mislim da je na pocetku ove teme sve to navedeno...
Pogled za štampanje
Mislim da kod nas serviseri bazni ugao uvek oštre na 0 stepeni i rade ga kada "šlajfuju višak voska sa skija. Da li je 90 ili npr. 88 stepeni se itekako oseti, skija na ledu u slučaju 88 stepeni drži kao smrt babu :sm004:. Ako daš serviseru kod nas i ne kažeš mu ništa on će da odradi servis po nekom svom defaultu, a to što mu ti nisi rekao, i što te on ništa nije pitao je tvoja greška, njemu je naravno najlakše da ništa ne pita da ne bi komplikovao bezveze :).
Ja serviseru kažem 88 stepeni (od pre 2-3 sezone) i prezadovoljan sam, prvi dan čak "previše dobro" drži po ledu i stazi (oće da "izbaci" ;)) ali taj dan mora da se skija sa perfektnom tehnikom tj. da se kontroliše skija sve vreme skijanja :). Skije za van staze uglavnom ne nosim na servis, i ako ponesem pustim ih da odrade po defaultu, a sam ih mažem, za van staze naravno rubovi uopšte nisu važni i bolje je da su tupi nego da su oštri :ok:
Sta mislite koliko steti tj utice na kvalitet skija sav onaj vosak koji ostane po kantni kad se zavrsi servis? Da li bi trebalo intistirati da se odstrani?
Gledajuci i citaju sve ovo rekao bih da za mene kao nesto iznad proseka skijasa, baza 0.5 i strana 88 su najadekvatnije.
Jel iko zna na koliko masinsko ostrenje je podeseno? Jel ima tu neki defoult?
Samo ti reci serviseru koji ugao želiš i on će tako podesiti mašinu i naoštriti..
Što se tiče voska na rubovima, možeš da ga skineš ali će on nestati posle prvog spuštanja, pri skretanju si na rubovima i iako oni klize po snegu/ledu oni prave daleko veće trenje od podloge i greju se dobro dok su na podlozi - pa će da se svuče i istopi taj vosak jako brzo :).
Ako ostavis vosak na rubovima skija, rubovi ce korodirati. Jako je preporucljivo skinuti vosak sa rubova.
Po servisima gledam da niko ne stavlja zastitnu traku duz skije kada ostre rubove ili kad voskiraju skiju slabo ko zastiti vezove od voska...Poslije vosak ostane na vezovima i to ne valja...
Obrati paznju na to...
Izvini Pejo, ali to nema veze sa životom (da će rubovi da korodiraju od voska).. Da si čitao po forumima video bi da je jedan od načina konzerviranja skije posle sezone da ih navoskiraš debljim slojem i da preliješ vosak skroz preko rubova.. Tako podloga ne oksidira a rubovi manje dolaze u kontakt sa vlagom iz vazduha.
Vosak ne bi trebao da pada na vez pošto se voskira podloga a vezovi su sa druge strane pa samim tim su zaklonjeni skijom..
Jel mozemo mi drugovi ovde da se slozimo da za jednog nadprosecnog rekreativca baza 0.5 i strana 88 su najadekvatnije. Da znam sta da zahtevam u servisu i malo glumim :)