-
Narod je siromašan, normalna je gužva kada je džabe. Čemu zluradost?
Meni to samo znači da bi skijalo mnogo više ljudi, kada bi to sebi finansijski mogli da dozvole. Skijanje nije golf, pa da bude elitizam, skijanje svakome treba da bude dostupno! A na žalost nije. Naročito mi je krivo za klince...
-
Ako mogu da primetim, neretko baš ti "elitni" glume kamikaze po Torniku. Došli na bahaćenje po centru Zlatibora, pa kad im dosade kafići i restorani dođu na ideju da proskijaju. I onda odu na Tornik jer im cena bilo čega nije problem, i misle da su sa plaćenim ski passom naučili da skijaju. Pa se ona lomataju i gledaju da sačuvaju živu glavu dok se spuste sa vrha. Naravno, suviše su sujetni da bi platili nekome čas skijanja ( pare nisu problem) pa onako uglađeni u Bogner jaknicama i kapicama sa kićankama ( nisi baš fensi sa kacigom) lete po stazi i ugržavaju i sebe i druge.
Zaboravih da napomenem, da im nikada ne padne na pamet da pogledaju mapu skijališta i težine staza, već se po defaultu zaleću na šestosed, jer gde da se bruka na pokretnoj traci ili da se ne daj bože tegli na sidru.
-
To se moglo sve i ocekivati,pun je Zlatibor skorojevica koji vole bogner sa krznom,mislim kada vidim krzno na skijanju....ljudi dodju kada je dzabe,to je normalno,zeljni da malo stanu na skije,cak i stari skijasi koji vrlo dobro znaju sta je taj sport,i naravno s`obzirom na cene,ne treba ljude ni slucajno prozivati zbog toga...sto je rekla clanica Neo031,veci su `problem` ovi drugi...ono sto pre svega Torniku treba,je jos staza za koje ima dosta dobrih uslova,pa bi bilo mesta i za `selfere`,na zalost mislim dok je SS tu,od toga nema nista,Kopaonik je zasticen i tu nema price,vise skijalista veca konkurencija i manje cene,sa tim i priblizavanje skijanja siroj populaciji..upravo Kopaonk, i sa ovim cenama sto su na Torniku,i sam Tornik sada...prave od skijanja nekakav `elitisticki` sport sa prazilukom u bulji,jer dati danas mislim 1800 ili 1850 dinara za poludnevni ski pas,da bi se skijao trenutno na jednoj i po stazi,u sred Srbije,i za onoga koji ima je previse,a da ne kazem kakav bezobrazluk od onih koji su te cene i odredili.
-
Zašto se i Skijališta Srbije barem malo ne bi ugledali na neka skijališta iz regiona. Npr, TC Durmitor pod čijom nadležnošću je skijalište Savin kuk je za svu decu sa prebivališten na teritoriji opštine Žabljak obezbedilo besplatne ski passove, dok odrasli za samo 100e mogu kupiti sezonski ski pass. SS imaju neke sulude ideje da npr. školskoj deci iz Čajetine na Torniku daju neke benefite ( ne mogu da se setim da li je besplatno ili sa popustim) , ALI ne za vreme rasputa i samo radnim danima! Mislim, kao i da nisu ništa dali ...
-
Koliko se secam,daju besplatan dan sredu ili cetvrtak,uvek moras da pozoves gore,uz djacku knjizicu,i to ne za vreme raspusta...smejurija.
-
Nema nikakve zluradosti, vec iznosim misljenje na osnovu zapazanja na otvaranju sezone u prethodne tri, cetiri zime. Velika vecina tih koji dolaze na besplatno skijanje ne dolaze jer nemaju da plate a skijali bi, nego zato sto je dzabe pa da malo i odskijaju. Voze kao divljaci i nemaju grama skijaske kulture. Svi su dosli kolima, a nemaju za skipas, jes kako nije.
Za ove bognerovce se isto ne bih slozio po pitanju skijanja, nema jednog krznenog da zna da skija, tako da cuvaju svoje dupe i ne zalecu. To kako se ponasaju mimo skijanja me ne dotice, na stazi mi najmanje oni smetaju i cak su mi smesni onako nakindjureni kad krenu sa 3 soma evra opreme na sebi da vitlaju nanize i jedva sastavljaju 5 zaokreta.
Sto se tice dece i nemogucnosti da skijaju sve se slazem i znam kako je. Dolazim iz istog drustvenog sloja i preskakao sam dosta zima zbog finansija. Busamo se kako smo sportska nacija, a ne mozemo da obezbedimo besplatno skijanje za skolarce. Ranije je bar imao besplatan prevoz, ni toga nema vec nekoliko godina.
-
Skijališta Srbije ne daju ništa besplatno. Oni najčešće nisu vlasnici zemlje gde su staze i njihovi pomoćni objekti, i za to bi trebalo da plaćaju godišnji zakup zemljišta vlasnicima parcela. Kako su vlasnici parcela najčešće opštine na kojima se skijalište nalazi, onda su se oni dosetili da se "prebijaju" tako što će đacima iz opština davati "besplatne" ski passove a za uzvrat neće plaćati zakup zemljišta.
Uslove za besplatni ski pas su smešni, tako da se minimalno koriste, a sa druge strane oni ne plaćaju zakup, pa sami tim sa tim "besplatnim" ski pasovima oni zarađuju...
Pitanje je naravno da li kroz taj sporazum provuku još po koji besplatni sezonski ski pas za opštinare pa su onda svi zadovoljni. Nešto ne verujem da opštine idu svesno u minus, logično bi bilo da opština naplati sav zakup SS-u a da onda od tog novca finansira besplatno skijanje za školarce iz opštine. I onda nema suludih ograničenja.
-
Opštine rade šta im jave "odozgo", "iz Beograda". Na žalost, u ovoj zemlji ne postoje "civil servents" sa integritetom, po lokalnoj samoupravi specijalno je apsolutna negativna selekcija. Drugim rečima, javni interes svoje opštine je poslednja rupa na svirali.
Moja poenta je sledeća: SS nisu profitabilno JP, koje iz prihoda i kredita koje sami servisiraju ulažu u infrastrukturu. Jedva uspevaju da servisiraju "running costs". U tom smislu, kao par-ekselans korisnici javnih sredstava trebalo bi da ostvaruju javni interes, a to svakako jeste dostupnost skijanju SVAKOM DETETU koje to želi, do nekog definisanog (i ne malog!) uzrasta. Ovde ne govorim o ski-passu, ovde govorim čak i o besplatnoj renti opreme, uključujući ski kacigu. Na žalost, mi nemamo puno dece, ekonomski ovo ni najmanje nije nemoguće.
Ja toliko :)
-
Koliko je ski pas-odrasli i djeca, i ima li popust na više dana?
-
-
Ovo su inace cene iznajmljivanja ski pasa,kupovina istog je jos 500 din po bilo kom ski pasu...jajare.
-
Da, da, depozit za sve osim jednokratnih ski passova je 500 dinara. Čisto informativno ako neko ide knap pa da ne bude "kratak" za taj momenat u celoj priči :)
-
Pozdrav, da ne jurim po forumu, moze brz odgovor ako neko zna, pokretna traka na torniku moze da se koristi samo uz ski pas? Ili moze samo uplata za nju? Jel mogu tu ja svoje dete da učim da skija? Hvala
-
Mescini da je 500 traka i naravno da mozes uciti svoje dete.
-
1 prilog(a)
Evo screen cenovnika, za sve zainteresovane :sm021: @niipheus ima dobro pamćenje, traka jeste 500 dinara za decu i 700 za odrasle, naravno, ukoliko odrasli nema standardni ski pass. Doduše, deca do 5 godina ne plaćaju ništa, ali ako ih roditelj uči on naravno mora imati validan ski pass.
Prilog 16978
-
@sonesone
Ako samo ucis svoje dete da skija, popnite se pored staze tako da ne smetate nikome, pa se spustajte. To je dozvoljeno. Kad nauci, uzmite ski pass/kartu za ski traku, pa uzivajte zajedno. Inace, tamo imas dve trake, jedna sa tunelom, spora mala, bas za pocetnike i jedna bez -> predlazem tunel za malo dete i apsolutnog pocetnika, a i toplije je za oboje ako duva vetar :)
-
Ima li neko informaciju , planiraju li skorije pustiti zmajevac?
-
Hvala. Ima 6 godina, prosle smo malo probali tako, spustao se, mislim da je ove godine spreman da uči plug, zaustavlja je, skretanje... Ako bude islo ok, mozda i da idemo na stazu... 🙂⛷️
-
Danas sam stigao na Zlatibor i hoću malog da stavim na skije da proba, ima malo jače od 3 godine. Zanima meneka ski škola gde rade sa tako malom decom, pa ako neko može da me uputi na konkretnu školu/instruktora, kao i lokaciju. Ne bih hteo individualno, nego baš da bude sa grupom sličnog uzrasta, da ima taj osećaj kolektiva kao u vrtiću što ima. Što se lokacije tiče, bili smo danas tu u dolini kod pijace i nije problem uzrast ako dete hoće, ali na tom poligonu nema pokretne trake, već bi morao da šipči gore u pancericama što bi ga verovatno odvuklo od skijanja. One žice što imaju tamo svakako nisu za njega. Sa druge strane bili smo i do jezera kod česme i tamo bi bilo idealno, ima traka, vidim da ozbiljno rade, ali je minimum 4 godine, pa ako neko ina nešto treće...? Kakva je situacija na Torniku na toj traci što pominjete? Jel to za tah uzrast i koja škola tamo radi? Možda bi mogli tamo... Ako sam dobro shvatio, za taj uzrast se traka ne plaća, samo instruktor onda, pošto sam mu opremu uzeo...
Poslato sa MHA-L29 uz pomoć Tapatoka
-
Ima ona spora traka levo od polaza šestoseda i baš je za malu decu.Moraš otići gore da se raspitaš za ski školu.Inače Ski škola Radan iza česme kod jezera je odlična škola,imaju dosta instruktora šteta što nisi slagao da klinac ima 4 godine...(šala naravno...)
-
Obzirom da testiraju sidro Bandera i tabaju Zmajevac, za očekivati je da ga puste koliko sutra.
-
Bio sam dva dana na Torniku. Par godina sam pauzirao sa posetama, i sad sam obnovio.
Malo je raspad sistema, ne radi im crna staza, a snega ima nenormalna kolicina, preko 1m, ceo stap sam zabo i potonuo je u prsic.
Plus im oni topovi prave neki zut led, pa i ova staza sto radi je sa dosta leda, bilo je to pre boljeg kvaliteta sve.
Nisam odusevljen ,sa posetom,.
-
Prvo da zahvalim svima na preporukama za sli školu za malog. Na kraju sam ga ubacio na grupne časove u jednu od onih ski škola dole u dolini pores pijace i prvi čas je izdržao dobrih 45 min, a drugi mu nije bio dan, ali probaćemo još jednom... Uglavnom, voli da se spusti, ali neće da hoda sa skijama.
A sada info sa Tornika, sve instalacije rade danas, od staza jedino ona 2a što se uliva u crnu nije utabana, a i ona se taba upravo. Tako da je dobro ispalo što sam došao danas, a ne juče kada sam trebao, jer da nema ove crne staze, stvarno ne znam šta bih skijao ovde. Inače, crna je prilično dobro pripremljena i daleko je manje ljudi nego na crvenoj.
Poslato sa MHA-L29 uz pomoć Tapatoka
-
-
Ima li neko informaciju kakav je put ka torniku, jel prohodni, očišćeno, jesu uspeli da ispeglaju staze? Ipak je dosta snega napadalo.
-
I mene zanima ista stvar, planiram da krenem sa zadnjom vucom pa da znam da li da menjam auto ako je sve u kolapsu?
P.S. Mozda neko iz UE ili sa Zlatibora ima dva ski passa koja bi rentirao za vikend?
-
Prema torniku ok stanje, ima snega po putu, ali zimska guma i bez problema... Sirok put, lako mimoilazenje.
-
1 prilog(a)
Prilog 17012
Ako se po jutru dan poznaje, ovaj obećava :sm019:
Vidi se i stanje na putu pa svako neka bira po želji prednju vuču, zadnju vuču ili 4x4 :rolleyes:
-
Pozdrav forumašima posle dužeg vremena... Utorak, lep skijaški dan! Jak vetar povremeno, sneg konstantno pada ali posle dužeg vremena ponovo skijanje na pravom snegu. :)
Posebne čestitke za centar koji se lepo izborio sa snežnom olujom noćas.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...6078b7516f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...806affe49f.jpg
-
-
Idila :)
Ski centar koji jako volim !
-
1 prilog(a)
I danas lepo pripremljene staze sa prirodnim snegom.
Gužva umerena, a sutra se već očekuje ludnica.
Prilog 17122
-
3 prilog(a)
Danas je na Torniku jedan od onih dana...
Prilog 17178
Prilog 17179
Prilog 17180
-
2 prilog(a)
Ko ima mogućnosti da dođe neće pogrešiti :)
Prilog 17181
Prilog 17182
-
Ne mogu da vidim slike u tapatalku. Ima li neko sličan problem i rešenje? Inače, bio sam od 15.2-24.2. na Torniku i samo jedan dan je bio sa lošim vremenom. Snega i sunca u izobilju.
-
-
Auhhhh kako je ovo dobra vest na današnji blag dan!!!:cool:
Konačno dve plave staze na Torniku!!!
-
1 prilog(a)
Evo i plana kako bi trebalo da izgleda skijalište posle izgradnje novih staza.Čitajući onu dokumentaciju naišao sam na plan za igradnju četvoroseda najverovatnije kao zamena za ski lift Bandera na Zmajevcu.
Prilog 17228
-
I meni se čini da sam negde pročitala da će sa Malog Karamana prebaciti četvorosed i postaviti ga umesto postojećeg sidra Bandera. Možda sam pogrešila, nadam se da ćemo uskoro i saznati :)
https://www.skijanje.rs/vesti/tornik...7ivYvDUMEfGqgk
-
Ima li vesti sa Tornika,trebalo bi da je tender završen?