:ok: THS Budo
Pogled za štampanje
заборављате на остатак Србије, где цене нису ,,београдске'' ( у Пироту је кугла сладоледа 10 динара и то су поскупели 100%, а колач 35 -за мање од годину дана поскупљење од 10 динара...)
овако, на фејсбуку постоји група ,,Прва српска гондола'', води је један добар чикица, иначе запошљен у ЈП ,,СКијалишта Србије''
Дневно избацује фотке
фотка је фоткана 18. јануара 2013. Једино што нема фотки за Коњарника и Сунчане, ал га сутра позовем да питам, па јавим
http://www.facebook.com/groups/305998042780037/
http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphoto...77092398_n.jpg
@vuca
Skup kafic u blizini Slavije,coca cola 150din.
Slazem se da je onom ko zivi i navikao na cene u Beogradu ostalo lakse pada..kazem lakse..
Jer smo navikli na "dranje"..
Stigao u Kalnu pre 5 minuta, sad ;e tacno 0500h! Sneg non stop pada, prosli smo sa lancima putem Svrljig Kalna, na 17km od Svrljiga put se ne vidi od nanosa I smetova, samo se nazire kolotrag nekog traktora! Minus 3 sve vreme, sneg rastresit I mekan, pa se probili do Kalne, avantura ali I ludost. Sneg je u visini gornje ivice prednje tablice, farovi su cisceni svakih 500m ili manje, ali smo stigli, zivi I zdravi. U 3:15 smo usli na put u Svrljigu, u 4:45 ga napustili I usli u Kalnu... Imao sam osecaj da vozim grtalicu, a sneg je sve vreme preko haube zatrpavao soferku, brisaci na najjace nisu mogli nista, pa je moralo strasno polako da se vozi iako realno moze brze. Grcki lanci se pokazali odlicno, zadnja vuca je spas bila za ovo, 195 65 15 wintera i 1900ccm, 138ks je prezivelo.. Pozz, sutra izvestaj sa staza.
Kazem ja, ko ne mora, nek ne ide ovim pravcem, jer je vise nego zahebano... Problem je sto ce neko sa nekim nizim i neznijim kolima da stekne pogresan utisak o ovom pravcu, pa ce da ostane u nekom nanosu, bez mreze i nikog unaokolo... Izvinjavam se za off topic.
сад се чуо са супер дедом :)
наноси 4 до 5 м на 4седу Бабин зуб (затрпане корпе на почетку)
званично пало нових 90 цм снега (код метеоролошке станице)
Све жичаре раде, с тим што су јутрос пуштене за закашњањем, јер су разбијали сметове
Тренутно сунчано и минус :)
Da ovo je druga sezona kako Prva Srpska gondola i taj cikica sto ga zovu Djela izbacuju slike oko 19 h ...ujutru se moze procitati na toj strani kakvo je vreme....ima entuzijasta koji vole planinu i sneg....svaka pohvala !!
http://www.facebook.com/groups/305998042780037/
Bio danas ne planirano. Dosli smo kasno. Na Konjarniku kisa padala. Konjrnik i Suncana su bile pod maglom i dosta razrovane. Imam utisak kako i da ih nisu ni tabali. Na Babinom zubu isto velika magla pa sa se prebacio na staze kod gondole. Nisu bile lose a tamo je bilo i kratkih suncanin intervala. Srednja ona crvena staza mislim da je bila najbolja od svih.
Budo ona prognoza se ispostavila kao da nije tacna. Ispade da je prognoza na Ski info Srbija za mobilne telefone najtacnija. Ne znam kakva su vam iskustva sa prognozama za SP i koja je pouzdana?
Evo i par slika sa mobilnog telefona:
Inace vozio sam se gondolom sa momkom iz GSS-a i rece mi da su imali 4-5 intervencije. Ova zadnja slika vidi se kako jednog skijasa spustaju sankama. Misli da ima prelom noge. Inace to se desilo na plavoj stazi. Sta se i kako desilo nije znao da mi kaze. Evo i jos par slika:
Na zadnjoj slici se vidi koliko je napadao sneg :ski:. Inace na parkingu kod hotela su bile parkirane 3 putujuce kuce. Sve 3 su bile sa bugarskim tablicama. Evo i slike:
Inace sve pohvale za gazda Dragana iz Goleme reke i bio mu je danas odlican gulas od divlje svinje :sm017:.
Bio i ja za vikend. Subota u dobrom minusu, jak vetar, magla i sneg koji nije stao od prethodne noi pa sve do 12h. Posle toga sunce i fantasticno vreme za skijanje. Zbog velikog snega staze neutabane, sa dosta novog snega koji moze da bude prilicno iznenadjenje ako se ne pazi. Skijasa relativno malo, momci izSS na zicama i stazama su lavovski odradili bitku sa snegom, medjutim neko drugi, a da li je to SS ili neka druga firma - javno preduzece Stara Planin, ako postoji (?), nije ocistio parking pored frankenstajna, pa su se skijasi parkirali uz sam bok hotela, jedno deset vozila max, i gore na prilaznom putu! OGROMAN MINUS onome ko je zaduzen za ciscnje parkinga pored hotela! Uzas, bruka i sramota! A posle kukate kako nema turista i para, tezak zivot itd. Pa i ne treba da ih imate kad ste lenji! U garazu vec standardno moze samo ako imas sobu u hotelu, sto je OK, da ne budem pogresno shvacen. Na prilazu hotelu, na delu puta gde je neka crvena zemlja, sta god to bilo, jedna manja grtalica upala u sneg, a druga stala, blokirala put - iako moze da se prodje od obe u oba smera! - i dok nisam otisao gora da pitam mamlaza sto ostavi kamion po sred puta, on ladno ne bi ni sisao da je pomeri. Ovako sidjosmo zajedno, pomeri je u stranu, pa je jedno deset automobila iza mene i par odozgo uspelo da prodje "barikade". Jednom recju, oba vozaca su kreteni. Tacka. Jos jedan minus.
Nedelja je bila daleko bolja, put znacajno bolje ociscen, ne znam dal' je bila ista ekipa ili "druga smena" ali ovi su znali da odrade posao. I parkling pored hotela ociscen ali je temperatura bila u blagom plusu, malo vise skijasa, malo manja magla ali sunca nigde... Skijanje znacajno bolje zbog odradjenih staza, kisa je padala na suncanoj i konjarniku, staze razbijene brzo, ali babin zub-staza5, drzala ceo dan sa vrlo malo skijasa, u svojoj drugoj polovini potpuno pregledna i bez magle. Dva puta sam zaronio u duboki sneg u gustoj magli, odvlaio bubrege prilikom kocenja na konjarniku jer sam preterao, a noge bole ali uglavnom ceo zavrsio ski vikend. Opet, veliki pozdrav za Slavisu i baka Nadicu iz Vile Babin Zub ciji smo opet ili gosti i svaka cast za crno vino koje je izlecilo bolne misice!
E koji sam balvan, uvatio da editujem poruku, promenio krs ovih gresaka gore, pa uzeo nesto deseto da radim (na poslu sam, hehe) i zaboravio da kliknem sejv i sad ostade stari post, ovako nikakav... ahahaha! Elem, bice i par slicica od vikenda kad nadjem aparat..
htedoh da ubacim slike ali firefox nece da me uloguje na forum, a opera ne da da atachujem... ako i kad proradi, ubacicu ih.. :sm008:
@macak011@
Neverovatno je da vec par godina unazad sluzba sa grtalicama lose odradjuje posao, em kasno dolaze, em su aljkavi narocito kod parkinga... ocigledno nisu bas zainteresovani za posao :glavaozid
Inace nasi prijatelji su proveli pet dana na SP. Nisu skijasi ,,teraci,, vise su hotelski gosti, ali nema veze... i po njihovim recima Kopaonik je izgubio svoja cetiri gosta, tako da ce se oni presaltovati nadalj na SP :yay: u svakom slucaju su prezadovoljni.
@roman
Cao drustvo, veliki pozz za Masu! :)
Ne mogu, a da ne primetim da je recimo 2009/10 dok nije bilo Jabuckog Ravnista u sistemu, sve funkcionisalo mnogo bolje sto se ciscenja tice. Bila je jedna narandzasta grtalica manjih dimenzija i jedan momak ko da radi na baterije covek, ne moze da se skrasi ni pet minuta, nego samo shparta gore-dole. Smetovi su bili visoki i dva metra na prilazu EPS hotelu i domu, a put je bio ociscen sve do asfalta i obe trake su bile prohodne! Ja nikad u zivotu nisam video takvu predanost poslu. Ta grtalica nije stajala! Kako je novi sistem i hotel napravljen, tako je ekipa za volanom tih grtalica postala totalno tupava za posao koji obavljaju - verovatno rodbinske veze za posao, "imam decka za grtalicu", itd, itd... Medjutim, bez obzira na sve, ipak je koliko-toliko podnosljivo i nije alarmantno sve dok se ne zaglave na putu neki sefovi ili glavesine koji gore dodju samo na licnu promociju, a onda ce da nadrljaju verujem. Sto se mene licno tice, BZ uvek ima prednost u odnosu na Kop, iako je na Kopu skijanje, ruku na srce, daleko bolje i kvalitetnije. :dziveli:
Moze li da se parkira kod konjsrnika?
Moglo je, stavise, bilo je prilicno malo automobila pored konjarnika u nedelju... valjda su svi otisli gore na ociscen parking. Ne znam kako je bilo u subotu, zbog magle nisam ni isao na stari deo skijalista.
Macak011 ,
Volio bih da znam ,posto si vec pomenuo,kako gledas na skijanje na Kopaoniku u odnosu na SP.
Zasto je na Kopu bolje ,a ti recimo ipak volis SP ?
Krajnje dobronamerno me to interesuje.
Evo da i ja odgovorim na tu temu. Odem ponekad na SP cisto zbog jeftinijeg pasa i svaki put se iznerviram. Na kraju jedina stvar koja povadi dan je voznja po dubokom na Konjarniku ili negde drugde gde uspem da nahvatam nesto.
E, evo da probam da ti odgovorim kad si se tako dobronamerno zainteresovao.
Kad se pomene termin "skijanje", to za mene ne predstavlja puko fizicko vaspitanje i spustanje niz (kvalitetnu) stazu u sto vecem broju po skijaskom danu, vec kompletan dozivljaj - od samog putovanja do ski centra, pa smestaja, pa cene istog plus cene skipasa, pa pogleda sa vrha planine, itd. Tu nikako ne smem da zaboravim i profil ljudi koji dolazi i koristi isti vertikalni transport zajedno sa mnom, ljude sa kojima mozes lepo da popricas, a da ne budes istovremeno skeniran da li je tvoja jakna pravi ili lazni bogner, colmar, volkl, fischer i slicno. Takodje i zaposleni u SS na BZ su predusretljiviji i meni blizi u smislu one neobavezne komunikacije prilikom ukrcavanja. Dalje, vlasnici smestajnih objekata na BZ su daleko ljubazniji i nekako mnogo prirodniji nego njihove "kolege" sa Kopa, a opet obrnuto srazmerno materijalno bogati sto verovatno i utice na prirodu njihovih licnosti, jel'te? Dalje, sama planina, u ovom slucaju Balkan, je daleko lepsa i nekako "divlja" u odnosu na fensi Kop, a i strasno me podseca na jedno skijaliste koje mi je bilo najdraze sve do raspada bivse skracene juge, a to je Brezovica... Da ne zaboravim, muka mi je od fenseraja na kopu, gomile pozera i mrstavaca po sterilnim kaficima, "ko nema Bogner, celava mu keva" i ostalih fazona koje kop neminovno nosi sa sobom, uz gomilu prenaduvanih cena smestaja i skipasa.
Nadam se da sam ti barem malo objasnio zasto JA VISE VOLIM BZ OD Kopaonika, iako Kopaonik ima vise nego duplo kilometara ski staza kvalitetnije pripremljenih nego na BZ (za sada), a gde je i sam teren za skijanje lepsi ako se posmatra samo "pausalno", odnosno kada se "iskljuci" sve ostalo sto cini jedno "skijanje" o cemu sam pricao malopre. Izvinjavam se svima za :sm023:, kad me vuce za jezik.
Zaboravih da dodam, prosle sezone nisam bio na Kopu, a tri puta sam isao na skijanje. Po svoj prilici NECU ici na kop ni ove sezone, a vec sam bio jednom na skijanju. Planiram bar jos jednom BZ i bar jos jednom ili dva puta Tornik. E, toliko o Kopu, a IMAM "kombinaciju" za jeftiniji smestaj u Treski, a i za nijansu jeftinije prolazim i u vili Bianca i u Vili Mina, a to je vec centar iste planine, jelte? Cak imam par drugara od kojih je jedan regularan, a drugi "divlji" instruktor gore i oba kazu da takodje imaju "shemu" za smestaj, a obojica su gore od prve pale pahulje do poslednjeg dana marta... E, kako sad ja da objasnim nekome zasto ja pored svih ovih "pogodnosti" idem na Staru Planinu? Pa iz istog razloga zbog cega sam nekada PRE isao na Brezovicu, Durmitor ili Jahorinu nego na isti taj Kop...:sm023:
Na Kopu je bolje jer: daleko veći izbor staza, veći je izbor lokala za predah, odmor i izbor hrane, ima lokala i prodavnica, bankomata, ima dosta simpatičnih (i slobodnih) devojaka za komunikaciju :)
Na SP su kulturniji ljudi, skoro da nema bahatih skijaša i pozera koji prave gužvu, gostoprimivost je vidljiva i prisutna svuda okolo (od smeštaja do radnika skijališta), nema preterane gužve na stazama i kada je (vikendima) puno ;) drastično jeftinija usluga, nema lopatara (mada ponekada dobro dođu)
Ovo pričam iz svog ugla, ne zanima me free-ride, off-piste i ostale engleske složenice :) kao i to da mi hupseri, razrovane i ledene staze ne smetaju, čak šta više :)
@kilimaker
hteo bih da te zamolim da nam ti kazes sta mislis. Dakle kao sto je i nas nekoliko sa tobom, a i sa svima na forumu, podelilo licno misljenje i odgovor, bilo bi lepo da cujemo i tvoje misljenje na isto to tvoje pitanje, sta je za tebe bolje ili lepse, kako hoces, BZ ili Kop i zasto? Hvala.
ja se na bz smorim ko rezervni tocak za 2 sata, a na kopu
za 2 dana...eto to je razlika.
ali ovde govorim o skijanju, i samo skijanju, ja malo spartanski gledam na to...
sve ovo o cemu macak govori za nasu stvarnost - persone koje na kop dolaze
u belom, slonova kost, prometalu i najnovijem colmar kompletu, sa efektivnim skijanjem od 1sat/7dana, pomera i meni mozak i zato ne idem gore, a trenutno i zato sto nemam nameru da podrzim pljacku za deciji ski pass...
inace macak, od odma` sam znao da si nas:D
i kako sada i ja da se ne ukljucim u ovu diskusiju, da ne kazem u blago pjuvanje kop-a. ja doduse, zadnjih par godina ide na kop, ali iz samo jednog razloga, dece. ima na kopu druga koji je instruktor i kod koga su deca proskijala sa nepune 4 god. cim jos malo porastu i nauce da skijaju, nece nas kop videti. jos su mali, 6 i 4 god. kop je po meni vise porodicna planina. isao sam na kop pre nego sto su se i konaci otvorili, dok je grand bio karavan... i tada i danas tamo dolaze ljudi da vide i budu vidjeni. za brezovicu sve pohvale. cini mi se da je jahorina prilicno dobar izbor,kako zbog staza, tako i zbog ljudi koji su tamo. ispricacu vam samo jedan detalj sa jahorine, da bi oni koji nisu bili shvatili kako je tamo. skijao sa zeno na jahorini, bas mi nije islo. pao sam, ne previse ozbiljno, vise sam podigao prasini, sneg. dok sam cistio sneg sa sebe, ludi bosanac mi dobacio sa zice. kaze "frajeru, nije to nista, da vidis sada mene..."
Sto se mene tiče SP volim zbog konjarnika, sunčane i jeftinog ski passa, kopaonik volim jer imam besplatan smeštaj, Gvozdac, Ledenice, obe Duboke, Bela Reka(kad radi).
Pa ako je varijanta jedan dan onda BZ ako je na vise onda kop
Ja ,nazalost ,nemogu biti objektivan,ali mi se svakako svidja to sto je macak011 napisao i to je otprilike to sto sam hteo da se pojasni .
Dakako ne smislu da se blati jedan centar a velica drugi .SP i Kop nisu krive zbog gostiju koji su na njima.
Cini mi se da kad se gleda cisto ,normalno skijanje da SP pruza vise efektivnog skijanja .Sam centar je u povoju pa cemo videti kako ce se stvari odvijati...
Zahvaljujuci entuzijastima iz Knjazevca, uglavnom nastavnicima i profesorima fizickog vaspitanja, izgradjen je Planinarski dom na Babinom zubu. Bese to gradjevina upola manja od ove sada, sa furunama u sobama sa po 10 i vise kreveta i zajednickim WC-om na spratu i zajednickim kupatilom u prizemlju. Struja iz agregata ujutro i uvece. Kuhinju sa trpezarijom je osamdesetih vodila kuvarica Borka...
Kao decu iz starijih razreda osnovne skole na planinu su nas vodili nastavnici fizickog. Bili su nam tamo i roditelji i nastavnici i instruktori skijanja. Autobusom se stizalo do sela Crni vrh, a odatle do doma pesice. Stvari i skije na sanke koje vuku volovi. Mi smo pesice isli negde do podnozja Konjarnika trasom kojom sada ide put, a zatim uzbrdo kroz šumu. Sanke s volovima nekim drugim duzim putem sa manjim nagibom. Znaci, kao deca 5-8 razred smo isli 10-ak km pesice po zimi i neutabanom snegu (sada nam se deca umore od voznje kolima).
Skijalo se na Markovoj livadi, Sunacnoj dolini i Stazi smrti. Markova livada je onaj deo izmedju Suncane doline i Konjarnika sa jelkama. Tada nije bilo jelki. Staza smrti je deo Konjarnika namenjen sa free-ride.
Svi smo mi bili ratrak! J Kad se ujutro dodje na stazu, ako je padao sneg - prvo 2h tabanja, pa posle skijanje. Kad smo bili dobri, pustali su nam i ski –lift ;) Ski lift je bio dizel motokulitivator IMT-509 sa konopcem za koji smo se hvatali rukama ili nekim improvizovanim spravama da ne bismo cepali rukavice. Konstruktor pomenutog lifta je bio profesor fizickog Senja, tada moj razredni.
Tako se zivelo i skijalo na Babinom Zubu. Manje skijanje, vise razvijanje kolektivnog duha i drugarstva.
I tada smo zavoleli planinu. Divlju i nepredvidivu, ponekad negostoljubivu. Planinu prema kojoj ne mozes da budes ravnodusan. Shvati to i po neki „kopaoničar” kad se izgubi u magli, a “pre 15 minuta bese suncano” ;)
Izgradnja ski centra je donekle poremetila ono o cemu pisem. Ali je sve to verovatno moralo tako da bude. I neka je. Ima nezadovoljnih zbog toga, ima onih razocaranih i revoltiranih koji kazu da do kraja zivota nece nikada vise otici gore. No, verujem da je vise nas koje razvoj raduje, koji i dalje volimo Staru planinu i radujemo se svakom danu koji provedemo tamo.
Ta ljubav prema planini, skijaska kultura i tradicija se u Knjazevcu razvijala godinama. I postoji i dalje... Verovatno je to mesto sa najvecim brojem skijasa po glavi stanovnika. A kvantitet radja kvalitet. Takmicari Ski kluba Midzor su godinama uz Nislije i Beogradjane najuspesniji u Srbiji. Mrtva trka. Knjazevac ima 15.000, a Beograd 2 miliona stanovnika... Samo neka tako nastave.
Teme bese BZ vs. Kopaonik? Paaaaaaaa.... Isao sam i na Kopaonik vise godina... Dok nije napravljen cetvorosed Konjarniku ;)
P.S. Nisam zaposlen na BZ, nemam nikakve veze sa SS, ne razvijam nikakav biznis na Staroj, nisam clan nijedne stranke... Radim nesto sasvim deseto i tamo idem samo da uzivam. I leti... Mada sam ovim zasluzio da mi SS poklone sezonski ski pass 2013-2023 J
Poznajem Babin Zub vec dvadesetak godina,na toj planini sam raskinuo jednu vezu koja ce mi nedostajati celog zivota.Ta veza se zove prednja ukrstena veza desnog kolena ,raskinuta pre 17godina na mestu danasnje Suncane koja se tad mogla zvati kamena...
Kad sam kasnije polozio za auto ,ocev golf I dizel je morao otici na generalnu ,posto se kad je konacno prokuvao ostao nepokretan sa blokom u snegu i tockovima u vazduhu...
P.S
Hteo sam ubaciti sliku pa sam greskom duplirao prethodni post,desava se,izvinite...
Ovo je pogled na zicaru Babin Zub sa terase vikendice .Gledam ovu divnu sliku i u zimskoj i u letnjoj varijanti.Neobican pogled za vecinu posetioca ovog skijalista
cini mi se da je to pogled na putu za Temsku
ustvari Zavojsko jezero
I ja se secam kada smo preko Ski kluba Nis koji je organizovao akciju Svi na sneg isli na SP. Autobus izasao do krivine gde se skrece za planinarski dom. Odatle peske do planinarskog doma pod punu ratnu opremu tj. sa skijama, pancericam itd. Skijanje je bilo na vec pomenutoj "bebi" zici na Markovoj livadii. Tada sam prvi put bio na SP.
Ja bih Mačka za promotera (PR) Stare planine! :) :ski:
Od vikendice do Pirota 18 km i toliko do Babinog Zuba ,stim sto ozbiljnog puta nema ,a propo temi o putevima do BZ.
:) маните се од путеви, дајте да потписујемо петицију за 2 гондоле: једна из Б. Бериловац, једна из Темску :) Да могу ја с бајс на скијање, за ауто ми се не полаже...
Moje prvo gostovanje na BZ bilo je 2009.g i to upravo u planinarskom domu, posle toga dve sezone sam samo u domu i bio. Kada je vec postalo tesko naci krevet u domu, "preselio" sam se nize i to preko interneta, u Vilu Babin Zub. Posle toga, vise nisam ni dolazio u dom, nije mi bilo usput.. U eps hotelu sam bio samo slucajno, kao gost na nekoj veceri - pl.dom je uvek bio slag na torti. To je pravi, neko rece malopre, spartanski dozivljaj planine. Nikad necu zaboraviti jednog, slobodno mogu reci dedicu iz doma, jer cikica odavno vise nije, ne znam mu ime, ali bih prepoznao opremu koju ima! Covek je sa onog putica koji vodi od doma do Konjarnika negde otprilike kod cesme, stavio skije na pod, obuo ih, preskocio ogradu sa leve strane tako sto je prebacio prvo levu, pa desnu skiju preko i krenuo DIREKTNO dole slalom niz drvece ka podnozju Konjarnika! E, to je momenat koji nikad necu zaboraviti! Ja tuda tesko da bih i leti prosao u cizmama, a ne sa skijama na nogama! Pratio sam ga pogledom sve dok nije nestao iz vidokruga i razmisljao sam kakav je to kralj, a pritom ima toliko godina, dozivece da i praunuke uci skijanju, garant! Tad sam skontao da ova planina krije mnoga iznenadjenja. 2010 pred kraj sezone dok sam isao ka domu i eps hotelu, negde otprilike pre reskrsnice za danasnje jabucko i gde se skrece levo za dom, na tom pravcu, negde oko 23h uvece, sa desne strane kola pojavila se neka zivotinja, odnosno samo njena prilicno velika glava, pod svetlima farova ucinilo mi se da je siva, a oci nalik macijim i brzo nestala nizbrdo. Niko nije znao da mi kaze sta sam ja to video... Na Kopu za sve ove godine (a bio sam puuuno puta) nisam video ama bas nista sem (ljudske) stoke. Zato mislim da je SP mesto gde se vreme i zivotne okolnosti menjaju u sekundi sto i jeste odlika pravih divljih planina. E, da, dok sam namestao lance u Svrljigu, negde na drugom, trecem kilometru puta Svrljig-Kalna, gde jos uvek ima i bandera i kuca, tako se socno "nakasljala" neka veca zivotinja u nasoj blizini, da smo drugar i ja odmah dohvatili, on lanac i bateriju, ja dizalicu...nismo je videli.
Al' je temaaa, Novosti sa SP a vi evocirate uspomene !!!:jester:
:dziveli:
Naravno podrzavam stara lepa vremena