vidim ja Oggy se zadao u u ovo turno skijanje, nije valjda taj Nomad toliko univerzalan ;o)
Pogled za štampanje
vidim ja Oggy se zadao u u ovo turno skijanje, nije valjda taj Nomad toliko univerzalan ;o)
*ebes, a? :)
Pasce valjda nekog snijega i na toj Jahorini, pa da probas Nomada...
ma bez RACE nema priče, biće svega za testa
odo sutra po skije
:sm023:
Pitanje za tehnicki nadarene ljubitelje freeride-a; dakle displey na mobilnom je postao plavo siv...ne mogu vise da se ulogujem, jer ne mogu vise da ukucam ni sifru od telefona, da udjem u svoje podatke da li postoji ikakava mogucnost da downlodujem podatke memorisane u telefonu (ne radi se samo o par filmica nego o kompletnom telefonskom imeniku koji mi je postao ne dostupan. Hvala u naprijed, ovo je malo urgentna stvar.:dontknow:
jel nokiJa u pitanju?
mislim da ti jedino servis moze pomoci ako se na ekranu prikazuje ta tamno siva boja...ali onda ne gine i gubitak svega sto imas u telefonu...Sledeci put napravi backup na memorijsku karticu ;)
Sapa, znači iz displeja iscurile sve boje osim plave. Mrka kapa.
Nego, malo o Gunju:
Ne imadoh friškog snijega (ako ne brojim desetak cm što je napadalo u prošli utorak) da skiju isprobam tamo gdje joj je mjesto. Svih 14 dana sam praktikovao RX8 do podneva, a Gun-a nakon toga.
RX8 na uređenoj stazi je san snova: možeš ga voziti kako hoćeš i istovremeno čitati knjigu. Definitivno skija koja mi je u posljednjih 45 godina najbolje legla na uređenoj stazi.
I Gun možeš voziti po uređenoj stazi kako hoćeš, ali ne možeš čitati knjigu, jer će jedna noga htjeti lijevo, a druga desno. Par puta mi se desilo da sam se opustio (bez knjige), pa sam se morao "čupati", svaki put uspješno. Ali kad se skoncentrišem na skijanje, Gun je izuzetno upotrebljiva skija i na tvrdim i smrznutim uređenim stazama. Rubnici su iznenađujuće dobro držali u svim uslovima. Što je podloga mekanija, i filing za osjećaj je bolji, ali to ne znači da je na tvrdom loš. Na spomenutih 10 cm friškog neutabanog snijega je mrdoguzanje bilo golo savršenstvo. Provlačio sam se između drveća, išao između staza, jednostavno tražio netaknuti snijeg metodom "daj još", ali na žalost bi ga sasvim malo.
Prvo, kad se na Gun pređe sa RX8, prvih 50 metara je osjećaj kao da sam za noge vezao dva armiranobetonska bloka. Prvih par zavoja osjetim pritisak na bočnim stranama pancerica pri bočnom naginjanju, jer je zbog širine dasaka potrebna dodatna bočna sila da se skije postave na rubnike. I sve to dok skije ne dobiju na brzini. Što se ide brže, skije postaju laganije i ako se ide dovoljno brzo, karving zavoji srednjeg i većeg radijusa se izvode ništa teže nego na klasičnim karving skijama. Pri tome se stiče utisak da je radijus znatno manji nego što stvarno jeste (21 m). I ne interesuje vas na kakvoj ste podlozi. Skije jednostavno "lete" i vuku vas da idete još brže.
Drugovi francuzi, kod mene ste dobili jedno veliko pozitivno brojanje.
Svečano izjavljujem da sam pronašao dva modela savršenih skija i da ih neću mijenjati (za sada).
Umalo da zaboravim: od sada, na dalje i ubuduće, pod allmountain skijama smatram skije širine struka 80 mm i šire. A freeride 100 mm i šire.
Skijanje u dubokom snijegu
Ovdje je nešto drugačiji stav – u zavisnosti od količine tj. dubine snijega u koji smo uplovili treba proporcionalno prebacivati težište prema nazad, potreban je savršen i koordiniran rad kompletnog tijela.
1. Skije
Neka su vaše skije malo više sastavljene u odnosu na karving tehniku (što bliže jedna drugoj)
Što su bliže jedna drugoj, vaše skije će tvoriti jednu vrstu široke platforme što će spriječiti tonjenje u snijeg
2. Zavoji
Napraviti zavoj u dubokom cjelcu nije ni nalik standardnom karving zavoju. Zavoj se radi laganim njihanjem kompletnog tijela i prebacivanjem težine. Ako se radi o cijelcu koji je preko koljena onda se u zavojima lagano čupaju skije kao da ćemo vrhove izvaditi na površinu. Uz ovu tehniku zavoji ne bi trebali predstavljati problem dok god imate dovoljno brzine (ne previše). Ne skijajte preširoko, radite zavoje tečno, bez oštrih zaokreta.
3. Raspodjela težine
Težina se mora podjednako rasporediti između unutarnje i vanjske skije. Ako na primjer, naglo prebacite previše težine na vanjsku skiju (vezano za lagano njihanje), ona će zaroniti u snijeg, što vas obavezno vodi u pad.
4. Položaj ruku
Ruke moraju biti postavljene prema naprijed te i one učestvuju u plesu po cjelcu, u položaju gdje ih možete vidjeti na rubovima vašeg vidokruga .
5. Položaj štapova
Ruke u odnosu na tijelo ostaju u istom položaju, dok vrhovi štapova idu malo prema naprijed.
6. Šake i ruke
Šake se naginju malo prema gore, dok ruka ostaje mirna. Previše pokreta rukama može dovesti do rotacije torza i kukova, što će garantirano završiti padom.
7. Rad štapova
Radom štapova ćete uspostaviti ritam i balans. Vaši pokreti moraju biti disciplinovani i kontinuirani. U cilju kontinuiteta i tečnosti pokreta, dok zabadate jedan štap, drugim već počinjete zamah.
8. Nanosi i nakupine snijega
Absorbirajte koljenima nanose pažljivo. Uletite li vrhovima skija u nanos i ako ne reagujete pravovremeno – prebacivanjem težine nazad, skoro je sigurno da ćete se naći glavom u snijegu.
9. Upadanje u snijeg
Budite uvijek na oprezu. Ako upadnete duboko u snijeg, naglo gubite brzinu što će dovesti do pada.
Izvor: www.bhski.ba
stekane drago mi je da si odusevljen gunjom
nisam nista drugo ni ocekivao jos mi je draze sto cujem
da se tako dobro pokazao na tvrdoj podlozi
to i jeste skija koja je zapocela svu tu tt freeride revoluciju
mislim da se pravila nepromijenjena ako se tu ne racuna izmjena grafike
6 godina zaredom to dovoljno govori
neki od najboljih powder segmenata su odskijani na toj skiji
ko jednom ode na magicnu granicu od 90 ne vraca se vise nazad:dziveli:
@tadija_91
Nije Njokija nego SonyEriksson, ali dodje mu ga na isto traze mi 60 evra za novi dislpey i naravno gubim sve podatke ipak se nadam nekom cudu ne vidjenu, jerbo hocu da imam neke bitne brojeve, a i da stavim filmic iz Sumica oko Ledenica (a mogo sam to da uradim cim sam se vratijo, ali ljenost je opasna bolest i evo ti ga sad :sm022: )
@stekan
Drago mi procitat da neki ljudi ne konzerviraju svoje ideje i zivotne-skijaske stavove, nego ih mjenjaju, moduliraju....evo i Stevo ' progledo na occi' i javno daje smijone extremistcke izjave o sirokim-skijama. I on cojek otpisuje chackalice.
Moram ti reci stevo da razmisljam da nabavim uprav jedne chackalice za shit-uslove, tj kad se van staze nema sta traziti, a na stazi led...Sapa goes retro :)
Ma silinu i prednosti skije ko Gunj ces stvarno osjetiti kad izadjes u neki ne obradjen (makar do koljena) snjezni teren. Zelim ti da to sto prije, onda je to stvarno nirvana, jedini negativna stvar takvog iskustva je da ti skijanje nikad vise nece biti kao prije. Dakle staza postaje tek tu interesantna kao mali predah intermezzo, a van staze postaje nasusna poterba, cista ovisnost.
PS moram da se vratim na onaj Rossi z1 koji sam vozikao po Kopu, sa svojih 70mm se stvarno solidno pokazao u terenu.
@tadija
Citam, ova dole navedena 'uputstva za upotrebu' za skijanje u dubokom snjegu i mogu da ti kazem da imama osjecaj kao kad bih citao terorijsku obuku kako da vozim avijon; Mozda i dobijes neku predstavu kako to treba da se radi, ali dok ne provedes nekih 300tinjak sati letenja, mosh samo da mastas da znas kako to izgleda u praxi.
Usput cini mi se da je ova prica prilagodjena skijanju u dubokom cjelcu na cackalicama, a ne na fat-skijama: Mislim sta reci o ovom savjetu:
" Ako se radi o cijelcu koji je preko koljena onda se u zavojima lagano čupaju skije kao da ćemo vrhove izvaditi na površinu. Uz ovu tehniku zavoji ne bi trebali predstavljati problem dok god imate dovoljno brzine (ne previše)..."
1. Skije
Neka su vaše skije malo više sastavljene u odnosu na karving tehniku (što bliže jedna drugoj)
Što su bliže jedna drugoj, vaše skije će tvoriti jednu vrstu široke platforme što će spriječiti tonjenje u snijeg
Ovo je donekle, ali ne i potpuno tacno. Mislim da prica vise vazi za kratke zavoje (na cackalicama), mislim da je onda neophodno stvoriti 'jednu vrstu shiroke platfome', Iole fat-skija (tu mislim na ove 80+ modele) ne tone tek tako u snjeg. Noge uopste ne trebaju da budu sastavljene u odnosu na karving tehniku, to vise zvuci kao old-school, nego upravo treba da budu kao rasirene u shirini ramena. Opet kazem, za skijanje na tanjim, kracim skijama ova pravila zvuce oke, ali ne za nasu freeride-rubriku :smoke:
6. Šake i ruke
Šake se naginju malo prema gore, dok ruka ostaje mirna. Previše pokreta rukama može dovesti do rotacije torza i kukova, što će garantirano završiti padom.
Npr, ovo mi ne zvuci tacno, (ili ja ne kontam sta text hoce da kaze) daleko sam od experta ali, kad vozim, tj kad je vozim brzo kroz dubok,a razrovan snjeg, upravo korigujem polozaj tjela "mahanjem rukama" i garantovano se to moje mahanje rijetko zavrsava padom :ski: Na Kraju krajeva pogledajte neki od onih filmica od warrena smitha koje je wlad ovdje kacijo, kako se vozi u dubokom snjegu, vidjece te da i profesionalci u brzini stalno koriguju nagib u zavoju, upravo pokretima ruku...
btw. na fat-skiji u dubokom cjelcu pravis klasicni karving zavoj.
ma ja ovo video na bhski.ba, pa mi se ucinilo interesantno i iskopirao...