Hvala druže.
Ustupio sam štapove drugaru, i već ih je isprobao na Kopu, super su.
Ja imam tu jevtiniju opremu, za studente i radničku klasu :) ali trenutno nemam nijedne u dužini za mene izgleda.
Ali do sledeće sezone ću nabaviti.Prilog 16589
Pogled za štampanje
Hvala druže.
Ustupio sam štapove drugaru, i već ih je isprobao na Kopu, super su.
Ja imam tu jevtiniju opremu, za studente i radničku klasu :) ali trenutno nemam nijedne u dužini za mene izgleda.
Ali do sledeće sezone ću nabaviti.Prilog 16589
Napravio sam jedne HEAD Icon TT 2011 - 156 cm 17.9 Radijus, pa ću videti kako mi paše.
Hvala još jednom svima i izvinite malo na dosadi :)
Iako je duža,značajno je laganija:
Prilog 16592Prilog 16593
Početnik sam, imak 40god, visok 190, težina 96.
Htio bih da kupim opremu, ali ne pravu početničku, jer bih da ne mijenjam godinama a ne da kupujem novu kad izadjem iz početne faze. Koji je to tip skija, koji fleks pancerica,... I primjer, neki model bi dobro došao. Budžet- srednja cijena...
Hvala unaprijed.
Prepostavljam da je nezahvalno odgovarati na ovakva pitanja, al šta ću, nemam baš koga da pitam. Trenutno su snižene cijene opreme, razmišljam i o polovnim skijama jer su u Intersportu sve neke po 500€ ostale. Pancirke bih natavno nove.
Nije problem odgovoriti na pitanje, ali se u sustini vrte ista pitanja sa prakticno istim odgovorima. Prelistaj forum, u poslednja 3 meseca na nekoliko tema u ovom podforumu je pisano dosta puta o preporukama za kupovinu opreme.
Zbog jedine promenljive, tezine i visine skijasa, mogu da dam preporuku da se ide na cipelu 100+ (110+) fleksa i skije 170+ (175+). O ostalim stvarima je vec pisano.
Mislim da je fleks 100 i više pretvrd za početnika. Tako tvrda cipela bi početniku mogla da ogadi skijanje trajno, bez obzira na znatnu težinu.
Postoje u CG preprodavci polovnih skija sa zapada čiji magacini izgledaju kao aladinove pećine. Nemajuci pojma o skijama kupim ćerkici očuvane skije za 20€, model Atomic Race 8. Čitajući forum zaklnučujem da to nikako nije skija za nju.
Srećom ne kupih joj neke sa "prozorima" naprijed, te su bile baš teške :)
Sad bih kupio neke sebi, ok, svatio sam za dužinu i oznake da ne budu WC i RC, al šta je sa radijusom?
Ako pogodi dobru cipelu koja ga nece nigde zuljati, nema nikakvog razloga da mu 100 bude pretvrd i da mu ogadi skijanje, savijace je s pola snage.
Za radijus je vec pisano, opet kazem pogledaj teme na forumu malo.
Probah Fscher cruzar x8.5 i Nordika Sportmashine 90, odkud znam, ne žuljaju al tvrde ko okovi :)
Za pancericu pored dužine veoma bitna je širina stopala. Svaka marka ima neku svoju širinu i model. Kako raste fleks tako je shell sve uži.
Jedno je probati cipelu u radnji na +25 a sasvim drugo na snegu. Sa fleksom do 90 si sigurno miran 4 god.
Fscher cruzar x8.5 i Nordika Sportmashine 90
Prve su široke 103mm a druge 102mm.
Skije gledaj da su u struku 80-84, visine oko nosa +-5cm
Hvala zlitic. A radijus koji preporucujes. I molim te neki model skija da se uklapa u tvoju preporuku, čisto poređenja radi.
I mi smo u potrazi za tom kategorijom skija, i nešto smo razmišljali o modelu Head Strong Instinct. Da li možda neko ima lično iskustvo sa tim modelom ili pak nekim drugim iz Instinct serije?
Radius raste sa dužinom skije. Znači tebi će biti oko 17m.
Izbor marke je individualna stvar. Svaka marka ima slicnu ponudu. Znači 80-84 u struku sa sa jednim slojem TI.
Slažem se, osim za Ti. U pitanju je početnik. Skijam oko 40 godina od čega zadnjih 20 sezona po cca 30 dan u sezoni i modeli bez titanijuma su savršeni za moj stil skijanja (fast cruising). Agresivni sportski skijaši će osjetiti prednosti titanijuma, a ostali će osjetiti njegove mane.
Model za sugestiju: Rossignol Experience 83 (stariji) ili Experience 84 (noviji model).
Hvala na odgovoru. U CG ima BG sport i Intersport, a u njima nisam vidio Rossignol. Provjeriću kakva je ponuda polovnih, mada je kraj sezone pa probrano.
Planiram da uzmem malo tvrđe pancerice, pa mi treba savet Dalbello Panterra ili Nordica Sportmachine.
Naravno, probaću obe, ali koja bi bila bolji izbor za slučaj da obe odgovaraju stopalu?
Obe u flexu 90, a i cena je slična, Panterra par procenata skuplja.
Verovatno ce iskusniji da daju bolje savete, ali u mom izboru pancerice probao samo obe (u fleksu 120), pa evo par zaključaka
- Panterra je mnogo mekša. Naznačeni flex nema veze između 2 brenda.
- Panterra i mnogo šira. Moja noga nije mogla ni da uđe u Nordicu, dok zbog konstrukcije Panterra se ubuva kao obična cipela.
Uopšteno Panterra je više all mountain/feeeride, dok je Speedmachine prava on piste cipela, pa biraj prema stilu sopstvene vožnje
Cenim da je ovo dobar trenutak da pitam šta razlikuje all mountain cipelu od cipele za stazu. Jasno mi je za skije ali za cipele mi je to oduvek bila misterija.
Ne znam kakve pancerice sada koristiš ali pancerica sa flex indeksom 90 nije malo tvrđa pancerica, to je regularna pancerica, one koje imaju manju tvrdoću namjenjene su za skijaše manje platežne moći.
Ako si to možeš priuštiti, ne gledaj ništa ispod 110-120. O udobnosti pojedinih modela se može diskutovati, flex indeks 120 ne isključuje da je pancerica i udobna (i topla).
Čovjek je pitao za Sportmashine, vi mu odgovarate za speedmashine. Prepostavljam da je drugi nešto tvrđi.
Ja sam skijao nekoliko godina na SpeedMachine 130, cipela je udobna i topla, nema nikakvih problema što se toga tiče ako vam odgovara za nogu.
Sada nosim Cochise Pro 130, isto topla i udobna, neverovatno se lako i brzo nazuva. Više mi se sviđa ova nova cipela od prošle (ova spada u freeride kategoriju), mnogo je lakša (fizički) i lakša za hodanje od SpeedMachine 130.
Možda i tu ima razlike između cipele čisto za stazu i kombinovane (staza/freeride), različita raspodela flexa, težina, bolji walk mod itd..
Koliko sam shvatio one "za stazu" znaju biti nesto uze i/ili tvrdje od odgovarajucih "za van staze". One za van staze obicno imaju vise profilisan djon sa gumom, da manje klizu ako mora da se hoda (npr. uzbrdo), i cesto imaju neki walk mode cak i na jacim modelima. Ja preferiram walk mode kad otkopcam pancerice :D
Za đon, uporedi nordicu dobermann gp i gpx. Inače skoro ista cipela
Imaju cipele ono otpozadi sto ukljucuje cipelu da skija ili hoda (nesto ko prekidac :) ). Naravno ne moze da skija sama :) ,ali kada se prebaci u hodanje e tu je caka za ono sto Stevo kaze uz brdo i niz brdo. Za niz brdo sve cipele su iste. Za uz brdo ima velicina, a to je neki caff ... (razlicito se definira na razlicita mesta ali je caff) i izrazava se u agolnim stepenima. One za celu planinu imaju mali ugao, ne vise od 20stepena (gde je taj simbol za stepen), dok one za ozbiljnije uz brdo bi trebalo da imaju vise od 40, ja licno ne gledam nista manje od 50 stepena.
Jos jedanput, kako Stevo kaze, kada prebacite taj prekidac u ski, onda su sve cipele iste, odnosno ista pravila za odbir cipela.
A da oggy kaze za dzon, da tacno je, sve ozbiljne cipele za turiranje bi trebalo da imaju vibram dzon koi se moze zameniti ili se ne moze zameniti (da se spasi koi gram tezine). Za alpinske cipele to nije bitno.
Počinjem da gubim nit. Govorimo o cipelama za turno ili za alpsko skijanje?
Usput da pitam samo, šta na primer ovu pancericu definiše primarno za freeride, a ne kao univerzalnu pancericu za "niz brdo"?
Valjda o kategorizaciji cipelama za alpsko skijanje (race, allmountain, freeride...).
Definišu je zakoni tržišta. Kod te pancerice nedostatak jedne kopče nadoknađuju širom trećom kopčom i čičak trakom. Što jes', jes', izgleda drugačije od ostalih. Ima ljudi koji žele da imaju nešto drugačije, jer biti freeride je više cool nego biti obični "niz brdo" skijaš. Primjer su brile i kacige za bordere. Apsolutno drugačiji od onih za alpsko skijanje. Guma ispod kacige umjesto preko. Big deal.
Ovo takođe odgovara i proizvođačima, jer na taj način imaju više proizvoda u ponudi pa pokazuju da su veći i ozbiljniji od drugih. Kod rijetkih preostalih izvornih* proizvođača pancerica, Nordica klasifikuje pancerice u više grupa samo prema širini modela, a Lange ih dijeli na "race", "allmountain piste" i "allmountain free", pri čemu je zadnja grupa za i uz i niz brdo.
*izvorni proizvođač = ono čim je neki proizvođač započeo karijeru iako sad rade svašta:
Nordica, Lange, Dalbello = pancerice
Salomon = vezovi
Head, Rossignol, Atomic, Elan, Dynastar... = skije
pa penjanje uz brdo moze biti penjanje do parkinga gde je auto, ako je zadnja tacka skijanja nekih 20m ispod, ili penjanje do hotela, ili uz stepenice ako zamislimo do brdasce ima i stepenice, ili do apartmana, ili ...ima toga dosta i sve je to na planini, allmountain :)
plagetone nemoj da zameris, ocemo da kazemo da je to industrija, moraju ljudi da rade nesto, i da zarade.
isto tako ocemo da kazemo da za niz brdo najbitno je da ti cipela bude ok, znaci da nigde ne zulja, da ima odgovarajucu tvrdocu, i to mislim da je individualno (laksi covek moze i sa ne tako tvrdom, dok onaj koima vise mase...), i to
i da cipele imaju u specifikacijama ono forward lean, to je ono kad zakopcas cipelu u ski rezimu koliko ce biti gornji deo nagnut prema napred
Evo sta na blistergearreview kazu za ovu kategoriju cipela,
Alpine Ski Boots with Walk Modes (~2000+ grams per boot)
This is pretty self-explanatory, and includes most boots in the Tecnica Cochise line and the Lange XT series, the Dalbello Lupo SP, Fischer Ranger, K2 Pinnacle 130, and many others, and often weigh in excess of 2000 g per boot. If designed correctly, these boots should flex and ski almost identically to full-on riveted alpine boots, and they implement heavier plastics and hardware to accomplish this.
Boots like these are best for those who are spending most of their time in the resort, but simply want to have the option of a walk mode for the occasional ski tour—and especially if your time hiking or skinning tends to be pretty short.
http://blistergearreview.com/wp-cont...99-640x421.jpgPaul Forward in the Lange XT 130, Craigieburn Valley, NZ.Binding compatibility: Some of the boots in this category do have tech fitting or interchangeable sole blocks that will fit tech bindings (e.g., Tecnica Cochise Pro 130, Salomon Quest Max 130), but most of them are primarily intended to be used with alpine bindings or frame-style bindings.
Ma ne zameram ja ništa, taman posla, nego nisam siguran da razgovaramo o istoj stvari. Ako govorimo o cipelama za alpsko skijanje, nije mi jasno što bi se pravile cipele koje imaju neki mod ili režim za hod uzbrdo. Jedino ako su namenjene frirajderima koji su upućeni na to da se sami pentraju i traže staze a ne koriste vertikalni transport. To bi imalo neke logike ali ja za takve cipele ne znam, što, jelda, ne znači i da ne postoje.
Druga opcija je da govorimo o cipelama za turno skijanje, ali one su koliko znam posebna vrsta.
E vidiš, baš taj "ski režim" mi nije jasan, kakav cipela uopšte ima režim osim ski režima? Znam da postoje, nekada ih je bilo mnogo više, cipele koje su pozadi imale onaj prekidač za walk mode, ali to je bila odlika boljih rekreativnih modela i takve skije u poslednje vreme se ne sećam da sam viđao.
Baš u Trendo-ovom tekstu se pominje cipela koju ja imam "Tecnica Cochise Pro 130", ima "prekidač" sa zadnje stranje za "walk" mod, i bez tog prekidača je cipela jako udobna za šetnju, a sa uključenim tim modom je još lakše.
E sad, vezano za forward lean, svaka dobra cipela za stazu je nagnuta napred, što je za skijanje super, ali za stajanje / šetanje je loše, pa ako cipela ima mogućnost da se otključa / zaključa taj položaj onda naravno mnogo pomaže za šetnju / turno penjanje.
U svakom slučaju, zaključak je da ima dovoljno vrsta cipela za svaki ukus, i da nije baš sve marketing ;)
Moram da budem korektan pa ovo je ceo link
http://blistergearreview.com/gear-re...ots-bindings/2
svakako ovo nije ozvanicena kategorizacija vec vidzenje momaka iz blistergearreview
ja sebi trazim u Performance / Midweight AT Boots (~1500-1600 grams per boot)
sto ne znaci da svaka cipela u toj kategorii privlaci moju paznju, zato dobro proverim specifikacije,
ali najteze je naci ih i probati.
vecina skijaca i 99,104% clanova ovog foruma ce se naci u poslednjoj kategorii Dedicated Alpine Ski Boots (2000+ grams per boot)
dok evo wlad se pronasao u vec postavljenu predposlednju kategoriju
Da ne bude ponovo zabune, u Dedicated Alpine Ski Boots ulaze sve ono sto je Stekan vec nabrojao u jednom prethodnom postu s tim sto se razlikuju u trvdoci/stiffnes i koliko su nagnuti prema napred/forward lean . Oni sa oznakom race trebalo bi da budu najtvrdze i najvise nagnuti prema napred
ameri su uvek raspolozeni da testiraju sve i svasta, ka ko oce da nauci malo vise...
http://www.bootfitters.com/reviews?g...hoCw10QAvD_BwE