Lepo, a danas "loš" dan, vidi se po web kamerama ;).
Prilog 7559
Pogled za štampanje
Lepo, a danas "loš" dan, vidi se po web kamerama ;).
Prilog 7559
Pa nadamo se lepom vremenu:ok:, odlicnim pistam:ski:, susretima sa vrhunskim majsorima ovog naseg lepog sporta:dziveli: a pre svega pozitivnom uticaju na Davidovu astmu/bronhitis.
Ono sto nas muci je gde da idemo krajem decembra i pocetkom januara:dontknow: - sve sto sam do sada nasao ili je preskupo ili predaleko od ski centra ili prenisko (mala nadmorka visina).:glavaozid
Trazm dalje, stej vidas!
Ostvario sam planove o kojima sam pisao na trećoj strani ove teme pa je korektno da podelim neke utiske sa vama koji razmišljate o sličnoj akciji. Katschberg ,Lienz- Zettersfeld, GG resorts Kals - Matrei, Mölltaler Gletscher, Heiligenblut - Großglockner, Nassfeld / Hermagor, St. Jakob im Defereggental.Sillian je izvisio jer je Kals-Matrei ponovljen poslednjeg dana zbog vremenskih prilika (citaj jugovine) sto se ispostavilo kao pravi potez. Biće mesta za Sillian ove sezone nadam se.
Da ne bih sada detaljisao poslužiču se osnovnim kriterijumom jednog drugara kojim deli svoje utiske o destinacijama koje poseti a to su odgovori na pitanje: "da li bih ponovo otišao?":
- nikada (nikad ne reci nikad :ski:)
- teško ali možda... (Heiligenblut - Großglockner, St. Jakob im Defereggental)
- uvek i rado (Lienz- Zettersfeld)
- obavezno (Katschberg, Kals - Matrei, Mölltaler Gletscher, Nassfeld / Hermagor)
Utisci su subjektivni naravno i povezani sa objektivnim okolnostima odnosno pravim prolećnim vremenom koje je vladalo sredinom marta, svih osam dana, bez oblacaka, magle i ostalih smorevina. Osim naravno kačamaka u nižim prerdelima u drugoj polovini dana.
Zaključak: Kals-Matrei, malo je i dva puta...
U Sillianu je bilo najave da će 2011 spojiti žicama vrh Thurntaler s Hochrastom. Ima li nešto od toga?
Na pumpi Hruscica (kod Jesenica), koja inace radi do 12h i prima samo kesh, TopSkiPass je jeftiniji 5% nego u Aus.
Do sada smo prepolovili dane, i to redom:
1.dan je pao Kals-Matrei: http://www.skijanje.rs/forum/showpos...8&postcount=21
2.dan nas osuncao i "produvao" Molltaler Gletscher...ipak, zadovoljni http://www.skijanje.rs/forum/showpos...8&postcount=26
3.dan je bio silan, zahvaljujuci Sillian-u :ski:.
Do duse, u planu je bio Ankogel-Malnitz ili Heiligenblut-Glossglokner, ali kada sam jutros pogledao web-cam na bergfexu, bez razmisljanja sam okrenuo ka istocnom Tirolu...i nismo se prevarili.
Vreme idealno, staze dobro pripremljene, guzva ujutru primetnija a tokom dana je zamrla. U gornjem delu skijalista, staze shiroke, isprepletane, sa prevojnicama, na nekim mestima mozda i previse ravne (licni utisak), ali opet, za svakoga po neshto. Levi deo skijalista, pored fun-parka, vise je orijentisan za pocetnike. Iako nisam znalac istog, primetio sam dosta off-piste...i staro i mlado, tera po puderanu.
Nama je najvise leglo, da od vrha Thurntaler (na koji izvlaci istoimeni grejani-6-sed) spustimo sve do dna staze 6, sa koje polazi (dosta brz) 4-sed Auservillgraten...milina Bozija :ski:. Spustali smo crvenu stazu 1 do srednje stanice gondole, ali nismo skroz do parkinga.
Jedina zamerka je tehnicke prirode, i odnosi se na "dodatnu opremu" :sm021: na gondoli. Pregrade za pakovanje daski, su poddimenzionisane...ili datiraju od pamtiveka (cackalica). Do sada sam na bar 10-15 skijalista koristio gondolu, ali nigde ne videh tako uske pregrade, kao u Sillian-u. Ako nema bordera u blizini, onda se daske mogu spakovati u pregradu za bord...ali, i u tom slucaju, daske treba rastaviti.
Stevo, FischerAMC je, u bukvalnom smislu reci, leteo po Sillian-u. I po stazi, ali i iz gondole na povratku kuci :dontknow:. Dobro je da skijamo do zadnje zice, pa je vecina vec zapalila nizbrdo (ukljucujuci i one najmanje). Srecom da daske nisu nikoga odalamile po glavudzi/kacigi, mada sumnjam da u takvim situacijama (pad skija sa oko 20m!) i kaciga moze glavu da sacuva...hvala Bogu, niko nije bio u radijusu od 50m. Sreca po nas da su daske dobro aterirale, na cistini, odmah po polasku gondole na dole...da su ispale u boricima, do sada bi ih skupljao.
Posle ovakvog iskustva, mislim da vise nikad necu voziti ispod gondole...a ni ispod bilo koje zice :cool:.
Ostala 3 dana su planirana za Katschberg, Nassfeld i naravno Gerlitzen...videcemo da li se s tim slaze bergfex i snow-forecast.
p.s. @nemijazz: za sada, nista se ne vidi od planiranih radova na prosirenju Sillian-a.
Bratko,zacini ovo pisanije sa po kojom slickom,cisto da budemo jos vise ljubomorni :)
U drugoj polovini 6-dnevnog TopSkiPass-a iz igre je ispao Katschi, ali su ga verodostojno zamenili:
4.dan Nassfeld :ski: http://www.skijanje.rs/forum/showpos...&postcount=130 i
5. i 6. dan Gerlitzen :ski: http://www.skijanje.rs/forum/showpos...9&postcount=28
I ako je termin bio za vreme austrijskog školskog raspusta (Koruška, Tirol, Salzburg, ...) čini mi se da je više bilo Poljaka, Slovaka, Mađara. S tim u vezi, ni u jednom ski-centru, na jednoj žici, nismo čekali duže od 45 sekundi :ok:.
Sve u svemu, sad odo' na odmor još par dana...malo da dođem sebi :smoke: i da proberem "neku" od milion fotografija, kad vеć 'oćete da budete ljubomorni ;).
Kriza udarila pa Austrijanci štede, a mi trošimo pare :). U Tropolachu mi rekoše da je smeštaj poluprazan zbog krize a februar mesec...
Bratko, sad me podseti na taj problem sa gondolom u Sillianu. Kao kroz maglu se sada secam da je zicnicar bio u niskom startu i istrcao da nam pomogne. Cini mi se cak posto sam drzao i svoje i cerkine skije, nisam ni stigao da stavim njene nego sam usao sa njima u godolu (140cm). I meni se dopao jako Sillian, a sigurno ce mi se dopasti jos vise kada projekat koji je u planu bude gotov. Pogresio si sto se niste spustili skroz do dole, 1 strasna je staza.
3. dan: silan Silian, sa otkravljenim prstima i fotoaparatom ;). Na 2. i 3. fotografiji se vidi deo ka vrhu Hochrast (2.436m). To je planirano za proshirenje skijalishta :ski:.