp...89688706_o.jpg
Ledeno vreme koje se već danima zadržalo na Staroj planini danas je konačno popustilo i temperatura koja je jutros iznosila oko – 12 C sada je znatno veča i iznosi samo – 6 C.Pored debelog minusa stabilizovali su se i udari vetra koji su ovih dana iznosili od 16 m/s dok danas samo 10 m/s. današnje toplo vreme dovelo je do pada snežnog pokrivača za 1 cm, te snega na Staroj planini trenutno ima više nego dovoljno 61 cm, sto stavlja Staru planinu na prvo mesto po visini snega, a konkurentni Kopaonik je sa 59 cm na drugom mestu.Visina snega na dobro utabanim i pripremljenim stazama iznosi od 20 do 30 cm dok ga na Kopaoniku ima u visini od 10 do 35 cm.
Sutrašnja prognoza nam donosi jutarnje temperature od -9C do -4 C a tokom dana će pored sunčanih intervala padati i slab sneg odnosno poledica.U subotu već manji pad temeprature , jutarnja -11 C dnevna oko – 5 C.Zbog povećanja temperatura i najavljenih padavina vozačima savetuejmo dodatan oprez i upotrebu zimske opreme zbog mogućnosti pojave leda na putu ka Ski centru na staroj planini.U nedelju prelep sunčan dan dok nas u utorak očekuju nove snežne padavine.
Prvi Top ski vikend u ski centrima Kopaonik, Stara planina i Tornik na Zlatiboru počeo je danas i traje do 15. januara. U okviru prvog ovogodišnjeg Top ski vikenda, skijaši i borderi koji se odluče da provedu produženi vikend na snegu u nekom od ski centara, mogu da iskoriste popust od 20 posto na trodnevne i četvorodnevne ski karte.
Skijališta Srbije, iz godine u godinu, organizuju niz promotivnih aktivnosti u kojima ljubiteljima zimskih sportova nude brojne pogodnosti u našim ski centrima. Top ski vikendi tradicionalno nailaze na odličan odziv skijaša i bordera, kojima se u vrhuncu sezone omogućavaju značajni popusti na ski karte.
Nakon ovog vikenda, skijaši i borderi mogu da iskoriste popuste u terminima od 26. do 29. januara, zatim od 23. do 26. februara, do 9. do 12. marta i od 30. marta do 2. aprila.
-U nastavku teksta možete videti današnje fotografije sa Stare planine.
detaljnije na http://staraplanina-babinzub.info/st...uar-2017-foto/
Sve je to lepo, ali sta se desava sa suncanom i konjarnikom??? Hoce li biti pustene za vikend?
Evo sada gledam na kamerama. Kao da treba da se taba i Konjarnik i Sunčana, mada izgledaju lepo... mnogo lepše nego prošle godine...
Ako ih ne otvore onda je stvarno bruka i sramota:hair:
ma otvorice ih, samo jos niko ne zna kada....
http://staraplanina-babinzub.info/wp...ra-planina.jpg
Ski centar Stara planina će od sutra raditi punim kapacitetom, jer se u program rada puštaju žičara Konjarnik i ski lift Sunčana dolina. Ljubiteljima skijanja i snouborda će od sutra biti na raspolaganju kompletna skijaša infrastruktura u ovom ski centru.
Trenutna visina utabanog snega na stazama je do 40 centimetara, a radno vreme centra je od 9 do 16 časova.
detaljnije http://staraplanina-babinzub.info/na...uncana-dolina/
E nek im je alal :)
show moze da pocneeeeeeeeeeeeee .... docekasmo i taj istorijski trenutak :dziveli:
@vlada019@
Bravo, hvala na lepim vestima :yay::dziveli::sm019:
http://staraplanina-babinzub.info/wp...d-Snow-Day.jpg
U nedelju, 15.januara, obeležava se Svetski dan snega. Sa porukom “Explore, enjoy an experience”, kao deo međunarodne FIS kampanje “Bring children to the snow”, Svetski dan snega (World Snow Day) će se po šesti put obeležiti širom planete.
Ovom kampanjom Svetska skijaška federacija želi da pokaže sve čari zimskih sportova i time podstakne decu da postanu aktivni skijaši i borderi.
Skijališta Srbije su se aktivno uključila u ovu kampanju i tokom Svetskog dana snega će odobriti 50 posto popusta na poludnevne i dnevne dečije ski karte.
detaljnije http://staraplanina-babinzub.info/su...taroj-planini/
Niko nije bio?:ski:
http://i.imgur.com/Uf9vL2V.jpg
16.1
nije moja slika
Ovo je od 15.1.2017.? Čija god da je slika, izgleda extra :yay:. Još da primetim da je svako sidro zauzeto... a nema gužve, prava merka :sm011:.