Ne bih da gundjam, ali logicno se namece pitanje sto to nisu odmah uradili.
Pogled za štampanje
Ne bih da gundjam, ali logicno se namece pitanje sto to nisu odmah uradili.
Veoma zanimljiva slika sa Geneksove web cam uhvacena danas oko 16h.
Izgleda da su ozbiljno shatili svoj posao. Nadam se da ce neko malo da opise kako to izgleda na licu mesta.
Rade li topovi za sneg?
Zna li ko kakva je situacija sa stazama? Ima li dovoljno snega? Hteo bih sutra da dodjem, na jedan dan.
@ aaaaaa Na srecu to je sve cesci prizor na Kopu :ski:
Ljudi opustite se i uzivajte u skijanju ;) Nista ne moze biti gore od prosle sezone :)
Ljudi iz SS nisu bas najbolje namestili nove korpe na Malom karamanu jer je sajla kraca 3cm nego sto bi trebalo tako da zicara preopterecena i cesto na kratko staje. I Gvozdac ima neki problem, desava se da zica u odredjenom vremenskom periodu stane po 3 puta uzastopno, jer je naravno sidro krs.
Dobre vesti su da ce SS za nekoliko godina izgraditi gondolu iz Brzeca i vec su bili ljudi iz Austrije gledali i premeravali teren. Ustvari to nece biti gondola nego CABLE CAR tj. na zici ce biti samo 2 kabine veceg kapaciteta na suprotnim krajevima koje ce ici prilicno brzo. Po novom projektu nece biti medjustanice kod Srebrnca ali ce gornja stanica biti negde kod Konaka. Sto je jos bolje kada se to izgradi kola nece smeti dalje od Brzeca u kom ce se izgraditi garaze.
Kao sto je vec pomenuto u celom ski centru se stavljaju novi putokazi, kopaju se rupe duboke kao za stub zicare tako da ih je nemoguce ukrasti :)
SS je na nekim zicarama postavio kamere i bilo bi super da ih puste na web ;)
Na licu mesta to izgleda jos bolje.Svakog dana u 4 svi ratraci se postroje na tom platou ispred pancic expresa i odatle krecu u formaciji. Zao mi je sto nisam uslikao to. A da su svoj posao shvatili ozbiljno, shvatili su ga. Ove
godine su se bitno popravili u odnosu na prosle. Redovno sam vidjao ratrake oko pola 1 popodne kako peglaju.
Topovi za sneg su radili oni mali na suvom rudistu a onaj veliki (mislim da su samo 1 kupili) nisu pustali. Njega sam u funkciji video samo jednom i to prosle godine na malom jezeru.
Za 25 februar su na kopaoniku prognozirali maksimalnu temperaturu od 14 stepeni. Iskreno se nadam da posle toga sledi neki hladni talas, posto se plasim da u martu ne skijam po travi.
Ma sledi hladni talas 100%. ne moze 10-15 C da otopi sneg ako nocu bude minus a danju ne duva jugo. Licno sam skijao na 0-10 cm snega i 10C.
Uvek u martu padne metar snega, nadajmo se da ce i ove godine pasti.
Mene plasi samo to sto ce konstantno par dana temp. biti oko 10 stepeni. Nocu ide do -1 sto je jako malo.
Mada realno u martu uvek padne novi sneg, ali me ova prognoza dosta plasi
http://www.hidmet.sr.gov.yu/podaci/n...rami/20120.gif
odakle ti skidas ove dijagrame?
Sa hidrometeoroloskog zavoda srbije.
www.hidmet.sr.gov.yu
I uglavnom su dosta tacni.
U nedelju su na Pancicu punom parom radili topovi (tri komada) i to je prvi put u zivotu da sam video tako nesto; ustvari sam mislio da je to urbana mitologija.
Naravno, to je primitivno i smesno u poredjenju sa tim kako izgledaju te sprave na drugim mestima, ali je ohrabrujuce da neko misli i o vestackom snegu.
Nisam ekspert, ali sam nekako stekao predstavu da se to u principu radi tako sto se vestacki sneg nabaca na gomilu, pa ga onde tabaci raznose tamo gde treba. Umesto toga, ove topove su ukljucili i sneg pustili niz vetar, pa su zasnezavali celu planinu a na stazi ne znam ni da li je bilo nekog efekta. Ali, opet kazem, dobro je videti da neko nesto preduzima, pa makar i bez efekta.
Ala je sve krenulo naopako na kopaoniku sto se vremena tice. U utorak 12 stepeni i sto je najgore pocinje da duva juzni vetar.:hair:
Iskreno se nadam da je ona prognoza tacna da ce pocetkom marta da dodje zahladjenje sa snegom.
Ma bre nema greske, u martu ce da pane bar metar snega
Mora da naiđe još (najmanje ;)) jedna jaka mećava u martu. Jedini "fazon" sa martovskim mećavama i snegom (generalno kod nas) je da traje kratko posle - pa mora čovek da se naoštri - čim prođe mećava da zapali na planinu...
Kad kažem kratko, mislim na pršav i lagan sneg - da se čovek nauživa, a posle (zbog temperature) brzo oteža (što ne smeta mnogo na stazi).
:sm023:
Uh, sad mi to evociralo uspomenu na prošli mart (kako smo se prvi popeli žičarom na Ćupove ujutru, a gore preko metar svežeg snega - mi prvi na njemu), nismo stajali 2-3 sata dok nismo razvalili celu planinu i izvozili ceo sneg :D.
A i pretprošli mart, isto mesto, ista situacija (samo je sneg bio peskastiji :D).
Naravoučenije: čuvajte slobodne dane - za ovakve dane, da može da se ode u sred nedelje na skijanje :ok: . To te posle drži godinu dana....
Da da mart je najlepsi na planini, jos ako se pogodi i yaj sneg stvarno se pamti. Meni je onaj poslednji aprilski ski vikend nesto posebno. Ali neka neka, evo ga jos malo pa ce mart. Ovo skijanje tera na lepe stvari za razliku od stvarnosti.
Zvanican sajt hirometeoroloskog zavoda srbije www.hidmet.sr.gov.yu
http://www.hidmet.sr.gov.yu/podaci/n...rami/20120.gif
Znaci pratite onu gornju crvenu crtu to vam je maksimalna, a plava je minimalna.
Kao sto vidite 25.26.27 svakog dana je maksimalana 14 stepeni.
Pretposavljam da mozda neci biti toliko toplo, ali do 10 stepeni ce sigurno doci.
To je imace temp na 1713 metara, znaci visina konaka.
zlo i uzas!!!
U cetvrtak i petak zahladjenje, ali vrlo lako je moguce da umesto snega pada kisa na kopaoniku.
Navodno sam cuo da nas ocekuje jos jedan hladan talas pocetkom marta ( tamo oko 5-10 marta ) sa snegom.
Imam dve zanimljive vesti sa kopaonika.
Naima iz pouzdanih izvora sam cuo da ce u toku ove ili sledece nedelje na raznim zicarama poceti postavljanje kamera. Predpostavljam da ce sve te kamere biti javne, kao sto je ona sa zgrade bivseg jednoseda.
Takodje sam u ponedeljak u pressu pronasao oglas koji su izdala skijalista srbije gde pozivaju sve zainteresovane firme radi projektovanja i izgradnje infrastrukture za vestacko osnezavanje staze karaman greben B i radi izgradnje akumulacionog jezera.
Ako se na sve ovo doda info od ljudi sa kopa da su poceli postavljanje novih oznaka i putokaza, dolazimo do zakljucka da kop koraca u pravom smeru.
Samo za kgb? ja sam shvatio da bi vise staza trebalo da dobije taj vestacki sneg...
Pa dobro ipak smo mi srbija a koliko se secam bas smo se nervirali kada su izgradili zicare, a nisu postavili znake. Sada kada sve bude komplet sredjeno, hoteli privatizovani, red ce doci valjda i na prosirenje skijalista.
Inace ovo za karaman sam procitao u oglasu skijalista, a stvarno se nadam da ce bar jos neka staza dobiti vodu. Odlicno bi bilo da dobije recimo duboka i rtanjska zica.
Skijalista Srbije su dobili dozvolu od nacionalnog parka za renoviranje Suncane doline, Suvog rudista, Malog jezera, Duboke 1, Marinih voda, Knezevskih bara, Bele reke1 i 2 i Duboke 2 :) Ima tu zos staza koje ce da se renoviraju na leto, javljam kad saznam nesto detaljnije. Kako kazu u SS Struga najverovatnije nikada ni nece raditi. Resili su spor oko zemljista, kupili ga, ali kako kazu, nemaju interes da je puste :(
ovo je nas problem... Sta se radi leti na stazama. ko ih uredjuje i kako...
@ Plageton Nisam siguran da li ce se zaobilaznica na Beloj reci 2 praviti ove godine, ali koliko znam trebala bi da krece od stuba br. 10 pa prema Strugi.
Cale od drugarice koja ide samnom u razred je na prilicno visokoj funkciji u SS, od njega sam sve to i pokupio :)
@ Tadija To i jeste glavni problem, ako ne sprece kola da se vozikaju kuda stignu, nisu nista uradili.
Krcmar ce imati cetvorosed sledece sezone
@volcom dobar si...
ja mislim da nema vise novih zica. Nadam se da si u pravu, onda ce biti super kad stignes za 5 min do vrha
Neka se usmere sada malo na veštački sneg, a za nove žice ćemo lako...
Ako nema snega, džaba nam i gondole :sm022:
@Wlad
U pravu si
http://www.skijanje.co.yu/forum/showthread.php?t=123 bese li to tema neke emisije daleke 2004.g.? Al vreme leti i zimi i leti.
Jel pada nesto veceras na kopu
Prezentacija prostornog plana Srebrnac 2008 19. mart 2008.
http://www.skijalistasrbije.co.yu/im...8_03_19/01.jpg Na prezentaciji plana detaljne regulacije lokaliteta Srebrnac koja je održana danas na Kopaoniku generalni direktor JP „Skijalista Srbije“ Nebojša Nedeljković rekao je da ovo preduzeće pridaje izuzetan značaj razvoju i širenju skijališta na bruskoj strani Kopaonika. „Pored menadžmenta preduzeća, današnjoj prezentaciji prisustvuju i inžinjeri Sektora za pripremu i sprovođenja projekta koji će sutrašnjim obilasku definisati prioritete izgradnje na pomenutom lokalitetu“, rekao je on.
Nedeljković je istakao da bruska strana planine ima veliki kapacitet i mogućnost za razvoj skijalista i dodao da bi te uslove trebalo iskoristiti kako bi se povećao kvalitet skijanja i na tom delu Kopaonika.
Prema nedavno usvojenom programu poslovanja i planu investicija za 2008. godine koji je nedavno usvojila Vlada Republike Srbije, a u skladu sa danas prezentovanim planom, JP „Skijališta Srbije“ će ove godine biti investitor na izgradnji novog isklopivog četvoroseda na Gobelji kao i pasarele za prelaz skijaša preko regionalnog puta koja će povezivati polaz ski lifta Karaman i ski lifta Jaram.
Direktor JP „Skijališta Srbije“ rekao je da je opština Brus omogućila kroz plansku dokumentaciju i prenos zemljista za izgradnju mini tehnicke baze i neophodnog medicinskog bloka buduces skijalista. „Ovakav pristup realizaciji projekta u saradnji sa predstavnicima Nacionalnog parka Kopaonik, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i lokalne samouprave garantuje brzu realizaciju projekta i nadamo se da će sa prvim lepim danima početi izgradnja“, rekao je Nebojša Nedeljković.
http://www.skijalistasrbije.co.yu/in...id=55&Itemid=1
Bilo je za ocekivati ovako lepe vesti za sledecu godinu. Setice se da je problem i u Marinim vodama, kao losoj vezi prema Gobelji. Samo da se zida i pravi, i naravno da pada...
a jel zna neko gde bi trebalo da bude taj novi cetvorosed? Gobelja je veoma sirok pojam. Nadam se da ce iskoristiti drugu stranu tj zapadnu ako se ne varam i napraviti malo duzu stazu. Ili ce mozda to biti na Kozjim stenama (jel se tako zove?). Cuo sam da je to vrlo perspektivan teren. Uglavnom lepe su vesti da se nesto planira...
Занима ме каква је тренутна ситуација на Копу са снегом и да ли ће бити довољно снега за викенд? Унапред хвала.
Na Gobelji relej ce postojeci tanjir biti zamenjen cetvorosedom, ipak ove godine nista od krive reke. :ski:
gobelja relej...nije lose ali mislim da je malo kratka staza...trebalo bi stvarno da nekako rese to sa marinim vodama posto je tamo skoro uvek guzva i ceka se bar po 20 min
Evo cuje se da za ovaj vikend sasvim pristojno ima snega, mada je kazu danas magla. A sto se odrzavanja staze tice kanda je vidljiv neki napredak, mada je to naravno jos potpuna divljina.