Hmmm teska tema, minus centralnog montiranja je da ti tezina ide previse naprijed, sto naravno negatinvo utice na float. Ovo si vjerovatno i sam skonto, al da naglasimo jopet:
True centar: sredina izmedju vrha i repa
Core centar: sredina drvenog jezgra, a ta je uvijek malo unazad u odnosu na stvarni centar.
Ako ces skije koristiti samo za skijanje na pisti i pored nje onda je naj bolja standardna tacka tj mid sole. Onda se polozaj veza poklapa sa najuzim djelom skije takozvanim waistom. Za freestyle/ride poziciju, mislim da mozes komotno da experimentises sa +2,5 cm pa do + 4 cm.
Centralno montirani vezovi su meni cool. Moja skija je montirana centralno, ali ne kao kod freestylera koji idu i do 5,6 cm u plus. Nego centralno od linije, sto je jos uvijek unazad od stvarnog centra mislim jedno - 2, neznam vise. Skije postaju lakse za upravljanje, za igranje, za otkliznu tehniku. Sto skiju vise montiras unazad to je skija stabilnija, ovo bi trebalo da vazi za stazu, ali gubi na okretljivosti (a meni ta okretljivost bas, bas fazon).
Vjerovatno bi u cjelcu islo ljepse da sam montiro vise u nazad, ali………
Ja bi sa skijom kao Seth experimentiso, iso bi vise prema sredini cuo sam da ljudima to pravo odgovara i onim koji su klasicini skijasi a ne freestyle frikovi (koji vise voze switch nego normalno). Ako ti se ne svidi centralno, a ti zapljunes pa busnes nove rupe i pomjeris malo unazad, ozbiljno. Nece im kruna s glave spast, pa jeR? Ja nebik pocinjo sa "freeride pozicijom" previse unazad, mislim da ces sav gust da izgubis. twintip ne uzimas tek tako pa jel???/
btw. kolko ja znam kod Setha nema nikakve linije koja bi oznacavala 'waist' .
Procitaj ovu diskusiju, mozda ti pomogen, meni nije, nista vise ne kontam u vezi tog Setha i njihovog stvarnog i core-centra.
http://www.biglines.com/msgbrd/viewt...fc12cbcd28ffda