Evo jedan interesantan video profi servisiranja skija:
www.youtube.com/watch?v=gf4LlUGZFdA
Pogled za štampanje
Evo jedan interesantan video profi servisiranja skija:
www.youtube.com/watch?v=gf4LlUGZFdA
E pa eto ovde na kraju zatupljuje kantne na kraju sto opet otvara diskusiju. Inace odlican.
Nadam se da ce neko od clanova ko radi u servisu videti ovo i odgovoriti mi, mada verujem da ima ljudi koji mi znaju reci ovo iako nisu serviseri. Trebalo bi da nosim skije na servis, ali posto cu najverovatnije nositi dva para skija, zanima me da li se skije mogu servisirati bez vezova. Kod mene u torbu nema sanse da stanu dva para sa vezovima, a video sam na raznim snimcima da se upotrebljava onaj most koji ide preko vezova i koji se prakticno kaci na njih.
Zanima me da li taj most ima bilo kakvu drugu funkciju osim da premosti onaj valjak preko vezova kako bi se nesmetano kotrljao? Hvala.
@niipheus, najpre da napomenem da ne radim u servisu :) , ali vezovi nisu nephodni za servis skija.
Jedini razlog zbog kojeg bi vez bio potreban je kada recimo sirina skije prelazi sirinu celjusti stege.
U tom slucaju se celjustima stege hvata ploca veza.
Ali svaki servis koji iole drzi do sebe verovatno ima stegu koja je dovoljno siroka i za najsire skije. Mozda je najbolje da nazoves servis u kojem planiras da servisiras skije i pitas njih?
Mislim da zavisi da li se radi rucno ili masinski. Za masinisku obradu ako je automatizovana onda treba a za rucnu obradu koja se radi na stegi ne treba.
Mislis na ovaj valjak:
https://www.google.com/imgres?imgurl...AcwBw..i&w=800
Da dodam samo. Zavisi da li radis reparaciju klizne povrsine. Ovo na slici je prikazano brusenje tj. ravnanje klizne povrsine popunjavanja rupa i sredjivanje istih. Valjak sluzi da radnomerno pritisne skiju pri brusenju na masini. Mozda postoji i neki drugi nacin ali mu je potrebno u svakom slucaju da "uhvati" skiju za nesto da moze da je obrusi tj. izravna kliznu povrsinu. Ako radis samo ostrenje rubova i voskiranje to moze i rucno da se odradi i obicno se radi na stegi tj. stegama tako da u tom slucaju ti nisu neophodni vezovi.
"Most" služi da prevaziđe prepreku (vezove) na koju nailazi valjak koji pritišće skiju. Nije potreban ako su vezovi skinuti. Tanke ploče na koje se metodom klik-klik postavljaju vezovi ne predstavljaju problem za valjak.
Da. Evo bolje se vidi na ovoj slici:
https://www.google.com/imgres?imgurl...AcwBw..i&w=800
Jel cuo neko za servis skija Bata na Dorcolu ili jos bolje da je imao iskustvo sa njima da li su ok?
Da li je neko iz Novog Sada imao iskustva sa Planetbike servisom? Do sada sam skije servisirao kod Ognjanovića u Sremskoj Kamenici pa me zanimaju iskustva onih koji su servisirali skije i u Planetbike servisu.
Ajde da damo malo kritike...ovo je,cini mi se,vec drugi put. Izbegavati Beosport servis u Sava centru. Dao konzervirane skije,rekao lepo da urade dekonzervaciju (skinu stari vosak) i izvoskiraju skije novim... Danas na stazi-posle nekoliko spustanja,klizna ploca bela! Izgleda da nisu uopste ponovo voskirali,vec samo skinuli stari vosak.
Ne bih isao kod njih,nego po obicaju u Salto,ali sam zurio i ovo mi je bilo najblize...
Imaju radnju gore, odnesi na reklamaciju.
Ma znam,ali nemam ni fiskalni kod sebe,ne mogu da se raspravljam...samo sam hteo da podelim sa ljudima. Definitivno BS ne radi dobar posao
Ja vec nekoliko godina nosim u Salto, oni ubijaju kako dobro rade. Prvo sto ostrinu vracaju u fabricko stanje, drugo sto ne skidaju puno, posle 3ceg ostrenja ja sam jos uvek imao fabricku strukturu na bazi. Nego sad imam nedoumicu dal nositi skiju u taj novi servis na Adi ili u stari na BBrdu.
Koliko sam ja shvatio, svejedno je.
Ovako izgleda kad te drustvo voli. Osnezavanje rental i moje muchne skije #DSR
https://youtu.be/HBGOxBmFYvg
Kakva su vam misljenja u vezi konzerviranja skija van sezone? Meni stoje u podrumu tokom leta i jednom sam konzervirao, ali nisam primetio neku razliku. Obicno tokom leta malo korodiraju po ivicama, prvi servis sve to skine i to je to. Ne znam da li ima neki benefit konzervacija koji ja ne vidim?
Ja prebrišem skije krpom i peglom nanesem vosak na podlogu, posle hlađenja voska ne skidam višak.. Tako se podloga štiti a i rubovi po malo (barem sa donje strane) pošto ostane vosak preko njih...
Bilo je već diskusija po forumu a vezano za kraj sezone. Mislim da je najbolje da se skije odnesu u servis i uradi kompletan servis i to je to.
Ja lično ne nosim u servis pošto ukupno u "skijašnici" imamo osam pari skija pa me mrzi da nosim skije u servis / iz servisa. Ovako svako svoje skije u toku sezone ostavi preko noći u servis kada im treba pa ne moram ja da teglim ;)
P.S.
Ja sam prošle nedelje posle poslednjeg dana skijanja "konzervirao" sve skije i ostavio da leže do sledeće sezone.
Ja licno konzerviram svoje skije. S obzirom da sam zbog rupture ahilove tetive i drugih povreda,preskocio 2 sezone,prethodno konzervirane skije,koje su stajale u podrumu,nisu korodirale uopste..Tako da sa moje strane jedan plus za konzervaciju,bilo servisu ili sopstvenoj reziji...
Meni i sa konzerviranjem i bez uvek malo korodira. Deluje mi da je preventive bolje konzervirati, ali nisam bas ubedjen da ima ikakve razlike sem psiholoske.
Kada kupiš nove skije, da li je za prvi izlazak na sneg potrebno odraditi neku pripremu?
100% sam siguran da sam to već pitao, nisam siguran za odgovor, a ne mogu sada da nađem poruku :(
Moze li neki ebay, aliexpres .. link za neki vosak za kućnu radinost?
Ne da mi se više gubiti vrijeme na planini čekajući.
Imash u lokalu na par mesta. Brza posta bice ti taman za jednu sezonu...link...ovaj od 180grama universal je bombona samo sto koshtao je do skoro kao sto je sada na popustu...
A kakav je ovaj vosak ? Mislim, da budemo u fazonu "kupuj domaće", ako valja :)
Meni je skroz korektan koristim ga bash dugo, poslednje dve sezone stavljao sam i neki "Wintersteiger bar wax all in one"(tako pise na rachunu) kupljen na veliko za jedan ski servis ali na kraju pokazalo se da je ovaj Swix meni bolji za ove nashe uslove.
neo031 je mislio/la na:
http://www.codexservis.co.rs/zimska_...drzavanje.html
domaći vax a ne Swix..
Pola kile 750din :)
Otprilike ovako: https://www.youtube.com/watch?v=-hepZcZT_ic
Potrebno: vosak, pegla, pločica za struganje i četka.
Pegla može i kakva stara kućna, za struganje može kakav komad pleksiglasa sa ravnim i oštrim rubom, a četka je dovoljna jedna i to ona sa najlonskim vlaknima.
U međuvremenu pronađoh link za one koji ne parlaju engleski: https://www.youtube.com/watch?v=i_wwYmOb4_s
Ovaj Holmenkol vosak sa videa je mnooogo dobar, provjereno. Kilogram na zapadu košta oko 35€.
Na koliko dana skijanja bi trebalo ponoviti ovaj proces?
Dan skijanja je relativan pojam. Za nekog su to 4 žice po 2 km i 3 piva, a za nekog 20 žica bez piva. Ako se koriste vučnice, vosak se troši i uz brdo.
Kad (crna) klizna ploha počne da bijeli uz rubnike, to je signal da je vosak "ishlapio". Recimo da je to između 4 i 7 dana na stazi.
Kad sam poslao pitanje, skontato sam da ne može to baš u danima, jer se pored stila skijanja razlikuje i kvalitet i pripremljenost staza, a eto, i tip žice utiče, ima smisla.
Prilikom kupovine prvih skija, računao sam da ih na maks 7 dana na snegu nosim na servis, a nisam računao da ću između toga i da ih voskiram.
Vidim da ski servisi imaju uslugu voskiranje i mašinsko voskiranje, košta 2-3€, a imaju i voskiranje sa peglom ili "digitalnom" peglom (valjda ima LCD za temp? :)) koje je 5-6€. Koja je preporuka? Znam iz mog posla da skuplje nije uvek bolje, pa reko' da pitam :)
U servisima obično koriste valjak "nakvašen" voskom i skijom samo pređu preko njega. Pegla je zakon.
Than pegla it is :)
Hvala
Imajteu vidu da ako je sneg mokar vise se trosi vosak nego kada je sneg u minusu.
Dragi drugari posle malo duzeg vremena tu smo opet , mnogo tehnologija i nacina servisiranja se promenilo , i mi smo malo vise uznapredovali , mozemo se pohvaliti da dobrih hilj. kilometara u krug nema niko ovaj stroj a kupio sam ga namenski zbog baznog ostrenja . fama oko "zaneo se majstor" vise ne postoji , kazes sta treba i robot to uradi u mikrone :) , garantujemo preko 50 ful servisa na novoj skiji. pre ce biti demode nego - nemoze vise da se servisira-potrosena.
https://www.facebook.com/24233634585...4107421030193/
Ček BRE Gorane, a šta mi sa demode skijama da radimo :obrvajedn,
a i gde majstora da nađemo ? :kez: