Do Francuske preko Rijeke
Vratih se sa skijanja pa evo informacija iz prve ruke o putu do Francuske preko Rijeke.
Prvo, evo kako izgledaju putarine (računato u oba smera):
Beograd-Šid: 6.6
Šid-Zagreb: 29.5
Zagreb-Rijeka: 16
Rijeka-Rupa: 1.9
Italija: 102
Francuska: 6.4
Ukupno: 162.4
*Pri tome, kroz Sloveniju se ne plaća nikakva putarina. Kroz Italiju sam išao sledećim itinererom: Trst-Padova-Brescia-Piaćenca-Đenova-Nica. U Francuskoj se putarina plaća na dva mesta, jedna obuhvata deo od Italije do Nice, a druga deo oko Nice.
Što se tiče samog puta, autoput do Rijeke je fantastičan, a ograničenje je 130km/h. U odlasku sam tuda prolazio oko 18h, a u povratku oko 20h, i oba puta je put bio maltene prazan.
Parče puta od Rijeke, kroz Sloveniju do Italije je magistralni put sa po jednom trakom za svaki smer. Ograničenje je 70km/h, pri čemu se prolazi kroz nekoliko naselja gde je ograničenje 50km/h. Put je takođe bio vrlo neopterećen, a na tom potezu ima dosta odmorišta i konačišta. Iz priče sam saznao da taj pravac najviše koriste ljudi iz delova Bosne i Crne Gore, i da određeni broj njih tu prenoći na putu do Francuskih skijališta.
Nadalje, od Trsta, je svima poznato. Na Italijanskim i Francuskim putevima je ograničenje uglavnom 110km/h pri čemu su putevi odlični, a na određenim mestima umeju da se naprave manje gužve, a nekada i zastoji.
Preko Ljubljanje je put nekih 10km kraći, brži i nekih 15tak € skuplji ukoliko ne može da vas pokrije 7dnevna vinjeta. Put preko Rijeke je podjednako dobar i udoban osim tog dela magistralnog puta od 40tak km koji povezuje Rijeku i Trst. Definitivno duže traje zbog ograničenja od 70km/h na tom parčetu od Rijeke do Trsta.
Bilo je zanimljivo probati i taj putni pravac, međutim mislim da je put preko Ljubljanje brži, sigurniji i udobniji a razlika u putarinama nije velika pa mislim da ću svaki sledeći put izabrati put preko Ljubljane.