i jos par na puticu do Krcmara
Pogled za štampanje
i jos par na puticu do Krcmara
evo jedna sa, od danas dozvoljenog krcmara :ok:
inace bez obzira na temperaturu, fantasticno skijanje i staze su super drzale. crna duboka je malo ogolela na vrhu ali je samo zemlja, nisam primetio kamencice, bar oko 2 kad sam se poslednji put tuda spustio. Samo kad bi bar malo uhvatio minus nocas...
Evo i od mene nekoliko komada, od subote. Sjajan dan...
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.n...98520904_o.jpg
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.n...19622976_o.jpg
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.n...22945114_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.n...59284880_o.jpg
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.n...24731879_o.jpg
Bravo za fotke :ok: kakav uzivanjac .....
@Ivanbgd
Ha. Tačno sam te video u nedelju malo pre 9h dok si sa skijama u rukama išao ispred Jata. Baš sam pomislio da su mi skije poznate od negde. :-)
Kakav vikend je ovo bio... Dva dana od 9 do 16h na skijama uz po jednu kraću pauzu za sendvič. Nisam ovoliko skijao na otvaranju sezone nikad u životu. Kasnije kačim i neke slike.
pa sto se ne javi da skijamo zajedno :)
Ja od 9:00 pa do 16:00 bez ikakve pauze osim na zici i pojeo samo 2 bonzite i to zaledjene i bez vode jer se takodje smrzla u dzepu.
Moram da kupim izolacionu torbicu za flasu vode ili soka
Sve u svemu isplatio se put i preskupi ski pas( cena dnevnog je kao u Fra- bas su se precenili) jer sam se naskijao sa sve te pare.
Poz
Pridružujem se oceni... SAVRŠEN vikend. Zaista ne pamtim ovako dobre staze na Kopu u decembru, a dugo godina idem. Naročito se ta ocena odnosi na subotu, kada su staye bile potpuno savršene (Marine vode od 15-16h krak kroz šumu tvrd kao prva jutarnja staza, jurnjava za sve pare ;)). Gužva u nedelju je bila malo veća i staze već primetno mekše, ali opet sjajno skijanje za decembar na Kopu.
Pekara u krugu Konaka, Granda ili u toj blizini, da li postoji? Nesto se ne secam da sam video prosle godine,verovatno nisam dobro ni gledao :)
U krugu konaka
jel zna neko sta se to desilo na Gobelji 31.12?
Ne postoji vise ili se renovira ne znam, ali znam da ne radi.
mislim na pekaru :)
Pridružujem se u ja ... sad se vratih kući, skijala sam gore 4 dana i BILO JE SAVRŠENO!!! Na Kopu nema šanse da se nađe smeštaj, a staze poluprazne, red se čeka jedino malo na Marinim Vodama, još danas pustili i Gvozdac, Duboka standardno dobra, ali sam zbog gužve više forsirala gobelje, danas pustili četvorosed :yay:
Ode 4 dana od mojih 10/s pa ću morati malo više da forsiram Staru, onaj ski pas je nenormalno skup!
na sajtu ss stoji da rade dvosedi br1 i br2 da zna li neko da li je to istina i može li sada iz bržeća gore i nazad žičarom?
Joj jeste, zato svima preporučujem onaj 10/S. Uzimam ga već treću godinu za redom i značajno mi olakšava, jer je manji pritisak na budžet kad dođe vreme skijanja i onda mogu da isfinansiram sve troškove (put, smeštaj, hrana), da nemam 10/s, da uz sve to treba da dajem još 4800 za skipass to nikako ne bih mogla.
Da da, to je jedini nacin da se skija vikendom za pristojne pare.
E da su baš kao u FRA, nisu, čak nisu ni kao u Bugarskoj AKO je tačan cenovnik za npr. Bansko: Cenovnik
Jednodnevni je skoro 40e, tačnije 38.5e, a jednodnevni na Kopu je oko 30e.
Šestodnevni je oko 210e, a na Kopaoniku 100e.
I mala digresija, vezana trenutno za Kop, sada je npr. malko gužva na Pančiću i Karaman Grebenu, a na PV ih ide po 2-3 u korpi, a gužva, to mi nikada neće biti jasno, kao da će neko da ih siluje za 4 minuta do vrha.
Razumem kada nema gužve pa ideš samo sa onim sa kim skijaš, ali kada ima ponašaj se iole civilizovano.
Zato i napisasmo da je za vikend skijanja najbolji 10 u sezoni. Ovi veci su sasvim pristojni.
Za jednodnevni i dvodnevni jesu malo preterali, mogli su makar 25e da ga stave.
A šestodnevni i sedmodnevni jesu OK.
Iznenadio sam se kad sam video koliko je u Americi skup, jednodnevni oko 100$ za skijališta malo veća od Kopa i to još na više dana minimalno smanjuju cenu, tipa ako je 100$ jedan dan, onda je 7 dana 650$.
@Ivan: cene ski passa se ne formiraju na osnovu kilometara staza, veći deo cene su fiksni troškovi.
Da ne bi ulazili u standardne rasprave poređenja baba i žaba, ova tema sa cenama ski passa je bila barem 10 puta na ovom forumu i zaključak je ako ćemo pošteno uvek isti :).
Uzmimo ski centre slične veličine u Evropi, npr. u Austriji ili Sloveniji, ili eto taj Bansko (koji ima katastrofa visoke cene ako se poredi odnos cena/dužina staza, u BG ih vadi samo cena smeštaja). Kopaonik je sigurno jeftiniji u odnosu na svaki centar u AT/SLO iste veličine.
Npr. u Austriji nećeš naći nijedan ski centar (pa makar bio i 3x manji od Kopaonika) a da mu je 6dnevni ski pass 100EUR.
Sa druge strane (vezano za odnos cena/dužina staza) obično se cena 6dnevnog ski passa "napoje" kreće od 180-240EUR a odnos dužina staza je od 20-600km staza, dakle odnos dužine staza 30x a cena ski passa veća 30-40%.
Nije tačno da je Kopaonički dnevni skuplji od Francuskih ski centara (kao što ne verujem da će te lako naći ski centar sa 50km staza za 30eur/dnevni) ali je svakako 30eur dnevni Kopaonikčki (kao što sam već rekao) preteran - iako ako ga poredimo sa stranim uopšte nije skup.
Generalno do sada je na Kopaoniku glavni problem sa cenama bio sezonski koji je bezobrazno skup. Sada je i dnevni problematičan, ali lakše se zaobilazi taj problem ;).
Evo da ne pričam napamet, sada sam pogledao npr. cenu ski passa za Gerlitzen koji ima 60km staza, znači uporediv što se tiče dužine staza i ski pass dnevni je €39.50 dok je šestodnevni €189.50.
Dok tamo neki nikad-čuo ski centar Gitschtal - Weißbriach od 3km staza (i tri tanjira) ima cenu dnevnog ski passa od €26.-.
@ wlad,
slazem se da bi realna cena bila 2000 din. za dnevni i takodje se slazem da je 7 dnevni ok cena za skijase, a za pocetnike treba da daju 1 zicu npr. krst i da tu bude ski pas bar 70% jeftiniji.
Taj pocetnik za sezonu dve nauci i postaje skijas i eto vece mase za obrt.
A mogu i da ih pohvalim da su malo napredovali po pitanju pripreme staza jer sam primetio ispod utabanog snega ledenu podlogu.
Poz
Onaj magic carpet što imaju na Kopu, to je bruka što tu čekiraju ski pass, potpuna je nebuloza da za to traže ski pass... Treba samo da ograde mrežom (kao što i jeste) da se ne sudaraju početnici sa ovim što okolo prolaze..
Možda da odu u neki centar "napolje" i vide ;), mislim da im je mnogo jednostavnije da ne komplikuju sa drugačijim ski passom za početnike da prosto stave da se na tom dečijem ski carpetu ne čekira ski pass i na npr. malom jezeru ili mašincu, pa da deca iz mašinca nauče da skijaju za dž ;).
A ako žele da zarade na deci-skijašima onda treba da izmene politiku bezplatnog ski passa, kod nas ako dete ima 5 godina skija besplatno ali ne dobija ski pass - nego se "provlači" sa roditeljem i onda se to zloupotrebljava pa prolaze i deca od 8 godina tako ("prave" se da imaju 5). Umesto da rade kao u svakom normalnom ski centrom da se i za besplatni ski pass dobija ski-data ski pass (i plati neki simboličan trošak, 3 eura) i prolazi tako, onda ne bi mogli da se provlače kroz noge i sa 10 godina ;).
Troškovi su vrlo slični, cene žica, tabača, opreme, topova, goriva, struje i sl. su iste...
Ne znam da li tako svi centri, ali tamo dobar deo jedva preživljava iako se u kasama slivaju astronomske cene (čini mi se da restorani najbolje posluju :D). Konkretno su pričali da npr. Nassfeld radi odlično ali da kompanija akcionarima još nijednom nije isplatila dividende. Velika lova ali i ogromni troškovi...
Ali se zato od restorana/smeštaja može lepo živeti :), pa TO i pomaže žičničare :)
Мало ми глупо да ми први пост није везан директно за скијање, али ме је заголицала тема. Мислим и да ово треба да има посебну тему типа, цене ски паса и квалитет , пошто је овде тема Коп али нема везе. Не слажем се са wlad-ом да је износ трошкова сличан. Основна средства ( жице, табачи, опрема, ... ) су вероватно исте набавне вредности, ако не и мање у иностранству, имајући у виду да је већина ствари набављена на кредит, чија је цена сигурно вишеструко скупља за СС од европских предузећа која се тиме баве, али... Струја никако није иста, пошто је струја тамо скупља 5 и више пута, цена рада је тамо опет вишеструко скупља ( истаћи ћу кратак пример, друг је у америци купио комби за 600$ возили се возили, ауто се покварио, поправка 1000$). Тако да само одржавање машина је овде јефтиније ( делови су исте вредности), и тако даље и тако даље, да не давим. Скијање је скуп спорт и сезонски ски пас у сваком случају није толико скуп, али да су тршкови у Француској, Италији, Швајцарској, Аустрији и Србији исти е то већ није. поз
E, ja napravio malu matematiku:
1. kurs evra na dan 4.1.2012: 105.7880 rsd
cena 1-dnevnog ski pass-a za odrasle za taj period bio 2400 rsd
2. kurs evra na dan 3.1.2013 (danas): 112.3495 rsd
cena 1-dnevnog ski pass-a je sada 3060 rsd
Da bi bilo jasnije, evro je skocio za citavih 6.2%, dok je cena jednodnevnog ski pass-a skocila za "tricavih" 27.5% ...
Kada bi cena ski pass-a "pratila" evro, jednodnevni ski pass bi kostao danas cirka 2550 dindzi ...
Ne ulazim u to da li je ovakvo poskupljenje opravdano ili ne...
Drugim recima, cena istog proizvoda pre tacno godinu dana je bila 22.69 EUR, a danas je 27.24 EUR. Razlika je citavih 4.55 EUR po jedinicnoj ceni jednodnevnog ski pass-a za odrasle u ovom poslenovogodisnjem periodu. Ajd' sad, jel toliko poskupljenje u evrima OK ili ne? Po mom misljenju, nije OK. Medjutim, ono sto jeste realno je upravo cinjenica da je Kopaonik prilicno mali da primi sve one kojima ovako poskupljenje uopste ne predstavlja problem... U svetlu toga, mislim da je realno da se skupljaju pare za AUT, ITA, SLO, FRA, CH i slicno za one koji idu na duze od tri, cetiri dana. Za vikendase, izbor je mali: KOP, Tornik i BZ pa kol'ko kosta da kosta...
Ne bih da branim SS, ali ne zaboravite povecanje PDVa koje je povuklo poskupljenja svega za mnogo vise od tih 2%.
Tako je. Inace, na cenu od 3060 rsd, PDV deo bi bio:
pdv 18% = 459 rsd
pdv 20% = 510 rsd
Razlika u starom i novom PDV-u na ovu cenu je 51 dinar..
..a deo bez PDV je 2550 rsd (gle koincidencije, UPRAVO ISTA cifra SA SVE PDV-om koja bi bila da je cena "pratila" evro..).
Mislim i budali je jasno da je ovo neprijateljska cena ski pass-a i ovo je odlicna racunica nekome ako posecenost domacih ski centara bude na nivou od prosle godine - realno, ako bude snega, a bice ga, makar vestaka, bice i gostiju, a i skijasa... Citaj momak u kolmarici, nas gitarista, pesnik je izveo odlicnu racunicu... Bravo za SS, ja ne zelim vise da ih branim, preterali su ovaj put. Nije to mnogo, reci ce neko, ali takav nacin razmisljanja nas je i doveo dotle da neki imaju mnogo, a neki krpe kraj sa krajem za jedno pisljivo skijanje - da ne pominjem da NEMA VRACANJA PARA unapred kupljenog ski pasa ako staze ne budu radile ili nisu dobro pripremljene, itd.. Ili se nesto promenilo u medjuvremenu, a ja ne znam za to?!?
Uostalom, vreme ce pokazati ispravnost ovakve odluke - ili ce neko zadovoljno trljati ruke ili ce isti taj da posluje na pozitivnoj nuli ove sezone, pa se sledece svi skijamo jeftinije..
@macak011...sta si se zazario? Da nisi dobio osip izmedju nogu? Xeexexe
'Vako
Skijanje je skup sport.
1% stanovnika Rep.Srbije ide na skijanje.
I sa tih 1% , koje uz put govoreci, ne zanima cena ski pass-a na "Kop-u" kapaciteti puni.
Cenu, kao u svemu , odredjuje zakon ponude i potraznje...sada je tako..potraznja na Kopaoniku je veca od punude i to je to...SIGURAN sam da ce sledece godine biti jos skuplje..
Ja nisam uspeo odvojiti ove zime za FRA, nisam jos bio niti na Jahorini, na Kopaonik idem posle Sretenja AKO budu skinuli cene kao prosle godine..
Sve u svemu...ove zime tesko da ce se naskijati...to je sto je...guramo dalje i nadamo se boljim danima..
BTW..cekam sneg pa odoh na Iver da se iskijam jedno 3 dana..ako 'oces dela...nasao sam vikendicu za smestiti se, ski pass je cca 600 dindzi, renta skija za decu cca 400 din....
Poz
E, da mi je taj osip ili bar neki virus da ostanem doma, nego moram svaki dan u kanc, u pm. Ja evo citam opet ovaj tvoj post i sem osipa u lokaciji medjunozje i ovih cena u lokaciji Iver nisam procitao nista novo, a sto vec ne rekoh u svom elaboratu.. Nego neko je poc'o sa cenama tamo i vamo, pa neko drugi sa fixnim cenama odrzavanja tamo i vamo, a ja reko da bacim pod plajvaz prostu cenu skipasa o kome je bilo reci - elem, po svemu sudeci, nece se ove zime skijati taj 1%, vec manji, u to sam ja pak SIGURAN, a zarada vlasnika ce generalno biti manja, a siguran sam takodje da ce sledece godine skijanje biti jeftinije ali srazmerno nekvalitetnije, na zalost. Zivi bili pa videli. :dziveli:
Skijanje i ne mora da bude skup sport. Mozes da skijas na Besnoj kobili, Goc sa obe strane, Pirot, Zajecar, Majdanpek, Bor .... da ne nabrajam vise imamo puno manjih skijalista u Srbiji. Na Kopaoniku su digle cene jer su i ulozili dosta para pa ocekuju naravno da im se to ulozeno isplati. Kopaonik pre ajde 5-6 godina i sad, ne moze da se uporedi. Ni organizaciski, ni po zicarama, pokrivenosti osnezavanja staza, pripremanje staza, itd. ali ni po ceni ski pasa. Ako hoces da skijas na Kopaoniku za vikend onda ces da platis ili da nadjes neko resenje tj. kao sto vec neko rece 10 u sezoni. Ako neces onda trazi neko drugo skijaliste. I na Staroj planini su dosta podigli cenu dnevnog ski pasa ali se zato vozis gondolom :sm022:.
Apsolutno se slazem, Kop je postao vanserijski, medjutim ja sam pristalica izgradnje/modernizovanja manjih ski centara kao sto je @ibane nabrojao. Podizanjem broja i kvaliteta usluga manjih ski centara, obara se ukupna cena skijanja u velikim centrima - zamislite samo Rajkovo sa topovima i dvosedom i smestajnim kapacitetima i restoranom pride, npr? Ludilo..:sm023:
Pozdrav sa Kopaonika. Juce i danas dva fenomenalna dana i jedna 360 panoramica.
360 VR Link
http://cdn1.360cities.net/pano/banch...ect_crop/5.jpg