Staze su pripremnjene svetski i drže ceo dan što se i vidi.
Pogled za štampanje
Staze su pripremnjene svetski i drže ceo dan što se i vidi.
искрено се надам да ће тако лепо да их среде и за викенд....нема смисла да се брукају (и то за мале паре)
Odlicne slike, i raduje me sto su najzad sredili staze i doveli ih u dobro stanje. Za vikend nas znaci ocekuje dobra voznja. Vidimo se gore u subotu ili nedelju
Aj da izjavim i ja nesto za dnevnik.Danas na zubu guzva - dvadesetak skijasa.Staza ove sezone najbolja a narednih dana jos bolja jer je napadao novi sneg.Vreme danas -7,malo vetar bez fog.Kod nas u gradu trenutno ima 15 cm novog snega,sto znaci juris na planinu.:sm018:
и ја кажем јуриш...само стазе да среде, боље би им било, иначе ће главе да лете... :)
ako je neko upucen neka napise kakav je put preko Svrljiga,koliko km ima od Svrljiga do Kalne,da li se cisti i tako to.....preko Knjazevca sam bio ali mi se cini da je ovim putem dosta krace....hvala unapred....pozzzz
Kraci je put preko Svrljiga za nekih 30 km recimo. Put je losiji nego preko Knjazevca, ima dosta rupa (doduse sad je sneg to pokrio) i malo losije se odrzava nego onaj preko Knjazevca. Ne previse tezak, sem par malo ostrijih krivina gde zbog snega/leda moze da bude mali prob ako se krene bez zimske opreme.
Najlaksi put je Nis-Kalna preko Pirota, ali se najlosije odrzava. najbolje odrzavan je preko Knjazevca, a najkraci je precica Svrljig-Kalna ali je los. Pa kome sta odgovara :)
Samo zimska oprema i lagano bez zurbe.
Ako budes isao tom nazovi precicom, javi kakav je put. Posto planiram sa ekipom za vikend gore
Put preko Svrljiga je pre ovog snega imao deonice koje su bile pod snegom a i kako si sam rekao imao ostrih krivina i dosta rupa, pretpostavljam da je sada tek tezak sto se tice prohodnosti tj bez zimske opreme ni slucajno!!!!
ја се извињавам, ал шта фали путу Пирот-Темска-Кална?
Meni odgovara preko Pirota,iskreno se nadam da ce putari obaviti svoje i da ce se tamo ici bez problema.....ako neko ima detaljniji info i o toj deonici neka napise , bio bi mu zahvalan....
Bio sam na prepodnevnom skijanju i bilo je odlicno. Do 12 sati staze su bile izuzetne, posle toga su se pojavili u maloj meri hupseri (jer je tokom prethodne noci padao sneg), ali staze su jos uvek bile veoma dobre. Put u povratku dobro ociscen.
Vreme je bilo fantasticno, suncano, bez vetra, u donjem delu skijalista u podne -3, u gornjem delu -9. Evo nekoliko fotografija.
-------------------------
http://www.suvaplanina.com/forum/
Sto se tice puta Pirot-Kalna, danas smo prosli tu deonicu, taj put bi naravno bio odlican da je metar siri i da ima malo manje krivina. I ovako je za nase pojmove dovoljno dobar, u podne je vec bio dovoljno i ociscen. Jedino da napomenem da je bolje da se ne ide od Pirota za Kalnu, nego 9 km pre Pirota treba skrenuti za Kalnu (naravno, mislim ako koristite put Nis-Pirot, pa 9 km pre Pirota je skretanje za Knjazevac, odnosno Kalnu). Od tog skretanja ima oko 50 km do ski staze.
Hvala za info......slike su super,danas je definitivno bilo uzivanje na BZ
tako bi bilo dobro biti gore,slike su sjajne
Evo malo i "pokretnih" utisaka od proslog vikenda..
http://www.youtube.com/view_play_lis...183BF8548D6BC6
Evo da prijavim da sam i ja prisustvovao skijanju na Babinom Zubu u idealnim uslovima.Dan ne može biti bolji, staze ne mogu biti bolje, žice rade savršeno,bez gužve svega četrdesetak skijaša/bordera.Ovoga puta malo lošili kvalitet slika (sa mobilnog).
http://i53.photobucket.com/albums/g6...afija-0061.jpg
http://i53.photobucket.com/albums/g6...afija-0051.jpg
http://i53.photobucket.com/albums/g6...afija-0052.jpg
http://i53.photobucket.com/albums/g6...afija-0062.jpg
Ova zadnja fotka sa Konjarnika je fenomenalna!!!!
danima trazim slie master plana i nigde ne mogu da ih nadjem.Da li neko moze da mi kaze gde mogu to da vidim ili,sto je jos bolje,da ih ovde postavi
@nemanja1
Pogledaj na http://www.suvaplanina.com/stara_planina.htm . Tamo ces videti i master plan u prvoj fazi, a i konacan master plan. Mogu samo reci da je po mom misljenju taj plan jako los jer je zasnovan na stazama koje se nalaze na niskim nadmorskim visinima i u mnogo vecoj meri na juznoj nego na severnoj strani. Istovremeno je takav da ce totalno unistiti lepotu prirode oko Babinog zuba (kad bi bar te staze bile uspesne, ali, kao sto kazem, smatram da ce to biti jako lose staze, cist promasaj).
први утисци са данашњег излета до Бабиног Зуба: српска посла! у преподневним часовима стаза сређена, као створена за уживање и опуштање. око поднева инцидент који нико није ни наслућивао, наиме управник ски центра, је изгубивши контролу слетео у поток: прелом бутне кости. Лоше сређена стаза ил шта је већ био узрок трагедије, вероватно неће да се сазна. да ли овакве ствари морају да се десе да би се стаза средила?!!!!!!!! управнику скијашког центра Стара планина, брз и успешан опоравак, екипа из Пирота!
Kakvo je bilo vreme danas na BZ,vetar,magla,jel ima dovoljno snega na stazama itd????
ekipa krece za par sati...vidimo se:ski:
Evo i ja da se javim, krecemo za nekih sat vremena :D
Samo da nas vreme posluzi i bice odlicno i sto se voznje tice, a i fotografa vodimo pa ce nadam se biti i dobre reportaze
Juce je staza do podneva bila dosta dobra. Nakon toga pojavili se hupseri u gornjem delu Konjarnika i kombinacija leda i mekog snega sto je dovelo do brojnih padova. Magla se popodne nadvila nad sidrom. Na stazama ponegde ima sitnih kamencića.
A dobro sredjena i bezbedna staza podrazumeva da na stazi imamo i adekvatno postavljene zastitne mreze, a na BZ ovih mreza ima u pokusaju. Upravnik je imao veliku srecu jer je udario pored poveceg kamena, pa je moglo doci i do teze povrede.
па добро кад смо већ код тога, можете слободно да кажете да сам лажов, није фрка.....ал мислим да је мој коментар заснован на чињеницама, а само неко ко некога брани може супротно да каже....да узмемо у обзир да су 70 процената корисника ски центра почетници без интруктора, који једва контролишу скије, стаза је НЕ сређена....можда грешим ал хупс, брдо, грба, брежуљак, ил шта веж који се од остатка стазе разликује 50 цм.....можда грешим.....ратраци постоје, ал се не користе довољно.....камење нећу да спомињем, зато што још нисам имао лоше искуство...а ако некоме сметам нека слободно кажем, престаћу....разумем да је центар веома млад и да екипа није још уиграна, ал оно што се горе може видети.....а слике....биће их следећи пут кад идем....пуно поздрава из Пирота!
Evo ja stigao, pa da prepricam dan...
Kad smo jutros stigli oko 10 na dno Konjarnika, temperatura je bila +3 i prskala je sitna kisa. Nismo znali sta nas je snaslo i vec se pripremili za uzasan dan. Sneg je poceo da se kvasi. Uzas.
Na vrhu Konjarnika nas je sacekalo prijatno iznenadjenje: magla i sitan sneg, pa smo se nadali nekom preokretu. Na Suncanoj dolini je sve vreme padao sitan sneg, ali ga vecina ljudi izbegava zbog sidra.
Staza je bila meka ali je moglo da se vozi do negde 12,1 kada se pojavilo dooosta hupsera pa je to pravilo problem pogotovo nama pocetnicima, tako da tu imaju veliki minus sto nisu poslali ratrak da sredi ponovo stazu.
Ali u to isto vreme (oko 1) je zahladilo pa se staza stegla,na dnu Konjarnika se kisica pretvorila u sneg pa je i moglo da se vozi.
Raduje sto je bilo dosta ljudi na stazama, svih mogucih uzrasta i "nivoa znanja" :) iako ova planina i nije bas za pocetnike
Dan je pokvarilo i par povreda, nekog su sa staze odneli likovi iz SS, i jos par manjih povreda na stazi.
Slike cu okaciti veceras ako se ne uspavam :) najkasnije sutra u toku dana.
Sve u svemu: vreme jeste malo pokvarilo stvari ali je ipak moglo da se vozi i bilo je sasvim OK. Ekipa i ja ipak zadovoljni danom na snegu. Zeznuli su stvari jer nisu poslali ratrak da sredi stazu.
E da i moram da pohvalim SS. Posto sam jos uvek pocetnik i cesto padam, pa onda odsedim neko vreme da odmorim ili oporavim od udarca, vrlo cesto su mi prilazili momci iz SS i pitali jel sve OK, tako da imaju plus za azurnost i trud.
Pozdrav
Drago mi da si zadovoljan sa službom za spašavanje i prošle sezone su bili izvrsni, jedino me brine kiša i ne ažurnost da se staza održava i toku dana a ne samo predveče kada skijaši napuste staze.
Nadam se sutra slikama, Hvala unapred
Izlazak tabača na stazu se maksimalno izbegava u svim centrima (ne samo kod nas), naravno iz bezbednosnih razloga. Ako kažete da ima dosta početnika, kako zamišljate tabanje staza (što podrazumeva da barem 1h tabač šparta po svim delovima staze)? Postoji realna opasnost da neki početnik nekontrolisano podleti pod gusenice...
ako si im rekao,prvo neka se raspitaju pa onda da komentarisu.
Upravo tako :ok:
Staze se NE TABAJU dok su skijasi na stazi.
Mnogo smo se nešto razmazili. Ljudi naučite da skijate. Ne počinje i ne završava sve idealno uređenim stazama.
Pozdrav
Edi
Da, staze se ne tabaju dok su skiasi na stazi, to jest tabaju se onda kada skijasi nisu na stazi. Cinjenica je da covek kaze da staze nisu bile utabane.
Imaju jednu i po stazu i ako ni to ne mogu da popeglaju onda jebes posao.
Staze su bile utabane i dobro su drzale do podne. Da bi imao strmu stazu na kojoj se u poslepodnevnim casovima ne prave hupseri potrebno je tri dana tabanja bez novih padavina. Druga je stvar za blage staze. Zato svima preporucujem prepodnevno skijanje, a sneg neka pada, pre podne staza je odlicna. Sto se tice povecanja broja zastitnih ograda, taj covek koji se povredio je upravo inspektor staza, tako da ce valjda razmisljati o tome.
Izlazak ratraka se naravno izbegava ako na stazi ima skijasa i to stoji. Ali isto tako ratrak izlazi na stazu ako je staza dovoljno "unistena" ili je dovoljno snega palo, tj ako kvalitet staze donosi opasnost od povreda.
Lepo je rekao covek "izlazak se izbegava", ali ako postoji potreba onda se salje ratrak. Tako da ta prica da NIKAD ne izlazi dok ima skijasa, ne drzi vodu.
Ne mogu da pricam o ostalim centrima, ali znam da na Kopu izvedu ratrak na stazu, za vreme rada staze, ako je potrebno. To sam doziveo dovoljno puta i preko nego sto sam poceo da vozim.
Dokaz kvaliteta staze su teske povrede prekjuce i juce (i to nisu bili pocetnici), i dosta manjih povreda.
Preko toga stoji cinjenica da oni izvode ratrak BAS retko. I dok su im topovi radili danima, ratrak nije izlazio na stazu. Staze su jednostavno lose pripremljene skoro cele sezone. Plus deo gde vozace vuce sidro ima solidan pad u levo recimo.
@Edi: druze ta recenica nije na mestu "naucite da skijate". Svako od nas bi voleo da vozi kao pro, ali do tog stadijuma treba vremena i vezbe. Ispada da bi mi pocetnici trebali da se sklonimo vec negde, dok ne naucimo da vozimo?
Nisam pisao ovolike postove da bih se raspravljao sa ljudima, da se razumemo. Ovo je cisto moje vidjenje stanja na stazama, i hteo sam da prenesem svoje utiske.
Svi mi volimo sneg, da ne volimo ne bi ni bili ovde. Trebali bi da se drzimo toga, pre nego sto krenu rasprave i prepucavanja
veliki pozdrav
p.s. ostao sam duzan fotke, kacim ih cim dodjem sa posla
u potpunosti se slazem sa Zloxom,gde ljudi da nauce da skijaju ako nema pripremljenih staza,a i za one koji znaju nepripremljena staza je rizik za povredu. ja sam inace iz zajecara,ovde imamo stazu koja je prosle godina bila sva u kupserima i izazvala je brojene povrede,neki ljudi vise i nece moci da skijaju zbog tih povreda. danas je situacija dosta bolja,stigao je tabac pa je staza dosta dobra,i za pocetnike i za ove druge. pozdrav iz zajecara
Kad sam rekao naučite da skijate mislio sam na to da naučite da svoju vožnju prilagodite uslovima na stazi. Fino se skija i po uredjenoj i po manje uredjenoj stazi. Slažem se da kad platim ionako preskupi ski pas očekujem da staza bude sređena ali ako ona u toku dana popusti zbog veliokog broja skijaša ili zbog atmosferskih uticaja to nije razlog da se kuka i da se napadaju ljudi koji sređuju staze.
Što se tiče ratraka na stazama sve što imam da vam kažem je sledeće: http://www.skijanje.hr/hr/skijanje/clanak.php?id=20177
Život tog deteta vredi više od bilo čijeg užitka u skijanju.
U vezi Kopaonika i toga da tamo ratrak izlazi na staze dok su na njima skijaši to ne želim da komentarišem, to je njihova bruka i sramota i pitam se ko će da odgovara ako se tamo, nedaj bože, desi nešto slično. Pa tamo se oduvek voze i motorne sanke po stazama a samo što i avioni ne sleću na staze.:couto:
Na 26. strani ove teme ima nekoliko slika od pre tri dana gde se vidi kako su utabane staze. Molim Vas da ih pogledate. Posto sam bio tamo smatram je to dobro. Slazem se sa stavovima koje iznose Buda i Ekozelj.
Pravi problem na B. zubu je nedostatak blage staze. Slabi skijasi bi bili tamo i znacajno bi se smanjio rizik od povreda, kao i hupseri u poslepodnevnim satima. Jer, i ovde je bio slucaj da se iskusan skijas povredio izbegavajuci drugog. Takodje, da ponovim, hupseri se mnogo manje stvaraju na blagoj stazi.