Samo da ga ne okrene na kisu :sm022:
Pogled za štampanje
ma nece, ovi ludi norvezani ne grese..
Za produzeni vikend sam bila kod roditelja u Knjazevcu i skoknula do Stare planine. Veliki broj turista, cini mi se vise stranaca nego domacih. I pored toga sto nisu radile neke staze skijanje je bilo sasvim ok.
http://www.staraplanina-babinzub.inf...14-300x226.jpg
Trenutna temperatura na Staroj planini iznosi 8.2°C, vreme je mirno i skoro bez vetra.Snega na Staroj planini van staza ima u visini od 3 cm, dok ga na utabanim stazama ima u visini od 15- 25 cm.
Put do ski centra Stara planina je suv i prohodan, vozačima savetujemo da obrate pažnju na manje odrone.U funkciji su staze na Jabuckom ravnistu 7 , 7a , 7b i deciji park.
Pogledajte našu današnju galeriju fotografija sa Stare planine.
Detaljnije ...
http://www.staraplanina-babinzub.inf...ss-300x168.jpg
Tradicionalni seminar Gorske službe spasavanja (GSS) Srbije posvećen spasavanju u zimskim uslovima održan je i ove godine na Staroj planini u periodu od 15. do 17. februara. Glavna tema seminara bila je spasavanje iz snežnih lavina.
Primeri snežnih lavina na skijalištima i planinama u Srbiji su veoma retki u odnosu na alpske zemlje, ali da bi spasilački timovi brzo i uspešno odreagovali i u takvim situacijama, prema godišnjem planu aktivnosti GSS Srbije, kao deo njihove obuke i treninga, redovno se održavaju seminari posvećeni ovoj tematici.
Dvadeset učesnika ovogodišnjeg GSS seminara su kroz celodnevna predavanja i vežbe na terenu u podnožju stena Babinog zuba, kao i na video prezentacijama u domu, imali priliku da se upoznaju sa načinom nastajanja lavina, procenom od njihove opasnosti, steknu znanja o tome kako se prelazi lavinozan teren, koja se oprema koristi pri kretanju po ovakorizičnom terenu, kako se organizuje i izvodi akcija spasavanja iz snežnih lavina, kao i kako se koriste detektori REKO (eng. “RECCO”) sistema, koje je za ovu sezonu nabavilo JP “Skijališta Srbije”. Detektori se, osim na Staroj planini, nalaze i na Kopaoniku.
Deataljnije ...
http://www.staraplanina-babinzub.inf...14-300x225.jpg
Put ka ski centru na Staroj planini je suv i prohodan.Dnevna temperatura se kretala od + 3°C – 6°C, primetan je pojačan vetar koji je duvao brzinom od 7 m/s.Trenutna je na Staroj planini + 9°C.Visina snega van staza iznosi 0 cm (Kopaonik 0 cm , Zlatibor o cm) na stazama snega ima u visini od 15 -25 cm (Stara planina), Kopaonik (11- 40 cm), Zlatibor (0- 35 cm).
Dečja traka radi do 12 časova . U funkciji su i staze na Jabuckom ravnistu 7 ,7a ,7b i deciji park
Pogledajte našu današnju fotogaleriju sa Stare planine
Detaljnine ...
cao,
kakvo je stanje na stazama?
da li vredi razmisljati o nekom skijanju za vikend?
da li tamo nesto pada, s obzirom da je ovde kisa (zrenjanin)
Evo da i ja nesto napisem posle par dana provedenih na S P. Vreme je katastrofa, temperatura ide i do 14c. Sneg drzi do 12 h a posle je kacamak. Ali mecu da se bunim, gledam na to kao privilegijujer nemamo cesto mogicnost da se skijamo po suncu na toj temperaturi.
Dalje, predvidjaju padavine za vikend ali niko me moze da kaze kisa ili sneg. Danas je ubedljivo nakgore jer proteklu noc nije stegao minus... sneg se drzi iskljucivo zahvaljujuci ogromnomnaporu zaposlenih i njima mozemo zahvaliti i za ovo malo skijanja.
U razgovoru sa zaposlenima sam malo pricao o kataatrofalnoj politici slijalista i zajedno smo zakljucili da je sramota da Konjarnik ima samo dva radna dana. Sve su okrenuli naopacke zarad hotela koji je ionako vise nego poluprazan, a u isto vreme privatni sektor je osakacen jer ljudi ne zele da skijaju na livadama. Ali o tpme kada se docepam kompa....
Postoji jednostavno resenje za taj problem - najobicniji ski autobusi u vlasnistvu hotela koji bi saobracali na relaciji hotel-konjarnik bar dva,tri puta dnevno i resena stvar. Steta sto su hotelijeri frankenstajnera "zaboravili" da je babin zub itekako imao goste-skijase iz inostranstva i pre nego je nastalo jabucko ravniste sa svim svojim instalacijama. Na ovaj nacin imamo paradoks da se na jedinstvenom skijalistu na neki nacin stvaraju dva: "staro" i novo...
da obrazlozim:
1. skijas ima interes da dodje na skijaliste iako svi ski putevi nisu u funkciji i/ili cetvorosed babin-zub nije u f-ji za izvlacenje na ski puteve
2. Kompletno skijaliste u funkciji
3. Hotel ima finansijski interes jer povecava broj zainteresovanih turista plus direktna zarada autobuskim prevozom
4. Problem angazovanja autobusa leti se moze resiti alternativnim izletima u ponudi ili prostim iznajmljivanjem autobusa
5. Staza suncana dolina se moze efikasnije zastititi od vetra podizanjem visine ograde sa leve strane staze - pored sidra
6. Staza Konjarnik se moze uciniti mnogo atraktivnijom sa nekim novim objektom u podnozju, recimo u vlasnistvu hotela, sa eventualnim manjim smestajnim kapacitetima - tipa pl.dom
7. Staza Konjarnik B se MORA dovesti u mogucnost za koriscenje za off-piste (da se ne uredjuje masinama) sto je preduslov daleko vecem broju freeride skijasa i bordera u centru, a samim tim povecanje broja turista za znacajan procenat.
Atrakcijom veceg broja skijasa na zdrav nacin, apsolutno se popravlja stanje kako u hotelu, tako i u privatnom sektoru.
Sta vise, nije lose razmisliti o produzenju trase gondole ka vrhu cetvoroseda babin zub cime se eliminise potreba za baby ski liftom rudine, zatim instalacija bar jednog objekta tipa "kafic" u podnozju ili vrhu staze babin zub...
mislim da sam vec pisao o losoj koncepciji SP. ustavri, zavisi ko gleda. ocigledno da je kondola napravljena samo za goste hotela. cudi me da to sada nisu uveli popust na skipass za goste hotela. ovo dokazuje da kod pocetka condole ne postoji normalni parking. po meni je pocetak condole trebao da bude kod velikog parking malo dalje od hotela.
sto se tice privatnog smestaja u selu crni vrh, mobilni nemaju prijem, samim tim ni mobilni net. toliko o tome kako se teritorija (jer mi nismo drzava) brine o razvoju tog podrucja.
da ne pricam o pomenutom autobusu, koji bi mogao da vozi od sela preko konjarnika do hotela.
I da se na kraju zahvalim skijalistima srbije na bespaltnom skipass-u za decu, ali smo do 5 god. tu su se bas pokazali, kako su mi deca bitna, jer mogu i na njima da zaradjuju. Gospodo, koliki je procenat dece koja skijaju do svoje 5 godine?
bolje sada da prekinem....
O tome sam htwo kada se vratim...obojica ste itekako u pravu, a to isto govore i zaposleni ali izgleda da neki majmun odlucuje ili sto bi ovde rekli marmun. A parking... e i ja cu sada da prekinem, teraju me zena i deca, gotovo je sa skijanjem za danas...
@Roman, cudnovata je ovo zemlja. Naime, sudeci po nekim bajatim info kojim raspolazem, ovde mora da se brzo dela - imas projekat, trazis sredstva i kad dobijes - bukvalno istog sekunda juris da to ostvaris ili bar deo, delic, zrnce tog projekta, sta god - jer ako iole oklevas, cao-zdravo, ode lova na drugu stranu i za projekat imas duplo golo.. Mislim da je to kljuc onakvog Jabuckog ravnista i ovakvog razvoja SP do sada. Naime, plan je jedno, realizacija sasvim, sasvim drugo, da ne kazem improvizacija. Ne pravdam nikog, ovakav nacin postupanja je potpuno iscasen i pogresan ali je izgleda, na zalost, jedini moguc u ovoj nasoj zemlji na brdovitom balkanu.. :sm008:
Drugim recima, lov u mutnom je jedini moguc, pa treba imati neki plan, ljude na pravim mestima, pa kad se ukaze prilika peglaj i prilagodjavaj centar kako znas i umes - i to je jedini nacin, stihijski...Ne volim sto cu ovo da kazem ali na zalost, moramo biti zadovoljni sa onim sto trenutno imamo jer prosto, drugo nemamo, a ko zna kad cemo opet imati prilike da dobijemo nesto novo - mozda kad se pojavi neki novi/stari ministar koji voli skijanje...? :confused:
Problem SP je što su nadležni (pogrešno) verovali da će investitori da se otimaju da grade hotele oko gondole. Država je napravila hotel kojim nije umela da upravlja i preuzeo ga je Falkenštajner.
Nedostaju dve-tri ozbiljne smeštajne jedinice i puno infrastrukture da bi SP ličila na nešto osim ski centra u pokušaju.
Prilazni put, ako se i može nazvati putem je katastrofa. Ski putevi nikakvi. Zašto bi hotel trošio novac za ski bus kad nema konkurenciju niti problem sa popunom kapaciteta.
Vodio sam u decembru neke klijente iz Madjarske i Slovačke u Falkenštajner, bili su šokirani putem do tamo, a još više činjenicom da je neko izgradio preskupi hotel bez prethodno rešenog minimuma infrastrukture.
SP nema ni jedan argument za odlazak na skijanje, skupo, malo km u stazama i žicama, osim za stanovništvo iz okoline. Realno, Kopaonik i Borovec/Bansko. u krugu od 200 km što je danas ništa će uništiti SP. Osim ako neko ne uloži ozbiljan novac u tu priču.
Ne slazem se u potpunosti,mislim da hotel ipak ima problema sa popunom kapaciteta, a za skijase recimo iz Bugarske to je vise nego atraktivna lokacija jos iz perioda dve staze i epsovog hotela/pl.doma, a kamoli danas.
Stara planina nikad nece imati problem sa skijasima, medjutim neke stvari su traljavo, a neke uopste nisu napravljene ali sta je, tu je. Na nama ili na nekima od nas (ili vas?) je da to pokusamo da promenimo.
Sto se konstatacije da je "skupo" skijanje na Staroj Planini, tu se apsolutno ne slazemo. Sam pogled na cenovnik, kako skipass-a, tako i smestaja to demantuje u potpunosti.
Sam broj skijasa u odnosu na smestajne kapacitete i kapacitete skijalista, a uzimajuci u obzir stanje i broj otvorenih staza kako na SP, tako i na Kopu za Sretenje recimo, opet demantuje takav stav.
Kopaonik, pa i Tornik jesu konkurenti ali ne u tom smislu da mogu da znacajno ugroze broj skijasa ili gostiju-skijasa na SP, sto u hotelskom, sto u privatnom smestaju - na to pre svega utice nabildovana cena ponude na Kopu, npr.
nisam mislio da hotel treba da organizuje bus. to treba da urade skijalista srbije. manje guzve kod pocetnih stanica, vise skijasa, vise prodatih karata. secam se jedne zime, pre jedno 5 god kada su na kopu bili vise nego upola gosti od moguceg. bio je mart i niko nije hteo da spusti cene, ovi sto prodaju karte i ovi sto izdaju smestaj. ako bi jedan spustio cenu, ovaj drugi bi zaradio. onda su se narednih godina malo opametili pa su i jedni i drugi spustili cene u martu i bio je pun kop...
kada se krecete prema hotelu, prolazite kroz nedodjiju, a onda odjednom sirok put, trotoar, klupe, osvetljenje, korpe za djubre... ne kazem da to tako ne treba, naprotim to je ono pravo, ali su pre toga mogli da prosire put na par mesta gde im smetaju stare trosne kuce i jedva da ima jedna sirina trake
Trazi se velika lova za sklanjanje tih kuca, a drzava nece da plati toliku lovu...
@mickeu
Mislim da ce pre hotel da organizuje prevoz jer je njima vise u interesu da pokriju celo skijaliste jer na taj nacin privlace goste koji se realno brinu kako da se vrate u hotel ako crkne sidro ili 4sed konjarnik. Sa druge strane SS je opterecen odrzavanjem staza i instalacija i ne isplati se angazovanje prevoznika, a i kapital je na strani hotelijera. Uz neki manji objekat na konjarniku to bi bio pravi potez. Da ne pominjem ski servis, boot fitting, itd...
Ja ne verujem u tu teoriju zavere da gondola radi zbog hotela. Prosto plave i lakse staze privlace vise turista nego crne staze. Znam gomilu ljudi koji nisu dolazili na SP dok nisu napravljene 7-ce jer nisu dobri skijasi i nisu mogli da skijaju na Konjarniku i Suncanoj. Osim toga tu je i sve vise porodica koji dovode svoju decu da skijaju jer mogu da uce i da skijaju na plavim stazama. To sto bi smo mi vise voleli da skijamo Konjarnik to SS bas i ne interesuje. Od kako je napravljena gondola i te lakse staze SS obaraju rekorde po posecenosti i broju prodatih karata sto nije bio slucaj kada su bile samo 2 staze. To je ono sto zanima SS. Tu je i drugi problem sto je polazna stanica Konjarnika nisko i cesto ima problema sa odrzavanjem snega i tu najpre "pukne" staza a i Suncana ima problem da se zadrzi sneg i ako postoji ograda koja stiti od vetra ali je staza dosta strma i ne uspevaju da zadrze sneg da bi ga utabali i napravili makar neku osnovu.
Ne slazem se da bi trebao falkenstajner da organizuje prevoz pogotovo sto nemaju interes ako je hotel poluprazan kao sto tvrdite. Kod polazne stanice Konjarnik ne postoji ni jedan smestajni kapacitet. A mislim da i na toj lokaciji bas i nema mesta za izgradju nekog ozbiljnijeg smestaja. Smestaj na SP je uglanom u selima Crni vrh, Inovo, BB....pa i Kalna. Taj ko je tamo smesten mora da dodje kolima ili nekim drugim prevozom da bi skijao i isti mu je k... da li ce da dodje na Konjarnik ili Jabucko ravniste. Nekada u buducnosti kada se bude ski centrar razvio i imao mnogo vece smestajne kapacitete na celoj planini koji ce po svoj prilici biti razudjen tj. na vise lokacija onda treba razmisljati na uvodjenje ski busa na relaciji Kalna-Jabucko ravniste-Kalna sa medjustanicama. Tada ce se verovatno stvoriti i problem parkiranja na planini pa bi uvodjenjem ove linije se resio i taj problem. Ali prvo skoci pa reci hop.
Treba biti realan. Autobski,kombi pa i taksi prevoz od konjarnika do jabuckog po ceni od 100 dindzi u jednom pravcu ili nekoliko stotina dindzi do crnog vrha pa dole do kalne moze po sezoni da donese dosta love prevozniku...treba staviti na papir pa videti. Uveren sam da ima interesa.
nisam ja mislio o zaveri da kondola radi zbog hotela, ali mi nije jasno kako su neki pametni zamislili ceo taj concept oko kondole? gde da se ja parkiram ako sam smesten negde van hotela? Vec sam pisao idiotsku varijantu da od velikog parking do hotela ne postoji staza ili nesto slicno. zimus smo sa decom morali da gacamo po blatu da bi dosli u hotel, a parkirali se na zvanicnom parking. neko je postavio pitanje zasto su se u vreme vikenda autobusi i automobile parkirali po trotoraima blizu hotela.
takodje se slazem da je izgradnja laksih staza odlican potez, jer mogu i slabiji skijali da skijaju. Ove zime smo vodili decu na SP bas iz tog razloga...
Izvini ali staza postoji. Problem je što kada ljudi parkiraju, okrenu se prema hotelu i prirodno očekuju stazu ispred njih! Onako kako si kolima ušao u zonu parkinga, istim putem pešice kreneš i postoji popločana staza. Tako da je ispravna tvrdnja da ne postoji prečica preko livade već staza koja ide okolo :)
Izvini @clive@ ali pogresio si u svemu sem mozda u prilaznim putevima. No avako ima svoje glediste a ja svakako nominujem macak 011 za direkrora. Danas je nesto bolja siruacija evo staze se i sada nekako drze. A ja pravim pauzu da se obeisem jer sam geknuo za sve pare...
Hajde malo da Vas nasmejem... pre cetiri dana sija sunve a ja vozim pun auto dece, otvorim krov jwr je bas toplo i.... ostade mi otvoren krov, crko elektro motor. Jbg, naounio sam krov jastucima uvijenim u najlon...
Evo predlog malog porodicnog hotela upravo iz ponude falkenstajnera:
http://www.falkensteiner.com/en/hote...z/arrival#site
Ovo cudo ima nepunih 50tak soba, ne zauzima puno mesta i mislim da se za ovaj objekat itekako moze naci mesto u dnu Konjarnika. Pored toga, na vrhu konjarnika, desno od izlazne stanice gde je nekad bio deciji park, moze ponovo da se instalira, pa bi takav objekat takodje imao ponudu i za decu, kao i hotel SP. Sa druge strane, autobuski ili minivan prevoz izmedju dva srodna objekta se prosto namece kao obaveza, a bio bi pun pogodak, posebno leti jer bi nesumnjivo bio konkurencija EPSovom hotelu, sto opet vodi ka razvoju EPSovog hotela i doma, itd, itd...
Moram da se pridruzim vecini koja se zali na parking kod hotela da je u losem stanju, ako nase kukanje ovdje moze da urodi plodom da bude jos jedan glas vise. Iako sam se zainteresovao za diskusiju mislim da je ovo pogresna tema. Koliko vidim sta se pisalo mislim da bi trebalo zapoceti temu zelje i zeljice.
Procitah nekoliko komentara koji predlazu neke biznis varijante koje bi "sigurno" bile profitabilne pa se pitam zasto sami tvorci tih ideja ne sprovedu neku u djelo i zgrnu pare nego cekaju da ih neko preduhitri. Da li mislite da marketing strucnjaci iz Falkensteiner-a nisu razmatrali sta im sve moze donijeti pare.......? Oni su ocigledno zadovoljni profitom koji ostvaruju i tu se prica zavrsava, kad ne budu bili mijenjace nesto.
Macak jarane, kako si zamislio da se napravi taj hotelcic koji kosta par milioncica......? Da svi koji dodjemo na neki dan ostavimo dobrovoljni prilog.........? Shvatite ljudi da u ovoj zemlji nema para a i dalje je sve skupo do zla boga. Skijalista Srbije nemaju pare, a i da imaju pokrali bi ih politicari. Ja im za ovu sezonu skidam kapu sto su uopste odrzali bar neke staze da rade u ovakvim vremenskim uslovima.
Slazem se sa svima vama da treba razvijati sve staze podjednako kako teske tako i lake, jer svi treba da imaju priliku da uzivaju i dobri i losi skijasi i posebno djeca (dio za sankanje nebi bio los da se napravi kad vec dajemo prijedloge). Vjerujem da kako dobrom skijasu smeta pocetnik na stazi koji se uci isto tako dobar skijas smeta pocetniku ali ako cemo posteno na lakoj stazi mogu da skijaju svi a na teskoj samo najbolji tako da je izbor jasan zasto se najvise ulaze u staze sedmice.
Za one koji su voljni da mijenjaju nesto na SP da znaju da je cijena zemljista u okolini hotela bez komunalija i bez gradjevinske dozvole vrlo slicna cijeni placa u Nisu sa svim tim pa ce svima postati jasnije zasto se stvari ne sredjuju kako bi oni htjeli. U cijenu nije uracunat interes politickih mocnika.
Nadam se da nisam smorio previse.
Suština je u pretposlednjem pasusu Zodrinog posta.
Klijenti o kojima sam pisao su hteli da kupe zemljište za dva manja porodična hotela. Tažili su im cifre od kojih se pada u nesvest.
Išli su da gledaju, izmedju ostalog plac koji se prodavao za 70000 i preko noći je cena otišla za 30% čim su provalili da su stranci u pitanju.
Jedan od njih ima hotelčić u Zillertalu u Austriji, infrastrukturno opremljen veći plac je kupio za sličan novac.
Prvo infrastruktura, pa dobar plan i doći će i investicije. Naši "stručnjaci" su preskočili infrastrukturu, napravili preambiciozan plan i hoće novac. Aktuelnim pristupom, bojim se da ga neće privući.
Da zanemarimo smeštaj, gde se može sesti, odmoriti, ugrejati tokom skijanja?
Madjari su otkrili skijanje i odlepili za njim. Nemaju lovu, uglavnom, i biraju budžet varijante. Madjari koje sam vodio gore su u ski poslu i nikad nisu čuli za SP koja im je prihvatljivo blizu.
Da se razumemo, svi prirodni preduslovi postoje i voleo bih da SP pretekne Kop i postane atraktivno skijalište, ali...
@zodra
moram da priznam da nisam razumeo opasku kako da se napravi takav hotel - "da svi dodjemo neki dan da ostavljamo dobrovoljni prilog"?!? Ne secam se da je neko ostavljao dobrovoljne priloge za trenutni hotel koji postoji na SP niti je neko ostavljao priloge za kompletnu instalaciju na jabuckom ravnistvu u vlasnistvu SS, pa su opet napravljeni, o cemu ti pricas, jarane...?!? Ako mozes da pojasnis sta si hteo da kazes ovim...??? :dontknow: :confused:
Uostalom, vlasnici lanca Falkenstajner (ili bilo kog drugog lanca na planeti) najbolje znaju sta im odgovoara, pa su tako i postali vlasnici objekta na SP, a ako im bude odgovaralo, napravice novi ili nove objekte BEZ necijih dobrovoljnih priloga (!), nadam se da je to svakom kristalno jasno, nema potrebe za takvim tonom...? Ako se ne slazes sa mnom, moze to i lepse da se kaze, care... :sm008:
Po mom misljenju za sve postoji neki plan ili bar studija izvodljivosti, neki nacrt koji ce u buducnosti biti realizovan, tako da ja samo laicki dajem ideju koja mozda nekom bude interesantna, a nekom, kao tebi, ne mora da bude. I to je okej, sve dok ne krenes djonom na takav nacin. ako imas neki pametan predlog ili sta-god za diskusiju, super ali nemoj da prozivas. Ili ako vec znas, mozda mozes da mene i drugare na forumu prosvetlis kako se putem dobrovoljnih priloga grade hoteli?!? :sm023:
da se ponovim zbog novih clanova na forumu:
Master plan Stara Planina, Plan razvoja turizma na SP 2007 i Jabucko ravniste Resort, pa posle proucavanja mozemo da popricamo, ko je zainteresovan. Danas je 2014, dosta toga je realizovano, svi vec znate sta, pa da se ne vracamo u 2007.godinu...
1. http://staro.skijanje.rs/Ski_Centri/...ra_planina.pdf
2.http://www.turizam.merr.gov.rs/image...20IZVESTAJ.pdf
3.http://staro.skijanje.rs/Ski_Centri/...vniste2010.ppt
Ja za novije stvari ne znam, ako neko ima/zna, nek postavi neki link.
P.S.
Kome ne radi drugi link, ima fajla i ovde:
http://www.promozis.com/PDF/PROJEKTI...I_IZVESTAJ.pdf
@macak011
U razvojnom planu, koliko znam, ne postoji mogućnost gradnje hotela ili smeštajnih objekata na Konjarniku. Bilo je reči da se sa desne strane staze Konjarnik (iznad potoka) podignu neki objekti na 2 sprata ali valjda je neizvodljivo zbog tla i opet neke ekološke vrste, ugroženosti bla-bla... Najbliža lokacija je buduće naselje Golema Reka što je 3km od staze Konjarnik i nije mnogo ni daleko. Parking u dnu Konjarnika bi trebalo da ima 200 mesta jednog dana. Naravno da postoji opcija da se iz budućeg smeštaja naselja Golema Reka žicom i stazama doće do Konjarnika ali to nisam siguran da ćemo da doživimo za 10 godina :)
Ti Master planovi su samo osnova, mnogo toga nije urađeno po njima. Oni se ne ažuriraju već služe samo kao pregled mogućnosti.
Ma naravno ali to je bila polazna tacka za ono sto imamo danas. Bez ovih i ovakvih baljezgarija na temu razvoja turizma na SP cvrc bi imali i ovo sto imamo sada - to najbolje znas i sam, zar ne? A sto se nacionalnog parka tice, ugrozenih biljnih i zivotinjskih vrsta sa jedne i hotela i instalacija sa druge strane tice, najbolji primer je Kop koliko je drzava (ne)ozbiljna i koliko u stvari, profit i kapital, da ne kazem politika, diktiraju tempo razvoja. S tim u vezi, ne bih se bas kladio da nece nekad nesto da nikne na dnu Konjarnika ili bilo gde drugo - bez obzira na sve gore receno - pa makar i parking.. Svim srcem zelim da SP krene da se razvija i svakako je vise volim od Kopa gde nesumnjivo za sada ima (jos uvek) boljeg skijanja, realno...
Inace, kad malo bolje pogledam master plan, u dnu konjarnika ima Parcel 30 1.0 Ha, na kome je srafirano ili Proposed Parking ili Proposed Pension B&B - meni lici na ovo drugom iako pise Day Skier Parking - ako se odnosi na to.. ;)
No, nebitno, realno mogucnosti su velike, ostaje da neko to prepozna i uradi nesto po tom pitanju. Sto se mene licno tice, staza Babin Zub, je za mene najlepsa staza na toj planini iako sam kosti ostavio na suncanoj i konjarniku u nekom prethodnom periodu. Samu gondolu sam zavoleo kad duva vetar, a kad je sunce, 4sed na babinom zubu je ubedljivo najlepse mesto na celoj planini.. :)
macak011, ja se izvinjavam ako sam te uvrijedio ali htio sam da kazem bas to sto si ti rekao u odgovoru na moj post, ako nekome ko ima pare odgovara da investira tamo doci ce sam nema potrebe da mu mi solimo pamet. Mi treba da predlazemo nesto sto je realno ako vec pricamo nesto.
Ako sam pretjerao jos jednom se izvinjavam.
Ma opusteno samo, bitno je da se skijamo i da imamo gde da spavamo, pojedemo i popijemo za normalnu lovu...
Bice tu jos svega i svacega, nego se bojim da ako ne dodje neki ministar koji voli skijanje, nista novo videti necemo... :(
Da se od 40 mil. EU koliko je uloženo u taj hotel, 30 miliona ulozilo u 10-12 dobrih žičara,a preostalih 10ak miliona u infrastrukturu (puteve,struju...) danas bi hoteli i apartmani nicali kao pečurke, ali nažalost neko je imao drugu računicu...
http://www.staraplanina-babinzub.inf...14-300x225.jpg
Danas se u ski centru Stara planina temperatura kretala u rasponu od 4-6 stepeni , vetar je duvao brzinom od 7-12 m/sek , vreme je bilo mestimično oblačno . Još uvek su do novih snežnih padavina u funkciji samo ski staze 7 ,7a , 7 b i dečiji park.
-Visina snega van staza iznosi 0cm, dok ga na stazama ima u visini od 15-25 cm.
Pogledajte našu današnju i jedinu unikatnu fotogaleriju sa Stare planine.
Detaljnije ...
Prema izjavama nadležnih oko spornih kucica izgradjenih pre i iznad hotela na Jabučkom je sledeći.Od samog početka gradnje prve kućiće pre više od 20 godina (većina na ovom forumu tada nije ni bila rođena) osim jednog jedinog objekta kojem je izdata dozvola i to u tadašnjoj opštini Kalna, do dan danas u više navrata skoro svake godine građevinska inspekcija izdaje dozvole za uklanjanje bespravno izgradjenih objekata na Staroj planini.Zbog bespravno izgrađenih objekata na gradsko građevinskom i ostalom zemljištu u parku prirode koji se ne mogu legalizovati ( u slučaju ovih vikendica koje do sada ne postoje ni u jednom prostornom planu razvoja Stare planine ) vlasnicima ne sleduje nikakva nadoknada u slučaju rušenja objekata, osim ukoliko im se za potrebe realizacije jedne od daljih faza zemlja plati (ekspropirijacija).Što praktično znaci gradili ste bespravno unazad 20 godina i manje, uzivali u objektima (izdavali, letovali, zimovali..) do trenutka rušenja od nadležne inspekcije ne sledi vam nikakva nadoknada na ime materjala koji ste uložili u bespravno izgradjen objekat.Znači mogu Vam platiti samo zemljište po tržišnim cenama koje se odrede posrednom ili neposrednom nagodbom, odnosno pravnim postupkom.Niko nikome ne može nadoknaditi nešto što je naparvio protiv zakona, a primenom zakona to srušeno , odnosno uklonjeno....Oni malo stariji se sećaju specifične kuće od staklenih flaša koja je bila na ulazu u Jabučko ravnište.Srušena je još tada bez pardona pre jedno 15 -20 .god.....
Razvoj Konjarnika je u domenu lokalne samouprave.
Planirano je sledece :A izgradjena je fabrika za preradu vode (koja do dan danas nije pustena u funkciju) zbog investitora koji je u medjuvremenu odustao od gradnje....
1. Stara planina - turistički rizort Jabučko Ravnište
Planskom dokumentacijom je predviđena izgradnja turističkog rizorta Jabučko Ravnište, u okviru Turističkog centra na Staroj planini. Predviđena je izgradnja smeštajnih kapaciteta sa ukupno 22.860 ležajeva. Turistički rizort je površine 105,9 ha.
2. Stara planina - turistički centar Golema reka
Planskom dokumentacijom je predviđena izgradnja turističkog centra Golema Reka, u okviru Turističkog centra na Staroj planini. Predviđena je izgradnja smeštajnih kapaciteta sa ukupno 3000 ležajeva. Turistički centar je površine 40 ha.
3. Stara planina - turističko naselje Konjarnik
Planskom dokumentacijom je predviđena izgradnja turističkog naselja Konjarnik, u okviru Turističkog centra na Staroj planini. Predviđena je izgradnja smeštajnih kapaciteta sa ukupno 550 ležajeva. Turističko naselje je površine 5,5 ha.
4. Stara planina - turistički punkt Gravaljosa
http://www.staraplanina-babinzub.inf...a/investicije/