Ee, nije osvetljenje, svaki top za vestacko osnezavanje ima neku svetiljku na sebi, kad iz njega siklja vestacki sneg na fotografiji izgleda kao da je staza osvetljena :)
Pogled za štampanje
Ee, nije osvetljenje, svaki top za vestacko osnezavanje ima neku svetiljku na sebi, kad iz njega siklja vestacki sneg na fotografiji izgleda kao da je staza osvetljena :)
Kakav je put? Da li je prohodan, krećem sutra rano, pa da znam za šta da se prirpemim :)
A jel neko uporedio cenu ski pasa od pre 8 godina i danasnju cenu i sta se za nju dobija. Ja se dobro secam kada je cena ski passa 2000 i neke bila paprena pa sam ponovo cekao u redu za zicaru centar po pola sata, a za dvosed karaman po nekad i po sat. Tako da sam obrtao po 10 voznju po danu u vrh glave.
Ako budem nasao uporedicu cenu iz 2004, 2005, 2006 sa sadasnjom pa da vidimo koliko se zapravo povecala.
Uzmi u obzir da danas sa 20cm snega rade gotovo sve staze i da su sve skoro savrseno spremljene. Pre samo par godina bi ti naplacivali punu cenu ski pasa a ne bi radilo ni pola staza jer nema snega. Sada takodje nema dovoljno snega pa rade sve staze.Na zicarama vise ne cekas na red, i sada je u cenu uracunato i nocno skijanje.
p.s proizvodnja snega nije jeftina, tako da i to treba uracunati kao trosak, koji pre par godina nije postojao.
Da to nisu uradili, niko im ne bi ni dolazio. U stvari, uvek ima ko bi...
Pre 8 godina smo imali vize i to je bio elementarni problem da se ide preko na skijanje "kad ti dune". Nije Kopaonik skup, nije realno da bude jos jeftinije, za onoliko koliko nudi, to je realna cena
evo recimo cene iz 2006/2007
Jednodnevni 1800 din -22.5eura
dvodnevni 3100 din - 38.75 eura
petodnevni 6900 din - 86.25 eura
setodnevni 8000 din - 100 eura
sedmodnevni 9100 din - 113.75 eura
Kurs 80 din
sezona 2012/2013
jednodnevni 3060din - 27 eura
dvodnevni 4490din - 39.7 eura
petodnevni 9180din - 81.2 eura
setodnevni 10710 din -94.8 eura
sedmodnevni 11930 din - 105.6 eura
kurs 113 din
znaci sve sem jednodnevnog ski pasa je sada jeftinije nego sto je to bilo 2006 godine.
uporedimo sada sta smo dobili upravo te ski sezone u ski centru.
Te 2006/2007 godine imali smo izgradjene, cetvorosed karaman, mali karaman, pancic ekspres, i te godine su pustene u rad cetvorosedi duboka 1 i duboka 2, takodje te godine je otvorena prvi put i staza krcmar.
Ne secam se da li je postojalo tada osnezavanje staza, a i ako jeste bila je osnezena samo staza karaman.
Ove 2012/2013.
Ceo kopaonik je osnezen.
Imamo izgradjene cetvorosede na pancicu, duboka 1 i 2, suncana dolina, mali karaman, gobelja.
Sestosed na karamanu.
Izgradjena je potpuno nova zica Krst.
Probijene su staze uz krst.
Probijene su nove staze na suncanoj.
Probijeno je 6 novih staza na gobelji (potseticu da je pre uglavnom radilo samo jedno sidro na gobelji).
Takodje bi potsetio da nikada pre nije radila zica i staza ledenica. Prosle godine je radila koliko se secam.
Prosirena je staza karaman greben.
Postavljeni su pomocni liftovi (bebi liftovi)
Prosireni su pomocni putevi.
Postavljeno je novo obelezavanje staza.
Svi stubovi su zasticeni strunjacama. napravljeni su vetrobrani radi smanjenja odnosenja snega sa vrhova.
Izgradjena su dva nova vestacka jezera.
Nocno skijanje je besplatno.
Izgradjen je snezni park.
Izgradjena je dolina sportova sa raznim sadrzajima ( park za najmladje, klizaliste,...)
Vise se gotovo niko ne zali na kamenje na stazama, koje je bilo hronicni problem kopaonika. Sada se leti staze ciste i sadi se trava.
**** Od ove godine besplatno skijanje za decu iz okolnih opstina + besplatne kacige za decu *****
Pravilno razmisljanje je da se uvek treba teziti boljem, ali takodje bi trebalo pozdraviti i pohvaliti svaki napredak.
Skijanje je skup sport, ali ljudi koji upravljaju ski centrima su stvarno ucinili toliko puno za ski centre u poslednjih 6-7 godine koliko se nije ucinilo u poslednjih 30 godina.
Moje misljenje je da lupetate svi vi koji kazete da su ski pass-ovi poskupeli i da su bezobrazno skupi. Manite se tih socijalistickih i komunistickih prica, kako smo svi jadni i bedni i kako sve trebamo dzabe da dobijamo, a da guzicu sa stolice ne pomerimo.
Podsetio bih da je u ovom periodu pored sredjivanja kopaonika, izgradjen i potpuno nov ski centar na staroj planini. Zlatibor je bukvalno ponovo postao ski centar, i jos puno novih manjih planina pocinju sa radom.
Donekle je razumljivo zašto ljudi u Srbiji uglavnom kukaju. Možda.
Ipak, ako iz nekog razloga ova ulaganja u skijališta u Srbiji stanu (a ja vidim npr. jedan, u vezi sa u narodu "omraženim" političarem ;), poželećemo ova vremena velikog napretka ski infrastrukture u Srbiji.
Da se razumemo, KOP je sada veoma lepo, malo i VEOMA moderno evropsko skijalište, miljama ispred bilo čega u regionu. Čak ni Slovenci nemaju ski centar kao Kop (njihova sreća je da imaju veliki broj malih centara, ljudima na po 30km od kuće što je neprocenjivo, ali nema centra kao KOP). Još pre samo 5-6 godina, uopšte nije bilo tako, a Kop je zaostajao i za Jahorinom.
Kopu trebaju dve gondole iz podnožja (Brzeće i Još. banje) i još nešto malo ovih planiranih staza (plan je odličan, naročito za sledeću i sezonu 2014, makar šta sam pročitao ovde i na infokopu). Uporedo, i Stara postaje mali ski centar, kao i Tornik (odličan za početnike).
Ne treba samo kukati i zamerati, treba i pohvaliti i radovati se kada napredujemo!
Ja svake godine skijam i na nekim ozbiljnijim skijalištima, ali se stalno i iznova vraćam Kopu na bar 2-3-4 vikenda. Mi nemamo ništa drugo, na bilo koju stranu, što je 3h15min od Beograda i sreća je da Kop postoji i ovoliko se razvija. Da je sreće pa da isto možemo da kažemo i za drugu našu lepoticu - Jahorinu!
PS: Bojanov post od gore je primer konkretnog i argumentovanog posta, u odnosu na česta paušalna kukumavčenja. U tom smislu - bravo! Cena 1 dan ski pasa u Krvavecu je 29Eur (-10% ako imate SLo active karticu, kupuje se za 5eur), u Kranjskoj gori je 30Eur, a ta dva centra (meni draga, jer su uvek usput za po dan skijanja ;)) su možda zajedno kao KOP. Stoji to oko standarda i dela troškova vezinih za cenu usluga, ali realno dobijamo mnogo više za čak nešto malo manje para i na 1-dan ski karti.
Bojan87 svaka cast za analizu :ok:
malo ti gruba ta konstatacija...koji to "MI"?
itekako ima gde da se skija u srbiji, za NAS koji jelte nemaju tu vasionsku srecu da nam je kopaonik na 3h i 15min i kojima je itekako skup ski pass na kopaoniku...
a ovo ti ne govori balavac koji je juce stao na skije, kome je bitno da mu se vez slaze sa bojom naocara i da pije kaficu od milion i kisjlelu od isto tolko...
skijanje nikada nije bio sport samo za odabrane, kao sto pokusava da se nametne sada.
dnevni pass za dete od 6 godina je skoro 2500din, to je svakako realno ...
macko pozdrav, a ovi tvoji ostali sugradjani nek ti pomognu malo oko stana vidis da im nista nije skupo:D
Gore pada i to dobro:sm017:
@Bojan87
Skijanje ne mora da bude skup sport, skupim ga čini kvalitet usluga tj ponuda i potražnja. Nisi sračunao koliko košta SEKUNDA skijanja, kako se to računa inače. U formulu ulazi čekanje na žice, dužina vožnje, kvalitet i dužina staza i cena smeštaja i usluga. E kod ovog ČEKANJA i CENE SMEŠTAJA Kop se ljulja.
Što se tiče ponude i potražnje najveći problem su hoteli i apartmani u samom naselju (centru) i zbog takve infrastrukture tamo dolaze i oni koji nikada ne bi došli na planinu. Prave gužvu (poziraju), mogu bez ski opreme da se prošetaju pravo po stazama i na taj način dižu cenu smeštajnih kapaciteta jer je veća potražnja od ponude.
I to je to, jeste na Kopaoniku najbolje skijanje kada se uzme sve u obzir u okruženju ali dokle god u Austriji deca ne plaćaju ski pas, dokle god je smeštaj mnogostruko kvalitetniji i jeftiniji, dokle god je infrastruktura mnogostruko bolja (voda, struja, grejanje, putevi, ski-busevi), dokle god sa ski-pasom možeš da voziš kilometre staze (negde i besplatni ski-depo), dokle god se porodicama i deci daje prednost pri ulasku u gondolu ili žicu, dokle god u špicu sezone ne čekam i ne guram se da uđem na žicu, ja biram Austriju :)
Za pojedinca je Kop jeftiniji, ali za porodicu sigurno 8 dana izađe skuplje ako uzmemo u obzir koštanje SEKUNDE skijanja
Nadji mi gde je smeštaj jeftiniji u austriji nego na kopaoniku. Dajte ne lupetajte gluposti. Možda u nekoj zabiti u austriji jeste.
A na Kopaoniku čekanja za žicu više nema, ne znam odakle ti to
Nema razloga da se sada prepiremo, brzo stvari na forumima eskaliraju i krene neka loša vibracija, a bar skijanje treba da nam ostane odmor i "bekstvo" od svakodnevnice, koja nije baš vesela, blago rečeno.
Jasno je da osetljivost na cenu ski passa zavisi od lične situacije i činjenice da li čovek plaća 1, 2 ili 4-5 karata (za celu porodicu).
Kop je mnogo napredovao zaista i svi koji idemo vidimo to i zaista taj napredak mora da se prizna i podrži (i u tom smislu da i kritike oko cene karata budu nekako odmerenije, bez jako teških reči, ponekad i od ponekog).
Za sve skijaše - iskoristimo ovaj januar, ko god da je u prilici i uživajmo u ovoj našoj prelepoj strasti!
Ja ne lupetam, jer sam bio i ići ću opet, a ti ako si malo pametan naći ćeš cene smeštaja u "zabitima" poput Trepolaha, Hermagora, Vagraina i Šladminga. Naći ćeš koliko košta privatni apartman ovde i "tamo".
Budi kulturan jer da si pokazao toleranciju a ne aroganciju pokazao bih ti koliko košta 7 dana u Anđeli a koliko u hotelima u navedenim "zabitima".
I da, za Sretenje prošle godine se čekao red, i po 15-20 minuta pri čemu su mi svi laktali dete, jer zaboga, zašto bi deca imala prednost, a na laktanje i guranje deteta sam veoma osetljiv!!!
Ja i nisam imao nameru da ulazim u raspravu samo da ukažem na poentu koštanja SEKUNDE skijanja, ja skijam stalno, po nekoliko vikenda i sedmicu, imam minimum 25 dana od toga najviše na našim planinama i voleo bih da je bolje nego što jeste.
Potvrdjujem i ja da je prosle godine za sretenje bila ogromna guzva, na KG katastrofa, laktanje ,guranje i neizostavno gazenje po skijama u redu na sta sam ja alergican , ali dobro to opet neka druga tema...
@ivanbgd
Ja tek sad video tvoj post od pre dve nedelje. :-) prvo nisam bio siguran da si to ti a drugo ja sam bio u kolima. "Istovario" sam ekipu gore kod blagajne pa išao da parkiram kod rtnja. Biće dana za megdana. :-)
Što se poređenja tiče sa Austrijom i ostalim razvijenim skijaškim destinacijama, mogu da navedem moj lični primer. Meni za ski pass treba u Dolomitima 450 i više Eur za dvoje odraslih i klinca od 7 god za 6 dana skijanja. Na kopu je to za 7 dana do 270. Ok jeste razlika u skijalištima ali ja imam dva početnika sa jednom sezonom iskustva. Dolomiti su mi još "overkill" za njih.
Drugo, pristojan smeštaj u centru me košta 380 eur bez hrane. Računajući još put kolima od bg do kopa ukupno bez hrane i vanpansionske potrošnje to je 700 eur. Sad vi meni recite gde cu ja u Italiji ili Austriji da za 700 eur u februaru nađem smestaj, skipass i platim put. Po mogućstvu da ne moram da mrdam kola od dolaska do polaska nego da sam na stazi za za tri minuta hoda.
Nema!
Računao sam sve još jesenas zato što planiram sledeće godine Kronplatz. Minimum minimuma je da potrošim 1600 eur sa smeštajem u Brunicu ili S.Vigiliu app bez obroka. I to bez nekih ruckova i vecera po restoranima. Dakle sirotinjska varijanta. A da ne sednem ni jednom na kafu, krofne, pivo... ne ide.
Jasno je koje su razlike i prednosti stranih skijališta ali neke stvari su nerealne.
Poredjenje Kopaonika i Austrije je kao poredjenje BMW-a i Juga
Jugo je jeftiniji,manje trosi,jeftiniji su delovi i odrzavanje...ali BMW je BMW :)
Kopaonik je izuzetno napredovao poslednjih godina,ulozeno je dosta i to se vidi...Postao je solidno skijaliste...Ima nekih mana tipa nedovoljne i nekvalitetne akumulacije,nedostatak parkinga,nekvalitetan ili preskup smestaj,visoke cene u kaficima i restoranima za nas standard,ali sve u svemu jedno poprilicno kvaliteno malo skijaliste, koje ce u narednim godinama biti jos bolje...
Druze moj, ja volim Kopaonik, aliiii hmmmmmmm, bio sam u Dolomitima (ili se naze na Dolomitima), smesten u Colfoscu, apartman sa 2 odvojene spavace sobe, 2 kupatila, odvojenom dnevnom sobom i kuhinja i trpezarija i to velicine oko 60 kvadrata. Do najblize staze smo imali citavih 14 koraka. Cena apartmana za 4 osobe i to 6 nocenja je bila 176 eura, a cena ski pasa za 1200 km staza je bila 148 eura, (cena apartmana je ukupna!!), ne pisem ovo zato sto ne volim kopaonik, al mislim da ovoga na kopu nema:dontknow:
Ono najbolnije na Kopu i nije ta cena ski passa, jer na pocetku sezone i od polovine februara, uz neke popuste, on moze izaci i manje od 100e. Mnogo vise "bole" cene svega ostalog (smestaja, restorana, kafica, parkinga, bazena, pijace...), koje su bolesne. Kad se Kop jos malo izgradi, dobije jos par staza i gondolu, mi necemo moci ni da skijamo na njemu
Bio sam na dolomitima i cijene su tačno onakve kakve spominje Gio.
I dalje mi je tako nestvarno ovo što ti navodiš. Ski pas za odraslu osobu je nešto malo preko 200e a ne 148, a smještaj ovisi o mnogo čemu, ali je svakako mnooogo iznad onoga što si spomenuo.
Ako imaš informacije o smještaju, podjeli sa nama jer se ja ubi tražeći jeftiniji smještaj po austriji i italiji, ali bez uspjeha. U alta badiji sam platio oko 35-40e dan po osobi da doručkom. A i potrošio sam sve skupa 1500e (dvoje odraslih) ali i vredilo je svaku paru. Super je i kop ali su dolomiti mnogo viša liga, nude mnogo više pa zato i više koštaju.
Koliko para toiko muzike
Skijao sam i ja na Dolomitima i to za 220 eura po osobi je izasao smestaj i ski pass. Ko ne veruje evo linka:
http://www.skirama.it/EN/en-free-skipass-freeski/
Tacne su cene i jedne i druge o kojima pisete ali se izgleda ne poklapate u terinima. Tako mi se cini. Jer cene na pocetku i kraju sezone i u spicu nisi nigde iste pa ni u AU, IT kao ni na Kopaniku. Dajte linkove i konkretne cene.
Ja stvarno ne znam gde nalazite te cifre, sem ako nije neka bas vansezonska varijanta.
Moj predlog, ako imas vremena precesljaj net i nadji mi neku ponudu u inostranstu za skijanje ( druga nedelja marta ). Kriterijumi 4 osobe, 2 ski pasa za odrasle. + na to dodaj sopstveni prevoz kolima + prehranu i neki izlaza u kafic/restoran.
Kop je skup ko St. Moritz i ne mogu da shvatim ljude koji imaju kes a skijaju na kopu, to je apsurd
Komparaciju dajem tj gledajuci lokalno. Kop ima napucane cjene i svi to znamo. Zato sam ga kao komparirao s St. moritzom. Pored Italije i Francuske ti iz Engleske ides na Kop, tu nemam komentara. Pocev od toga da je skuplje, kvalitete staza i kulture ljudi na skijalistu i van njega.
Zbog ovog zadnjeg bio sam jednom na kopu i nikada vise.
Kop apsolutno i totalno ima cjene jednog evropskog ski centra (na stazi i van staza). Za te pare radje cu da idem u inostranstvo skijati tj za manje pare. Imam par prijatelja koji idu s porodicama na skijanje i kazu da jedini razlog zasto trpe i skijaju na kopu je zbog djece. Ne mogu s djecom ici putovati do dalekih euro centara pa mora kop inace nema sanse. I ovde pricam o ljudima kojima novac ne predstavlja problem tako da...
Kop je dobar ski centar, to stoji ali nije vredan tih para (zato sam ga i poredio s St. moritzom)
Ljudi stvarno mi nije jasno zašto plasirate dezinformacije ili ne proverene informacije koje dobijate od drugih...
Mislim da dosta dobro poznajem situaciju na francuskim, austrijskim i italijanskim skijalištima. Pogotovu kada su u pitanju niskobudžetne varijante.
Ja sam samo u Alta Badiji bio 6 puta, a od toga 4 puta u decembru kada je akcija platiš 3 dobiješ 4 dana. Čak i tada je ne moguće proći ispod 280 eura za 7 noći u apartmanu i 6-dnevnim ski pasom. Postoji varijanta sa Marilevom i Folgaridom u tom periodu za nekih 230 eura.Ali budimo realni to i nije neko skijalište.
Imate francuska skijališta poput Valmeniera,Val Cenisa i sl. gde možete naći sedmodnevni paket od 160-170 eura.Sve je to Ok ako ideš sa ekipom pa delite troškove puta, ali za porodično putovanje vam to drastično povećava cenu. Put u Italiju 250-300eura, u Fr. preko 500eura...
Ja sam imao varijantu u Valmenieru (u januaru ) za moju 5-članu porodicu 750 eura smestaj i ski pas. Ali kada dodaš 500 i neki euro put i putovanje od 13-14 sati...:sm008:
U drugoj varijanti Kop apartman kod Granda 7 dana 400 e. i porodični 6-dnevni ski pass oko 360 e., a put 60 e. Sve je jasno. Total 820 e. Jasno je da je to daleko najpovoljnija varijanta
Mislim da ja sa klincima ne bih mogao da iskoristim silne kilometre koje dobijam u navedenim evropskim ski centrima, tako da nam je Kop sasvim dobar.
Kop je dobar ski centar sa sasvim Ok cenama ski pasa(izuzev dnevnog).
Ono što je generalno problem jeste kvalitet smeštaja(mislim na apartmanski).Tu je Kop mnogo bliži Fr. nego It. i At.
Pa jeste. U st.moritzu u centru mesta možeš smeštaj za troje da nađeš za 350chf... A i skipass u januaru i februaru je ispod 100 chf za 7 dana...
Stvarno, ljudi, kako vam ne dosadi da ovako ubacite neko besmisleno poređenje. Dajte cenovnik nekog lokala na stazi ili u centru zimskog centra pa da poredimo. Ili misliš da topla čokolada npr. na stazi treba da košta 30 dinara ili pivo 50. Prošle godine su cene bile na nivou beogradskih a ne napucane. Čak ni večera u pizzeriji granda nije nešto strašno skup trošak.
Ja samo mogu da vam kazem da je u Banskom u Bugarskoj smestaj na fantasticnom nivou za duplo manje novaca nego na Kopu. Plus ima vise staza i ski-pass je za nijansu jeftiniji. A Bansko nije daleko.
@manca Svaka cast,slazem se.
Treba porediti babe i babe i u tom slučaju uglavnom Kopaonik ispadne ubedljivo jeftiniji od većine stranih centara.
Mada evo konkretno Kopaonik 7 dana u privatnom smeštaju + autobuski prevoz + skipass može izaći preko 200e koliko može izaći 7odnevni aranžman u recimo les deux alpes u apartmanskom smeštaju i tu nemam dilemu šta je kvalitetnije izabrati za te pare.
Što se tiče vikend skijanja Kop vs Austrija uglavnom Austrija ispadne 2 do 2.5x skuplja.
Ski pass za nijansu jeftiniji?? Ajde uporedimo šestodnevni pošto sigurno ne idemo u Bansko na vikend skijanje, Kopaonik 95eur a Bansko?
Glavna prednost Bugarske je jeftin smeštaj.
Svaka čast svima vama, ali na dezinformacijama....ajde lepo prestanite da trolujete temu.....
http://www.varianostravel.com/Bansko...ket-prices.htm
Šestodnevni ski pass u Banskom je 167€.
Poredite apartmanski smeštaj sa hotelima. Predsezonsko džabno skijanje sa punom sezonom. Niko nije uzeo u obzir npr. ski školu koja je višestruko skuplja u inostranstvu.
Onaj mi priča o kulturi ponašanja.... jeste.... opšte je poznato kako su npr italijani i francuzi fini i kulturni... da ne pričam o englezima..... ma ti ljudi su apsolutni trezvenjaci....
... dok sam pisao post ipak se našao neko da nešto smisleno odgovori ....
Ma užas. Najbolji mi ljudi koji dodju na forum odvale da je kopaonik skup i da je jeftiniji skijati u austriji. A cene nigde konkretno da daju link da se lično uverim.
Bojan je lepo napisao. Ajde dajte ponude tih vele skijališta Početak marta smeštaj 4 osobe 2 skipassa u st. moritzu da vidimo koliko bi me izašao put do tamo, smeštaj i hrana..
Evo ja cu da napisem da uporedimo cene FRA i Kop. Hocemo za januar?
Preko agencija recimo mozete naci Les2Alpes za 270 evra (recimo skibus) termin od 5.1.-12.1. u kom vam je ukljucen prevoz, skipass i smestaj. Za poredenje sam uzeo Les2Alpes koji je jeftiniji od 3 doline ili Tignes a opet ne moze da se poredi sa Kopaonikom sto se samog skijalista, infrastrukture(citaj neuporedivo bolji)... Ako hocemo sa sopstvenim prevozom, ako vas ima 4 u kolima dodajte jos po 60-70 evra po osobi, ispada 330-340 evra.
Kop: Smestaj ne mozete naci ispod 20(nekad ni ispod 25) evra po lezaju za noc, to pomnozite sa 7 nocenja i dobijamo cifru od 140e, skipass 95 evra, prevoz 30 i u zbiru dobijamo 265 evra.
Dakle, ako idete preko agencija prevozom, jako slicne cene. E sad, za sve postoje prednosti i mane. Ako idete porodicno, ne mozete da se vozite autobusom 20+ sati, nije vam bitna guzva na stazama, mali broj staza, brzina i savremenost zicara, to sto na Kopu cekate 20 minuta da bi se spustili za 3 i tako ceo dan, onda mozemo da kazemo da se Kop moze porediti i uzimati u obzir... Takodje na Kopu su jeftinije ski skole i iznajmnjivanje opreme, ko i te usluge koristi...
Ali onda dolazimo do dela koje su prednosti Francuskih skijalista... Ja samo pricam na osnovu svog iskustva. Ove godine u decembru sam isao u 3 doline, aranzman kostao 330 evra jer sam doplatio za sve tri doline (600km staza). Meni put od 24h ne predstavlja problem jer sam mlad, idem sa drustvom, uvek su tu pauze, shopping centri... Smestaj, sasvim pristojan, mala kvadratura ali ako kazem da sam u kuhinji imao sve pocevsi od masine za sudove, do miksera i sokovnika, da je smestaj uvek cist, odvojen wc od kupatila, sasvim zadovoljavajuce. Skijaliste, mogao bih o njemu da pisem 3 dana, sa Kopom ne moze da se poredi ni u jednom smislu, ali infrastruktura, samo cu reci da 6 dana celodnevnog skijanja, ja nisam nigde seo na tanjiracu, sidro ni dvosed! Dakle, sve su cetvorosedi, sestosedi, osmosedi i gondole... Brzina tih zicara je u proseku 18 km/h. Mozda je to nekom nebitan podatak ali ako kazem da je to 2-3 puta brze od onih na Kopu onda dodjemo do toga da mnogo vise vremena imate za skijanje a manje za cekanje u redu i izvlacenje do vrha... Mozete povezati tako staze da bukvalno 40 minuta se spustate bez prestanka...
Sto se tice vikenda i toga, Kopaonik za 2 dana bez minimum 100 evra ne moze da vas izadje... Dvodnevni skipass 4500, noc 20 evra, prevoz 30... Tako da je moj neki zakljucak, na 7 dana nikad Kopaonik ali za vikend ok jer nam je blizu. I da, Kopaonik za ono sto nudi, nije jeftin uopste ali je jeftiniji od Banskog a opet malo skuplji od Jahorine... Ali jos jedna napomena, skijanje je skup sport tako da nikad nemojte da ocekjete da cete moci za 50 evra da odete na vikend jer to nigde nema pa nece nikad biti ni kod nas...
Ja i ove godine idem u skirama regiju (Madona, Marileva, Paso Tonale...). U promo periodima je npr smestaj+ski pas za celu regiju 205e za 6 dana skijanja. Ima i za manje sa "manjim" ski pasom. Kopaonik je uz odgovarajuci smestaj (Konaci, Jat) + ski pas skuplji. Ako cu da spavam u Treski ili Brzecu, onda je malo jeftiniji.
Prosle sezone smo bili u Marilevi, i otisli prezadovoljni. Sjajan smestaj, free parking, odlicno skijanje, dobar put do tamo.
O nekoj drugoj dimenziji skijanja da ne pricamo. NPR ja se na Kopu iznerviram 5 puta na dan minimum. Par puta zbog nekulture i manijaka na stazi i u redovima, zbog nesigurnosti na stazi za sebe i porodicu, kad god treba da nadjem parking.
ja ne znam gde nalazitze smestaj za po 20eur na kopu. Ljudi s kojima ja pricam placaju smestaj oko 80eur dan pa caj i preko 100eur i kazu da jedva cekaju da deca odrastu pa da ne moraju da idu na kop vise. Njihov stav je da za nase pojmove kop preskup a ponasanje ljudi na stazi i van nje jako nekulturno (misli se na guzve na zicama, prelazenje preko reda, vozenje sanki po stazama pa se ljudi boje da ne pregazi dete neko itd) citav asortiman tipicnog ponasanja za nase pojmove.
Mene ne interesuje period. Cinjenica jeste (bilo to januar, februar ili mart) da ja u Italiji ili francuskoj skijam za manje pare nago na kopu, bolje i ljepse cu se iskijati i necu se nervirati u guzvi na zici ili sto neko uskaced preko reda ili mi gazi skije.
Ja licno radje cu ako treba i platiti 100eur vise ua europu jel kop se ne moze porediti s nekim centrom koji ima preko 250Km staza ali tamo imam i super apre ski programe (klizaliste, odlicne wellnese, terene za skvos, teniss, itd)
To je to, eto. Necemo vise spamovati temu
U Banskom je ski pass 152 e za 6 dana. Za razliku od Kopaonika u cenu ski pass-a je uključena oprema i zdravstveno osiguranje. Većina će reći da ga oprema koju možete dobiti uz ski pass ne zanima, ali svi oni koji putuju recimo avionom ovu pogodnost izuzetno cene, takođe za sve one koji tek uče tehniku skijanja ovo je prava stvar !
Za one koji planiraju da im dete prvi put stane na skije ovo smatram odličnom ponudom :
6 DAYS Full ski pack (incl. 6 DAYS-full ski equipment,6 DAYS-lift pass,3 DAYS-4 hours daily tuition+ski evening) - 145.00 €
http://www.banskoskipacks.com/offers...k9e21jrdkimra5