Ma de bre pa ovo je raj. Ko mi kaže da ga ovakve slike ne ostave bez daha taj je bolestan 100%, skijanje u Val Thorensu neprocenjivo, ko nije bio obavezno da ide, ali NEPROCENJIVO!!!
Pogled za štampanje
Ma de bre pa ovo je raj. Ko mi kaže da ga ovakve slike ne ostave bez daha taj je bolestan 100%, skijanje u Val Thorensu neprocenjivo, ko nije bio obavezno da ide, ali NEPROCENJIVO!!!
Wlad, samo uživajte.
Slike su odlične...
Hvala Borise, uživamo punom parom. Uslovi za onpiste skijanje su idealni :)
Današnje skijanje je bilo u Meribel dolini:
Prilog 8647
malo odmora u gondoli ;)
Prilog 8648
Le Face
Prilog 8649
E Wlade, razočarao si me i kao čovek i kao komunista :)... pa zar od onoliko multiguzih sedežnica nađe da se voziš tanjirom... pa mis'm stvaaarno...
Pored tog tanjira u Meribelu (Motaret) ide jedna jako lepa staza, pa onda mora par puta i tuda uvek da se prođe :ok:
E ako je tako, onda je opravdano :)
Danas oblačno, magla pri vrhovima i mala vejavica.. Vidljivost delom loša, ponekad OK - ali posle ovih fantastičnih četiri danas mu dođe loše ;)
Prilog 8651
Inače, nisam video da se priča o tome na forumu, pa da ja pomenem (to je jedan od onih možda subjektivnih osećaja o kojima se ne priča na forumu :D, ali mislim da je tako) "fakat" da ako je oblačno kod nas, npr. na Kopaoniku ili Jahorini ako je samo oblačno, nema sunca a nema ni magle sve se vidi 100%. Dok u npr. FR kada je samo oblačno (da nema ni malo sunca) bez magle staza se vidi mnogo lošije, kao da nema "kontrasta", ne znam do čega je (visine, geografske širine itd.) ali sam to primetio i u IT da je slično (kao za FR, samo što je u FR to izraženije).
@hehehe: evo sam sada na brzinu smontirao kratak klip upravo sa te staze pored tanjira koja mi se sviđa :ok:
http://www.youtube.com/watch?v=XiMo8Rhi1m4
(video od juče)
Udavih više na ovoj temi, neću više :D
à la Safet Susic :ski:
Uzivajte, i pisi ako imas vremena, da i mi u gradu gledamo malo sneg :sm022:
E tacno znam o cemu pricas, zadesi se ta neka refleksija kako je ja zovem i iako je vidljivost dobra ti stazu ne vidis. To sam primetio ove sezone i u zillertalu i u nassfeldu.
Slike su fenomenalne moram da posetim te 3 doline da vidim o cemu se tu radi.
Kako sam poceo da raduckam malo u jednoj turistickoj agenciji,koja se manje-vise bavi organizacijom skijanja,pre par dana sam imao jedan zanimljiv upit pa reko da podelim sa vama.Nazove me jedna mlada dama da me pita,jer organiziramo sta za Francusku,kao bila je prosle godine sa nama u Tri doline,a ove bi isla u neko drugo skijaliste,malo lepse i vece :glavaozid:glavaozid:glavaozid.Zbog prirode posla sam morao da budem fin :sm003:,inace :awm2:.
Veće od Tri doline?!
Pa jedino da si joj rekao da ćeš da proveriš da li radite aranžmane za Evropu ali mislim na ledeni mesec Jupitera :sm022: Tamo sigurno ima uslova za veće skijalište :D
Pa sad, ima skijanja na pescanim dinama, mozda je Sahara veca? Ima tu vise od tri doline - cetiri, pet...:dontknow: :sm021:
Danas prava zimska "idila" :), veju-veju krupne pahulje, nije hladno (-9c) ali duva jači vetar + magla. Sve vreme sam vrteo jednu gondolu (zbog vetra) i skijao "na slepo", ali je sve to OK, ja to zovem "Zen skijanje" :D, skijaš/uživaš na slepo a onda meditiraš u gondoli :sm022:
Wlad
Samo ti salji snimke, joj kakvo vam je vreme na snimku prosto da covek izludi ( posto nije tu licno)
Danas smo završili skijanje za ovu posetu, evo slike sa ulica Val Thorensa od pre pola sata:
Prilog 8670
Imali smo 4 fantastična dana (na ovoj temi ima od svakog dana po neka slika) i svaki dan smo iskoristili da obiđemo šta smo i ranije skijali ali i staze koje nismo ranije obišli tako da smo sada obišli sve staze (koje po našim kriterijuma vrede) u 3 doline.
Svaka dolina ima svoju draž, VT ima visinu, sam VT nema nešto mnogo staza (staze ispod Cimeta ;) "vade" VT), Orelle deo je OK, mali ali je skroz OK, na sunčanoj strani je što daje posebnu draž. Menuir je širok, sa jedne strane Mase, a sa druge strane čitav greben sa kojeg kreće mnoštvo staza, uglavnom blaže (plave i crvene koje nisu prestrme) i par crnih, lepota je da su staze uglavnom široke i odlične za karving vožnju, isto "okupana suncem" ova strana nekada može da bude i topla.
Meribel dolina je odlična (pogotovo zbog položaja) nju smo prošle godine prostudirali temeljno pošto smo bili tu i smešteni. Mnoštvo staza, i iznad Motareta i iznad Meribela, malo razuđena dolina (treba vremena da se pređe sa kraja na kraj) ali dovoljno staza svih kategorija.
Kurševel dolina je velika, ali zanimljive staze se nalaze praktično na 2 padine, strme staze (crne) su skoncentrisane i ima ih dovoljno, možda najbolja dolina ako se traže strme staze, sve se nalaze blizu tako da može da se isforsira dan i nabije kondicija.
Glavna "zamerka" kod 3D je kao i sa drugim FR skijalištima je da strme crne staze ne tabaju (tabaju samo blaže crne), e sad, nije problem što ih ne tabaju, problem je što nisu pošteni pa to obeleže kao staze. Da su pošteni sve staze koje ne tabaju treba da obeleže kao rute (kako to rade Austrijanci i Italijani). U AT/IT je praksa da rute obeleže, urede (ako je negde preopasna) i ucrtaju u mapu a ono što obeleže kao stazu tabaju...
Jedan interesantan podatak, Val Thorens lokalci izgovaraju kao Val Torens a ostali Val Toran, znači lokalci izgovaraju "po Vuku", pa ako vas neko ispravi da Val Torens nije ispravno - vi mu recite da tako govore lokalci iz 3D :ok:
Sada nas čeka pakovanje pa sutra krećemo nazad :dontknow:
Ovo sam primetio još pre nego što sam otišao tamo gledajući neke klipove na youtube-u gde je bila uočljiva razlika u izgovoru lokalnih vodiča i stranaca. Meni to nije uopšte bitno sve dok se razumemo ali mi je bilo smešno kad mi je jedan naš lik iz leve priče sugerisao da se izgovara Val Toran :sm022:
Inače kad smo već kod ovoga, na poslednjem Expozimu je bio štand Val Thorens-a, što me je baš iznenadilo pogotovo što sam sutradan putovao tamo, pa sam pokupio od Francuza koji su stajali tamo sve moguće kataloge i jedan je bio urađen za naše tržište (naslovnica ispod) sa jasno napisanim ćiriličnim naslovom Val Torens :cool:
10+ za reportazu o Wlade, pogotovo ovaj tvoj posljednji post; sazeto sve sto treba da se zna o 3 V (ovaj thread bi trebo na sticky, da vise niko nista ne pita o tom centru).
A i ova primjedba o izgovaranju imena VT-a :ok: kad i taj mali detalj znas onda sebe mozes da nazoves sertificiranim posjetiocom (ps. a znas da sam sretao frenchmene iz drugih krajeva koji ga ipak izgovaraju kao val thoran) valjda je to skroz lokalni vukovski izgovor.
a koji su to na primer lepsi?
Cudno mi to sto kazete da VT ima malo staza kad je u sustini celo skijaliste staza:P Slazem se da je ok deo ispod Carona sa sve Boismint delom ima mnogo prostora za freeride. Dodao bi samo za Orelle osim sto je sunchan i sneg malo drugaciji nego preko "brda" tu postoji par off ruta i jedna od boljih mi je Pierre Lorry (sa Bouchet-a kad se izlazi otici kontra ili kako bi rekao PRAVO sa korpe dole bez skretanja) prvi deo je strmiji i posle ide blag nagib. Taj strmiji stenoviti deo se moze izbeci ukoliko se dolazi iz ValTho sa NOVE ZICE preko Portete na Val Thorens(novi cable car). U sustini BOUCHET JE EXTRA ZA OFF od vrha levi deo savrshen i nije previshe zahtevan a nema ni mnogo litica. Ispod Rosael zice ima jedan deo mnogo ludacki i u sustni vishe od jednog puta nema potrebe ici :D uzak prolaz zeznut nagib.... Sto se tiche izgovora moze se cuti na svakom videu/dokumentarcu/klipu da izgovaraju Torens sa S sto je i mene zacudilo jer su nam suprotno govorili...
a sto pitas? nadam se da ti nije namjera pocinjati diskusiju o reljefu i estetici ;) . ovo je dobar thread, i vec previse izofftopicaren. Vec sam davno rekao kako ja na to gledam, al evo da ponovim; 3 D je urbanizovni ski-kontinent (i tu nema nista lose), samo ja preferiram mala slabo nastanjena ostrvca u ''juznom arhipelagu''.
nemam nameru za offtopic,samo pitam.govorimo o skijalistu prevashodno,mada mi je bitna i infrastruktura i sam osecaj mesta u kom se skijam.davno znam da je u FR taj fazon (urbanizovan)pocevsi od Avoriaza i to mi se tamo i uklapa.pre sam preferirao pitoreskna mesta u istocnom velikom "arhipelagu",sad mi nekako ide samo sneg,stene i sunce!
Les2Alps recimo...
uh, u samom vrhu moje top liste!medjutim par nijansi ipak VAL THORENS I TIGNES ispred L2A(uredjenost staza,novije zicare,pogotovo kabina).
Bio sam sa skibus-om od 17-24. marta u Val Thorensu sa smestajem u Orellu i bilo nam je fenomenalno, imali smo dobro vreme, naskijali smo se za sve pare :)
Sve pohvale za smestaj u Orellu i za ceo Val Thorens, staze su perfektno sredjene, odlicna povezanost zicama i gondolama...vrhunsko skijaliste...
Preporucujem :)
Sve sto su napisali "exxe i zokifaske" stoji na mestu i u potpunosti se slazem sa njima! Sve je organizovano na vrhunskom nivou, pa dok cekas u redu za gondolu mozes preko velikih LCD panela da pratis off-piste filmove iz samog mesta, sto moze da bude jako korisno za freeridere. U tim cekaonicama imaju i pokretne stepenice tako da nema tegljenja opreme i sl. Najlepse uredjene staze su mi one od vrha Boucheta pa do pocetne stanice Peyron. Te zice su malo sporije od ostalih pa ljudi slabije idu tamo. Kada nije mnogo jako sunce ostaju perfektne do kraja dana, sto je stvarno retkost u Val Thorens. Ima jos dosta lepih staza, ali kombinacija "Boismint-Plan de L'eau" je extra!
Ono sto me vise privlaci kod Les 2 Alpes-a je to sto su staze mnogo, mnogo sire, pa se teze i rasture. Imaju ski voz koji ide ispod glecera, ledenu pecinu, dva border crossa, 5 puta veci snowpark, 220km vrhunskih staza i LA GRAVE :D U L2A ima dosta pravih crnih staza koje se sredjuju, za razliku od Val Thorensa gde u martu nije bila nijedna sredjena crna straza! Sve su bile neke padine sa hupserima koje su klasifikovane kao crne staze. Skijali smo Combe Rosael, ali to po meni nije crna staza vec crvena! U L2A su takve staze klasifikovane kao crvene. Combe de Caron je takodje bila katastrofa, gomila hupsera i nista vise od toga! Od crnih u L2A preporucio bih Bellecombes 5, Fee 5, Super Diable i Valentin. Sto se snega tice L2A je 5 puta bolji od Val Thorensa! Bili smo krajem marta prosle godine u L2A i sneg je bio vrhunski, nigde nije bilo leda pa su bili vrhunski uslovi za off. Ortak je prosle nedelje dosao iz L2A i kaze da je bilo dubokog snega koliko hoces, da leda takodje nije bilo i da su bas divljali. U Thorensu to nije bio sliucaj, a sve off piste padine su bile potpuno zaledjene, pa su se pojedini skijasi i borderi vratili razocarani!
Iskreno, otisao bih ponovo i u jedno i u druga skijaliste jer su fantasticna! Preporucujem da se u januaru ide u 3 doline, a u martu u Les 2 Alpes.
Pozdrav svim ski busovcima ;)
Pa Borko bilo je svezeg snega za off drugi(mada bilo je dosta magle) treci i malo cetvtog dana. napadalo je fino i zadrzalo se na delovima gde ne duva vetar. preostalih dana uslovi nisu bili idealni ali ipak moglo je da se vozi. prvi dan van staza bilo je tvrdje nego na stazama recimo nesto kao beton :D U sustni kad se ide van morash biti spreman na sve...
po pitanju offpist skijanja 3V kotira bolje od L2A (izuzimam la grave); kvalitet snjega na bilo kojem skijalistu zavisi samo od trenutnih vremenskih uslova; vjetra i temperature. nema veze kako se ono zove; dok na jednom vrhu pada puder, samo par km dalje moze da brije vjetar i tuku minusi bez padavina, dakle pitanje je srece i/ili pracenja vremenske prognoze (na osnovu par iskustava je tesko davati konacnu ocjenu kvalitete snjega) ;)
Nisam ni rekao da to ima veze sa imenom ski centra, ali sa polozajem terena definitivno ima! Glecer u L2A je skroz otvoren, vetar siba kao lud, a sneg je mekan i bez leda. Tamo bukvalno svake noci padne po malo novog snega, pa me ne cudi sto se gore skija i u avgustu :D Dodnji deo skijalista je nekako sakriven pa vetar ne duva toliko jako. Tako je bilo prosle godine u ovo vreme, a tako je i sada. To su neka moja zapazanja, a ortak mi je samo potvrdio pricu jer se pre par dana vratio iz L2A i kaze da se raspametio sto se tice off pista. Kaze da nije nigde bilo leda, gde god su skrenuli sa staze bilo je extra. La Grave je spojen sa L2A i skija se sa istim ski pasom. Ne znam, meni licno je kombinacija L2A - La Grave mnogo atraktivnija za off nego sam Val Thorens. Verujem da su ostale doline full, ali ne mogu da pricam jer nisam skijao tamo.
Grimani, znam da moras da budes spreman na sve, ali ako vec mozes da biras zasto ne bi izabrao bolje uslove. Stvarno je bilo lepo u Val Thorensu, opet bih skijao tamo, ali kada bih mogao da biram radije bih otisao u Les 2 Alpes.
Nisu 3 doline Val Thorens ;), super je Val Thorens ali 3 doline zajedno su mnooogo bolji centar nego sam VT, da biram samo jednu od te tri doline pre bi odabrao Kurševel od VT doline, ali srećom ne mora da se bira pa imaš sve tri na dlanu ;).
Val Thorens- Poboljshanja 2012/2013
Objavljeni su rezultati letnjih investicija koje ukljucuju, poboljsanje polozaja nekih staza, vishe masina za pravljenje snega, vise od 4 miliona evra ulozenih u poboljsanje najprometnijih ski liftova kao i novi avalanche trening park.
http://www.valthorensguide.co.uk/images/cascades.jpg
Jedna od najprometnijih staza Plein De Sud na kojoj 4/5 skijasha sa celog skijalista Tri Doline prolazi, koja je do sada predstavljala problem prolaza slabijim skijashima i borderima ispeglana je dodatno i prosirena tako da je sada dosta lakse za sve skijase.
http://www.wheretoskiandsnowboard.co...ens_1635NR.jpg
Pravljenje vestackog snega obogaceno je za 15 novih necujnih topova postavljenih u podnozju staza u blizini ski lifotva. ValTho je jedno od tri skijalista u Francuskoj koja omogucavaju pocetak ski sezone vec u drugoj polovini novembra.
Novina na stazama je trening park za obuku prilikom dodira sa lavinama(avalanche training camp) koji sadrzi 8 beacon-a za pronalazenje prilikom testiranja sigurnosne opreme za lavine. Slobodan za sve park ce se koristiti za trening i ucenje sigurnosnih tehnika.
https://lh3.googleusercontent.com/-o...menuires10.jpg
I poslednje, 4.3 miliona evra je ulozeno za radove na poboljsanju najprometnijih sektora na skijalistu. Uz pomoc skijasa i njihovih komentara od prosle godine prihvacena je nova gondola dosta komfornija i veceg kapaciteta na ski liftu Péclet Funitel. Nove kabine imaju kapacitet od 22 skijasa od kojih 19 sede cime je kapacitet uvecan za 25% a komfor za 60%.
https://lh3.googleusercontent.com/-k...enuires03b.jpg
Lepo lepo, steta samo sto u skorijoj buducnosti ne planiram u taj centar ali jednog dana kad se vratim imat cu sta novo za videti
Pozdrav svima!
Ove godine planiram da idem na skijanje ili u Val Thorens ili u Meribel, pa sam u strasnoj nedoumici...Mene interesuje sam centar,cene po kaficima,prodavnicama,sadrzaji...jer sto se skijanja tice znam da necu pogresiti bilo koje mesto da odaberem.Nisam nigde mogla da nadjem da li postoji nocni zivot u Mebelu?
Molim sve one koji su bili i posetili oba centra da mi pomognu da resim ovu dilemu!
Imaš na ovoj temi raznih izveštaja iz 3D...
Zvanično, najbolji provod je u Val Thorensu, a najmondenskije mesto je Courchevel. Nabavka, supermarketi u Albertvillu....a cene po kafićima....uglavnom je sve skupo u FR.
@TijanaB: u provod neki poseban ne idem pa tu ne mogu ništa da ti kažem, ali ako možeš da biraš - ja bih odabrao smeštaj u Meribelu. Bio sam smešten u gornjem Meribelu (Motaret) - što se tiče samog mesta bolje je u "donjem" - ima više zabave, pubova, masaža itd :). Val Thorens je isto dobar (verujem na reč da je bolji provod tamo ;)) ali Meribel ima najbolju poziciju što se tiče skijanja.
Ako ti je izgled mesta bitan, dolina Meribel i Kurševel su daleko lepše doline (što se arhitekture tiče ;)) od Val Thorens/Les Menuires.
Da neka agencija/udruženje organizuje smeštaj (ili barem prevoz) uvek bi najpre odabrao Meribel - ako ideš sopstvenim prevozom onda nema priče :), kada smo mi išli kolima išli smo u Meribel, preko agencije u Val Thorens (pošto ni ne vode nažalost nigde drugde osim u VT/LM).
P.S.
Od Meribel doline do ostale dve stižeš jednom žicom (to im je i reklama ;)).
Hvala Vam puno na odgovorima!
Poslednjih dana sve detaljno pretrazujem, ali sam se odlucila za Val Thorens, upravo iz onog razloga koji si wlad ti napomenuo jer nema ponude za Meribel.U svakom slucaju,najvaznije je da me vreme dobro prati,da ima snega dovoljno,a za ostalo cu lako :).
Pozdrav!
Jos sam zoboravila da dodam da sam se odlucila za agneciju SkiFun,dali su mi veoma korektnu ponudu,pa me zanima da li neko ima iskustva sa njima (ne znam da li smem da pominjem ime agencije :/)?
OK su, imaju dobru organizaciju i smeštaj (naravno koliko para toliko i muzike ;)). Jedina mana je da ako se za taj termin za VT prijavi malo ljudi onda imaš "presedanje" u Ljubljani (od BG do LJ ideš jednim busom - miks za razne FR destinacije - a onda se u LJ prebaciš u drugi bus za VT)...