Vidim.....moja je upola manja odovih i sa crnim držačem....
Za ovakvog malog se vrijedi potruditi:ok:
Pogled za štampanje
1. Aj molim vas objasnite mi sta to znaci "nipošto ne zatupljuje vrh i rep" , iz razloga da kada sam nosio skije na ostrenje 15-20cm pri vrhu i repu skija nije tretirana i pitao zasto a serviser kaze da masina ne hvata tamo. Hteo bih da znam sta to znaci , koje su prednosti - mane, da ne bi me serviser zamajavao kakvim pricama.
2. Isto tako serviser je voskirao skiju predamnom ali je nije skinuo visak voska i ja ga upitao zasto a on meni "kada ces da skijas jel sutra", i posto sam mu rekao da za koi dan on rece da ostavimo tako a kada budem isao na skijanje da ce visak voska sam da se sastruze od snega za kratko. Jel to u redu ili nije u redu??
Moram da napomenem da nisam imao nikakvih problema i da je skija odlicno isla.
Na pitanja moze odgovoriti svako ko zna nesto vise
1. Dio koji naliježe na snijeg mašina bi morala da zahvati. Za karving tehniku mislim da je preporučljivo da su skije oštre punom dužinom.
2. Skija kliže idealno na kliznoj plohi (ili se kaže "ploSi") u kojoj je vosak, a ne na kojoj je vosak. U zavisnosti od vrste snijega, klizaće skija i na vosku.
Struganje voska je veći posao nego samo peglanje, tako da servisera potpuno razumijem. Možda je rodom iz Crne Gore (ne da mu se strugati) ili iz Bosne (ne zna da treba strugati). Sviđa mi se njegov koncept da skije maže za slijedeću sezonu, a ne "za sutra". Car je neviđeni.
Volio bih da čujem tj. vidim i mišljenje drugih.
kol'ko se ja secam (u al sam mator) mozda bi trebalo da pocinjem sa "ako me jos pamcenje sluzi", nekada su se sve skije posle ostrenja (masinskog ili rucnog) namerno zatupljivale ali samo na vrhu i u zavisnosti od duzine skija otp. 10-15 cm, i kolko se secam razlog je bio "stara" SL tehnika sa otklizavanjem gde se najvise opterecuje (uslovno recheno ) samo sredina skije, a za veleslalom i spust (tada nije bilo SG) su skije bile upravljivije na duzinama od preko 200cm (moje bile 212cm i 207cm) ako im vrhovi nisu naostreni , predpostavljam da na danasnjim karving (pogotovo onim pravim SL sto bi se reklo RACE) bi bilo idiotski zatupljivati vrhove posto iste rube od kraja do samog vrha zbog samog oblika skije i tehnike voznje gde se koriste kompletne kantne kada se skije opterete u zavoju.
Tako da ako neko danas zatupljuje vrhove na karv skijama verovatno je recidiv proslosti (stari majstor) ili je kao sto Stekan reche iz ovih ili onih krajeva
Serviser je očigledno legenda :D, radi onako kako mu je najlakše. Uh al' bih voleo kada ne bi morao da stružem višak voska, onda bi mazanje skija trajalo 20sec :).
To zatupljivanje vrhova u 21. vijeku nije samo domaci izum. Ja sam u Tignesu prosle godine nosio skije na ostrenje s posebnom napomenom da ne zatupljuju nista, i kad sam dosao da ih podignem, imao sam sta da vidim :glavaozid
Pa evo da malo reklamiram Gorana (Salto M), znaju ljudi iz BGD-a gde je, njemu sam odneo dan dva pred polazak za Ortisei dva para skija Blizzard SLR, znachi bash ljuta SL skija i Blizzard XR, (za celu planinu :sm021:) allmountin, i oba para naostrena full, BEZ NAPOMENA :dontknow:
Ima 'ig i koji znaju :dziveli:
"ko pita ne skita"
tako kaze narod, i ja pitao i dobio odgovore
posto prosle godine skija nije bila puno rabljena (svega 2,5 dana)
verovatno i nisam osecao neku bitnu razliku,
naime ulazila je sasvim ok u karving
nazalost u Skoplju i nema izbora i moracu ja opet kod istog servisera
ali sada bogatii znanjem.
nece meni opet ....
hvala puno