-
15.12.2009. POPOVA ŠAPKA - Počela nova ski sezona
Intenzivnije snežne padavine u petak su bile jasan signal za rukovodstvo ski centra Popova Šapka da prošlog vikenda startuje ski sezona. Na svim medijima je bio najavljen pocetak nove sezone.
Palo je negde oko 30 sm snega što je bilo malo da ski mehanizacija izađe na teren i počne sa pripremama skijaških terena.
Skijaši koji su dobili informaciju da počinje sezona i koji su došli na Popovu Sapku nisu se pokajali zato što, na zadovoljstvo svih prisutnih, na Šapki je radila dvoseda žišara Ceripasina. Ko je hteo mogao je da napravi par voznji besplatno i da skija na tom delu Šapke gde je visina sneznog pokrivaca bila na zavidnom nivou i gde se moglo normalno skijati.
Ne pamti se kada je od prvog dana skijanja radila ja dvoseda žičara Ceripasina. Rad ove žičare od samog početka ove skijace sezone je rezultat požrtvovanosti uprave ski centra i svih radnika koji su celog leta radili da je dovedu u red i da žičara bude ispravna i sigurna.
Momentalno padavine su sve intenzivnije tako da narednog vikenda startuju sa radom svi ski liftovi i žičare. Hoteli ovih dana čekaju prve goste i svi su spremni. Za ovu sezonu u najvi je mnogo gostiju sa prostora bivše Jugoslavije.
Ilija Zakoski - mail_om
-
Nakon prošlonedeljnih snežnih padavina i zvaničnog starta ski sezone, ovog vikenda Skijaški centar Popova Šapka je radio punom parom. Visina snežnog pokrivača je oko 70 cm što je sasvim dovoljno da ceo centar funkciniše.
Naime, u subotu i nedelju radili su ski liftovi Teteks, Aerodrom i Pionir (ge) kako i dvoseda žičara Sv ilija. Bilo je odprilike oko 300 skijaša. Vreme nije bilo sasvim naklonjeno skijašima, povremeno je bilo jakog vetra kao i snežnih padavina a u nekom periodu dana bilo je i sunčano. Dvoseda žičara Ceripašina ovog vikenda nije radila iz razloga što je gore na vrhu duvao jak vetar.
Detaljnije + foto na:
http://www.skijanje.rs/Index/utisci/...makedonija.htm
-
3 prilog(a)
Poslednjeg dana Fevruara meseca imao sam priliku posetiti Babu planinu, poznatiju sa njenim najvisim vrhom Pelister 2601metar nadmorske visine.
No to ne bi bilo nista vazno za ovaj forum ako se tamo nije nalazio ski centar Pelister koi je prilicno dobro opisan ovde http://www.skijanje.rs/Ski_Centri/Makedonija/pelister.htm
Tacnije jos se nalazi tamo ali u ovakvom stanju
-
2 prilog(a)
Da budem precizniji ski centar ne radi vec cetvrtu sezonu iz nama skijasima nerazumljivo glupih razloga.
I dok citam da tamo negde po Balkanu se otvaraju ili renoviraju staze i stazice sa po jednim liftom ili dva ovde se ocigledno zatvaraju
A da je bilo skijanja na Pelisteru od davnina pokazuju ove dve slike (i to takmicenja sto se moze videti na drugu sliku koja potice iz 04.02.1945 godina i to takmicenje od vrha Pelistera do samog centra grada Bitola gde se nalazio cilj staze)
-
3 prilog(a)
A da se Bitoljcani ne otkazuju tako lako od skijanja pokazuju i sledece dve fotke (koje su malo nejasne jer su napravljeni mob. tel.), i treca fotka koja pokazuje vrh Pelistera sa gornim delom jednog ogromnog amfiteatra koi se nalazi na severoistocnu stranu planine (ista strana je zasticena i od vetra i od sunca tako da tamo sneg traje dugooo), sa visinskom razlikom od skoro 800 metara n/v i naravno potpuno gola i netaknuta
-
4 prilog(a)
Ko kaze da u Mak se ne moze skijati i u mesec Jun.
Naravno bilo je potrebno poneti bar jednu dasku ako ne dve
-
4 prilog(a)
No isto tako ne treba zaboraviti koliko priroda moze biti razorna
-
Pre tri nedelje posetio sam nacionalni park 'Pelester' gde se nalazi i istozvani ski centar.
Ali nisam nasao zashodno da o tome nesto napisem i eto neko je dobre vesti objavio pre mene i sto je jos bolje ima i koju sliku a ja nista nisam uslikao.
No ocigledno je da ce ski centar od ove godine poceti sa radom a to se vidi iz toga da je angazovana mehanizacija (buldozer) i da se krci sve ono rastinje sto je obraslo na stazi. Isto tako se vidi da je promenjena sajla na dvosednoj zicari i raduje me sto je ista koriscena za prevoz MTB vozaca u downhill kategoriji za takmicenje, i rekreativno a za sto postoi zaista lepo uredzena staza za tu vrstu takmicenja.
Ali ne vidim da je nesto napravljeno na ski liftu koi ide u produzetak zicare prema gore, pa ne bi bilo lose onaj koi je informirao za ustupljeni ratrak da kaze nesto i za to, jer u sustini tamo je ta jedna staza ali sa ski liftom mnogo duza, mada buldozer je i tamo krcio rastinje pa verovatno da i sa tim ski liftom nesto planiraju.
Moguce je da ove godine ipak posetim Pelister na par dana i u ski ambijentu.
Iskreno me raduje da se na Pelisteru nesto radi iako je tamo potencijal mnogoooo veci no ta jedna jedina stazica a za sta sam nesto i pisao malo vise gore.
-
super je ovaj pelister; i sve te ostale planincuge preko 2000mnv; stvarno,imate nevidjen potencijal vo makedonija; samo sto nemate entuzijasticne ski-politicare da forsiraju investicije, a u vasem slucaju investicije imaju logike; planinski masivi su em visoki em siroki, dakle mjesta za gradnju velikih skijalista stvarno ima, em imate relativno dobru infrastrukturu sto se puteva tice, ajrodrom skopje je autoputem 45minuta do sat voznje do pod Sharu, a i sve te druge planine su kolko se sjecam dobro pristupacne; steta pukoshe grci mogli su oni sta para uvalit, kad su vam vec sve pokupovali ;)
-
Ima mnogo vistine u to sto si napisao, ali verovatno treba mnogo toga jos no planine, putevi, investicija i sl.
Sto vise mislim da najvese treba skijaca koi ce da skijaju na te centre, a toga ipak ima najmanje.
Evo primer Kozuf, pa da znas da su ljudi koi su izlozili prvi plan za gradnju centra bili predmet podsmeha, a vidi sad, a ipak nema dovoljno ljudi za skijanje bar ne u MK. Ili kako ja kazem, taj centar ne gradi se za makedonce nego za grke, tacnije Solun je grad sa oko 2 miliona stanovnika odnosno cela MK. E zato se Kozuf gradi, i ti isti grci sada ce pre na jeftin i u blizini (100km od Soluna) Kozuf no tamo neki skupi i daleki ski centri, pa makar i na jednodnevno skijanje.
U tome i jeste problem Pelistera (nema dovoljan broj skijaca za izdrzanu investiciju) ali i Galicice pa i Ponikve koja ipak kako tako radi.
Popova Sapka je poseban problem i o tome sam dosta pisao, ali idealna za ono 1+3+1 dana skijanja sto si napisao u drugom postu u drugom theardu