js idem 20.02 i nadam se da nece biti guzve,
ide nas 30 tak
pisat cu vam iskustva ako mogu nekom pomoc
Pogled za štampanje
js idem 20.02 i nadam se da nece biti guzve,
ide nas 30 tak
pisat cu vam iskustva ako mogu nekom pomoc
Mi smo sada u Banksom. Staze su ok, ima leda a još je napadao sneg preko pa može da bude nezgodno. Ako dođete posle 10 h na gondolu, čekaćete više od pola sata. Mi dođemo oko 11 h i nema nigde nikog. Skijanje se ne može porediti sa kopom, po dužini staza.
Danas vreme mozda gore no juce.
Koristili smo poludnevni ski pas i nismo se pokajali.
Hladno i mnogo magle. Pred kraj skijaskog dana manje magle.
Vremenska prognoza kaze da ce sutra biti hladnije no danas,
ali svejedno, dogovor je pao idemo ujutro.
Staze u Bansko su stvarno mnogo zaledzene i onaj ko nije naviko da skija na mnogo zaledzene staze to bi moglo da bude veliki prolem (ja licno nemam takvih problema), i opasnost od povreda je veca pa oprez.
Inace zbog relativno loseg vremena jos je manje guzve na stazama i zicarama (sto je dobro ha ha).
Ona juniorska takmicenja su zavrsena pa i te staze rade ali svi idu tamo gde se vidi - magla, na zalost staza 12 po mapi jos uvek ne radi kao i zicara kod nje
Ok.....da se i ja malo "umesham" u pricu. Sto se tice Banskog, zaista me je prijatno odushevio. Prosle godine sam bio prvi put, do sada Kop, Jahorina, Livinjo. Parola je, koliko para, toliko muzike. Na stazama "shishaju" sto se tice ica i pica, ali nije obavezno, ski pass je evropski "standard", klopa po mehanama je pristupacna.Vec prvog dana sam imao peh. Kopca na pancerici mi je pukla, nisam imao druge,nego da se spustim do pocetka gondole i potrazim pomoc u servisu.Na moje zaprepascenje, cipela mi je popravljena u roku od 10min,BEZ naplate, posto mi je serviser ljubazno obrazlozio da ne moze da naplati tu uslugu jer nema cenovnik za tu uslugu i ne moze da izda fiskalni racun.Samo mi je diskretno sugerisao na Tip Box, tamo sam ostavio 20 leva, nisam imao manje. Prosle godine sam imao tu "srecu" da zakacim onaj famozni Ski kup, tako da.....malo sa isp*zdeo,ali i pored toga je bilo ok,zadovoljan, cak sam se i slikao sa nekim takmicarkama dok su se preipremale, ali ni jednu nisam mogao da prepoznam.Hoteli su fenomenalni iako ne smatram sebe snobom, SPA mi je veoma prijao posle celodnevnog skijanja. Sto se tice Tombe, mislim da tu stazu oni cesto zatvaraju iz samo njima znanim razlozima,ali obzirom koliko sam video povreda,ozbiljnijih, po stazama, mislim da oni to radi iz predostroznosti. NA Gondoli se maximalno ceka 20-30 min i to jeste usko grlo,ali nije strasno. Da, evropski centri su kvalitetniji,veci, ali kao alternativa za nama dragi Kop,uvek. Vidimo se oko 20. Februara
taman tad i idem tamo u vihren spa
kakav je nocni provod u banskom
Nocni zivot u Banskom....hm, sto se mene tice, nisam imao prilike da mnogo cunjam, jer se skijalo ceo dan.Ima par klubova u centru.Kod gondole ima veliki pub sa zivom svirkom uvece,ali ja bukvalno nisam imao snage.
Eto zavrsilo moje skijanje u Bansko (bar ove nedelje). No pre no sta sam seo da nesto napisem remizirajuci prvo sam procitao sto pise Vanelic2 na skijanje.hr. Moram da priznam da decko ima talenata za opisivanje stvari. On i jos poneko ko je bio tamo do 10.01. davali su slicne informacije (doduse i gazdarica hotela gde sam bio smesten dala je isti info) o guzvama u Bansko, no u periodu kada sam ja bio (i jos poneko sa foruma) mogu da kazem da guzve tada vise nisu bile ni priblizno takve. Na primer posljedna dva dana na gondolu smo dolazili oko pola deset i cekali smo za ulaz na istu ne vise od 5-6 minuta. O redu na zicarama, tesko da je bilo reda osim 21.01. kada je duvao jak vetar na platou i svi su sisli na cetvorosed na Siligarnik (na trosedu Todorka se jednostavno smrznes zadnjih cetiri stuba), sto znaci da Vanelic2 samo je imao nesrecno izabran termin. No za ovih pet dana skijanja zapazeno je to da temperature u Januaru u Bansko mogu biti stvarno veoma niske (21.01. vrh Todorke -13, ili sto bi moja cerka rekla iako je bila dooobro obucena : "nakupila sam se hladnoce za celu godinu"). Pitao sam gazdaricu kada njezina porodica ide na skijanje a ona kaze u Martu i normalno pitam zasta cak tada a ona mi kaze "pa nismo nenormalni da skijamo po ovako losem vremenu".
O tome sta radi a sta ne radi vec sam napisao i samo da ponovim ne radi staza 12 i donji dio staze 10 koi zavrsavanju na krajni cetvorosed Straiste koi isto tako nije radio. Pitao ljude koi stalno idu tamo zasto a oni kazu da za tamo treba vise snega u donjem delu i izgleda da taj deo im nije pokriven topovima. Pretpostavljam da ce Todorka posle zavrsenog takmicenja raditi normalno mada i sada je radila u gornjem delu ispod cetvoroseda ali nije uredzivana pa ko voli. Glavni utisak je da su sve staze bile veoma dugacki i siroke, ali i mnooogo tvrde i zaledzene i isto tako mnogo teske za pocetnike. Neki decki sa mnogo vrele krvi u sebi spustali su se kroz sumu ali utisak je da je suma veoma gusta, pa su koristili rascepi gde prolaze zicare ali i tu mnogo zaledzeno. Utisak je bilo da u Bansko ima malo mogucnosti za freeride i da glavna alatka sa skijanje treba biti skija koja je kratka, solidne tezine i veoma dobrih rubnika. Ako se izuzme staza sa vrha gondole do podnjozja duzine 11-12 kilometara i crna mogila (14) koja ne radi godinama Bansko se moze proskijati ceo za jedan dan, pa je pitanje koliko je tamo stvarnih 70km staza. Vecina staza su ispresecena spojevima izmedzu tako da moze se praviti kombinacija staza, aj sad ovuda - aj sad onuda, vozis se istom zicarom a imas utisak da se spustas razlicitom stazom pa se verovatno tako dobijaju ti kilometri. Sve zicare su brze (osim kada naravno uspore jer poneko lose sedne ili jos losije ustane). Cak i trosed koi nije isklopliv ima solidu brzinu sa svoju starost, mada merili smo da je brze cetvorosedom pa sidrom od Siligarnika do vrha Platoa, nego trosedom.
Imace mi smo koristili auto da dodzemo do gondole gde sam naravno placao parking 8 leva (4 evra) sto i nije strasno ako se uzme u obzir da sam trebao placati 1.5evo povratni bilet za minibus za jedan naravno za odnapred opredeljeno vreme polaska i vracanja, a ovako sam bio fleksibilan, ali to treba staviti u ukupni trosak ski bileta.
U Bansko ski rentala ima koliko oces ali mislim da je najbolje koristiti rental ski centra Ulem (oni gazduju ski centrom) a i oni koi imaju potrebu od ski instruktora najbolje je koristiti uslugu istih. Ostali rentali koih je dosta lice na ono "Balkanska posla" , ali to je moje vidzanje. Primetio sam da su instruktori najljubazniji sa englezima, tako da nije lose praviti se englez.
Ja sam koristio pristojan smestaj malog hotela (nisam koristio usluge agencije) sa druge strane Vihrena koi u svoj nasiv sadrzi "ksta" kao i vecina malih hotela. Uz smestaj imao sam i dorucak ali koristio sam i usluge hotela za rucak i zadovoljan sam i kvalitetom i cenom. O nocnom zivotu zao mi je momci ja sam porodican covek. U Bansko ima dosta ducana za ski opremu i odecu i najvise za ski accesories ali mislim da nije bilo najjeftinije sa obzirom na poteko istih. Kako i da je nasli smo u jednu radnju pododelo za skijanje ili donji ves od 100% poliester (valda se tako zvase ta sintetika koja se brzo susi) za 15 eura i ista je stvarno dobra stvar. Ispod odela sam nosio samo to i nista vise i bio stvarno zadovoljan.
Eeeee kako se racunaju ovi levi,koliko su eura ili dinara 1 levi?????
1 bgn = 0.51 eur
1 bgn = 0.37 gbp
1 bgn = 0.74 usd
u bankama 1eur=1.95leva
u menuvacnicama 1eur=1.85leva
banke rade od 08.30 do 17.00
a menuvacnice do kasnije