Hvala Grazer! Prelistao sam teme o Alta Badia-i i Arabba-i pa su mi se ta dva nekako i izdvojila kao favoriti.
Pogled za štampanje
Hvala Grazer! Prelistao sam teme o Alta Badia-i i Arabba-i pa su mi se ta dva nekako i izdvojila kao favoriti.
Arabba je mozda od svih tih sela u tom periodu najjeftinija za boravak mada u arabbi nema nista osim jedne trgovine i jednog kafica i restorana. Izrazito pusta i bez desavanja. Verovatno je i zato najjeftnijija. Ako hoces malo da prosetas ili negde na veceru i malo da vidis ljude, ide se autom do nekog drugog mjesta tipa Corvara, Colfosco itd
Grazer, prošao sam još jednom kroz Arabba temu, pa videh da si na kraju napisao da su staze uglavnom crveno-crne. Mi baš i nismo ekipa za crne, moram da priznam. Možemo mii njih da spuštamo, daleko od toga da ne možemo, ali nismo još na tom nivou da na crnima uživamo kao vi starosedeoci na forumu :)
Da li i pored toga misliš da je Arabba i dalje pravo mesto za nas, ili da idemo tražimo bazu negde drugde?
Videh da je Wlad svima preporučivao Colfosco, pa mi to sad deluje kao favorit.
@nebojan: Arabba je sjajna za skijanje ali su većinom crne i ozbiljne staze tako da ne verujem da je za uživanje za vas.
Colfosco sa druge strane je u Alta Badia-i gde ima najviše plavih staza (pored Alpe di Siusi) tako da je za porodice najbolji izbor, a naravno da je dobar izbor i za ostale :) (pogotovo zato što je skoro sve ski in/out).
Prednost cele regije je dobra povezanost. Vi uvjek mozete biti smjesteni u Arabba (posto je najpovoljnije) a onda se skijanjem prebacite do regija koje su vam po mjeri (naravno ako nisu na drugoj strani dollomita)
Koliko je realno da se iz Alta Badie (npr. iz San Cassiana) ode na izlet u SeiserAlm/Alpe di Siusi i vrati istog dana. Na skijama? Kolima?
Gledam mape i ne liči mi da može da se na skijama ode i vrati u radno vreme a kamo li da se tamo provede nekoliko sati. Skijaško znanje grupe je znanje najslabijeg člana, tako da od "letenja" preko Colfosco, val gardene, Santa cristine itd nema ništa već relativno polako.
A i autom deluje daleko, sat i po minimum? Eventualno do Ortiseia ali opet je sat i kusur vožnje.
Molim za mišljenje iskusnih dolomitičara. Period boravka je druga polovina januara.
Na skijama ne možete direktno preći tamo, možete doći do Ortiseija a onda morate "prehodati" od dna staze kroz grad na drugu stranu. Ako idete kolima onda je OK da parkirate u Ortisei, odatle ide gondola koja radi do kasno (dosta duže od rada žica).
Nisam siguran da vam se isplati cimanje, u Alta Badia delu zaista ima mnogo plavih staza..
Jasno, hvala za info.
Seiser Alm je najmirniji, najpitomiji i najopušeniji deo skijališta, ali je isto tako tačno da je i potpuno na periferiji. Kao što reče wlad, mora da se pređe sa jedne žičare na drugu i to je po mojoj proceni oko 400 m peške. Ko je u Ortizeiju, ne treba to da propusti ali iz Badije mislim da nije vredno komplikacije.
Ima i 700m kroz grad pješke, sa manjom uzbrdicom na kraju. Ne bih se cimao žicom iz Alta Badie, jer se i nazad mora toliko. Autom može, lijepa je priroda, a staze blage, tako da je za slabije skijaše sasvim okej
Momci hvala za info. Videćemo neke druge godine ako bude prilike da to obiđemo. Ove ćemo se ipak više vrteti u lokalu po alta Badia delu dolomita.
Eto desilo se i to. Taman sam se kompletno orientirao ka touringu, kad dodze ponuda od prijatelja da ih druzim na dolomite, i ... nije se ispustala ta sansa :), pa eto videle mene dolomiti i u zimo ne samo leti, tacnije zimsko/prolecno, 19-24.03.
Ne bih povtarao ono sto je vec izreceno ovde ili u pojedine teme, posebno one sto su povezane sistemom zica, nego samo ono kako sam ja doziveo. Prvo, znao sam sta ocekivati a drugo napravio sam plan po dane i gde i koje zice proci taj dan, nista spontano :) , trebalo je videti lica prijatelja kada sam im prezentovao plan :) , samo je jedan uspeo da me druzi 5 od 6 dana :)
Isto tako bih napomenuo da smo imali bas prolecnu nedelju, sto meni moram da kazem da nije smetalo, naprotiv bas godilo sa sve one hupsere posle 12h koje naprave oni koi vrte Selu ili donje deo Marmolade, a bogami i Saslong. Saslong posebno napominjem zato sto ista staza je bila sudbina da se njom vracam ka smestaju svakog dana, tacnije smesteni smo bili ispod gondole Col Raiser i Gardenia express pa je svih sest dana voz bio pocetak a spust sa Col Raiser zavrsno.
Nisam vrteo Selu, a isto kao da jesam pa po dane
1.dan Val di Fassa
Stat voz pa preko Ciampinoi i Piz Seteur pa Rodella na Belvedera i odatle gondolom nadole do Albe pa nagor Ciampac i gore dole do Meida, dalje nema :)
Nazad istim putem ali se sada malo zadrzavamo na Belvedere i Col Rodella i dalje saslongom na voz, kraj dana.
2.dan Alta Badia
Isto stim sto posle Ciampinoi spustamo stazu 3 (kazu da je strmija od Saslong i bila je tog jutra bas dobra, iz cuga) prema Selvi i odatle ka Alta Badia bez zadrzavanja. Prvo smo obisli Edelvajs deo iznad Colfosko, pa spustili Boe, i posle toga na Valon i spust do Passo Campolongo i odatle krenuli krug ka Piz Ila preko
Cherz,Pralongia i Piz Sorega. Gran Risa je bila vec izvozena posle 13h ali meni je bilo ok, samo je trebalo vise tehnike uneti :). Sa Piz Ila ka Corvari i istim putem nazad ka Selvi i na Saslong
3.dan Marmolada
Tacnije dan je bio predvidzen za Arabbu i Marmoladu, ali ... drustvo je odlucilo da ide vozilom do Arabbe a meni vera nije dozvoljaval pa sam ja odlucio sam da koristim sistem zicara. Sudbina je htela da imam Njemacko drustvo ka Marmoladi i nazad tako da niz Arabbu smo samo prosli. Isli standard preko Val di Fasse (Belvdere) i dalje preko 6seda La Pale direktno na 2sed De la Vegla ka Passo Padon i dalje ka Magla Ciapela i cekanja od samo 25 min za gondolu, iskreno sam mislio da ce biti vise. Marmolada ko Marmolada, visoko lepo dugacko i dovoljno jedanput, mada prijatej mi rece da popodne uopste se nije cekalo za gondolu u Magla Ciapela. Nazad istim putem prema Belvedere, i stigao sam da naprevim par spusta na Col Reiser.
4.dan Cortina
Tehnicki je moguce iz Cristine doci do Cortine sistemom zicara stim da se mora koristiti bus iz Armentarole ka Passo Falzargo, ali smo ipak odlucili da idemo vozilom do Falzarego. Prvo sta smo uradili je spust iz Lagazuoi ka Armentarole (preporuka za taj spust, nije ni najtezi ni najstrmniji ali najlepsi, dozivljaj, a i konjska zaprega :) mada ja nisam hteo da cekam da se konjusar najede nego produzio skijama do Armentarole, turno mod i to). Tu smo izgubili dosta vremena cekanje, pesacenje, bus itd tako da je proslo 11h dok smo usli u Skyline koja povezuje Super8 sa Tofana deo. proskijali Tofana sa sve novom Bus Tofana i spustili legndarne staze 51 i 35/33. 51 je stvarno bila zahtevna posle 14h i tu sam najvise radio, ali predstavljalo je zadovoljstvo dok zenska cizma kazu da je strmnija, bar u cizmi, bila je daleko lakse proskijati, verovatno zbog stanje staze. Nazad ka Skylina pa na Cinque Torri prema Passo Falzarego, vozilo i put Corvare na apres ski da pokupimo ostalo drustvo.
5.dan Arabba
Ovaj dan je bio predvidzen za touring dan i to sa Sass Pordoi do Piz Boe i spust niz Val Mezdi ka Colfosko, pa iz Jimmi hute u dolini iza Cira ka Vallalunga i passo izmedzu Sassolungo i Sasso Piato prema Monte Pana delu. Ali kao sto svi znamo ove godine Bog nas nije dario snegom kao prosle dve godine tako da nije bilo moguce tourirati jer nije bilo snega, pa sam dan iskoristio da ponovo posetim Arabbu bez Marmolade. Dan je io prekrasan, proletan i severna orientacija Arabbe je bila perfektna a o stazi Fodoma necu nista da kazem osim da je to jedina satza kojom sam prosao 4 puta u jednom danu, bila je pocashcena moim prisustvom :)
Taj dan sam bio sam i prosao najvise kilometara, tacnije 70 spored dolomitisuperski trecking. Za pauzu sam otisao do Passo Padon zbog prekrasnog vidika i popio kafu na suncanom danu od 1.2e za razliku od kafa na OMV pumpe na autoput kroz Srbiju koja kosta 270din, pretvorite to u evra.
6.dan Val Gardena
Namerno sam ostavio Gardenu za zadnji dan i ideja je bila napraviti krug ka Seceda, Ortisei, Alpe de Suisi, Monte Pana, Plan de Gralba, Selva, Dantercepies i nazad prema Cristini, ali zbog prolecnog vremena promenio sam plan i resio da brzinski ujutro prodzem 1 Saslong, 3 Ciampinoi i 2 Cir po par puta kao i crna staza sa Piz Sella ka Plan de Gralba i to sve do 12h, pauza rucak na Piz Seteur i posle toga prebaciti se na Secedu i tako na Secedu do kraja dana lagano za kraj
Eto tako je proslo moih 6 dana Dolomites, ili nije bilo 6 dana :)
Tacnije 7.dan dan polaska prema nazad rano ujuto jedna kratka tura iz hotela so Secade od 1km za 1.45min i spus do hotela na netaknutu stazu. Pa...nije bilo bash tako, dva momka predvarili su me pa spustili pre mene, tacnije na pola puta prema gore, eto njih spustaju, pa kazem sebi "kasno si Trendo startovao :)"
Moj preformans
Prilog 18306
Prilog 18307
Jos da dodam da smo bili gosti u Garni Soraiser i gazdarice legendarne shampionke Izolde Kostner, vozrasnije generacije je se secaju.
Prilog 18308
U gornjem postu 7.dan 1km se misli na 1km visinske razlike od hotela do vrh 4seda na Secade
Bravo, sad još bar 3-4 puta tamo da možeš da izgustiraš svaku dolinu detaljno [emoji106][emoji961][emoji482][emoji23]
Svaka čast. Nema se sta drugo reći.
Posle 5xValThorens, 4xTinj i 1xL2A u poslednjih 11 godina skijanja po Fr,
ove sezone smo se odlučili da probamo SellaRondu, sa smeštajem u ValGardeni (St.Christina)...i mogu slobodno reći da smo uboli JACK-POT! :ski:
Vreme nas je, hvala Bogu, poslužilo sa 6 sunčanih dana (28.01-02.02).
Samo ću reći da sam se u predviđanjima ogrešio, misleći da najvećim Fr ski-centrima ne može niko prići, ali...greh na moju dušu!
Prvi dan i "stidljivo istraživanje" 2/3 SellaRonde nam je svima nabacilo osmeh na lice...koji nije jenjavao do poslednjeg dana!
Drugi dan smo je zavrteli u orange-smeru ko od šale, sa zadržavanjem u Arrabi i Canazei (Val diFassa)!
Treći dan Seceda :sm021:, LaLongia, Ortisei, AlpeDiSiusi!
Četvrti dan opet SellaRonda ali sada u green-smeru, sa zadržavanjem u AltaBadia i Colfoscu!
Peti i šesti dan više ne znam ni šta smo skijali, ni gde smo išli, mogao sam opušteno kući da krenem(o)...a opet smo išli dalje i (i)skijali(se za sve pare)! :sm017::smoke:
"TheLegendary8" izdvaja VG od ostalih mesta, tako da može 2-3 dana samo VG da se skija a da ista ne dosadi!
U poređenju sa najvećim Fr skijalištima, SellaRonda ima i svoje nedostatke i prednosti:
- ako tražim "dlaku u jajetu", možda manjak prirodnog snega (što je i postalo normalno u eri globalnog otopljavanja), ali opet podvlačim staze su bile savršeno pripremljene; takođe, možda nekome teško padne pešačenje u Ortisei-u pri prelasku Seceda/LaLongia-AlpeDiSiusi, kao i izuvanje u Selvi(VG)...ali to je sve zaista beznačajno s obzirom na količinu radosti koja ubrzo nastupi;
- prednosti, bliža je 500km od Fr (išli smo preko Aus, Spittal, Lienz, Brunico, itd...put je odličan); vanpansionske usluge su pristupačnije u odnosu na Fr.
Takođe, gledajući i druga mesta na SellaRonda ruti, a posebno VG-St.Christinu koja je poprilično brdovita, treba se potruditi i izabrati smeštaj blizu žičare ili bar blizu trase ski-busa (za VG-SC mapa buseva je ovde https://www.valgardena.it/en/bus-schedule/) da se ne bi mnogo šetali.
Sve u svemu, ovaj domen je ooodličan i 101% će nas opet videti...Bože zdravlja, uskoro!
Za malo da naletite na Noleta i gospodzu :cool:
Inace kljucno za dozivljaj je termin. Evo ja idem sledece nedelje u Juzni Tirol i to je potpuno druga prica. Naci ikakav smestaj u ovom periodu je jos u oktobru bila prakticno nemoguca misija, a cene x 3. Mogu da zamislim tek kakav je tek krkljanac na stazama. Jedino sta uvek moze da se nadje koliko toliko "povoljno" je Bolzano pa da se onda kolima dobacuje do lifta, ali od guzve na stazi nema spasa. Na kraju smo pobegli levo od Merana u Ortler masiv pa cemo tamo skijati Schöneben/Nauders/Sulden. Sella ce cekati dok deca izadju iz skole.
Zvanicni sajt cjele regije Dolomiti Superski
Regiju inace cini 12 ski centara:
- Cortina d'Ampezzo
- Kronplatz
- Alta Badia
- Val Gardena
- Arabba/Marmolada
- 3 Zinnen
- Val di Fassa / Carezza
- Val di Fiemme / Obereggen
- San Martino di Castrozza/Passo Rolle
- Gitschberg Jochtal - Brixen / Rio di Pusteria
- Alpe Lusia/San Pellegrino/Tre Valli
- Civetta
Prvih sedam sam skijao, iskreno za preostalih pet nikada cuo nisam. Neki nisu nimalo mali, tipa Alpe Lusia ili Rio di Pusteria imaju svaki +100km staza sto ih cini ozbiljnim ski centrima.
1 ski karta za 1200km staza i 450 ski liftova.
Ove godine smo 25.01.-01.02. ponovili DolomiteSuperSki, s tim sto je smestaj sada bio u Colfoscu.
Colfosco je odlican izbor i za nekoga ko bi da zavrti SellaRondu jer ste odmah na "krugu"
ali i za skijanje u jednom/dva centra jer je npr. jutarnje spustanje sa vrha Dantercepies crvenom ili crnom stazom neprocenjivo!
Colfosco smo birali i iz razloga putovanja, jer je lako dostupan severnom rutom preko Austrije (840km iz Bg: Lienz-Bruneck-Colfosco), kao i ValGardena (40km duzi put kojim smo isli prosle godine) i Corvara/AltaBadia.
Skijanje u ovom domenu je na zaista vrhunskom nivou, vec je o tome bezbroj puta pisano…bez zamerke!
Ono sto bih izdvojio su tri stvari, vrv je neko o tome pisao ranije ali mi je promaklo, pa evo opet:
- Marmoladu ko zeli da skija mora da porani i da usput ne zastajkuje i ne ponavlja lepe staze ;), inace ce cekati 45-60min na gondolu kao sto se nama desilo oko 11-11:30h u MalgaCiapela…a kad ste vec dotle dosli, onda nema nazad nego stani u red i cekaj! :D
- put izmedju Colfosca i Selve, preko prevoja PassoGardena, je zatvoren za saobracaj! Jedan dan nam je padala kisa pa smo mislili da skoknemo kolima do Ortisei-a, ali moglo je samo do prevoja…lepo pise na prvoj serpentini da je put zatvoren zbog lavina, ali ko da cita znake usput! :D
- od 01. januara 2022 je uvedeno obavezno osiguranje prema “trecim licima”. Cena je 18eur za 6 dana, kupuje se online (uz prethodno posedovanje skipass-a). Mi to prosle godine nismo ni znali, niti kupovali, niti nam je iko trazio. Ove godine smo uzeli. Niko vas na stazi ne pita za isto, vrv do trenutka dok vam isto ne zatreba (ne daj Boze). Link je ovde https://www.dolomitisuperski.com/en/...iday/Insurance
Sve u svemu, odlicna regija i odlicno skijanje!
Vredi doci opet!
U vezi Malga Ciapela I odlazak na Marmoladu.
Uobicaeno je da je sedmodnevna smena u subotu pa najvise ljudi nagrne u utorak I sredu, a cetvratak I petak su sasvim ok. Odnosno za jedan odlazak u dane kada svi nagrne u zadnja dva dana pre smene moze se I dva puta na Marmoladu, pa vi sada...
Eto imalo se prilike da se opet posete Dolomite u ski varijanti i to u nedelju na prelaska zime ka proljece. Izbor je pao na San Candido/Innichen kao dobro mesto za setnju kako niz Dolomite tako i niz samo mesto, mada pri samom kraju sezone, ne tako zivo , ali sa vise izbora prodavnica, lokala, i sl nego ostala okolna mesta.
Ideja je bila da se putuje savaki dan na razlicno skijaliste. A i porodicno, sa jednom osobom neskijac i jednom pocetnik, tako da samo ja i cerka cemo dati maksimum do rucka a posle opusteno svi skupa. Ne bi pisao posebno nego zbirno ovde jer i takva je bila ideja, ne koncentrirati se na jednu regiju.
1.dan
Ne tako sjajan, tacnije samo taj dan je bio sa padavinama i ne suncan, ostale dane suncani i moze se reci topli. Tako da prvo sa resio da obidzem gradsko brdo Baranci no to je brzo dosadilo i iako ima varijante ski bus/voz do Versciaho ipak sam odvezen kolima. Ostatak tog dan sam obisao 90% od Monte Elmo do Croda Rossa
2. dan
Nazad u Versciaho ali ovog puta sa cerkom i ponovili sve iz prvog dana do rucka. Mogu izdvoiti tu stazu 3b u Creda Rossu delu gde je cerka samo uz osmeh iskomentirala 'strmicko'. Posle podne skupila se porodica u Sesto pa na rucak u taj veliki fansi Helm restoran. Posle rucka vise druzenja manje skijanja i to. Za kraj dana veliki izazov spustiti se niz stazu 11 do Sesto, tamo se vezba tehnika :).
Nismo se vise vracali u ski centu sa tri dimnjaka tako da opsti utisak je da centar ima sve za svakoga, manje plavih staza, to manje je zbog toga sto to sto je plavo je vise ski putevi poveznice i to, ali sve u svemu dovoljno dva dana.
Usput to brdo iznad San Candida je odlicno za pocetnike i ima sve sto treba za da se udze u svet skijnja za svaku uzrast a da ne bude prevelik i da ima od svega po nesto. Preporuka za pocetnike u tom delu alpa.
3.dan
Resili se za Cortinu. Iako sam vec bio jedanput u Cortini nisam bio na delu Faloria tako da je izbor pao tamo. Mogu da kazem da je izbor bio ne dobar no ooodlicaan, ma svega ima tamo, od one prastare gondole kojom je dozivljaj izvoziti se njom do uredzenosti i konfiguracije staza do prisutni skijaci okolo, nema ski skole i pocetnike, do stil restorana, ma pravo gospodsko skijaliste, sve u stilu. Ovde se poznaje duh Cortine od rustikalnih zicara do case belog vina (ne pivo) u restoranima. Moram da priznam da ja nisam bas takav gospodin ali sam se ovde osecao gospodski :). Staze zahtevne i prekrasne, sto bi rekla cerka ne tako dugacke da se moze iz cuga. Ma sve pozitivno za Folariu.
4. dan
Resili da odemo do Kronplatza da vidimo to sto tamo ima a mnogo njih hvale. Koristili smo auto iako moze uz ski kartu besplatno vozom do Perca, tako da je bolji izbor bio Gasl. Kazem bolji izbor zato sto je parking odmah do gondole, apres ski kod gondole :), skijama do auta tako reci i to. Mnogi su ovde opisivali Kronplatz tako da ne bih mnogo reci trosiona to. posle prvog spusta do Perka za zagrevanje otislo se odmah u obilazak ka Piccolino i nazad dok jos uvek sneg drzi, i nismo pogresili, vredelo je to. Kad se vratili nazad na Kronplatz spustili se kecom do Riskone pa nazad do Gasl da se spoi porodica za rucak u jedan od nekoliko restorana na vrh, pa vise druzenje manje skijanje za ostatak dana i to. Ukupan utisak Kronplatza je da je ipak veoma dobar centar, bez obzira na veliki broj gondola. Pocetnici vole gondole a Kronplatz je prilagoden pocetnicima, dosta plavih staza i dugackih i sirokih, ma raj za pocetnike.
5.dan
Nazad na Cortinu, ovaj put Tofana delu. Ja sam vec iskusio Tofanu ali bilo je interesantno sa cerkom tamo, posebno zenski spust staza 33, a posle spusta sa 51, kaze dosta 'sve me boli' :). U gornjem delu Tofane Ra Valles bilo je svega a najvise prirodnog snega, malo freerida, malo padanja a najvise najbolja pizza u restoranu pizzerija na ra vallesu, ama najbolja u IT, a ja nisam bas neki ljubitelj pizze. Za kraj dana predizvik spustiti se stazom 51, ne toliko gornji strmni deo koliko donji razrovani, sto bi cerka rekla, ovde treba mnogo raditi. Sve u svemu lep dan dobro skijanje dobro druzenje dobra pizza ali Falorija je klasa. Jos da napomenem da smo samo ovde na parking gondole 25 platili parking, to je Cortina:)
6.dan
Dali smo prednost pocetniku da bira zadnji dan gde bi on hteo da skija, gde se najbolje oseca i pocetnik uvek bira Kronplatz :). Uglavno isto ko i cetvrti dan ali bez Piccolino, proskijali to sto nam je ostalo neproskijano iz prethodne posete Kronplatza, vise druzenja, izbor boljeg restorana za rucak , ne te fansi nego najrustikalnije na vrhu i to. Lep dan, suncan, od sutradan kisa i evo vec cetiri nedelje skoro pa isto. A da, taj dan petak, osetno mnogo vise ljudi, hrvati, slovenci...
Da napomenem da supruga ne skija ali druzili smo se tamo gde je bilo maguca, a bilo je svugde da neskijaci kupe kartu za gondolu ili sedisnjicu do negde gde ima za prosetati i resporan za pojesti/popiti. Karte se prodaju u jednom pravcu i u dva pravca. prosecna cena za dva pravca je oko 34eura
Preformed
Prilog 18513
Ove godine, nas ski opening je bio u Val Gardeni i nikad ovako lepo vreme nismo imali u decembru. Oblaka i vetra nije bilo, temperatura je bila u blagom plusu, ali staze su bile iznenadjujuce dobre. Cudo je koliko je staza radilo imajuci u vidu koliko malo snega ima okolo. Bili smo smesteni u Selvi, pa smo jedan dan skijali Sella Ronda-u, jedan dan smo skijali Alpe di Siusi, jedan dan Corvaru i poslednji dan smo se vrteli oko Sassolungo vrha.
Prijatno me je iznenadilo odsustvo ljudi na Ale di Siusi, tako da smo taj dan najvise i odskijali. Nezgodno je jedino sto se ne moze na skijama preci iz Selve do ovih staza, nego ima i deo koji se mora prepesaciti ako se ne ide ski busom, pa to treba imati na umu. Sa druge strane, La longia je super staza, a par puta smo morali da spustimo i sjanu Colraiser stazu.
Za poslednji dan smo odabrali Sassolungo, posto nam je bio blizu, a staze su bile super za opusteno skijanje pred put.