Dajte preporuku za instruktora na Zlatiboru, treba mi za klince...
Pogled za štampanje
Dajte preporuku za instruktora na Zlatiboru, treba mi za klince...
Probaj ovog:
Goran 0652371353
Skijališta Srbije će u petak, 24. januara 2020, u 11 časova pustiti u rad novu stazu u ski centru Tornik. Nova ski staza je dugačka oko dva kilometara i po kategorizaciji je laka - plava staza. "Stankova ravan", kako se zove nova staza (na mapi označena brojem 3), namenjena za skijaše za početnike i one samo malo slabijim umećem, što je nedostajalo ovom centru.
I ova staza, kao i sve druge ski staze na skijalištu Tornik, pokrivena je sistemom za veštačko osnežavanje. Sa novom stazom, ski centar Tornik sada ima ukupnu dužinu ski staza od 9 km.
U petak će u ski centru Tornik važiti popust od 30 posto na poludnevene i dnevne ski karte.
Karakteristike ski centra:
- Najviši vrh 1.496 m/nv
- Visina centra 1.100 m/nv
- Maksimalna visinska razlika 390 m
Ski staze:
- Ukupna dužina svih ski staza i ski puteva 9 km
- broj plavih staza 3
- broj crvenih staza 2
- broj crnih staza 1
- najduža ski staza 2.864 m
Žičare:
- Ukupan kapacitet žičara 5.400 skijaša na sat
- Ukupan broj žičara i ski liftova 3
- Ukupan broj pokretnih traka 3
Tornik - ski mapa za sezonu 2019 / 2020Izvor: Skijališta Srbije
Ako je neko danas na Torniku valjale bi nam slike nove staze....
Evo nekoliko fotografija sa tek otvorene staze Stankova ravan...
Prilog 17554
Prilog 17555
Prilog 17556
I još nekoliko...
Prilog 17557
Prilog 17558
Prilog 17559
Bio sam na otvaranju, staza je interesanta, ali mislim da nije baš za početnike, pogotovo onaj spust "niz Zmajevac".
I onih pedesetak metara dole što je ravno, pa mora malo da se gura ili pešači, po komentarima drugih (razmaženih) skijaša,
bilo je za očekivati neko rešenje.
Od dobrih strana je, što mislim da će na onoj strani dugo da se održi sneg.
Nova plava staza je bas savršena. Sada je crvena mnogo rasterecenija i značajno je manja gužva na njoj.
Jedino kvari ugođaj onih poslednjih nekoliko desetina metara koja predstavljaju problem deci i skijašima koji nisu u formi.
Crna linija koja preseca stazu broj 3 je gondola u izgradnji?
Da,to je trasa gondole.
Kakva je situacija na Torniku? Da li je palo išta snega ovih dana? Vidim svuda je padalo, osim izgleda tamo.
Drže li staze i nada li se iko novom snegu?
Situacija na Torniku je: "Not great, not terrible!". Kako kapiram, do sada su koristili priliku da prave veštak kad god su mogli pa ga po potrebi raspoređuju po stazama. Na web kameri se vidi da pokušavaju da osposobe i Zmajevac, ali još nije pušten i ja lično sumnjam da će ovih dana jer vidim da će temperatura biti u plusu. Sve ostale staze rade ( Tornik, Čigota i Stankova ravan) tako da nije baš katastrofa. Ako za vikend bude najavljeno toplo vreme, a počinje i raspust i to je gužva u najavi, onda je za očekivati da ujutru bude ok a posle 11h već standardno razvaljena staza.
Kao što svi možete da vidite na web kamerama, sneg od juče KONAČNO pada i iskreno se nadam da će ga biti dovoljno da se "popune" sve staze. Nakon padavina očekuje se dobar minus tako da će topovi moći da nastave započeto od strane prirode. Ako je verovati prognozi, predstoji nam idealan vikend za skijanje, sunčani dani dani u blagom minusu! Iako je u toku raspust, proteklog vikenda nije bila katastrofa gužva kakva je inače u tom periodu, osetno je rasterećenje na skijalištu od otvaranja nove staze. Još ako uspeju da otvore i Zmajevac, mislim da će sve do Sretenja biti gore sasvim ok.
Trenutno je šestosed van funkcije, i po rečima zaposlenih, pitanje je da li će ga popraviti do sutra. Ako je neko možda planirao nedelju na Torniku bolje da odloži ili da se raspita da li je popravljen. Sidro Krnevo plandište radi ali je gužva nenormalna.
Šestosed danas u funkciji, popravljan do 7h ujutru(!) , dan prelep. Staze držale ceo dan. Nova staza je oke, rasteretila je ostatak skijališta. Međutim, sada je gužva na ulazu 6-seda, a Zmajevac i sidro bandera ne rade. Centar ima izgleda ozbiljan problem sa tehničkim kapacitetima za održavanje svih staza, pre svega mislim na strujno napajanje osnežavanja ali i rezerve vode koje su pod znakom pitanja - po mom mišljenju to ie razlog što ne radi Zmajevac. Sidro bandera je pomereno udesno gledano odozdo ali izgleda tako da kao da mu treba metar i po snega da bi radilo... sve u svemu rezultat političkog pritiska da proradi staza je ovo što se trenutno odigrava. Svakako verujem da ce SS imati razumevanja da uloži dodatna sredstva u tehničke kapacitete ovog centra koji obećava ali koliko saznajem nedostaje mladjih ljudi za elektroodrzavanje jer čuh da sjajni Tomica to radi, a njemu je 68 leta, mladji verovatno nemaju dovoljno motiva, šta li... Eto prilike da SS ponudi veće plate i animira mladje snage...? [emoji41]
Zaboravih, ozbiljan broj skijaša danas, SS bi trebalo da se zaista potrudi da ih zadrži, ne treba tu još mnogo, stvarno to mislim. Ispravno osnežavanje je ključna stvar za ovaj pravi skijaški dragulj.
Evo par fotki od danas:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a7a0d9afdb.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...b3b1d326e0.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...f79a522bb5.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...63d7847f9e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...d14f20e9fd.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...aedee33517.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...0d88d0d927.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a2fe522c6b.jpg
Danas toplo, staze popustile. Prva vožnja bila sjajna, posle počela da puca. Sad pada slaba kiša. Norvezani kazu u 14h pocinje sneg i pada temp na -3. Sada je plus 6...evo sličke od jutros 9h:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...6a7f44fc26.jpg
Norvezani pogodise, ode temp u minus, sneg veje, a ja zavrsio skijasku sezonu po svemu sudeci. Stradalo koleno, nije ozbiljna povreda po recima lekarke iz trauma centra ali ja mogu da hodam osim da menjam pravac, onda osetim nestabilnost, nesto klecne, zaboli i cao. Doktor gugl kaze meniskus, doktorka kaze nista ozbiljno...Obecavam, vraticu se na bele staze, makar sa nekom ortozom...:) Samo me nervira sto ne mogu normalno da hodam, odnosno da menjam pravac... Neverovatno, nit oteklo, nit nesto posebno boli. A pad bio na ravnom spojnom putu pre vrha sidra plandište, 20m iznad tornicke kuce, tezak sneg i "uvatio" skiju, ona jutros naostrena i ko u šinama, okrenulo me ka jelkama, morao da padnem, pad lagan, vez nije izbacio.. Odmah prisao decko skijas da pomogne, Sergej iz Leskovca ako sam dobro zapamtio. Svaka čast za gest, ima nade za nase klince! Svaka cast i za GSS i SS, dodjose za par minuta sa motornim sankama. Na zalost, u isto vreme bio i jedan prelom negde na stazi. Evo istorijskih fotki za kraj sezone ali ne i karijere, GSS, SS i ja:
P. S. Skije odlicno uradjene i to brzo u Beosportu na stazi, sve preporuke za servis! https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...4c801656ba.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...748efba3c4.jpg
Idem u cetvrtak na Zlatibor pa bih u petak otisao da skijam. Posto nikad nisam bio na Torniku moze neka informacija oko parkiranja, najma skija i cene dnevne karte. Hvala unapred.
Parking 120din ceo dan,najam ima na više mesta na Torniku a cena dnevne karte je 2140din.Mada kakve su najavljene temperature za utorak i sredu nećeš se baš nešto naskijati.
Cuo sam da najavljuju sneg za cetvrtak i petak.
I ja sada gledam prognozu za Tornik i vidim blagi minus i snežne padavine najavljene za četvrtak i petak. Mi smo čekali da prođu svi raspusti i Sretenje pa da idemo gore kada nema gužve, ali sada smo već u frci da li će biti martovskog skijanja bez obzira na najavu ovih manjih padavina. Sem toga, videh da je za 15.03.2020. najavljen masovni MTB Downhill pa se pitam da li ovi iz SS planiraju do tada da zatvore skijalište bez obzira da li će biti snega ili ne :dontknow:? Ako se u međuvremenu niko ne javi u subotu ćemo imati info sa lica mesta .
Prilog 17630
Zbog skijaskih trka koja ce se na Torniku odrzati u petak i subotu, za skijase i bordere ce raditi staza Stankova ravan.(28-29.2.2020.g)
Za mene mozda i najbolji dan na Torniku od kako skijam gore. Zmajevac uvek treba ostavljati u naturu, em niko ne vozi, em savrsena staza i sirinom i nagibom za vezbanje tehnike u cjelcu. Ceo dan se spustali tu i niz bananu. Nece ljudi ni da probaju. Radije silaze niz onu ledinu koja je ostala posle takmicara nego da probaju malo nesto drugacije.
Ako se neko pita kakva je situacija na Torniku ... :sm003:
Prilog 17640
Kakav tužan prizor. Ja sam toliko sreće ove godine sa Tornikom imao, da je to neverovatno. Bio sam od 7-17.2. i svaki put kada bi sneg počeo da popušta, uveče napada, pa preko dana sunce.
@MadMike82, mislili smo da će ovo verovatno biti poslednji dan sezone na Torniku, ali iste večeri ja napadalo baš dosta snega tako da je u nedelju već bila mnogo bolja situacija i produžena sezona bar do sledećeg vikenda :) Bez obzira što na fotografiji zaista izgleda jadno, gornji deo staze je bio više nego upotrebljiv a i Stanko se drži solidno.
@neo031 e da. Video sam neke slike juče sa vrha i razlika je "nebo i zemlja".
Ove zime nisam skijao zbog zdravstvenih problema,krivo mi je što nisam probao novu stazu pa me interesuje pošto ni jedan dan nije radio Zmajevac i ski lift Bandera u kakvom je stanju bio vezni put od Bandere do šestoseda?Da li su i taj put pokrili veštačkim osnežavanjem?
Upravo sam pregledao neke snimke, da se podsetim da li ima veštačkog osnežavanja i odgovor je: ima. Jedini "problem" je što je na samom kraju malo uzbrdo, pa treba i zaveslati, a zbog dece, slabijih skijaša i onih sa nedovoljno kondicije, tu je znala da se napravi gužva.
Ko je skijao - skijao ( na Torniku), ko nije čekaće do sledeće sezone.
Prilog 17653
Lepe vesti sa tornika.
Ski put od sidra do sestoseda je znacajno prosiren
Prilog 17707
A na onom poslednjem delu gde je bilo potrebno odgurivanje su postavili zicu.
Prilog 17708
Tornik, lijep je i ljeti i zimi !
Kada će početi gondola sa radom ?
Do zimske sezone sigurno,možda i ranije.Niko više ne daje rokove jer zbog epidemije ljudi iz Pome nisu mogli da dođu u Srbiju.
Ovo proširenje veznog puta i postavljanje sajle je extra stvar.Sad gondola do Čigote i par staza tamo i bog da nas vidi:sm021:
Kako mi se čini po fotografijama sa neta, ukoliko nije počela sa radom danas su pustili neke probne vožnje. Tako da, mislim da je do zvaničnog puštanja u rad ostalo vrlo malo. Mada, meni nešto drugo nije jasno. Ne znam sada tačan broj putnika koji može da se preveze u jednom satu, ali cifra nije zanemarljiva. Ukoliko ste bili na Torniku, bilo leti ili zimi, znate kakav je vrh, naročito nakon otvranja staze Stankova ravan. Ja se samo pitam a gde će svi ti ljudi da stanu? Na vrhu su dva ugostiteljska objekta ne preterano velika, spušta se put sa vrha koji ne ide do podnožja skijališta gde su ostali sadržaji ( bob na šinama, zip-line ...). Nema sad tu na samom vrhu nekih konkretnih sadržaja niti šetačkih staza. Kapiram da će skijašima u zimskoj sezoni biti super da se iz centra prevezu do vrha i nakon skijanja vrate u centar. Ali moje pitanje se odnosi na sve ostale koji ne dolaze gore zbog skijanja.
Nevezano za gondolu, po veznom putu koji spaja kraj Stankove ravni i šestosed je posut kamen - vrlo oštar tucanik. Nadam se da je u pitanju neka međufaza u radovima, jer obzirom da na njemu uvek kubure sa snegom nije baš pametno da ispod snega bude oštar kamen...
Pre dva dana sam bio na Torniku i s obzirom da prošle zime nisam skijao oduševljen sam radovima i novom stazom Stankova ravan.Sišao sam sa Tornika peške,imam dosta slika nove staze kao i veznog puta Bandera-šestosed.Postaviću slike kasnije,ima dosta kamenja na toj deonici ali je i urađeno osnežavanje,ima 7-8 žirafa na tom potezu tako da sneg verovatno neće biti problem.Po meni je veći problem ski lift Bandera koji je izmešten zbog gondole i koji meni liči na nezavršen posao,neravno,sa gomilom kamenja i panjeva,baš ružno.Zadnjih 100 metara Bandere je toliki uspon kao da se penješ na tavan.Valjda će to srediti do početka sezone.Slike kačim kasnije....
Evo slika kako sam obećao...
https://www.dropbox.com/sh/x6de7cpi2...pjuO5EJLa?dl=0
Mnogo je slika pa da ne opterećujem forum.
Bio ja prekjuče na Torniku. Prvi put i lepo to izgleda (nisam do sada nikada bio ni leti ni zimi). Šteta što nema još koju stotinu mnv i što nije veći po površini.
Ova nova staza koja ide desno od vrha izgleda da bi mogla biti baš lepa i duga. Ok, plava ali fina. Crna podseća me na crnu na gobelji a taj lift uz nju po strmini mi lici na sidro koje je svojevremeno išlo uz ledenice, ko se seća, pa ne verujem da će biti veliki problem.
Gondolom nisam oduševljen. Ne znam kolika je gužva na Torniku na parkingu zimi pa da je možda lakše iz centra Zlatibora doći na skijanje ali meni je ta konkretna gondola bacanje para.
Jedno pitanje, nije striktno vezano za Tornik: na Zlatiboru, pored avantura parka ima neka staza i žičara (pretpostavljam bilo sidro nekada). To sad deluje kao scena iz postapokalipticnih filmova. Dužina je nešto kao malo jezero na kopu ili nesto kraće. Zna li neko kad je poslednji put tu bilo skijanja?
Ski staza pored Avantura parka je u sklopu tog parka. Nisam skoro bio na Zlatiboru i ne znam u kakvom je stanju. Prošle zime sam posetio to mesto iz radoznalosti, da vidim kako izgleda, jer sam čuo da dosta roditelja svoju decu tu šalju u školu skijanja. Moj prvi utisak je bio: neuslovno, amaterski, nebezbedno zbog velikog broja skijaša (neobučenih) na malom prostoru, skijalište u rupi nastaloj krčenjem šume verovatno da bi sneg duže trajao. Za izbegavanje. Slična situacija kao i skijalište na Obudojevici.
Gondola je poseban fenomen. Mislim da nije namenjena skijašima već turistima koji bi se prošetali i fotografisali na vrhu planine. Čini mi se da na vrhu Tornika nema sadržaja a ni prostora za takve turiste. Videćemo kakva će gužva biti na vrhu skijališta u sred skijaške sezone. U letnjoj sezoni možda ima nekog smisla ali zimi...
Tornik je čudesan, najviše zbog guste šume. Fali mu nadmorske visine i prostranstva. I pored toga se uz dobru pripremu staza može dobro i dugo skijati. Poznajem ljude koji imaju preko 100 dana skijanja u sezoni na Torniku. Za skijaše iz okruženja to je pravo blago. Za mene konkretno, nemerljiva je mogućnost da mogu, posle posla uz dobru organizaciju vremena, da odem na sat ili dva na skijanje.
Postoji urbanistički plan o proširenju skijaških staza. Imao sam uvid u njega, dobro je osmišljeno skijalište u nekoj budućnosti. Kada će se to i realizovati je pravo pitanje za Skijališta Srbije.
Što se tiče skijanja na Torniku i benefita koje donosi gondola jedinu korist će imati one nove zgrade oko polazne stanice gondole.Znači iz apartmana u pancericama pa u gondolu,svi ostali koji moraju da upale kola,nađu parking kod gondole što će biti misaona imenica jer su i na ono malo prostora napravili lokale gde je trebalo da bude parking,pa se preobuješ na parkingu ako ga nađeš i bude mogla sa se plati dnevna karta za parkiranje će kao i ja upaliti kola i otići pravo na Tornik.Plus karta za vožnju gondolom ako ne bude u nekoj kombinaciji sa skipasom....I dalje verujem da je gondola čist promašaj za lokaciju kakva je Zlatibor,daj bože da grešim...