zato sto je kamera skoro paralelna stazi, evo ti primer, uporedi snimak duboke crne, ovaj deo pocinje oko 1:15 i slike tog istog dela sa dna staze.
Pogled za štampanje
zato sto je kamera skoro paralelna stazi, evo ti primer, uporedi snimak duboke crne, ovaj deo pocinje oko 1:15 i slike tog istog dela sa dna staze.
da ova staza sa klipa uopste ne izgleda strmo
Kamera izuzetno moze da zavara u vezi nagiba tako da je tesko proceniti nagib preko web kamere.... Sto se tice staza,krcmar ima najbolje karakteristike sa konstantvim nagibom srednje tezine i zavrsni strmi deo... I sto je najbitnije ima duzinuuuuuu.... Sledece godine se tamo pravi sestosed...zivi bili pa to i videli...dace bog :)
jel moze neko da uporedi plavu stazu 4d sa pancica sa levim ili desnim grebenom?
Dali ce neko biti ljubezan da detljnije napise sta sve radi a sta neradi od zica na Kopaoniku, u kakvom voznom stanju su staze i naravno koje su u funkcii a koje nisu.
Na mapi u legendi vidim samo naziv zica a na samoj mapi vidim oznake staza pretpostavljam uz odgovarajuci broj zice.
Staze sa suvog rudišta ili Pančić odnosno najpreciznije: 4, 4a, 4b i 4c su po meni dosta različite međusobno. 4 i 4a su u početku strme kao početak crvene i crne duboke (logično - idu gotovo paralelno). 4b i 4c su drugačije jer kreću popreko u odnosu na prve dve i prvih 200 metara otklizavaš sa desnim nagibom dok ne dođeš do proširenja. Tad dolazi, po meni najlepši deo za pun karving zaokret pri čemu ulazak u šumu je isto zanimljiv ali vrlo kratak pre "korita" posle kog nema više skijanja nego samo spuštanje do polazne stanice. Kad radi, najviše volim 4c varijantu jer je put kroz šumu duži i nema potrebe za spustom kroz pomenutu uvalu. Jedini problem je što samo 4b staza ima veštačko osnežavanje od sve 4 varijante što je šteta.
Krčmar je na početku prelep za moj ukus ali ne mnogo strm. Volim šire staze sa lepim pogledom. Kad dobija nagib ulazi u šumu i postaje lep na drugačiji način, izazovniji je za skijanje i zato što često ima leda. Slična priča sa crnom dubokom. Prvi deo otvoren ali ne mnogo strm (isto koliko i prvi deo crvene D.) dok je drugi deo ozbiljniji ali je šteta što se spaja sa crvenom dubokom na kojoj često ima puno škola i skijaša koji nisu baš za tu stazu pa mora mnogo da se vodi računa da ne dođe do sudara (da ne pominjem da na tom spoju vrlo često viđam intervencije gss).
Gvozdac i posebno ledenice su klasa (po težini) za sebe mada mi je lakše sa njima jer tamo nikad nema gužve i kad je staza upeglana meni je milina da izvrtim nekoliko krugova na jednoj pa na drugoj (ledenice ove godine teško - žica je skinuta). Isto su pristojno široke do spajanja a do gvozdca može da se dođe i sa jarma ski putem (mada ja nisam nikad prošao tuda, moja žena jeste i kaže da je strm i uzak).
Gobelja je moj omiljeni deo skijališta. 5 staza koje jesu vrlo slične ali imaju pristojan nagib da se ne smoriš, nema gužve na stazi (mada nekad na 4sedu ume da bude manji red), prelep pogled, širina... Samo fali malo dužine i što dolazak iz centra smara (kgb, mali karaman, vučak, jaram - treba 15-20 minuta samo da se vučeš žicama plus spuštanje na mk, niz karaman i do pola vučka).
Na gobelji bez problema mogu da provedem 3 - 4 sata. Vrtim sve staze redom pa onda crnu, pa kad se umorim opet redom od krajnje (po meni najlakše), pa 20 minuta kafić dole, pa opet redom od kraja do gobelje relej i nazad u centar. Prošle godine sam uzimao tako skije kad je bio test elana i volkl pa me nije bilo 4 sata. Mislili su da sam im zapalio sa Elan race SLX od 800 eur. :obrvajedn
@ furious
Ako misliš na 4b (4d nema), staza je strmija od desnog KGB (desni deo jedva da ima neku malu strminu pred ukrštanje sa putem sa m.k.) dok je levi deo pre spajanja sa desnim krakom nalik na 4b, ali samo to kratko parče. I samo nalik. Mada mora se reći da 4b generalno nema neki veliki nagib tako da verovatno u nekoj varijanti je to plavo crvena staza.
@trendo
Dok sam bio gore, prošle nedelje kad još nije bilo ovih poslednjih padavina, radile su staze 2 (malo jezero), 3 (krst), 4b (pančićev vrh), 7 i 7a (karaman greben), 8 i pola 8a (mali karaman), 10 (karaman), 11 (jaram) i 12 (gobelja relej). Pre neki dan je proradila 14 (kneževe bare) a od prekjuče i 9a (marine vode - ne znam da li oba kraka t.j. i 9).
Da li rade sve staze i zice na kopu?
Ne, radi 16 staza od 37
Kako to, kad su puštene Kneževske bare i Marine vode u međuvremenu, a ništa nije zatvoreno?
A sto ne radi tolko staza kad je radio vjestacki snijeg ,i pao novi