Sta ti je prokletstvo.
U nedelju kada smo dolazili gore dan izmisljen samo sunce milina jedna.
I zena kaze jbt. setih se one stare kletve da bog da te na kopu sunce videlo kad dolazis i odlazis sa planine :)
Tako ce izgleda i biti :D:D:D
Pogled za štampanje
Sta ti je prokletstvo.
U nedelju kada smo dolazili gore dan izmisljen samo sunce milina jedna.
I zena kaze jbt. setih se one stare kletve da bog da te na kopu sunce videlo kad dolazis i odlazis sa planine :)
Tako ce izgleda i biti :D:D:D
Ako bude sutra i prekosutra, kako si naveo, moguce skijanje duze od 2 sata vodim te na pivo, iako ti dugujem vec jedno :)
Skijali mi danas i skroz OK vreme, ako se pomeraš po skijalištu. Navuku se negde oblaci/magla ali se skloniš i iskijali smo se (sa klincem)... Više mora da se pazi na frekventne žice zbog gužvi na njima..
Neformalno su pustili i bele reke danas popodne, od ujutru je prolazio ratrak. Tako sam se vratio do Brzeca.
Do levka staza je idealna, levak je ok kakav ume da bude, nije nikakav problem da se prodje putanjom bez trave i kamenja. Bela reka 1 na dnu ima malo kamenja, potreban je oprez ko voli svoje skije ;).
Ocekujem da puste stazu mozda i sutra, mozda za koji dan...
Poz, kakvo je vreme na kopu i ima li guzve? Ja sam od ponedeljka na planini, pa da znam sta me ceka :-) Ako ima nekoga od forumasa, javite se da skijamo zajedno.
Poz
Danas ceo dan magla, može da se skija ali lagano ;). Gužve ima, ali nije strašno kao što sam očekivao. A od ponedeljka nećeš imatimuopšte gužve, sada je gužva zbog Sretenja....
Pa danas je malo na preskoke bila magla...guzva nije strasna, sneg ok.. bio test fischer skija probao novog hibrida i odusevio se po dubokom snegu....
E danaa je magla u fullu, jedino u podnozjima malo bolje, ali je sneg odlican
Danas magla ceo dan, sunce se pojavilo na 3 minuta u 16:15h.
Staze odlicne, guzve nema ni malo. Putevi svi prohodni i nema potrebe za lancima, iako je sneg padao tokom celog dana. Nadamo se suncu sutra/prekosutra :-)
Pozdrav.
Donosim ja sunce za vikend, samo bez panike. :-)
Prethodna dva dana magla, ali nije kako može da bude, moglo da se vozi bez problema.
Gužve nema, ali skijaša ima.
Juče je palo jedno 5cm novog pa je ujutru bila milina voziti po njemu i malo off.
Staze dobre, pogotovo Gvozdac, Ledenice, Krčmar i Gobelje, možeš ceo dan da ih voziš, jeste da nisu u 16h kao ujutru ali vrlo malo hupsera.
Duboke ipak razbijenije jer je više skijaša na njima.
Sledeće godine kada prošire Gvozdac i Krčmar, i ako naprave paralelnu stazu sa Crnom Dubokom i jednu između Crne i Crvene, onda će i Duboke biti super.
Danas vreme obećava, vide se vrhovi, magla minimalna.
Staze su odlicne, guzve nema, a i magla nije velika!
Sve u svemu odlicno skijanje! Cini mi se da je Kopaonik iz godine u godinu sve bolji i ozbiljniji ski centar.
Ove godine sam proveo drugi produzeni vikend na Kopu, i utisci su mi ponovo porazavajuci.
Prvo sto dozivis je maltretiranje oko parkinga. Jeste da su ove godine izadali ona tri-cetiri prostora za uredjeni parking, ali kad su puni, onda dolaze na red oni divljaci pored Konaka. Setaju sneg levo desno i naplacuju uguravanje na divlje po 500 din dnevno. To je toliko ruzno da odbija coveka da ponovo dodje na KOP. Zar ne mogu da ponude nekima da urade montazne garaze na sprat i da time rese problem parkiranja? Pa to je bar jeftino. Nema snega, i svi bi platili organizovano parkiranje. Ovo divljastvo ubija. Zamislite stranca kad dodje, sta pomisli o nama. A prljavstvine uzas.
Boravio sam u novoj kuci sa apartmnaima u novom naselju prema Rudnici, blizu Kraljevih Cardaka. Kuca nova extra. Ali od petka u 17.30 pa do subote u 12.30 nije bio ni struje ni vode. Zamslite sa malom decom, posle skijanja, ni da se skuva, niti da se podgreje, ni caj, ni mleko... Nista tusiranje... E to vam je turizam u 21-om veku na Kopu.
istog dana novo razocarenje, salterusa na prodaji ski passa, naplati tri karte za odrasle umesto za decu. Ja nisam ni gledao, jer mi je racun bio preko 20.000 din, ali naknadno uvidim da je primenjana cena za odrasle, a ne za decu. Naravno reklamacija se ne prihvaa, jer je ona meni dala ono sto sam trazio. Ja je pitam kako zna sta sam ja trazio posle 2 sata i silnog naroda koji je prosao posle mene? Odbija razgovor. Zove se Radojka Vlajovic.
E to vam je Kopaonik koji pretenduje da bude svetski ski centar. Uradjeno je mnogo, ali sad je kasno ispravljati greske koje su ucinjenje desetina godina unazad. Ali umesto da se stane sa greskama oni nastavljaju istim putem.
Pisem ovo kao pasionirani skijas, koji skija 38 godina, i poceo je na Kopu kad je bio naj lepsi. Ovo vise nije Kop. Ovo je setaliste za mamine i tatine sinove i neko krem drustvo, koje je culo da je moderno baviti se skijanjem, ali od 12-15 h na Karamanu u Bogneru.
Poslednjih 20 god. nisam proveo odmor na Kopu, samo po neki vikend. Skijam u Instranstvu i znam kako su organzovani naj bolji centri. Svuda je sve locirano u podnozju, a gondole penju na vrh za skijanje. Na kotama preko 1700 m nema objekata, ne idu vozila. Moguci su samo restorani i kafici i po neki stari hotel iz pre 50 god. Nove gradnje nema. Na Kopu se i dalje gradi na koti 1700 m I onako je sve skuceno, oni i dalje grade, sto divlje sto sa dozvolama. A Brzece i Rudnica ili Banja tavore.
Kad su u pitanju staze, Kop se hvali sa 40-50 km staza. Ma gde su bre te staze. Sve duplirano. Oni sa Pancica imaju kao 5 staza i sve saberu, a u stavri to je jedna staza. Onda u to broje one puteve koji spajaju Karaman i Duboku, ili Krcmar i Duboku, ili Marine Vode i Duboku. To nisu staze to je van svih standarda za stazu. Sto ne urede sa Karamana ka Dubokoj onu siroku padinu za stazu?
Na zapadu staze idu od 3,4 pa do 10 km duzine. U Val Gardeni staza ima 10 km i cela crvena. Do 13 h tri puta je predjes i vec imas 30 km skijanja. Na kopu 30 km ne mozes da napravis za 3 dana da se ubijes od skijanja od 09-16 h
Kad sednes u korpu Krcmar do gore Rat i mir mozes da procitas. Vozis se 25 min a spustas 5 min. za sat vremena 2 voznje. Staze su mnogo uske i velike su guzve. Ne moze se covek opustiti da skija. Ne znam sta ce se desiti ako poseku jos jedan red jela, jer ovo je postalo klaustrofobicno skijanje. Ulozili su u zicare a u staze nista. sad izmace hiljade skijasa za sat vremna, ali gde da se skijamo?
Ski pass je preskup za ono sto se nudi. U Italiji rodjeni posle XI 1996 su i dalje juniori, a na Kopu stariji od 2000 nisu vise juniori. U Italiji deca do 8 godina besplatno uz jednog roditelja. Na Kopu deca preko 6 god nisu vise deca. Cena za 6 dana u centru sa 100 km staza kosta 20% vise od Kopa, a sta sve pruza!
Sve u svemu Skijalista Srbije nas pljackaju za uslugu koju pruzaju. Dace Bog pa da se to privatizuje i uzme iz ruku politicara, koji toboze za nas sve to rade. U stvari to su veliki izvori. Nadam se da ce ovom zajednickom investicijom sa Italijanima da se stvari pokrenu i krenu u pravom pravcu. Da ce se centar dogadjaja usmeriti ka Brzecu, i da ce se se Kopaonik razvijati u tom pravcu.
Mozda ce te me sad pljuvati, ali moje su namere iskrene, da se Kopaonik spase od propadanja. Verujte svake godine sve vise nasih ide u Bugarsku, Austriju, Italiju, Francusku. O Jahorini i da ne govorim.
@a_djokic
Što se tiče utiska oko smeštajnih kapaciteta i prateće infrastrukture tu si potpuno u pravu.
Što se tiče skijališta, i ja skijam dosta napolju, znam kako je i šta se nudi ali moram malo da te korigujem:
- shvatam da si nezadovoljan ali mnogi reše da idu da skijaju u samo tri perioda tokom cele sezone, dve nedelje zimskog raspusta i Sretenje. I ja sam prošle godine bio na Kop za Sretenje i znam kako je ali sam bio ranije nešto pre 1. maj na Meltaleru (nisam ukapirao da su neradni dani) pa da vidiš tamo gužvu. Bio sam pre dve nedelje na Kopu, poluprazni kapaciteti!!! Gde su skijaši, čekaju Sretenje?
- što se tiče da skijališta deru, verovali ili ne ali Kopaonik ima dosta instalacija. Održavanje jedne žice dužine 1300m košta isto kao i one od 1800m jer ti je potrebna ista radna snaga, neznatno veća potrošnja i par stubova više, za stazu od 1km ili 2km tabač isto košta. Pri tome Kop ima skoro 100% pokriveno veštačko osnežavanje. Sve to košta i ako porediš cenu ski-pasa na Kopu je jeftiniji nego na zapadnim skijalištima. To što je za naše uslove skup, neću da komentarišem, već je pominjano. Za decu je čist bezobrazluk to što se radi oko godišta i cena i slažem se.
- Kopaonik ima jedan problem a to je što je "gola", usamljena planina, sa svih strana brišu vetrovi i nema prirodnu zaštitu, sneg se topi jako lako na manje od 1500m. I ja jedva čekam gondolu iz Brzeća, biće to u redu ali moraš da spremiš i stazu za povratak. Poslednjih dana u Brzeću je temperatura uvek u plusu što otežava pripremu i postojanost staza. Nisu to Alpi gde na 700m sneg opstaje cele sezone. I onda se ispostavi da jedino Brzeće je prirodna oblast za infrastrukturu a uslovi su nepredvidivi.
Iako znam za jadac i "skijanje" za Sretenje, iskoci dobra kombinacija u hotelu Junior u Brzecu u smislu 2 roditelja+2 deteta za 24830,00 ukupno 3 polupansiona potrcah da to rezervisem, a onda da kupim ski pass on line...
Prvo me stomak zaboleo oko godina dece i kategorisanja, al' nekako prevarih, a onda, dok sam sabirao i mnozio gledajuci cenovnik ski pass-a shvatih da su cene za viken za Sretenje VECE nego ostali deo sezone:hair:...nisam mogao verovati svojim ocima...u trenu shvatih da me nece videti na Kopaoniku samo zbog tog bezobrazluka i shvatih sta @Macak011 govori ove zime za Kopaonik:glavaozid...
NEVEROVATNO.:eek:
Ne znam na kom skijalistu u Evropi sa 100 km staza ski-pass kosta 120 EUR za sest dana. I na nekima na kojima je povoljniji u odnosu na druge po pravilu su starije zice, uglavnom sidra, bez gondola... Dakle sa skromnom infrastrukturom. Ostalo sto je napisao a_djokic je manje-vise tacno ali te primedbe su vezane za neke prirodne odlike Kopaonika. Nije Kopaonik u Alpima pa da ima siroke i dugacke staze bez sume koje su dugacke po 10 km. Stvarno bi mogli da ubrzaju neke zice jer se vise vremena provede na njima nego na stazi. Ali mislim da su djokiceva ocekivanja izuzev struje, vode, lopatara prevelika. Kopaonik pruza to sto pruza i vise od toga ne moze, ne mozemo ga nadograditi do 3000 mnv. I trebao bi gadjati povoljnije datume a ne Sretenje, skijanje je daleko ugodnije, nema guzve i mislim da bi utisak bio povoljniji.
Opet Jovo nanovo....
Ko nađe 6-dnevni ski pass u februaru u bilo kom austrijskom ski centru( sa više od dve staze) ispod 170-180 eura, ja ga častim sa istim:couto:;)
Evo ga i sunce, super staze a i ćerka počinje sa paralelnim zaokretima,ljubi je tata. Sad čekamo mamu da dođe na smenu pa na ledenice.
http://www.lungau.at/en/winterurlaub...alculator.html
171.50 eur < 180 EUR :sm018: :ok:
To uglavnom pisu ljudi koji su 'culi od nekog'. Jer, da su negde bili, ne bi pisali takve gluposti. Cene pasova su vrlo lako dostupne i proverljive, pa mi nije jasno kao nekog nije sramota da napise neku notornu neistinu.
A jel može Italija u januaru?
Piancavallo, Forni di Sopra, Ravascletto-Zoncolan, Tarvisio e Sella Nevea-Kanin - Promoturova skijališta
U periodu niske sezone, što je za nas a naročito za porodice sa decom visoka sezona - 7. januar do 20. januar
Odrasli 6 dana - 120 eura,
deca od 1998- 2004. godišta - 96 eura
bambini - gratis (2005. godište pa mlađi)
Tarvisio 33 km, Piancavallo 24 km, Ravascletto-Zoncolan 28 km, Sella Nevea 28 km.
To su sve mala skijališta, ali jedan ski pas važi za sva Promoturova skijališta. E sad, nisu sva baš blizu jedno drugog ali recimo Tarvisio i Sella Nevea 30 min vožnje. A kod njih deklarisana kilometraža je obično istinita i uvek u pogonu za razliku od nas gde od kilometraže na papiru u praksi zbog vremenskih uslova ostane pola.
Da me ne razumete pogrešno, nisam protiv Kopa. Treba da budemo presrećni što ga imamo i da odamo priznanje odgovornima za njegovo napredovanje. Ali ono što je neko od prethodnika naveo kao mane, a tiču se ljudske organizacije je nedopustivo - lopatari, parking, struja, voda, kvalitet smeštaja i njegova cena, komunalne službe, avantura dolaska iz Brzeća ili Vikend naselja do centra (zar je toliko teško organizvati redovne ski buseve)
Ono što me je šokiralo, jer i sam zamalo da se upecam, je recimo hotel Junior u Brzeću. Razmatrao sam to kao dobar smeštaj po povoljnoj ceni, a na sajtu tvrde da imaju organizovan bus prevoz do vrha. Međutim, na forumima i po raznim sajtovima koji nude ovaj smeštaj - sve isti komentari.
Bus ili ne ide zbog neprohodnih puteva, ili nema dovoljno zainteesovanih, ili pak ima previše pa ne mogu svi da stanu. Uglavnom, ljudi kažu da se od 7 dana nijednom tim busom nisu popeli na planinu. E to se zove vrhunska prevara, za koju niko ne odgovara.
Protiv prirode se ne može. Nadmorska visina, geografski položaj, vetar, magla. Zato ja biram najbliže odredište na Alpima, ništa lepše od snežnih vrhova pod suncem. Ali lepo je imati i skijalište na 3-4 sata od kuće, za neki vikend. Zato treba podržavati napredak Kopaonika i vršiti dalji pritisak na odgovone da se stvari koje se tiču ljudskog faktora poprave.
Da, Jovo nanovo :) Ja ne znam u kojoj branši vi radite i čime sa bavite ali sa ekonomijom neki nemaju pojma!!!
Ne određuje cenu ski pasa na Kopaoniku broj staza, njihova dužina, lopatari, Kostić&Co, prosečna plata u Srbiji, kurs Evra i želja malog Đokice da poraste već ekonomski parametri.
Postoje troškovi u koji ulaze u poslovanje (grubo navedeno): plate radnika, održavanje mehanizacije, infrastrukture, skijališta, materijal za rad i održavanje, takse koje se plaćaju opštinama, Srbija šumama, fond za investiranje, marketing i još 200 sitnih i krupnih faktora. Sve to lepo sabereš pa dobiješ koliki je godišnji trošak i to mora da se pokrije kroz cenu ski-pasa i predviđenog dana sezone i predviđenog broja skijaša. Matematika je jasna.
Skijališta Srbije mora da posluje profitabilno jer ako posluju sa gubitkom samo može po nas loše da košta. To što je država pomagala i pomaže to je lepo (ali su opet to pare poreskih obveznika i niko nas ne pita), ali to tako ne ide, jednog dana moraće da uzmu stvar u svoje ruke i rade samostalno a taj dan se bliži.
paralelno, pa vodi je sa sobom.(naravno ako ima kacigu)
Ja vodio sina od 5g na crvenu i crnu duboku, ali da se drzi za štap i ja ga kontrolisem preko štapa da ne juri.( kako se oslobodio straha samo bi da divlja i da vozi sa strane po dubokom i da skakuce na male skakaonice, genetika je čudo :))
Naravno, promukao sam od "čučni, nagni se napred, koči ", ali isplatilo se, još kada bi me malo više slušao i radio šta mu kažem vodio bih ga samnom i u FRA za par sezona.
Dok ćerka od 10g povukla strah na majku pa nije smela sa nama.
Tako da je odmah vodi sa sobom da se oslobodi straha :)
Naravno žena će ti verovatno kao meni moja " pa ti si lud , ubićeš mi dete", ...itd, ali ne podleži pritisku.:cug:
Posle mi je žena rekla kada je videla koliko je napredovao " napravio si čudovište od deteta, sad je isti ti, bez straha, a bojim se da će biti još gori od tebe"
Jer je mali ceo dan skijao i nisam mogao da ga oteram sa majkom i sestrom u kafanu na palacinke i piće da ja odem malo sam da skijam.
I moram da citiram sina kada smo u 16:10 seli na korpu Karaman kod granda:" tata, ako se odmah spustimo bez zaustavljanja da li mozemo da uhvatimo još jednu žicu ?! " i tako svaki dan pa i na dan odlaska.
Gledam, ne verujem, kao da mi čita misli i kažem naravno i stignemo na korpu u 16:28 :) i pored njegovog zajebavanja i skretanja u dubok sneg.
Pozz
Pa ja nisam ekonomista i nemam veze sa njom ali procitah negde ovo sto @jopopo kaze za formiranje cene ski pasa - to je sve "marginal price i marginal revenue", zar ne, ima li neki ekonomista medju nama da objasni? Medjutim, a sta cemo sa "monopolom" i sa "marginal social cost"? Kako to utice na cenu ski pasa, ima li tih momenata na Kopu?
Takodje, to sve vazi kada imate trziste sa "idealnom konkurencijom", zar ne? Lupam ja sad malo ali nisam bas siguran da su na Kopu, SS i ostali bas "cisti" u formiranju cene skipassa-a, a odbijam da poverujem da je na Kopu razvijena "zdrava konkurencija"... :sm008: :sm023:
pa rade ljudi za praznik, moraju da naplate to :sm022:
koriste situaciju" nemam vise dana od odmora "
i da, pitao sam pandure na parkingu kod konaka za lopatare i evo citata:
ja: vidim još uvek rade lopatari ?
pandur: rade, rade i sleže ramenima.
Dakle dok se Daček ili Vučko ne sete da im to izuzetno kvari sliku Kopa, teško da će ih skloniti jer su očigledno u dogovoru sa svima gore i imaju svoje reone ko koja parking mesta drži.
Dobro bi dosla skrivena kamera i da se u udarnom terminu pusti na TV-u kako se gore parkira na "slobodnom" parkingu.
:sm018:
Skijališta Srbije su 2011. završili sa milion evra gubitka tako da skijanje na Kopu finansiraju i građani Srbije koji ne skijaju :)
Eh...zakon "ponude i potraznje" u zemlji Srbiji...cccc...sve mi to lici na "ljetovanje u Crnoj Nam Gori"...drpaj, deri, otimaj za 45 dana da se zivi k'o beg narednih 320 dana...Crnu Goru sam eliminisao, jos da eliminisem KoPaonik...nema druge....na zalost
Što se tiče lopatara... to neću da komentarišem... ispričana je ta priča 100 puta.
Ali cena ski passa i razlog zbog kog je cena veća za raspust i sretenje je odnos ponude i tražnje što je osnovni princip tržišne ekonomije i tako funkcioniše svuda na evropskim skijalištima.
Primera radi... u decembru sam bio u La Plagne u tipično "francuskom" smeštaju u apartmanima tipa "što više kreveta na što manje prostora". Takav apartman deklarisan za 6 osoba smo plaćali nešto preko 400€, a na zvaničnom cenovniku na recepciji cena u februarskim udarnim terminima je bila od 1500 do 2000€.
Jedna stvar je da smestaj bude skuplji u danima kad je skolski odmor ili neki praznici,ali mislim da u Austriji nema dizanja cene ski pasa u tih nekoliko dana koliko traju odmori...
Totalni idiotizam
Znaci, u martu da ocekujem snizenje SkiPass-a na KoPaoniku cca 60% posto je potraznja u odnosu na ponude extremno mala? Cisto sumnjam da ce tako biti...bar ne u zemlji Srbiji...:cug:
PS: Prosle zime je bilo tako...prva nedelja posle Sretenja, SkiPass ponedeljak-cetvrtak 30% snizen, od prve nedelje marta 30% snizeno sve, zadnje skijanje u aprilu 50% snizen...ove godine...cccc...
Pa svake godine je jeftiniji pass krajem sezone.
Ja sam 10. aprila 2012. platio jednodnevni ski pass 950 dinara. Radilo je recimo 2/3 skijališta, staze prazne i sređene a temperatura u blagom minusu.
boris: Opet Jovo nanovo....
Ko nađe 6-dnevni ski pass u februaru u bilo kom austrijskom ski centru( sa više od dve staze) ispod 170-180 eura, ja ga častim sa istim
@boris:
Jel 163 EUR manje od 170 - 180 EUR.
http://www.sportberg-goldeck.at/en/g...hrtageskarten/
Ako ti nije problem ostavi mi kontakt da dodjem po parice za ski pass.
Recenziju skijalista imas ovde:
http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=7517
Evo dokaza i u jpeg-u