ubacite sliku na http://imageshack.com pa je uploadujete i dole dobijete link za forume koji iskopirate ovde, a inače voleo bih da vidim te slike :)
Pogled za štampanje
ubacite sliku na http://imageshack.com pa je uploadujete i dole dobijete link za forume koji iskopirate ovde, a inače voleo bih da vidim te slike :)
=mickeu kilimaker SRB PI=
Malo mojih zapazanja i jedno pitanje...
Siguran sam da je zadnjih par postova stvar nesporazuma. SRB PI-a poznajem licno i garantujem (ako to uopste nesto znaci) da nije cinik ili zlonamerna osoba, naprotiv u zadnjh iks godina nisam upoznao boljeg i pozitivnijeg momka. Siguran sam da je ona zadnja recenica samo nespretno napisana.
A evo pitanja... Nije prvi put da cujem kako Kopaonji koci Staru planinu a ja ne vidim nacin kako je to moguce. Ovo pitam bez ikakvog sarkazma, kako to Kop "saplice" Staru?
=mickeu=
I ja sam bio na par mesta i napolju i kod nas. A vidim da smo pribliznih godina, ko zna mozda smo se nekada i videli... Ali prosto volim ovakve poludivlje planine i iz tog razloga sam se zaljubio u Staru planinu.
Na zalost kao i ti mislim da ce se ovo skijaliste sporo razvijati i to u raznim devijantnim pravcima. I to upravo zbog toga sto uopste nema ko da se zamisli, prekopira ili preuzme inicijativu. U svim sferama drustva, pa tako i ovde, na rukovodecim mestima se nalaze neadekvatni ljudi koji nemaju bas potencijala za to cime se bave. Oni ne ukljucuju mozak i ne preduzimaju nista sem ako im neki glavonja iznad nesto ne naredi, a opet oni se vode iskljucivo svojim uskim sicardzijskim interesom.
Upravo sam stigao kuci ,danas sam bio gore .Ispao je odlican dan ,daleko bolji od ocekivanja.Vetar jeste bio prisutan ,ali nije omeo nista ,cak ni staze nisu znacajno popustile.
Suncana je danas bila pravo uzivanje.
Svaki treci auto iz Bugarske ,nesto rumunskih kola.
Stara ce se razvijati sporo i dok se ne resi pravac iz Pirota ,najblizeg grada na cijoj teritoriji se nalazi veci deo skijalista.
Bugarima ,a narocito onima iz Sofije treba skoro isto kao i Nislijama,stim sto je Sofija milionski grad.Nece onda biti skijaliste pusto i bice para ne onih sto mi domaci trosimo nego tudjih...
Сад боцкао на гугл 'рту: од Ниша, преко сопотске петље, до почетка Коњарника има око 110км (око 55км ван магистрале). Најближи пут ће бити: Ниш-сопотска петља- Темска- Топли До... Само још да се види од Топлог Дола колко има до почетка најближег ,,новог'' четвороседа (од 3), чија је градња најављена за пролеће/лето/јесен 2013 :)
Остатак скијалишта ће вероватни бити ближе чак и преко Завојског језера, ал то је већ далека будућност за ове просторе :)
Ljudi, ne zaboravite da novi vlasnik hotela na BZ ima i kintu i ideje. Jeste natrualizovani austrijanac ali to je sto je. Ako se njima SP bude pokazala interesantno, vrlo lako ce stara da dobije I nove staze I prilazne puteve I okolna sela ce da postanu gradici, itd.. Mozda dobijemo i neki novi hotel gore, ko zna? Ni za ovo niko nije verovao kad se pricalo, pa eto, zazivelo...kriza je hebiga svuda ali i ona mora da prodje, kad tad..
Pre par godina je prosecen zemljani put od cerove do jabuckog ravnosta i sve je izgledalo kao da ce uskoro biti i asvaltiran a onda se stalo. Mislim da je to najrealnija varijalna za put iz Pirota. Duzina novoprosecenog puta je 18 km i skaracenje u odnosu na dosadasnje putovanje iz pirota od 20 km
Ma nema se kinte sad, cinjenica ali bice sve, verujem, samo da se izadje iz generalno iz hovana u kojima smo svi zajedno...
Evo da razbijem malo monotoniju i par slika od danas. Kao sto kilimaker rece bio je lep dan i staze su bile odlicne. Hladan vetar je duvao ali se prolepsalo vreme da je na kraju oet bilo tmurno vreme. Staze su bile dobro pripremjene. Na kraju je Konjenik popustio ali je moglo da se skija. Evo prva slika Macak road ispred Kalne :sm022::
ако мислите на пут од Мирковаца на Јабучко, рађени су прорачуни, НЕИСПЛАТИВ је, јер је терен стрм, имао би превише серпентина...
Најисплативије је до Топлог ДОла, само да направе тај 4сед :)
Frankestajn hotel i oko njega :)
I jos par slicica
cao, evo opet malo mene. cini mi se da je roman pitao kako to kop koci bz. moje misljenje je da je to tako iz jednostavnog razloga sto je mnogo para ulozeno u kop. pocetkom 80-tih sam cuo za neki babin zub i da je mnogo perspektivniji od kop-a. kod nas, na zalost, nikome nije bitan interes drzave ili naroda, vec pojedinacni. centre koje sam obisao, pravljeni su po totalno drugom principu u odnosu na centre kod nas. prvo, niko od njih ne pravi hotele na stazama, vec u podnozju, a na skijalista se jednostavno i kulturno odlazi zicarom. ovakav sisitem ima vise prednosti, lakse je hotele praviti u podnozju gde je klima pogodnija, kako za samu gradnju tako i za kasniju ekspataciju. lakse je u podnozju resiti pitanje vode, kanalizacije...
u slucaju stare planine, po meni bi to bio idealno resenje. kako sam jesenas video auto put nis-dimitrovgrad se uveliko radi. srediti malo i prilaz iz pravca svrljiga i knjazevca i oziveti sela u podnozju planine.
evo da probam sa jednom slikom
http://<a href="http://imageshack.us.../img2078ws.jpg[/IMG]
mislim da nije uspelo. usput to je gondola koja prima 30 ljudi i vozi sa jednog na drugo brdo, a ispod provalija od 200 i vise metara. zasto se tako nesto slicno ne bi napravilo i kod nas? pa ne moramo kolima do vrha brda, duze se putuje, teze se odrzava put, neko se popreci, nego krenuo sa losim gumama i ostale gluposti
Vezano za razvoj skijališta, skijalište nije socijalna kategorija, više staza odmah vuče i veće troškove a to znači skuplju uslugu (čitaj ski-pas pod brojem 1.). Kako raste skijalište biće veće potražnje smeštaja (ako bude sve u redu), znači i cene smeštaja i ishrane će porasti. Puteve prave opštine a bez interesa ih ne zanima jer skijalište plaća taksu opštini na čijoj teritoriji su staze i uslužni objekti. Skijalište odmah može da poraste sa 8-10 novih staza ali ski-pas mora da ode duplo kako bi se isplatila investicija, pod pretpostavkom da država nema para da donira, ali je pitanje da li će veći broj ljudi doći sledeće sezone kako bi se opravdalo uloženo. Zato se radi sve na sitno i bojažljivo.
Pričao sam sa bugarima dosta, dolaze jer je jeftin ski-pas i vanpansionska usluga, za sada su zadovoljni ali ako krenu da rastu cene izgubićemo ih kao turiste. I Bansko je bilo jeftino dok austrijanci nisu formirali skijalište pa su cene duplo veće u odnosu na pre 10 godina. Borovec, takođe.
Hoću reći da bilo kakav rast skijališta neminovno vodi ka poskupljenjima (i dolasku rusa :) )
Moram da se nadovezem ,na razgovor
.Nazalost put Temska -Topli do je skoro pa nemoguc.Klisura koja pocinje posle Temackog manastira i zavrsava se kod Mrtvackog mosta je nepremostiva.Realnost je pravac preko jezera ,nema drugog.Osim potpuno novog preko sela Mirkovci.
Ne bih volio da me neko shvati da imam nesta protiv Knjazevca ,naprotiv bravo za njih.:ok: Oni nisu krivi sto su Pirocanci uspavani :sm008:,a sto planina i sam Midzor leze u pirotskooj opstini.Iskoristili su vetar koji je uduvao Dinkic i to je legitimno.
Mislim da su svi iznenadjeni sto su Bugari odusevljeni ,to samo treba iskoristiti i razviti Topli do ,kao sto su oni razvili Bansko ili bar evo 10% od toga.Na prvi pogled ,znate kakva je to vuko.ebina ,a evo puna je Grka .
Treba negovati i pravac iz Knjazevca i evo Rumuna ,verovali ili ne.
Treba da ove dve opstine udruze napore a ne da se gledaju preko plota.
I da shvate realnost,gde je planina ,to se odnosi na Knjazevcane ,a da Pirocanci ne budu zavidni nego da postuju ono sto je uradio Knjazevac.
e ruse necemo....
u pravu si po pitanju razvoja. problem je sto mi generalno nemamo novaca. ali recimo, rekli su mi da je, konkretno za kizbil, proslog leta bila ponuda za ovu sezonu za studente, 200 evra smestaj i ski pas. centar ima nesto manje od 200km staza. kilometraza je oko 1000km. nas je do minhena put kostao u oba pravca 200evra, ako idu cetvoro, lako je izvesti racunicu. sumnjam da za taj novac moze da se prodje na kopu...
na kraju, slazes se da sa porastom skijalista i ostali troskovi idu gore, prvenstveno ski pass. pre recimo 4 godine bili smo na kopu, u martu. snega mnogo, gostiju trecina kapaciteta. zasto? zato sto hotele drzi kostic, a staze skijalista srbije. i naravno niko nije hteo da spusti cenu da onaj drugi ne bi zaradio. poslednjih godina su se malo opametili, pa su napravili akcije jeftinijeg ski pass-a i u martu je pun kop. prosle godine za prvi maj, javio mi se drug, krenuo na skijanje....
Evo pogledah ponovo ibane-tove slike ,pogledajte predzadnju sliku ,to u pozadini je tzv.Bratkova strana,maltene paralelni karak sa Babinim Zubom ,prosecna visina od 1400 do 1600m ,sa mnogo boljom ekspozicijom u smislu zadrzavanja snega i predivnim livadama .Selo Topli Do se nalazi dole izmedju ova dva ogranka ,a jezero odmah sa juzne strane Bratkove strane.Dakle potencijal postoji ,nije to sto ima Bansko ,ali boljeg nemamo.
Što se tiče "jeftinih varijanata" zapadnih skijališta to je zato što centri godinama znaju kada je niska sezona i dovijaju se za turiste, marketing radi. Kod nas imaš samo jednu planinu sa zavidnim kapacitetima a u Austriji na svakih 20km. U Austriji svaka pokrajina ima raspust u drugoj nekoj nedelji pa se na preklapaju i ne prave gužvu i zato je i tamo skupo od polovine jan do polovine feb. Imaju top sezonu 2 meseca a mi 3 nedelje. U Austriji 6 dana ski pas košta 200€ plus-minus 10% pa i kada daju za 100 evra bude kao kod nas u top sezoni. O smeštaju i uslovima neću, to je individualno.
Što se tiče gondole od Balte ili bilo gde, kao prvo to bi bila jako duga gondola, drugo treba obezbediti veliki parking, treće ski-stazu da se možeš spustita na početak gondole ako gondolu zatvore zbog nevremena i četvrto ta staza mora da bude pod snegom sve vreme a to je po klimatskim uslovima ipak nemoguće. Znam da svi imamo dobru volju ali preduslovi ipak su klimavi.
Uopste nije rec o tome .Ski staze kod nas ne vredi praviti ispod 1300-1400m (kraj staze).Sto se tice cene ski pasa i cene smestaja i restorana ,to stvarno nije u direktnoj vezi sa velicinom skijalista vec samo sa zakonom ponude i traznje ,ko zna to da primeni.A da bi se cene koliko toliko pozocionirale treba ipak resiti preduslove ,u smislu ponude ,pa onda ocekavati targetiranu traznju.Igrom slucaja to mi je profesija ,kojom se sve manje, doduse, bavim...
Ski pas na kopaoniku je zato skuplji jer on to sebi moze da priusti i zbog toga moze da ga zulja SP ,sto je u sustini glupo.
Mickeu probaj da smanjis slike na, mislim, max 640x640. Tako sam i ja probao da zakacim slike pa nije moglo i tek onda pogledam da pise da mora da smanji rezolucija pa sam jednim programom smanjio i zakacio te smanjene.
Inace u gondoli su se danas vozili neki sto pricaju ruski ali bih rekao da su vise porodica ovde.
Окачите фотке на фејс: десни клик на фотку, копирајте позицију фотографије (Copy image location), овде изаберите опцију да прикачите фотку преко линка, пејст линк и то је то.
Зашто да наше скијалиште зависи од пара, за које се СКупштина смилује да одвоји? Читао сам чланак, управо на овом сајту, о првој ,,кабриолет'' гондоли, негде у Швајцарској. КОНЦЕСИОНАРУ је истекао уговор, расписан тендер, јавио се други концесионар, који је направио гондолу и у наредном периоду ће одлучивати о висини надонкаде за вожњу и одржавање?
Што су Швајцарци паметнији од нас? Зашто не би могло на концесију?! Даш приватним фирмама, које имају новца да направе жичаре и нпр. 10 година да отплате инвестиције. Након тога се концесионари помере, а држави и народу остане инфраструктура, практично за џабе. Не би се трошиле паре из буџета, могле би да се уложе за инвестицију у отварање радних места...
Пирот Књажевац тему, не би да коментаришем, неко ће, ко и увек да ме схвати погрешно :)
Заборавио сам да додам: можда немамо Алпе за скијање, али имамо планину за летње активности, пре свега бициклизам и планинарење, прелепо језеро. Ту је потенцијал, само и за то треба инфраструктура (на Старој планинии, већ постоје две обележене бициклистичке стазе, које су израђене у кампу прошлог лета; овог лета се очекује више пара, ко зна, можда буду и 2 кампа, па се обележи и више стаза)
И Рускиње не дирајте, да се не сецамо :) :awm2::dziveli:
Ja i dalje mislim da SP nije konkurencija Kopaoniku, i nece biti jos duze vreme. Jednostavno profil ljudi koji posecuje Kop je dijametralno suprotan onima koji idu na SP.Sto se mene tice oni pravi su isli na Brezovicu ne na Kop.
Mislim da je velika greska sto je podignut Frankestajn jer su ta sredstva mogla da se upotrebe za osnovu skijalista plus jedan hotel koji je po defoltu jeftiniji. Pametnim ljudima poput vas ne manjka ideja, ali je pitanje kakve su ideje ovima koji vode skijaliste.
@Roman kaže da je je hotel trebao biti "jeftiniji". @SRB_PI kaže privući koncensionare. Kako uklopiti ova dve ideje? Da bi privukao koncensionare treba pokazati investitorima da planina raspolaže potencijalom, da poseduje infrastrukturu i objekte zavidnih kapaciteta i mogućnosti za razvoj turizma. Ja sam jednom rekao ali ponoviću, hotel nije ništa reprezentativno, možda vama tako izgleda. Referenciraću se na Austriju gde najčešće skijam i tamo je svaki manji privatni hotel u klasi ili bolji od hotela Stara planina. Apartmani u kojima sam boravio imaju sve pa i više od ovog hotela. Cena smeštaja je stvar ponude i potražnje i očigledno je ove godine pravi fjasko hotel doživeo, pogotovu nerazumna odluka da deca plaćaju punu cenu, to nigde nema, uglavnom deca gostuju besplatno ili učestvuju nekim procentom. Ali dosta o hotelu od mene.
@kilimaker reče da ne mora da poskupi ski-pas ako se skijalište širi. Skijalište Srbije mora da bude profitabilni centar i skijalište mora da zaradi i otplaćuje sebe. Jedini prihod je ski-pas a rashoda je puno. Nove staze donose nove troškove oko taksi, nova oprema, održavanja staza i žičara sa pratećom opremom (topovi, akumulacije, ski-data i sl.), nova radna snaga, nova mehanizacija.
Ne raste planina i ne razvija se u pravcu na osnovu profila ljudi koji ih posećuju nego na osnovu trendova i u pravcu profitabilnosti . Ja se kladim da ovu planinu za 5 godina neće posećivati isti ljudi kao sada, što zbog viših cena skijanja, što zbog urbanije okoline ali je to neminovno. Neće nikada biti prenatrpana kao Kopaonik i ne treba da bude, treba da bude jedan dobar porodični ski-centar sa 15-tak staza maksimalno i dobrim prilaznim putevima i sadržajima za decu kojim će se i privući turisti. Takođe sa zanimljivim smeštajem jer trenutno možda je nekome odlično ali po mojoj meri ne postoje 3 ili 4 objekta gde bih boravio. Ovog vikenda su bili zauzeti i otišao sam na Kopaonik jer su bili popunjeni. Verovali ili ne, strani turisti gledaju sadržaj koji postoji pa onda ostalo. Ako nema zabavnih parkova, zanimacije za decu, kvalitetan smeštaj, neće ni da dođu. Mi smo se uvek zadovoljavali sa 2-3 staze i solidnim smeštajem (što ja kažem "studentski") ali strani turisti traže nešto drugo pa ako je cilj privući ih onda mora drugačije.
Novosti sa stare planine....
http://www.staraplanina-babinzub.inf...-foto-i-video/
jopopo,
Velicina skijalista i duzina ski staza sa pratecim sadrzajima ne igra ulogu ,vec procenat iskoriscenosti i ovako mali ski centar kao sto je sada ili sto je bio samo sa Konjarnikom i Suncanom moze u apsolutnom iznosu biti mnogo manje isplativiji nego li mnogo veci centar.No to je domen o kome mozemo prilicno polemisati. Inace se slazem sa ostalim delom tvog razmisljanja.
1.Konkretno mislim da pre svega nedostaje kvalitetan prilaz od nase glavne magistrale a to je koridor E75(deonica Nis -PIrot),samim tim su tu dva internacionalna aerodroma na manje od sat vremena od Pirota,mali nishki i veliki sofijski (toliko je daleko i Borovec koji je pun Britanaca).
2.Nedostaju apart hoteli sa wellness sadrzajima ,kakvim su puni recimo bugarski centri za relativno malo para (tipa cela porodica za 50-60e).
3. Nedostaje par duzih staza.
4.Nedostaje nesto malo nocnog zivota.
I redosled aktivnosti koje treba preduzeti treba da bude ovim redom.
Odmah treba smanjiti cenu ski pasa radnim danima da ne bi skijaliste imalo samo goste vikendom i uvesti porodicne popuste za porodicni dolazak i kad je pitanju jednodnevni dolazak...
Ne mogu da verujem koliko mudros.ra! I svi bi da Skijalistima i Dinkicu dokazu kako bi bilo kad bi bilo!!!
Epa TAKO NAM JE KAKO NAM JE, za sada nema bolje.
Ko voli Kopaonik neka ide tamo i neka tamo mudruje kako spreciti razvoj Stare Planine. Pa zar stvarno verujete u to sto pisete umesto da postujete temu i obavestavate i diskutujete o svevisnjem skijanju i uzivanju u skijanju.
Ocigledno je deko ide tamo gde moze (bilo finansijski, bilo iz ljubavi ili navike), a drugi gde vole.
Samo da dodam apropo puteva, (i za to postoji tema), ali posto sam konkretno razgovarao i bio neki akter probijanja puta kod sela Mirkovci, situacija je sledaca:
Put jeste probijen u pravcu ka selu Mirkovci pa do Jabuckog , ALI bice uradjen i asflatiran tek onda kada prodje Auto put koridora X, a kod Crvene reke se napravi odvajanje ka pravcu Mirkovci-Jabuko. I naravno to moze samo republika da finansira(jer "...s'g su skupe pare...") i zato ce taj putni pravac biti napogodniji, ali cekacemo jos. Srbija Bre, sta vi mislite gde zivite.
Evo jos mudros.ra...
Bili za vikend na BZ... Subota odlicna, u nedelju smo do 14h svi poodustajali (ja poslednji) jer je bilo nemoguce voziti, sneg se lepio na brile i ne vidim ni gde idem, ni da li idem ili stojim, ili padam, a mozda sam vec i pao :) A lepo napadao na stazama, jos malo pa freeride... Pre ovoga bio sam na BZ onda kada su otvoreni Konjarnik i Suncana.
Staze su relativno kratke, ali sasvim okej (da se razumemo, meni je staza dobra i ako ratrak nije prosao 5 dana, ako je sva u hupserima ili ima pola metra neutabanog snega). Ono okej znaci da je nizbrdo, da ima snega, i da ne vrebaju skrivene opasnosti u vidu stena, kamenja i panjeva.
Jedina kombinacija gde moze da se napravi neki spust je Suncana + Konjarnik, ali ono sidro na Suncanoj je najgore koje sam koristio (nisam mnogo, Kop, Tornik i Francuska, ali ovo je najgore).
Vezna staze su prica za sebe. Od Babinog Zuba do pocteka gondole, i do Konjarnika nisam imao problema, ali od Suncane nazad, sacuvaj boze... zar su bas morali onoliko ravno i jos sa finim nagibom na levo. Jasno je meni da bordere niko ne racuna nigde, kaoda i ne dolaze (a ja mozda i necu skoro) ali, aman...
Gondola... Gondolom se ne dobija nista, jer je previse kratka i dobar sestosed bi bio funkcionalniji. Izadjesi ides driekt na koju stranu si naumio... Gledam ljude kako se po izlasku sa gondole bore sa namestanjem skija svaki put, a ni meni se ne svidja jer prakticno moram da odsetam do mesta odakle mogu da krenem sa bordom (jos ranije u francuskoj priemtio sam da se u proseku brze ja namestim u vezove na bordu, klasican strap vez inace, nego sto vecini skijasa treba da stanu na skije, tako da su kratke godnole definitivno vise cimanje nego pogodnost)
Dodatni sadrzaji... kafic na Jabuckom, na Suncanoj i na Konjarniku, i to je otprilike to. Smestajnih kapaciteta prakticno i nema. Meni se bas i ne dopada opcija u kojoj moram da vozim do skijalista, trazim parking, presvlacima se i preobuvam tu na prakingu, a onda onako umoran sa staze moram da vozim nazad, po losim i slabo ociscenim putevima, pa neko ispred stao na sred puta, namest alance, pokvario se ili, ne daj Boze, slupao. Onda cekas, i presedne ti sve od tih cimanja.
Dok su uslovi ovakvi, i ski pass ce morati da bude jeftin da bi funkcionisalo. Inace, smatram da ne funkcionise, ono je bilo premalo ljudi na stazama, gondoli, uopste, nema tu nikakve ekonomije, ako je tako subotom, radnim danom je pustinja.
Da se razumemo, podrazavam izgradnju ovog ski centra, i zelim da se sto bolje razvije. Vidi se da je to sve tek u povoju, na pocetku, 90% tek treba da se uradi, a kada bude uradjeno, Ocenjivacemo ovde neke druge stvari, za sada je ovako.
Ski put Suncana dolina - Babin zub je los i za skijase, tek negde donji deo moze da se prodje bez guranja. To ce da rese, nadam se, sledece godine kada se napravi ta staza sa vrha Suncane ka kraju Babinog zuba!
Inace, bio sam i ja sada za vikend i bilo je skorz OK. Guzva veca nego inace, ali vecina uglavnom kod Gondole gde sam jednom otisao i odmah se vratio.
Ono sto mene fascinira je Midzor i koliko on potencijala ima! Bas sam sedeo u onom novom kaficu na vrhu Konjarnika (koji je inace lako prijatan) i gledao gde sve staze mogu da se naprave. Cak moze i ono brdo do Midzora da se poveze sa Konjarnikom. Ali to je sada sve u domenu sanjarenja. Bice valjda jednog dana...
Ne znam za vas ali mene najvise ubi onaj tanjiric, u grchu se penjem do gore, ko invalid sam kad sidjem... :glavaozid
Ja ne znam sta je sa ljudima i tim decijim tanjirima?! Juce sam na vezi sa Jarma ka Malom Karamanu gledao kako nekoliko ljudi pada, ne moze da ustane, ne znaju da se sklone da drugi prodju. Havarija :D
велика му** :) хахахахха Нема места за тањирче :)
ma gde brate 110 kila zive vage jedva na skijama stojim jos da se drzim za onaj prcvoljak - havarija da znas! :hair:
Kad god vidim ono tanjirce, ja se setim ovog videa, jes da nije isto...
http://www.youtube.com/watch?v=nGTn6jCo788
Znaci, nije mi dobro, umrecu od smeha.
Pa i ja na poslu. Morao da bezim u kuhinju :D