'Ajte molim vas, pa neće ih valjda još i skidati! :D
Pogled za štampanje
Fakat. Nisu korpe striptizete, pa da se same skidaju.
Šalu i pošalicu na stranu, ako se stvarno ne skidaju, vijek trajanja će im malo tenuti, a posebno će tenuti zaštitnim kupolama kad se (ako se) montiraju. Ne sjećam se da sam vidio "garaže" uz polazne stanice, tako da izgleda da i nemaju gdje da se skinu.
Ako se dobro sjecam, plan je da se garaze naprave sad na ljeto (zato valjda nisu ni montirali kupole zimus).
@CrazyKong
korpe su isklopnog sistema tako da se sve mogu skupiti na jedno mjesto, odnosno parkirati u garažu za korpe, to će im drastično produžiti upotrebni vijek.
@oggy
dobro se sjećaš, predviđeno je da se garaža završi ovoga ljeta kao i pokretna traka.
Jahorina, 08.05.2010
Na ekonomijadi koja se ove godine održava na Jahorini učestvuje više od 1 500 studenata ekonomskih fakulteta sa prostora bivše Jugoslavije, rekao je danas Srni predsjednik Organizacionog odbora ekonomijade "Jahorina 2010" Nikola Stojišić.
"Ekonomijada je prilika da studenti iz svih krajeva bivše Jugoslavije razmjene informacije o stanju na fakultetima koje pohađaju", dodao je Stojišić.
On je naveo da su za učesnike ekonomijade, koja je otvorena 12 maja i trajaće do 16. maja, organizovana takmičenja u malom fudbalu, muškoj i ženskoj odbojci, košarci, šahu i stonom tenisu, te napomenuo da će pobjednicima biti uručeni pehari i medalje. Ekonomijadu "Jahorina 2010" organizuju ekonomski fakulteti Istočnog Sarajeva, Banjaluke i Brčkog.
Prošlogodišnja ekonomijada održana je u Čanju u Crnoj Gori.
19.05.10 | Vrijeme: Snijeg/Kiša. Temperatura: 0C. Visina snijega: 5/10cm. Stanje staza: Loše. Vertikalni transport: Zatvoreno. Prognoza: Tokom dana razvedravanje.
Trebalo bi bas navratiti gore na letnji turizam
Jahorina je prelijepa u poroljeće i ljeto, nažalost gdje nema profita tu nema ni ulaganja, tako da je na jahorini skoro pustoš, nema žive duše.
Ipak, na jahorini je održano par konferencija. Ekonomijada koja je trajala od 12.05 do 16.05 maja na kojoj je učestvovao veći broj studenata. Od 01.07. do 30.08. održaće se košarkaški kamp pod nazivom "Hypo Three Points" koji na ovoj planini okupi veliki broj omladine. Zatim slijedi drugi letnji kamp fudbalskog kluba Partizan pod nazivom “Partizan škola fudbala” koji se održava od 19.7. i 26.7. :ok:
A na jahorini bas nekome ne pada na pamet da ulaze osim u hotele
Italijanska firma "Snow star" izabrana je za izvođača radova na vještačkom osnježavanju Jahorine, a vrijednost projekta je 3.485.000 maraka.
Ovo je "Glasu Srpske" rekao direktor Olimpijskog centra Jahorina Branko Koroman.
- Na međunarodni tender za izbor izvođača radova prijavile su se četiri firme, po dvije iz Italije i Austrije, a mi smo izabrali onu koja je ponudila za nas najprihvatljivije uslove - dodao je Koroman.
On je naglasio da će ugovor sa firmom "Snow star" biti potpisan 1. jula.
- Po potpisivanju ugovora, ova firma će nam isporučiti projekat osnježavanja Jahorine. Poslije toga Olimpijski centar je dužan da provede proceduru dobijanja građevinske dozvole, a po dobijanju te dozvole biće definisan rok kada ta firma treba da završi osnježavanje - pojasnio je Koroman.
On je dodao da je u projektu osnježavanja, Olimpijski centar Jahorina, kao i u projektu izgradnje žičara, postavio visoka tehnička ograničenja.
Rok plaćanja
Koroman je rekao da je projekat osnježavanja Jahorine veoma važan za Olimpijski centar Jahorina, te da je i to jedan od razloga zašto su postavljani visoki uslovi, kada je u pitanju izbor izvođača radova.
- Italijanska firma koja je izabrana pokazala je ozbiljnost, a tome u prilog govori i činjenica da su nam ponudili odgođeno plaćanje izvedenih radova na 540 dana. To znači da ćemo skoro dvije godine, odnosno dvije sezone, imati aktivan sistem osnježavanja, a tek onda ćemo ga plaćati - istakao je Koroman.
Prava vijest. Kakva je šansa da prorade u decembru?
Posebno me je dojmilo ono "za nas" u rečenici "...a mi smo izabrali onu koja je ponudila za nas najprihvatljivije uslove".
Načuo sam da će se voda dovlačiti iz Pala, ali mi je to mimo pameti. Kako god, jedva čekam da vidim gdje će smjestiti akumulacije (jezera).
Kako god, ovo se mora uraditi, jer bez umjetnog snijega je danas svako skijalište osuđeno na propast.
Zaista impozantna zapremina (70km3 je sud od oko 4x4x4km)..
1 km³ (kubni metar) je ekvivalent 1000 litara, što znači da je bazen/rezervoar, ili bolje rečeno akumulacija, kapaciteta 70000 litara. Znam tačno gdje se nalazi, ali ga nisam mjerio, i samim tim ovu informaciju o kapacitetu ne mogu da potvrdim, jer sam istu pročitao na netu.
Evo i slike, pa sami procijenite kolikog je kapaciteta.
Из Википедије, слободне енциклопедије:
Кубни метар (симбол m³) је СИ изведена јединица за запремину. То је запремина коцке са страницама дужине једног метра. Алтернативно име, које више није у широј примени је килолитар.
кубни метар је еквивалентан:
1.000 литара (тачно); 1 литар = 0,001 m³ (тачно)
~35,3 кубних стопа (приближно); 1 кубна стопа = 0,028 316 846 592 m³(тачно)
~1,31 кубни јард (приближно); 1 кубни јард = 0,764 554 857 984 m³ (тачно)
~6,29 барела нафте (приближно); 1 барел = 0,158 987 294 928 m³ (тачно)
http://sr.wikipedia.org/sr/Кубни_метар
Citirati:
jedan rezervoar od oko 70 km³
Izbacite uljeza.Citirati:
симбол m³
Kao što sam već napisao, informaciju sam pročitao na netu.
"Donijela se odluka da se postave topovi na stazi Praca. Obrazlozenje je da tamo postoji vec rezervoar koji moze prmiti 70 km³ vode i za koji postoji vec gradjevna dozvola a koji bi se lako mogao prosiriti."
izvor: vip-jahorina.org
km³=km x km x km(kilometar puta kilometar puta kilometar), kao sto je i m³=m x m x m, a 1l = 1dm³= 10cm x 10cm x 10 cm
Ocigledno je da su ovi koji su objavili info veoma strucni :D
Ja sam objavio članak "Za osnježavanje Jahorine 3.485.000 KM", a ovo za kilometre i kubne metre sam odgovorio na pitanje i preneo onako kako sam pročitao. Nisam matematičar niti imam predstavu kolikog je kapaciteta akumulacija, tako da su i mene zbunili tih 70 km³.
Vratimo se na temu
Postavio sam vam sliku pa sada vi sami procijenite da li je ta akumulacija dovoljna za napajanje sniježnih topova, ja mislim da nije.
Provjerene informacije
Na Jahorini se ništa ne radi, osim privatnika. Nije se počelo ni sa radovima obećanih garaža, pokretnih traka, a da ne pričamo o vještačkom osnježavanju za koje još nije potpisan ugovor.
Verovatno će krenuti tamo negde u novembru (tad valjda počinje građevinska sezona u Bosni). Sistem će biti gotov negde krajem januara, a pustiće ga u radu negde početkom aprila...
...da zalivaju travu i ljubičice :D!
Ne znam da li se već šta radilo po pitanju instalacije vode i struje uz staze. To je najveći dio posla. Bar će biti lakše to uraditi na onim dijelovima gdje je nekada rađena instalacija za Olimpijadu 84.
Ptičica mi je prije par mjeseci dojavila da je dovlačenje vode iz Pala bilo u poodmakloj fazi. Meni bi bilo logičnije da Pale imaju vodu sa Jahorine, ali izgleda da je obrnuto.
Kritične su akumulacije, jer po mojoj laičkoj procjeni, potrebne su bar tri (Prača, Poljice i Rajska Dolina).
Topovi su zadnja rupa na svirali u cijelom poslu. I onako su prenosivi.
Kad bi postojala volja, moglo bi se sve završiti do zime.
I kad to završe, ostaje još samo da se riješi najveći problem Jahorine, a to su staze. Nije dovoljno ukloniti šumu da se staze prošire. Ima tu puno posla za buldožere i da se staze ispeglaju i uzdužno i poprečno. Pada mi na pamet dio staze sa vrha Poljica gdje staza nakon nekih 100m ide usjekom između dvija brda, a nakon toga se mora uhvatiti zalet da bi se popelo uz stazu koja ide uzbrdo. Te dvije strane brda koje čine usjek se moraju buldožerima srediti da bi poprečni profil staze bio ravan bar 20m, a ne da je u obliku slova U kao sada. To su uradili na Kupresu (skijalište uz grad Kupres, ne uz hotel Adria). A uzbrdica na stazi se na zapadu lako riješi: postavi se pokretna traka ili bar mini vučnica. Eeee, kako to kod nas zvuči kao naučna fantastika.
Staze se moraju i uzdužno izravnati, jer pokušavam se sjetiti gdje na Jahorini ima staza na kojoj ima bar 200m u jednom komadu sa približno jednakim nagibom i dovoljnom širinom, pa mi nešto ne ide. Možda donji dio Prače.
Nemanjus, steken, sve ste rekli, nema više šta da se doda, osim riječi, koju ja od početka izbjegajem, a to je "POLITIKA".
Koliko ja vidim na jahorini se vrte pare i ulažu u projekte koji nikada sunca nisu vidjeli. Raspitajte se malo bolje koja politička partija vlada jahorinom i ko je kome ko, pa će vam neke stvari biti jasnije.
Ovo je prvi, a bogami i poslednji, put da sam pomenuo politiku i vjerujte da mi se gade kada stavljaju prste u turizam ili sport.
Pozdrav svima.
Sve se zna, ali bila je politika tu i ranije. Neki drugi su gradili aerodrome i ko zna šta još. Možda su bili bolji, jer su bili domaći iz komšiluka. Meni su svi isti, a sve je to ista škola i svi oni rade u interesu naroda. I to ja apsolutno tačno, s tim da se radi o vrlo uskom shvatanja pojma narod: ja, uža porodica, šira porodica i kumovi. Ponešto zapadne i ulizice, u narodu poznate kao uvlakači.
Potpisivanje ugovora o vještačkom osnježavanju između italijanske firme "Snow star" i A.D.O.C."Jahorina" će biti 05.07.2010. u 16:00 časova na Jahorini, u hotelu "Bistrica".
Interesantno ce biti, a i napeto :)
Italijanska firma "Snow star" izabrana je za izvođača radova na vještačkom osnježavanju Jahorine.
Potpisivanje ugovora o vještačkom osnježavanju između italijanske firme "Snow star" i A.D.O.C."Jahorina" će biti 05.07.2010. u 16:00 časova na Jahorini, u hotelu "Bistrica".
Po potpisivanju ugovora firma "Snow star"će nam isporučiti projekat osnježavanja Jahorine. Posle toga Olimpijski centar "Jahorina" je dužan da provede proceduru dobijanja građevinske dozvole, a po dobijanju dozvole biće definisan rok kada ta firma treba da završi osnježavanje.
Izvor: oc-jahorina.com
Kako "Jahorina Live" saznaje Jahorina je uzela još jedan život! Naime u večernjim satima u širem reonu Jahorine, najvjerovatnije nakon pada sa stijene, život je izgubio državljanin Danske. Više podataka nakon uviđaja.
Direktor Olimpijskog centra "Jahorina", Branko Koroman, i vlasnik italijanske kompanije "Snow Star" ( www.snowstar.it ), Serđo Lima, potpisali su 05.07.2010. ugovor o realizaciji projekta osnježavanje dijela skijališta na olimpijskoj planini.
Ovim ugovorom, čija je vrijednost 3.485.000 KM, predviđeno je postavljanje savremenih instalacija za proizvodnju vještačkog snijega na jahorinskoj stazi Skočine, te na pojedinim prevojima na ovdašnjem skijalištu, a očekuje se da će biti realizovan do početka naredne zimske turističke sezone.Podatak koji je veoma bitan za OC Jahorina jeste i to da je odabrani izvođač radova, kompanija "Snow Star", ponudila i povoljnost oličenu u odgođenom roku plaćanja od čak 540 dana, što dodatno govori o ozbiljnosti izvođača i o tome kakvu sigurnost kapaciteta garantuju kada ostavljaju mogućnost da praktično dvije sezone koristite instalacije, pa tek onda platite urađeni posao - rekao je Koroman.
On je objasnio da su se u OC "Jahorina" odlučili za osnježavanje staze Skočine, ili Prača, zbog činjenice da je riječ o najpopularnijoj stazi među jahorinskim skijašima, ali i stazi koja zbog nedostatka snijega do sada nije mogla da bude u funkciji duže od mjesec dana u sezoni.
Akumulacija za nove instalacije biti na mjestu stare akumulacije rađene još u vrijeme Olimpijade, s tim što će njen kapacitet biti uvećan za dvije huljade kubnih metara, što će, zajedno s obezbijeđenim dotokom vode s dva izvora napajanja, biti sasvim dovoljno za maksimalno obezbjeđenje savremenog sistema za osnježavanje.
- Pred nama je obaveza da obezbijedimo građevinsku dozvolu, što je posao u koji krećemo praktično već sutra i u kojem očekujemo maksimalnu saradnju svih institucija koje će biti uključene u taj segment realizacije ovog poduhvata.
Karakteristike sistema za osnježavanje
Serdjo Lima je potvrdio da će novi sistem za osnježavanje, koji je u skladu sa savremenim ekološkim standardima, jer se u proizvodnji ne koriste nikakvi aditivi, već isključivo voda i vazduh, pri odgovarajućem pritisku i temepraturi, biti u mogućnosti da pri odgovarajućoj temperaturi cijelu stazu Skočine kvalitetno osnježi za 100 sati. Ilustracije radi, pri optimalnoj temperaturi od minus 5,5 stepeni Celzijusa, staza Skočine, prevoji na stazama Ogorjelica 1 i 2 i put do baze, što je površina nešto veća od 10 hektara, u pomenutom periodu mogu biti prekriveni snježnim pokrivačem debljine 35 centimetara, pri čemu treba istaći i karakteristiku vještačkog snijega da se teže topi i predstavlja idealnu podlogu za prirodni pokrivač.
U planu i novi šestorosjed
Direktor OC "Jahorina", Branko Koroman, najavio je da će izlaz s postojeće staze, koja će biti obuhvaćena sistemom za osnježavanje, biti produžen za dodatnih 300 metara. U budućnosti upravo na ovom potezu planiramo i izgradnju novog šestorosjeda, a to će dati i novi kvalitet projektu osnježavanja, istakao je Koroman.
Izvor: Fokus.ba
Skupština akcionara Olimpijskog centra “Jahorina” donijela je odluku o prvoj emisiji obveznica javnom ponudom na berzi u iznosu od 15 miliona KM.
Novac prikupljen emisijom obveznica, navedeno je u odluci, biće investiran u drugu fazu izgradnje dva nova šestosjeda, remont postojećeg kosog transporta, izgradnju sistema za zasnježavanje na dijelu skijališta i izgradnju novog ski-lifta i modernizaciju postojećih.
Tim novcem biće finansirana, takođe, nabavka dvije nove mašine za uređenje staze, uređenje i proširenje ski-staza, unapređenje praćenja rada na skijalištima kroz uvođenje video-nadzora, te umrežavanje sistema za prodaju ski-karata i kontrolu prolaza na skijalištu.
“Okončanjem planiranog investicionog ulaganja biće stvoreni uslovi za efikasnije obavljanje djelatnosti, odnosno za povećanje porasta prihoda i profita”, ističu u OC “Jahorina”.
Paljansko preduzeće, čiji je većinski vlasnik RS, prošle godine je u sklopu razvojnog plana već izvršila dokapitalizaciju vrijednu 26 miliona KM kroz dvije emisije akcija koje je kupila Investiciono-razvojna banka RS.
Izvor: www.seebiz.eu
http://www.oc-jahorina.com/index.php...ss-mainmenu-28
Nesto strasno ce da nam se desi , kada su nasa skijlaiste poceli da objavljuju cene u Julu i jos da ih smanjuju.....
Sta sad da ocekujem ??? Da me docekaju vesti i o padu cena smestaja, pa da opet pocnem da razmisljam o skijanju kod nas ???
Svasta...
Sledećeg ljeta možda malo porade i na stazama (proširenje, usijecanje, ravnanje...). Još ako prorade snježni topovi, počeću razmišljati o povratku. Bar djelimičnom.
Instalisani su novi šestosjedi, ali je fotografija na cjenovniku iz vremena kad su dvosjedi bili novi.
Crazy i ja sam se iznenadio,prijatno mogu ti reci . . . samo jos uvijek nece da spuste ovaj hebeni sezonski ski-pas :sm008:
A sto se tice smjestaj i to ce da ide dole budi siguran! Ono gdje smo sad bili za prosli vikend rekose mi ljudi da ce obarati cijene u odnosu na proslu sezonu,e sad ce da vidimo :sm022:
Olimpijski centar Jahorina formirao je cenovnik hotela "Bistrica" i ski-pasa za narednu zimsku sezonu 2010/ 2011. godina.
Prema utvrđenom cenovniku, polupansion u dvokrevetnoj sobi u "Bistrici", u periodu:
- Od 18. decembra 2010. do 27. decembra 2010. godine iznosi 65 KM ili 33,20 evra.
- Od 27. decembra 2010. do 8. januara 2011. godine, polupansion u dvokrevetnoj sobi je 88 KM, odnosno 45 evra.
- Od 8. do 15. januara, za istu uslugu u dvokrevetnoj sobi potrebno je izdvojiti 78 KM ili 39,30 evra,
- Od 15. januara do 31. marta 65 KM, odnosno 33,20 evra.
Olimpiski centar je saopštio da doplata za jednokrevetnu sobu iznosi 20 odsto od utvrđenih cena, koliko iznosi i popust za treći ležaj.
Prema cjenovniku hotela "Bistrica", djeca do četiri godine su oslobođena plaćanja hotelskih usluga. Za djecu od četiri do 12 godina određen je popust od 30 odsto na odvojenom, odnosno 50 odsto na zajedničkom ležaju.
Turisti koji namjeravaju da dočekaju Novu godinu na Jahorini, za novogodišnju večeru moraće doplatiti 80 KM.
Boravišna taksa sa osiguranjem iznosi 2,50 KM.
Izvor:www.palelive.com
Poludnevni ski-pas u periodu od devet do 12.30 časova za odrasle iznosi 20 KM ili 10,20 evra, dok je za djecu od šest do 14 godina 12 KM, odnosno 6,10 evra. Ista cijena važi i za poludnevnu kartu od 12.30 do 16.00 časova.
Dnevna karta za odrasle od 9.00 do 16.00 časova košta 30 KM ili 15,30 evra, a za djecu od šest do 14 godina 20 KM ili 10,20 evra. Dnevna karta za period od 11.00 do 16.00 časova je 27 KM, odnosno 13,80 evra, a za djecu od šest do 14 godina 18 KM ili 9,20 KM.
Dnevna bejbi lift karta iznosi 10 KM ili 5,10 evra.
Sedmodnevna karta za odrasle košta 185 KM ili 94,60 evra.
Olimpijski centar Jahorina utvrdio je i cijene sezonskih karata koje se kreću od 140 do 1.100 KM.
Kompletan cenovnik pogledajte na sajtu...
http://www.skijanje.rs/Ski_Centri/Bi...hotelijera.jpg
Ovogodišnja turistička berza „WORK SHOP– JAHORINA 2010“ , koja će i ove godine biti u službi promocije zimske ponude turističke privrede Jahorine, održaće se u periodu 10-12. septembra 2010. godine na Jahorini.
Ova manifestacija organizovana od strane Udruženja hotelijera Jahorina (Hoteli: Vučko, Termag”, „Board“, „Snežna kraljica“, „ Dva javora“, „San“, „Lavina“, „Nebojša“,) i OC Jahorina, s obzirom na termin održavanja, predstavlja šansu za blagovremeno predstavljanje turističke ponude za narednu zimsku sezonu.