Padalo je sinoc nesto malo snega...
Pogled za štampanje
Padalo je sinoc nesto malo snega...
Sta se to zaista desilo sa Frankestajnom? Po zadnjim vestima Falkenstajner pregovara sa vladom Srbije o promeni ugovora... iz upravljanje u iznajmljivanje...
Ugovor je prekrsila upravo vlada, tj rukovodstvo JP Stara Planina, koje je vlada postavila tj promenila pre mesec-dva.
Tako da nema od toga nista.... isterali su ih.
Da ne ulazimo sada u detalje i politiku, ovo je ipak forum o skijanju
Jeste forum o skijanju, ali smo kao skijasi zainteresovani za ova desavanja jer se mogu direktno odraziti i na kvalitet rada skijalista u celini. Zato mislim da bas treba da ulazimo u politiku. Sve dok po ovom, a i po drugim pitanjima okrecemo glavu, sve ce se desavati mimo nas. Zato bi bilo dobro da neko ovde postuje prave informacije o pozadini sukoba na relaciji JP Stara planina - "Frankenstajn".
I ja se slazem. Ovo se direktno tice planine. Mada ne mogu da se slozim da je hotel doprineo boljitku. Svi resursi su bili podredjeni hotelu i livadama. Koliko shvatam, promenili su direktora hotela i tu je zapelo, a sta se desava sa licem koje je zaduzeno za pripremu staza? Da li su bar njega promenili?
Ok, ukratko.
Hotel je napravljen od drzavnih para. Drzava osniva JP Stara Planina u Knjazevcu. Donosi se odluka da hotel vodi profesionalni menadzment iz Falkenstajnera. Sa tom namerom JP i Falkenstajner osnivaju zajednicku kompaniju SP Resort, koju vodi Falkenstajner.
2.12. JP pravi puč, donosi odluku kojom SP Resort pripaja sebi. Tako su je i nazvali "odluka o statusnoj promeni-pripajanju" kojom menadzment iz Falkenstajnera ostavlja bez ovlascenja. Falkenstajner nece da potpise ugovor i izlazi iz cele price.
Odluci od 2.12. prethodi imenovanje novog direktora JP, cija bi biografija verovatno objasnila sve ovo...
@Roman
SP Resort, tj Falkenstajner upravlja(o) hotelom, ne skijalistem. Cilj je bio preuzeti hotel, a ne poboljsati rad skijalista. To njih ne interesuje. Samo kraduckanje.
Cene Hotela kao da si u Davos-u... Gondola najgora investicija u Srbiji za stazu od 800m...
@donthinktwice
Sve se ja slazem sa tobom, jasno mi je da ne upravljaju skijalistem. Nego se nekako poklopilo sa tim hotelom da se sve usmerava u tom pravcu. Dolazi do zapustenosti ostalih staza koje u stvari privlace skijase. Zato sam i pitao da li su bar promenili lice koje je zaduzeno da organizuje pripremu staza.
@mladenca
Pozdravljam, za nas je glupa investicija ali za onog ko je to osmislio...
Mada ima dve staze...
Zna li neko info kada ce pustiti Konjarnik i Babin zub? Ja sam se danas vratio, palo je dosta snega...
Nezvanicna informacija da za Bozic pustaju Suncanu dolinu i Babin zub ali videcemo... kako cujem gore je i dosta jakog vetra koji pravi probleme....
@mladenca
Generalno uvek je isto, sredjivanje pocinje od hotela tj. gondole pa preko novog cetvoroseda Babin zub zatim Suncana i na kraju Konjarnik. A ako ima vetra a ima, to stvara ozbiljne probleme.:glavaozid
Može se sumirati
Investicija naših para od cc 30.mil € (koja je trebalo da razvije ceo kraj) dovela je do toga da se dve valjane staze zapuštaju i poslednje pripremaju te uglavnom nisu u funkciji. Posledica smanjenje skijaša.
Pitanje: da je tih 30. mil€ uložeo u infrastrukturt (nekoliko nove staze i žica te sređivanje prilaznog puta) moglo da utiče na izgradnju više smestajnih kakpaciteta nego što ih ima sada i kakav bi kapacitet i kvalite staza bio?
Pa vidi, drzava je od nule, na ledini, napravila moderan hotel i 4-5 liftova. Mislim da je dobra namera u startu postojala.
Onda se to da na upravljanje ekipi lokalnih mocnika, dripaca, partijskih kadrova sa tri razreda i sta ocekujes?
Skijaliste i staze se ne odrzavaju kako treba, a profesionalni menadzment iz odlicnog hotela (hotel na booking.com ima ocenu gostiju 9.2, ja ne verujem da postoji u Srbiji bolje ocenjen hotel) su najurili uprkos ugovoru i dobrom radu
U start kompletno pogrešni potezi u cilju populizma, skupljanja političkih poena a, verovatno, i pojedinicma pare u džep.
Državna investicija - u redu. Ali ne u hotele i smeštaje. Država treba da ulaže u infratrukturu: putevi, elektro mreža, vodovod... JP Skijališta uređuju i razvija i održava žičare i staze. Sa tako dobrim i razvijenim preduslovima u smeštajne kapacitete i turističke sadržaje bi investirale i razvijale druge firme. I turisti, i investiori, i država svi zadovoljni.
Ovako 30 mil. uloženo u lep hotel do koga je nemoguće da stignu oni koji bi trebali da troše. Lepo izgleda na Dnevniku otvaranje hotela, sneg ispred tokom zime ali to ne vraća uloženo. Čak i ako se neko zezne pa se nakon svih negativnih kritika i usudi da krene put Stare Planine, zimovanje mu presedne i pre početka tokom vožnje neobeležavanim lokalnim seoskim putem, pokušajem da uzput popije kafu, sipa gorivo ili izađe iz kola na nešto što nije blato.
@zocha
Do pola jos nekako i mogu da se slozim ali od pola... Ja jos nisam sreo nekoga ko mi je rekao da mu je preselo zimovanje na SP. A i nije bilo toliko negativnih kritika da je neko rekao nikad vise. Putevi mozda nisu sjajni ali nisu ni tako grdni i obelezeni su. A i da nisu, prosto je nemoguce izgubiti se u danasnje vreme. Brate mili kafana ima u svakom selu a od Kalne na gore bar na tri mesta mozes da popijes sta zelis. Jedino je pumpa mali problem, mislim da je najbliza u Knjazevcu. Ali posto ides na planinu sigurno neces krenuti sa 10 litara goriva.
https://www.youtube.com/watch?v=UwKylOgsgCA
Ako nekoga interesuje evo vam opisan citav kurslus na Staroj od strane nase nedavno preminule legende televizije.
Zaista bode u skijasko srce.
To je sve jedna te ista prica, a i cuo sam licno preko ljudi koji rade na stazi slicne informacije. Politika vodi rec.
A sve smo to apsolvirali prethodnih godina. Od pocetka nisu bili ukljuceni tupavi ljudi, naprotiv ali politicari su ih sazvakali i kada je ideja dobila lauf jednostavno odstranili. Cak ni u to nisu ukljuceni glupi ljudi nego gramzivi i kada su osetili dobar drp bolelo ih je uvo gde ce i sta ce da naprave samo da je skupo...
Inace novost je, mada ne spektakularna, da je put do crkve dobio asfalt. Ima jedno mesec i po dana. Takodje se gradio novi kafic, u stvari vec je bio zavrsen, e sada kako da objanim... zadnja leva krivina pre Zdrme, preko puta onog prirucnog ski rentala. Koliko sam shvatio planirali su da otvore za sezonu. E da li su otvorili to ne znam...
Koliko vidim i dalje rade samo staze oko gondole i deciji park... ispravite me ako gresim
Upravo tako...rade samo saze oko gondole.... narednih dana se najavljuje jugo u temperatura u plusu.... ne bas lepe vesti :(
Auuuu, nikako ne valja... mada na kamerama deluje kao da ima snega na Konjarniku i Suncanoj, doduse neutabanog.
B92: Zašto je Falkenštajner spakovao kofere?
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija....nav_id=1083535
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna...-Stare-planine
Mozda i ne odu
Po kamerama izgleda se pripremaju gornji delovi suncane i konjarnika.
Pa kako najavljuju..bice pravi zatrpavanje od snega...tako da je vreme da se osposobe konjarnik i suncana. Jedina losa vest je sto ce biti jak vetar ali videcemo :)
Ja znam da Konjaniku ne smeta vetar zbog pozicije, ali ipak je on uvek zadnji na listi. Jedna od mnogih nelogicnosti. Da ne pricam sto ima svoj zasebni deo.
slika koja obecava.... a kako cujem uveliko veje....
http://i65.tinypic.com/25jeao7.jpg
SUTRA KRECE STAZA BR 5 -BABIN ZUB..... sneg i dalje pada,danas je bilo problema i zastoja na putu ka skijalistu
Malo pre sam se spustio sa SP. Bili smo tri dana i propisno se naskijali. Sve vreme je padao sneg i bilo je magle ali ništa preterano. Radila samo gondoča a od danas i Babin zub,a od utorkaili srede kreću Konjarnik i Sunčana. Do 14.00 staze držale odlično a posle malo hupseri i novog snega ali podnošljivo. Sve u svemu fantastičan viend.
Da sneg pada uveliko... znam sigurno da je palo oko pola metra snega i da i dalje pada. Jedino me malo zbunjuje da Konjarnik i Suncana startuju tek od srede?!
Ima oko 80cm snega.
Ima snega dovoljno ali kako kazu ljudi iz SS da postepeno treba sredjivati stazu kada je novi sneg u pitanju...da se formira takozvana ploca da bi staza bolje drzala....
Danas je, bar na kamerama, izgleda bio lep dan... Bas se lepo zabelelo...
@ski-skomi@
Verovatno su u pravu ali mi nije jasno kakve veze ima SS sa pripremom staza?
Da li neko zna koliki je minus na skijalistu?
hoce li biti sredjeni konjarnik i suncana do vikenda? nadam se da imaju dovoljno snega i mogucnosti da to odrade kako valja ...
a za vikend ludnica ... mogu da zamislim koliko ce svega biti na stazi :D
http://www.nastarojplanini.com/aktue...inju-sa-radom/
Suncana sredom, a Konjarnik cetvrtak.
http://i65.tinypic.com/16kcosj.jpg
SUNCANA KRENULA DANAS SA RADOM.... BAR TAKVE INFORMACIJE STIZU TRENUTNO SA PLANINE