Svaka karving skija će "plesati" pri ravnom spustu. Što manji radijus skije, to će biti nemirnija.
Međutim, ako skije samo malo nagneš na rubnike i voziš u širokim zavojima, potpuno će se smiriti i možeš dodavati gas do mile volje. Prošle sezone sam jedan dan skijao na ženinim skijama dužine 156cm radijusa 12,6m, tj. 46cm kraćim skijama od moje visine (da, visok sam 1m i 102cm), i oduševio sam se kako su stabilne i mirne u zavojima.
Pored dužine i radijusa, za stabilnost skije je bitan još jedan faktor, a to je kvalitet tj. nivo skijaša kojem je namjenjena. Početnički modeli će u istim uslovima biti puno nestabilniji od viših naprednijih modela. Tu marka tj. proizvođač nije bitan. Svi proizvođači proizvode skije u rasponu od početničkih do vrhunskih. Razlika je samo što će početnički model Volkl-a, Salomona ili Atomic-a biti skuplji od srednjeg modela Head-a, Elana ili Fischer-a.
Bojim se da bi ti Betarace bio malo "previše". S obzirom da skijaš tek dvije godine po nekoliko puta, a Betarace traži preciznu kontrolu skije i ne prašta previše grešaka, tvoje skijanje na njima nebi bilo opušteno i ulagao bi mnogo više truda nego što treba.
Izmišljena skija za tebe bi bila Head i.C160 od prošle ili pretprošle sezone, tj. C260i za ovu sezonu (samo su promijenili naziv). Skijao sam na njoj i skija je genijalna u svim uslovima, a znam i početnike koji su sa njom prezadovoljni. Na eBay-u je možeš kupiti novu sa vezovima za oko 250E sa poštarinom do nekog prijatelja ili rođaka u Njemačkoj ili Austriji.
Tu je negdje i Fischer RX6.
Od Atomic-a preporučujem C:9 ili SX:9.
Kod Salomona imam visoko mišljenje samo o vrhunskim modelima, pa ne znam koji od rekreativnih bi ti odgovarao. Na www.epicski.com forumu sam našao dosta diskusija o problemu sa trajnosti Salomonovih skija zbog jezgre koja je od nekih pjenastih materijala. Navodno skija vrlo brzo gubi svoje karakteristike usljed zamora materijala jezgre. To može biti tačno, a i ne mora. Možda je zbog toga firma i došla u probleme i na kraju ih je ljetos kupio Atomic (Amer Group). Naravno za Janicu i Ivicu jezgra nije problem, jer uvijek voze "svježe" skije.