jel zainteresovan mozda neko da poseti neku od freeride destinacija ove zime? mozda eventualno i neki heliski?
Pogled za štampanje
jel zainteresovan mozda neko da poseti neku od freeride destinacija ove zime? mozda eventualno i neki heliski?
Mislim da heliski i nije za naš džep (barem moj ;)), pre bih dao pare za dobrog vodiča, a ski centara ima uvek dobrih za freeride... Npr. St Anton (uključujući Zurs/Lech) u kojem smo zatvorili prošlu sezonu - tu ima toliko prostora za freeride da može da se skija 3 nedelje :), e sad, ja sam išao samo offpiste + rute, ali video sam da ima strašnih terena ali tamo bez vodiča ne vredi (sa Valluga-e do Zursa ima fantastičnih terena - ali na sam vrh ne možeš ni da izađeš sa skijama u gondoli ako nemaš vodiča - moraju da se ostave skije 200m pre vrha - da ne bi tražili posle "avanturiste" ;)). Takođe koliko sam video u FR ima dosta centara sa super mogućnostima (Tignes, La Grave itd.), svi imaju za off-piste, ali sa vodičem možeš da odeš i tamo gde nije iskijano...
Ja sam ove godine poručio svu sigurnosnu opremu (lopata, sonda, transiver itd) samo da natrčim na dobar sneg još :ok:
(skontao sam da nema smisla ići ozbiljnije bez ikakve sigurnosne opreme, pogotovo u centrima gde vidite znakove "danger of avalanche" ;))
meni najveci problem predstavlja sto nemam ekipu sa kojom bih isao, jer ovi moji van staze nikako sem ako u pitanju nije nuzda (mala, velika)... inace prosle godine se nisam nesto naskijao off piste u 3D (doduse bez vodica), tako da bih ove sezone isao i negde konkretno... La Grave zvuci skroz dobro, mada nisam jos gledao cene i sl... pogledao sam malo Alagnu sto je neko ostavio link na prvoj strani i skontao da moze sa 800-1000e po osobi da se smesti, skija 5 dana sa vodicem i uglave 2 heli voznje, sto mi deluje skroz ok... ali kao sto rekoh na pocetku fali mi ekipa... ne videh da neko sa nasih prostora organizuje neku freeride destinaciju...
razmisljam se i ja oko te sigurnosne opreme, ali nikako da presecem... za sad i nisam imao prilike da budem na nekim extremnim terenima, a i koliko videh svi manje vise uz vodica iznajmljuju i sigurnosnu opremu pa se razmisljam dal mi uopste i treba jer ako budem isao negde extremno icu cu sa vodicem a samim tim cu dobiti i opremu?
Da, dobićeš opremu ali nećeš znati da je koristiš ;), pa ti dođe kao da je nemaš (pošto dobiješ 2minutni kurs za korišćenje).
Druga dobra ideja je da ideš u neki "manji" centar, gde idu porodice i skijaju babe :D, šalim se ali to znači da veći deo "gostiju" skija po stazi i sedi u kafani, a onda ti možeš lepo da šaraš van staze. Na primer, taj St Anton sa kojim sam odavno dosadan je bolji centar od Lech-a, ali u Lech dolaze "fensi" gosti koji slabo idu i na stazi a kamoli van, pa onda nama lepo ostane neiskijano pored :), dok u Antonu pola ljudi nosi lopate i srkljaju sav "lep" sneg, ali pošto je veliko prostranstvo / mogućnosti uvek ostane i "za nas" ali je to na *ajebanijim terenima koji se nalaze "ispod taraba" a to onda odma "obećava" dobar provod (tamo ne stavljaju "tarabe" za ukras :D)...
Npr. Kopaonik ima dosta lepe mogućnosti za off-piste, ima nekih delova koji su fantastično zabavni a dosta ljudi i ne zna za te poteze, a i inače ako je svež sneg možeš 2 dana da se iskijaš ko čovek. E sad, mana je što su ti potezi kraći, pa taman kad uđeš u ekstazu sve se završi ;). I inače je to glavna mana Kopaonika - da su staze kratke. Evo onih par staza na Gobeljama, sve je to lepo - ali su sve prekratke...
Ma sto se zamarate toliko, te Austrija te Francuska kad je zemlja freeridea Makedonija
Dokle god imate Sapku Popovu takvu kakva jes (diva netaknuta, nesredzena itd)
a i ne tako daleko, plus ne treba vam vodic (sve je golo i sve se vidi, lako je za orientaciju), snadzete se za kakav takav smestaj za par noci i to je to.
Samo pratite prognozu i vozi misko:ski:
OK je to, ima toga i u MK, SR, CG, BiH - to je ono "wild beauty" (c) super je to...
Ja sam hteo da probam eskimo freeride na sapci. U Alagna champoluc sam bio ali nisam isao na heli ski (doduse znam neke vodice) kazu da za bord bas i nisu rute jer ima mnogo platoa. Inace, u italiji je mislim zabranjeno da se izadje uopste van staze bez opreme. Kad se ide na heli ski dobije se valjda sve to ali, uopste nije lako koristiti, i ako se ne daj boze nesto desi vodicu, tesko da cete ga nadji, ili ostatak ekipe bez njega.
Wlad koliko te je kostao paket?
ako su u oitanju otvoreni tereni nije nigdje pametno da se ide bez opreme
i da se ne nauce osnove o testiranju snijega
U planu su mi Val d'Isere, Chamonix, mozda Monte Rosa...
... da vam se ne desi ovo: http://vimeo.com/6581009. Tip je imao veliku sreću i siguran sam da je u ovih par minuta beznađa dobro proanalizirao svoj život. Sada sigurno mnogo više cijeni sve male stvari u životu.
Source: http://www.epicski.com/forum/thread/96755/scary-video