Pa šta ja imam s njim da se dogovaram, samo iznosim svoje mišljenje :).
Pogled za štampanje
Ovde izgleda hebo lud zbunjenog :sm021:
Potpuno si u pravu, i meni je smetala "podloga" što ljudi zovu led i situacija sa stazama, masom ljudi i sl. na Kopu pre 5-6 godina pa sam rešio da unapredim znanje. Dva dana po par sati vežbanja, skijanje po hupserima i neravnim stazama, promenio skije i rešio problem Kopa a i svoj problem jer se više "ne plašim" hupsera, leda i nagiba, sada mi je sve to izazov.
I ja sam svestan kakvo je stanje tamo pa ako ne možeš da ih pobediš ti im se pridruži :) To je što je...
A inače Duboka (obe) je severo-istočne orjentacije baš kao i Gvozdac. Jedino potpuno južno orjentisana staza je Jaram. Čak i Marine vode je jugo-zapadne orjentacije a ne severne kako neko reče.
Danas popodne sam dobio mail poruku od jednog zabrinutog roditelja (Goran T.) koji je sa porodicom na Kopaoniku:
27.01.2011. oko 13h, na brdašcetu između Konaka i staze "Malo jezero" gde se deca sankaju izgladneli pas je istrčao iz šumice i ugrizao mog dvogodišnjeg sina za ruku i krenuo da vuče. Bio sam udaljen oko 5 metara i krenuo sam ka detetu, pas je pobegao, i 100 metara dalje, na samoj stazi je napao moju suprugu!!!
U razgovoru sa drugim roditeljima sam saznao da je to čopor od nekoliko pasa koji je ranije tog dana već napadao decu.
Elitni ski centar!
:hair: strasno , znam da nisu za sve krivi ljudi iz SS ,psi lutalice su veliki problem u celoj Srbiji (jer izgleda vise ima dusebriznika za zastitu pasa nego ljudi) ali ovo je stvarno nedopustivo da se desi na samoj stazi, pa gde su svi ti silni redari koji navodno paze na bezbednost skijasa? jel moguce da taj copor niko nije primetio ...
U pravu si totalno sam smetnuo s uma tvrdocu skije :sm022:
Ali sto se tice peglanja staza mora da postoji neka fora kako se to radi pravilno jer na kopu nije palo metar snega preko noci vec po 5-10 cm po veceri sto nikako ne bi smelo da utice na razbucavanje staze posle pola dana.Mozda neko ko je upuceniji u ratrake moze da nam objasni ali pretpostavljam da oni kao dolaze u razlicitim tezinama ili imaju mogucnost da im se nabije tezina kako bi sto bolje sabili sneg.Mozda i lupam sto se ovoga tice ali nesto sigurno postoji jer sam vidjao na mnogim mestima da staze sa mnogo vise ljudi i strmije nego na kopu posle noci sa snegom drze po ceo dan bez problema.
Sve staze su svaki dan pripremljene, cini mi se da je posebno u poslednja dva dana preveliki broj skijasa na ovo staza sto je u funkciji, a sto se adekvatne tehnike i skija tice mislim da je veoma uocljiv fenomen da se dosta voze race skija (sve sljasti od race skija raznih proizvodjaca dynastar, ross, atomic, fischer, head - cak ih voze i 40godisnje tetke, moje vrsnjakinje, koje su verovatno prvi put stale na skije pre par godina). Drugi takodje uocljiv fenomen je da ima veliki broj klipana koji u punoj brzini na tim istim race skijama spasavaju zivu glavu na stazi i ugrozavaju sve ostale koji se tu zateknu. Verovatno bi i njima ovaj lepi sport izgledao mnogo zanimljiviji i lepsi kada bi koji evro manje ulozili u opremu i platili poneki cas ucenja tehnike smucanja kako bi mogli da skijaju pristojno rekreativno, a mi koji skijamo sa njima posebno ako smo sa malom decom osecali bi se bezbedniji i opusteniji i posle 12 sati kada oni masovno izmile na stazu i ne bi morali da stalno menjamo staze po kriterijumu izbegavanja budala. Koliko je ovaj drugi fenomen izrazen mislim da ne preterujem ako kazem da moja cerka od 7g od vecine njih ima bitno bolju tehniku skijanja, ako se ono sto oni rade moze i nazvati skijanjem. Toliko o oadekvatnim skijama i tehnici skijanja koji se posebno poslednja dva dana mogu videti na kopaoniku.
Moj sin dok je bio mladji (10tak god.) pokusavao je da nam objasni kako funkcionisu sedeznice. Kako dok se krecu izmedju stubova do vrha i od vrha do dole odrzavaju rastojanje od 30 tak metara, a onda se zbiju dok se skijasi ukrcavaju i budu 3-4 sedeznice jedna do druge. Kako je to muguce, a uvek su na jednoj te istoj sajli, jel to znaci da moze da sklizne sedeznica sa sajle? Nema potrebe da vam prepricavam njegovo vidjenje ovog problema u transportnom masinstvu, jer se ne secam, ali je definitivno licilo na mnoga objasnjenja kojima nas uveseljavaju pojedini clanovi ovog foruma. Objasnjenjima o postrojenjima za vestacki sneg, tehnici pripreme staze, kategorizaciji staza u zavisnosti od orjentisanosti staza u odnosu na Sunce.....
Obzirom da mi je u toku danasnjeg dana na ovoj temi u tancine objasnjeno zasto se Crna Duboka raspadne posle 11h, mogu da postavim sledece pitanje. Ne znam samo da li da prihvatim sva objasnjenja , zdravo za gotovo. I ona da ne moze staza da bude pripremljena kad su na njoj 1000 skijasa, i da je juzno orjentisana, i da ne treba na to obracati paznju, jer i Austrijanci imaju iste staze- i ne brinu mnogo o priprema istih...i da u Alpima sneg pada postepeno, ne napada preko noci puno, kao na Kopu, pa oni mogu natenane da ratracima utabavaju stazu. Sigurno je istina negde izmedju.
E da, kako to da sedeznice skliznu sa sajle kad dodju na ukrcavanje skijasa, a ne skliznu dok nas penju na vrh staze?!?:dontknow:
Za sve je kriv mali crni tockic, levo...
Evo za one koji i dalje ne kontaju kako rade isklopive zicare
http://www.coloradoskihistory.com/chairlift/hsq.html - kliknite na slike da bi ste ih uvelicali
Dakle ne moze da sklizne izmejdu ulazne i izlazne stanice jer nema sta da je izbaci sa sajle
Zloglasni, sto se tice fore za peglanje staza cuo sam pre par godina nesto u vezi toga. Nije me to toliko zanimalo pa se nisam udubio u problematiku da bih bas do tancina shvatio a i proteklo je oko pet godina od tada. Uz to, covek mi je to objasnjavao u Svajcarskoj pa je tu bilo i poteskoca u sporazumevanju (nemacki, engleski, francuski, rukama, nogama...). Ono sto bi otprilike bila sustina je da stazu po zatvaranju ne treba tabati vec samo spustiti rijace na zadnjem delu ratraka, preci tako preko nje i "otvoriti" supljine u snegu nalik nekoj oranici. Takvu stazu treba ostaviti preko noci da bi mraz stegao podlogu do sto vece dubine a tek ujutro sve to utabati. Ako se staza utaba uvece samo par gornjih santimetara ce se preko noci stegnuti sto se za par sati razbije. U suprotnom, ako rijaci do odredjene dubine "otvore" sneg podloga od te dubine do koje su isli rijaci pa na dole jos par santimetara mrzne pa kada se jos i sneg koji je izoran utaba dobija se znatno veca debljina koja je u toku noci ocvrsla nego sto je slucaj sa utabanom podlogom. Nemam pojma o svemu ovome niti se time bavim ali ovo je ono sto sam otprilike cuo.
@sas35bgd
Ne razumem ton. Bar ja sam pokusao da objasnim zasto Crna Duboka pukne, iz najbolje namere kada si vec pitao.
Ismevanje nije na mestu - pogotovo jer ne znas koliko ko ovde godisnje ima dana skijanja.
ili te ipak nisam dobro razumeo?
@ Gazza
Koliko sam shvatio, staza ti je kao kuvanje pasulja, treba uvece da pocnes sa pripremama. Pasulj da ostavis da nabubri preko noci, a stazu da zaledi preko noci i da ujutru finisiras. - Ovde sam ostavio saljiv utisak-komentar, ali cu dodati da ima logike u Gazzinom objasnjenju. Ovako, uz objasnjavanje vica- Gazza se nece naljutiti, sto njegovu tezu, uporedjujem sa kuvanjem pasulja-mada ovako sa objasnjenjem izgleda solidno banalno
@sev
ne znam sta si napisao ti konkretno, pa ti se ucinilo da sam ironican prema tebi, ali su me neki komentari, kao sto rekoh na pocetku svog komentara, podsetili na svog sina. Dobronamerno pokusava da objasni nesto, sto je njemu logicno- i tu nema nista lose (a cesto i logicno) :dziveli: . Mozda je upravu neko ko je napisao da postoje ljudi na Kopu koji ne pravilno skijaju, otklizavanjem, a ne karvingom i da zato puca staza. Ni u Austriji nema vise od 20% skijasa koji skijaju karvingom, pa mi samo bio zanimljiv komentar. Ja priznajem da mi je zanimljivije da vozim slalom-zasecanjem, a deci karving, jer idu brze(kad nisu na bordu). Ali ne verujem da Austrijanci zabranjuju odklizavanje na stazi, da im ne bi razorali stazu. Valjda nece ni na Kopu :)
U objasnjenjima o razlozima oko "pucanja staze" Duboka crna imala su dva dijametralno suprotna objasnjenja. Jedno, da je severno orjentisana, a drugo da je juzno orjenitisana- kao da je staza na vrtesci pa je se kao suncokret okrece-cas je juzno, cas severno orjentisana
PS: Virtualni nacin komunikacije je hendikep u odnosu na "live" jer ne vidis izraz lica sagovornika. Tesko mozes provaliti kad je neko saljiv, a kad zajedljiv. Ja uvek pokusavam da budem ovo prvo, ali vidis- nekad mi ne polazi za rukom, pa u virtualnoj sferi ispadnem ono drugo
-Jos jedno zapazanje- Kad se neko potrudi, pa izgoogla i na taj nacin uoblici svoj komentar, jos ostavi link, onda imas sta i da naucis, bez dileme u autenticnost:dziveli:
Ok, NHF. U pravu si oko razlike izmedju licne i virtuelne komunikacije.
Licno nisam hteo dalje da se upustam oko orijentacije staza na Kopu - bilo mi neproduktivno da se ubedjujem. Sto se ostalog tice - KOP zaista dobro poznajem (i volim) i godisnje sam tamo bar 10-ak puta. Sa druge strane, sagledavam ga realno, buduci da itekako imam sa cim da ga uporedim.
U tom smislu rezime je: mnogo, mnogo je napredovao u poslednjih 5-6 godina. Na primer, cesto kazem da je od vremena kada je bio tu negde sa Jahorinom, dosao je jako brzo do tacke da je sada je mnogo slicniji ITA skijalistima nego Jahorini. Stepen organizacije jos nije naravno kao u AUS, ali je Boga mi tu negde sa ITA. Sa druge strane: nalazi se na 3h od Beograda, ima nove zice, od ove godine i vise ski dana i znacajno, znacajno je jeftiniji od bilo cega preko za istu kategoriju smestaja (bez zelje da oko ovoga ovde pocnem polemiku, prosto je to istina - osim delimicno i ponegde za kategoriju apartmana. Za hotele - DALEKO jeftinije, a cak od skora i cesto bolje).
Slažem se da Kopaonik lepo napreduje, ali upoređivati ga sa Italijom je jako daleko :), u stvari na nekoj drugoj temi sam napisao da postoji više Italija..
Tako, ako neko dođe u SRB i poseti Staru Planinu, i onda taj centar uzme kao "reper" za SRB - lako će zaključiti da je Jahorina bolja, mnogo bolja ;). Sa druge strane ako uzme Kopaonik i uporedi sa nekim drugim centrom videće se velika razlika (složićemo se da je SP daleko iza Kopaonika - nemoj sad neko da počne sa pričom o potencijalima - pošto potencijala ima svuda - gleda se šta postoji realno :D).
Možda sam nepristrasan, pošto sam pre 5 min ušao u sobi sa staze (Italijanske ;)), i ta poslednja staza (samo jedna) vredi više od celog Kopaonika. Sad, ako se priča o organizaciji - Kopaonik i dalje zaostaje što se tiče bezbednosti - konkretno mislim na zbrinjavanje povređenih. Postoji taj trauma centar, i od ove godine (formalno) i prevoz hilihopterom. Sve je to na "papiru", i lično sam video da se ti ljudi zaista trude i da su max prijatni - ali da se "ne daj bože" nekome nešto ozbiljno desi ne znam da li bi stigao do "ozbiljnog" centra (npr. u BG).
Što se tiče "držanja" staza, mislim da nije problem priprema (koja je uznapredovala jako puno na Kopaoniku) - više je problem kapaciteta staza - ako je staza uža i na njoj prolaze horde skijaša dnevno - neminovno je da se raskopaju. Druga je stvar što mi uglavnom idemo off-season po "zapadnim" skijalištima, gde je onda gužva minimalna a kapaciteti ogromni - pa se staze manje "raskopaju" što je logično.. A kada ima gužve na nekog stazi (napolje) isto se raskopa posle par sati akanja ;). Par ljudi je ovde pomenulo: najbolji lek za to je da se izvežba tehnika, ne zbog Kopaonika, nego da se uživa u svim uslovima. I da, "raskopana" staza je jako rastegljiva kategorija, ja se nekada vratim sa Kopa i pročitam neke komentare gde ljudi "pljuju" uređivanje staza - apeluju da se preko dana izađe malo sa ratrazima kako bi se sredila staza - i onda ja pomislim da nisam bio u istom centru u isto vreme - ono što oni zovu raskopana staza je po meni par gomilica / nakupina snega tu i tamo - valjda oni žele piste. Ja računam za raskopane staze kada sepojave brdašca svuda redom i kada moraš da ih obilaziš / skijaš tehnikom za "hupsere", i takva staza je normalno da nastane posle akanja hiljade skijaša.
Slozio bi se sa Wladom i jos nekim forumasima, na Kopu je poprilocno velika guzva na nekim stazama a pritom je tehnika samih skijasa na njoj vise nego katastorfalna. Prosle godine kada sam bio imao sam utisak da skoro polovina ljudi uci da skija, sto sa instukrorima sto sa drugarima a od ostale polovine, opet polovina, nesto kao skija dok mali broj ljudi koriste neku tehniku na stazi. Stuganja staze ima previse, drugar i ja smo posmatrali iz kafica sta se desava i lepo vidis da svaki drugi struze ko zmaj. I to ne samo zbog lose tehnike vec se drustvo ceka, dok svi ne dodju do neke perlomnice
pa onda svi dalje i to dok svi ne zakoce pa onda vecina nema snage da se posle 10 sati spusti niz nijednu stazu a da pritom ne odmore 1-3 jer se nema kondicije i onda opet koci, struzi. Dalje, same skije koje se iznajmlju nisu u opste naostrene a kamoli izvoskirane ( za brata sam trazio skiju 30 minuta i onda sam se iznervirao a gledaju da ti daju bilo kakve i da te se rese) a preko trecine skijase inajmljuju opremu a sto se tice izlaska ratraka na stazu u pola dana od toga nema vajde, prosao ratrak i opsle njega ne vise od 10 skijasa, od kojih sam jedan i ja bio, i staza ista kao i pre 2 minuta dok ratrak nije prosao. Zato malo poraditi na tehnici, sevisi za skije i krstariti po celoj planini a moze malo i off roud-a
Evo par slika od danas, obzirom da je vikend i nije neka guzva bila, mada je vreme malo zezalo: cas sunce, cas maglustina, sve to praceno debelim minusom :-)
http://www.dodaj.rs/t/3b/HT/18tZDXDT/dscf3698.jpg
http://www.dodaj.rs/t/i/FY/4raPVTOT/dscf3701.jpg
http://www.dodaj.rs/t/2N/ga/Isee4RO/dscf3702.jpg
http://www.dodaj.rs/t/3r/YW/1x1W3gO4/dscf3703.jpg
http://www.dodaj.rs/t/1r/7F/3k3J28oc/dscf3705.jpg
Koliko li ce biti dugacak park. Deluje mi cimanje ici na dug cetvorosed zarad svega par sprava.
Mozda bas i nemam pravo da sudim o Kopaoniku ali bih da ponudim svoj pogled na “slucaj Kop”. Posto sam skijas tek godinu dana i uradio poprilicno toga da napredujem i usavrsim se, ucio, u nogama preko 30 dana skijanja od cega dobar deo u inostranim centrima (nekoliko njih) – mislim da mogu da dam pogled iz perspektive onoga ko nije znao nista, i onoga koji je dosao do nekog nivoa gde vise nije pocetnik…
Iako sam u ovoj sezoni vec imao 2x6 dana u Austriji i Italiji, odlucih da ovog vikenda (cetvrtak – subota) posetim Kop sa klincima koji su takodje sve bolji skijasi. Odlucih – i nikada vise, makar vikendom vise NE! Ako mi posao omoguci da “zapalim” gore ponedeljak-utorak-sreda, to moze – ali vikendom ne. Na 5-6 strana okupila se tmusta i tma svega i svacega i to skijanje nije. Kad odes na tri dana i odlucis da treceg pokupis prnje vec u pola 12 – onda je to valjda izraz nekog razocaranja.
Da se razumemo, najmanje krivim skijalista srbije jer kopaonik sa time cime raspolaze, nije sam po sebi los ski centar: mnogo toga je uradjeno i kada uopsteno gledamo, osim nedostatka dugackih staza (a to jeste izuzetan problem), cedi se suva drenovina. Tu su nove zicare, staze su dobro obelezene, cak i bolje nego u nekim stranim centrima u kojima sam boravio, ali postoji nesto sto se zove “seljana” i od toga ne mozemo pobeci. Ima tu naravno i detalja druge vrste, a to je da se na Pancic mogao postaviti vizir jer vetar gore predstavlja agoniju, pogotovo mladjima. Da je sedeznica na malom karamanu sporija od puza, da se zaustavlja svaki cas jer ljudi na izlasku redovno padaju, da sam i sam dobio po ledjima od strane sedista u dva navrata jer ona toliko naglo zaokrece nazad da je to uzas zivi. Jedina sedeznica gde te ne ubija vetar jeste ona sto sa dna duboke vucce nazad gore na vrh KGB-a…
Znam da je problem nedostatka snega i da bi bilo daleko bolje da ima mogucnosti za rad Gobelje jer bi oni koji znaju jednostavno presli tamo da na miru skijaju, ali ona masa ljudi kao upravo zavrsenog vikenda je katastrofa. Skijanje koje vredi je – od 9 do 10, i ni minuta vise, to je sve! U 10 sati nastaje agonija u svakom smislu. Primera radi, na crnoj dubokoj u prethodna dva dana (govorim o ranim jutarnjim casovima) nije se isplatilo voziti nista osim donjeg dela (na pola zice) zbog magle. I taj deo skijanja je bio vrhunski i nemam ama bas nikakvu zamerku osim toga sto skijamo stazu od nekih 1000 metara sto je realno jako kratko. A juce sam doziveo da bukvalno u pet minuta staza bude razvaljena, znaci za vreme dok sam se spustio i opet popeo gore. Ekipa neukih bordera je odlucila da se spusta niz nju, njih deset koji su stazu u jednom prolazu izdrljali jer se spustaju prakticno sa bordom popreko. Nakon njih gomila onih koji sebi zele da dokazu da mogu niz crnu i to je to. Necu da zaboravim ni “slalom majstore”…svaka cast na znanju i tehnici, ali aman ljudi odaberite rub staze pa to radite. Svaki ostar zaokret a ima ih mnogo, skida sloj snega i stvaraju se hupseri vrlo brzo. Znaci za carving skijanje do 10 i cao…
Neznanje skijasa je nas najveci problem. Samouki skijasi preplavili su staze Kopaonika, kao da sam gledao sebe pre godinu dana: razmile se na sve strane, ne kontrolisu sebe niti druge, predstavljaju opasnost i unistavaju (sve) staze. Problem je sto ljudi nemaju para da plate skolicu, uzmu ucitelja, vec samostalno krenu da “skijaju” i to je agonija kako za njih, tako i za druge. Ovaj problem je tesko resiv, ja sam zeleo da me neko nauci, platio – ne mogu da krivim ljude koji nemaju i koji su jedva skrpili za odlazak “gore”, rentu opreme i ski pas. Ali, takodje i ucitelje krivim, jer vode grupe da uce na staze na kojima im nije mesto – makar u danima kada zaista kuburimo sa prostorom za regularne skijase. Skolice su svuda, na svakoj stazi…nije to dobro u trenutku kada radi samo njih 5-6
Odsustvo kulture na stazama – da li da trosim reci? Ono sto srecemo na ulici, u kaficu, svuda oko nas – sve je to preslikano na kopu. Strasno, deca koja ulecu bukvalno ispred tebe, ovaj ne ume da se kontrolise, onaj nece da se kontrolise
Nisam bas primetio kao prosle godine recimo, onoliko Bognera i Phenixa, niti sam primetio da se bas skija na race modelima. Mislim da toga mnogo vise ima preko ali je i znanje skijasa daleko bolje. Realno, ako je recimo cena opreme prosecnog skijasa napolju (jakna, pantalone, skije, cipele, kaciga, itd) oko 1000 eura, ovde je to 300 – jer naravno, nema para. Ljudi skijaju na muzejskim eksponatima, u jaknama za svakodnevnu upotrebu, nema tu ni bezbednosti niti mogucnosti da se skija kako valja. O kacigama da ne pricam, osecam se kao marsovac – a preko se zacudis kada neko nosi kapu
Da rezimiram – mala bara puna krokodila :D
Ja sam sa Kopaonikom zavrsio u dobroj meri: za nedelju dana je tezak smor, za vikend je uzasan – samo i jedino ostaje opcija skijanja tokom radne nedelje, u vreme kada nema raspusta. Volim da idem preko, naravno, ali voleo bih da imam skijaliste u svojoj zemlji gde ce mi biti lepo i ugodno. Kopaonik na zalost to u ovom momentu nije – niti ce biti. Nema ni uslova ni para da otvorimo jos pet drugih, niti dovoljno skijasa da se ista popune – sve i da imamo uslova.
55 eura za tri dana skijanja koliko kosta ski pas mozda i nije mnogo, u stvari – nije. Ali ako za ta tri dana skijas 3 ili 4 sata jer je sve ostalo katastrofa, onda se situacija menja znacajno. Jeste skuplje preko, ali VREDI – ma ko sta sad rekao kako nisam patriota i ostala sranja. Ako izostavimo skuplji put, sve ostalo (smestaj + trosak + ski pas) je razlika od 20-30 procenata i tu se svaka slicnost zavrsava…
@average
U Austriji postoje na nekoliko skijališta (gde sam ja bio) par staza (uglavnom crnih) gde postoji znak "Zabranjeno za bord", naravno to nisu vezne staze.
Da se razumemo, nemam ništa protiv bordera, čak šta više jednom rekoh volim kada vidim nekoga ko vozi bord kako treba, ali na tim stazama u Austriji ne idu klinci i neiskusni, društvo "koje se čeka" na prevojnici, borderima je zabranjeno i nema gužvi pa ceo dan možeš da skijaš normalno i staze su ok.
Ali kod nas je problem samosvesti i društvene odgovornosti, čuvanju onoga što imaš. I ja vozim slalom tehniku ali što kažeš ako je opeglano po sredini ne kvarim nego sa strane pičim, nek ostane i za posle nešto.
Slažem se sa delom vaših zapažanja, ali vezano za bordere / slalom tehnike koja uništava stazu ne :). Pa ljudi, "uvežbajte" da skijate po stazama i koje nisu piste i neće vam smetati niko, kao što ne treba da vam smeta niko. Ja kada skijam "ne pazim" da li ću uništiti stazu - zato što to nije posao skijaša i bordera, naš "posao" je da uživamo u skijanju i provodimo vreme na snegu, a ne da pazimo da slučajno nekome ne napravimo "gomilicu" na snegu koja će da mu pokvari utisak :D... Nemojte preterivati ;).
Trudim se da na preterujem :)
Ali neka mi neko objasni kako u austriji ili italiji i u 2 popodne skijam po necemu sto se zove dobra staza. Mogu ja da skijam i po hupserima, ali mi je daleko draze kada ostane citava - normalno. Ja samo pokusavam da dam svoje zapazanje
ja ne znam sta fali hupserima, meni su oni skroz ok, kad je opeglana staza dosadi posle jednog spusta :P
Ovako teras malo izmedju pa skok i tako naizmenicno ;)
ALELIUJA!!! :yay:
Pa realno, šta sad one koji tehnički loše skijaju trba proterati sa planine. Ma najbolje je ipak da im se zabrani pristup snegu!!! Znači ako se skija sme (SME) da se skija samo tehnički pravilno, ako ne onda onima koji su uživaoci skijanja, a tehnički loše skijaju treba oduzeti ski pas. :glavaozid
Ja skijam tehnički nakardno i na repovima i trudim se da sečem stazu, ne da je gulim, ali ponekad ne ide!!! Sve to radim sa velikim uživanjem i šta sad? Nemam lovu za časove i kacige, kad nagovorim neke poznanike i drugove da mi pokažu, nagovorim, kad nemaju vremena, onda jednostavno uživam u skijanju sa društvom.
Ne zaustavljamo se na stazi, ali i to se dešava, čak se ponekad zaustavimo samo zbog dobre šale, vica, doskočice ili da bi ponovili foru koju smo malopre ispričali.
Potpisujem većinu zamerki koje je average dao, kao da je kopirao moje misli. Vratio sam se sa Kopa pre sat vremena. Još od juče ne mogu da se otarasim misli o gužvi i o kratkoći staza. A o nekulturi ljudi da ne govorim. Uvek kažem da se karakter čoveka odslikava i u tome kako vozi auto, a analogno tome i kako skija. Ako je neko stoka, onda je stoka svugde. Juče zamalo da dobijem batine na ulasku na žicu jer sam se okrenuo da vidim (bez direktnog kontakta očima i ikakve grimase) ko me to rukom gura u leđa i gazi mi po skijama, i lik kaže onako agresivno "kaži!", u stilu "imaš možda neki problem, nešto ti smeta?" A danas jedna životinja-grmalj ladno izlete ispred mene pred samom rampom na žici na mesto koje meni sleduje po prirodi stvari, i ja kažem "ne razumem...", a on će meni "šta ne razumeš?", u stilu "oćeš ja da ti objasnim?".
Srećom većina ljudi je kultivisana, ali za ovako mali narod previše je šljama. Sa tim procentom ova zemlja nikako ne može napred, tim pre što je upravo šljam taj koji se gura napred i gazi sve pred sobom i sve prisvaja, a jedini argument je sila.
@sunCica
Ma poenta priče je da na Kopu postoje 2-3 staze za dobre skijaše a da iste masovno koriste prosečni skijaši umesto da koriste 15 ostalih staza (naravno kada rade sve 15).
E sada ovim "boljim" smeta gužva što prave spori, osrednji i neiskusni i pitaju se šta rade tu a ovim "osrednjim" smetaju ovi dobri što prave hupsere.
A ne možeš da zabraniš prosečnim da skijaju Duboke a prosečni neće da priznaju da su prosečni nego hoće u Duboke :)
A jel vi mislite da u Austriji i Francuskoj svi skijaju tehnički perfektno? Ajte molim vas ne preterujte.
ma u pravu ste sve, za sve su krivi borderi, kako predju kapiju np da se odmah svi kinezi vrate u njihov japan.
iste te hupsere prave i ljudi na skijama koji nisu vicni zanatu, tako da ta generalizacija da to rade samo borderi ne pije vodu. skijam sad ce vec 25god a na board-u sam poslednje 3 god.
A kopaonik se ne voli samo zimi, prosetajte koji put i preko leta ima tu svasta da se vidi
100 ljudi 100 cudi - kaze izreka, a izbor je slobodan u stilu skijanja. Ali se slazem da treba skupiti malo vise para (a to nije mnogo vise) i uzeti instuktora jer je tada ucenje ne uporedivo brze i tehnika se brzo popravlja :ok: Otprilike 2 skijanja od 6 dana ( u ski skoli) i to ce biti dovoljno da se mnogo bolje uziva na stazama sto je poenta ski skola a i samih skijasa, da sto lakse, lepse i sa sto manje iskoristene enegije odveze bilo koja staza :ski:
Što se stila tiče, nigde ne piše tehnički ispravna vožnja obavezna. Ipak na ski stazama ne važe ista pravila kao i u saobraćaju i nikad ni neće važiti. Slično je pravilima koja važe i na bazenu, neki plivaju po dužini, neki po širini, neki se samo brčkaju, valjda je i tu poenta zabaviti se i uživati i plivanju, e sad ko pliva kako i kakvom tehnikom je već manje bitno bitno je samo ne ugrožavati druge (zato je skakanje i zabranjeno).
Ne kultura je nešto na šta se ne može uticati i to je činjenica i ima dosta agresivnihi neiživljenih likova i najviše se plašim takvih na stazi (ako me takav grmalj pokupi skupljaće me GSS za uskrs). (ovde treba staviti nekog smajlija u gipsu).Neka pravila postoje da jedni skijaši ne bi ugrožavali druge da ne bi napredni skijaši prebrzo vozili po stazama za početnike i totalni početnici skijali po stazama za napredne skijaše.
E sad, svaki skijaš treba da ide skija na stazama koje odgovaraju njegovoj veštini, zato ja i forsiram najviše crvene staze, ponekad prošaram crnom kad sam odmorna.
Ne znam za Francusku ali za Austriju ti kažem da je nivo znanja na mnogo većem nivou nego kod nas. U periodu od sredine Februara do sredine Marta kada obično idem oko 60% je austrijanaca i 40% stranaca. Svi Austrijanci skijaju od malih nogu, imaju skijanje obavezno jednom nedeljno u školi oni koji su u mestima blizu planina, Austrija je skijaška nacija i svi skijaju iznad proseka.
Od stranca je najviše nemaca, danaca i pomalo čeha, mađara. Samo Danci ponekada su neoprezni jer je poznato da vole da uživaju u alkoholu tokom dana pa sam imam nekoliko puta bliske susreta i incidente sa njima ali to nije do tehnike skijanja nego do samosvesti i lične odgovornosti. Svako skija tamo gde se oseća najbolje, najsigurnije, tamo gde uživa. Niko ne skija na silu i po stazama koje mu ne odgovaraju. Barem ja to nisam video tokom 60-tak dana koliko imam u Austriji za proteklo vreme.
Za te divljake valjda treba da se postara interventna policija. Mada mogao bi i onaj lik što oduze detetu ski pas da se malo pozabavi tim divljacima ,valjda mu je i to posao ali pošto bi verovatno dobio po nosu lakše mu je da šikanira decu.
Nisu problem borderi,nije problem guzva,nisu problem pocetnici i samouki vec neadekvatna priprema staza.Staza ni u ludilu nesme na minisu da pukne u 10h ili 11h bez obzira koliko je ljudi,koliko ne znaju i koliko je strma.Dakle mozete da pricate koliko hocete da je priprema staza bolja nego ranijih godina sto je verovatno i tacno ali to je ocigledno i dalje nedovoljno
A primedbe za duzinu staza su blago receno smesne (da se ne vredjamo).Ja ne znam jel ste vi prvi put otisli na kop ili niste nikad prostudirali mapu skijalista ili nesto trece ali ne znam koju ste duzinu staza ocekivali na 400-500m visinkse razlike?
Da li je ovo sledeci projekat na Kopaoniku?
Jel zna neko nesto vise?
http://www.archdaily.com/21430/ski-j...an-ski-resort/
Ne mislim da je tehnicka ispravna voznja obavezna i da nije poenta u zabavi i uzivanju, ali ako svakih par minuta vidite ponekog skijasa kako vozi nekakav spust sa vrha do dna plave staze karaman, krst, malo jezero a vi ste na tim istim stazama sa malim detetom onda se zaledite od straha. Ovo nije teorija, niti losa namera ili nekakvo popovanje nego nesto sto sam svojim ocima video jer sam bio prinudjen da itekako na to obracam paznju. Mnogo je to OPASNO!!! Jednostavno ljudi iz SS koji su zaduzeni za ovaj posao (opomenuti i ako dalje nastave klipanima oduzimati ski karte) ne rade kako treba. Jos jednom kazem ovo nije pojedinacni slucaj vec nesto sto se redovno svakog casa desavalo (mogu 100% da tvrdim za period od 25. do 29. januara). Mislim da za ovo nema mesta nikakvoj socijalnoj zalopojci o ljudima koji sastavljaju kraj sa krajem pa eto skupili nekakvu crkavicu da malo skijaju na kopaoniku. Da li treba da se desi nesto tragicno pa da se neko uzme upamet?
Hteo sam samo jedno da kazem u mom postu - meni gore nije bilo lepo. Zelim da mi bude lepo, zato sam i otisao, svestan da ne idem ni u Austriju, nit' u Italiju. Kad se klincima (11 i 15 godina) smucilo, eto...da ne bude da sam ja utripovao. U 12 sati ih pitam, jel vam se jos skija? Jedva su docekali da kazu ne jer shvataju da je to sustinski potpuno drugacije od mesta na kome smo bili pre dve nedelje i gde nisam mogao da ih dozovem na rucak. Ja sam svesno bacio pola skijaskog dana a nedelju dana sam samo mislio kada cemo da idemo "gore"
Pustise u subotu Marine vode, 70 ljudi u redu za tanjir - ma ne, gresim, ne u redu nego na gomili. Jedno mesto pikira deset potencijalnih, ko ce vise skije da primakne rampi, pa ko bezobrazniji, ko ukrade vise centimetara. Klinac mi sa bordom jase po skijama jer ga tata gura da se progura napred; pomerim se malo, on opet ceo bord preko mojih skija. Evo Gorana iz Salto M-a pitajte sta mu je sa novim Nordica skijama prosle godine bilo na prvom skijanju na Kopu...
I molim vas ne pominjite skijase preko i ovde, ne poredite nas sa njima, daleko smo ko sto smo daleko od EU. Jos jednom, jako bih voleo da na Kopaoniku ostavljam novac umesto tamo daleko - ali nije moguce. Stvarno mi je na vrh glave laznog nacional patriotizma, kao kada me neko ubedjuje da je Beograd lepsi od ne znam kog cuvenog grada. Rodoljublje je jedno a otvorene oci nesto drugo - ja sam ovde rodjen i svestan sam sta nam to nedostaje. Video sam, ne mnogo ali mnogo vise od average srbina, i znam sta zelim