Bolje nemoj!!!!
Pogled za štampanje
Bolje nemoj!!!!
Ljudi, nemam razloga da lazem, vidjao sam svakakve puteve, ali ako se ne mora, stvarno nikome ne bih preporucio taj pravac... To sto je 30km krace definitivno ne naknadjuje stres koji prozivite i vi i vozilo, a sto se tice vremena, vremenski je malo krace da ne kazem isto nego preko Knjazevca. Inace vozim Peugeot 205 1.9 d, sa njim nema gde nisam izaso, ali ovaj put je stvarno los... I jos jednom PUTOKAZI!!!!!!!!!!!!
Jel bio neko danas gore?Nikako da dobijem info sta radi od staza i kakave su...
Nisam bio, ali imam dibru volju da odem ujutru. Međutim neke informacije od danas me kolebaju: jak vetar i niski oblaci.
Danas su radile sve staze osim Konjarnika (tako su mi rekli na info broju, a tako je i na sajtu)...
toliko je dobro bilo da su nam propali ski pasevi celoj mojoj porodici .Presedeli smo sa prijateljima uz vino i peglanu kobasicu,evo do sada ...
ja se vratio danas preko kalne, jeste los put, narocito jedno 3-4 km od kalne prema svrljigu i moyda par kilometara ispred svrljiga, usput ima rupe i dosta je krpljen ali moze da se vozi 50-70 negde i 80. Pa kome je bitnija kilometraza neka ide odatle a kome nije zao da da 3 odnosno 6litara ako racunas na tamo i nazad neka ide na knjazevac, a da i brze sam stigao preko kalne :)
Kakv je put danas posle ovog snega,ko je putovao danas?
Idem za neki dan na SP i verovatno cu ovim putem svrljig-kalna... u svakom slucaju mi je mnogo blize i da vidim kakva je zaista situacija na tom putu da bih znao za drugi put. Ako neko dobro poznaje taj pravac,molio bih da me detaljnije obavesti koje su to kriticne raskrsnice posto cujem da je slaba signalizacija i putokazi i koja se sela prolaze usput da bih koliko toliko znao da sam na pravom putu... hvala unapred
Kad se od Svrljiga odvojis za Kalnu ne mozes da promasis...samo je taj jedan jedini put
Isao sam par puta:
Svljig
Beloinje
Okruglica
Perish
Jalovik izvor
Kalna
Za svako selo ima skretanje sa glavnog puta, dakle NE skreces, ostajes na putu. Put je u kartama i GPS uredjajima oznacen sa "243" :dziveli:
Javi se nekom kad ulazis na put u Svrljigu i upozori da krenu po tebe ako se ne pojavis na destinaciji za par sati - to znaci da si ili zavejan, sleteo sa puta, pukla ti guma, sta god, a ne moze da se javis nikome jer nema signala, pa da mogu da krenu da te traze... ponesi dosta goriva, punjac za mobilni za kola, malo hrane, rakiju, nekoliko sveca i cebence i miran si do jutra.. :)
hahahahah... hvala za info... video sam na mapi da se taj put vodi kao 243 al nisam bio siguran,ipak je bolje da se proveri. Rakiju nosim sigurno,za ostalo cemo da vidimo :)
Jeste, to je taj put. In vino veritas, a u rakiji spas... :cug:
"ubice" te ta rakija,ako vec nije :D
macak,kad napises nesto ovako kao ovo
gore,stavi neki veci smajli, neki ce za ozbiljno da te sFate:...(by the way,
cvarke si zaboravio)
ljudi, putevi zaista nisu sjajni, ali cete stici - sem ako niste veliki baksuzi
i budu neki bas vanredni uslovi (citaj sneg u pm).
Spremanje za put planine! U skladu sa preporukama...
Što se tiče puta do Kalne, ja išao po prvi put magistralom Niš-Pirot do Sopotske petlje a zatim preko Temske i Cerove do Kalne. Merio sam prolaze pa evo rezultata i utisaka:
1. Malčanska petlja (skretanje sa auto-puta za Svrljig, Knjaževac, Zaječar) - Sopotska petlja (skretanje za Kalnu) - 54km - 32 minuta - Magistralni put, za svaku pohvalu, bez ikakvih problema ili loših deonica.
2. Sopotska petlja - Kalna - 31km - 32 minuta - put koji je dobrim delom oštećen i krpljen ali pošto sam i vozio do Knjaževca mogu reći da put Kalna-Knjaževac ništa nije bolji. Postoji već čuveni prevoj o kome je pisano od Cerove ka skretanju za Šugrin i jedini problem je što nije nikako obeležen, makar da postoje saobraćajni znaci za opasnu krivinu, crnu tačku, šta god. Put je bio pod snegom, možda i bolje jer su rupe bile popunjene :) evo i slike kako je izgledalo ali je moglo da se vozi 60-70km/h bez problema. U stvari, zavisi :) Pri tome nigde ni jedno vozilo ni u susret ni ka Kalni (bilo je 7 ujutru).
Ni put Knjaževa-Kalna nije obeležen kako treba, ima dosta nepreglednih i slepih krivina, uskog kolovoza, dosta rupa u klisuri Korenatac i bilo je velikih odrona.
Tako da od sada biram uvek ovaj pravac, za razliku od Tresibabe i najmanje sat i po od Malčanske petlje do Kalne.
http://usnimi.me/thumbs/photoklul.jpg
Veliki su izgledi da dobijemo novi putni pravac ,koji ce resiti mnogo muka.Dakle posto je skroz izvesno da se rade nove zice sa pirotske strane (Topli Do i Zaskovci),onda ce morati da se radi i novi prilaz .Najverovatnije bi on isao preko Pirota i Zavojskog jezera pa do Toplog dola.Do Pirota se ionako radi pravi auto put ,a i magistralom ste od Nisa do Pirota za 40min,posle do jezera imate 20 min (put je sirok i uglavnom dosta dobar), i posle treba srediti vezu sa Toplim dolom sto je jos oko 15-20min ,dakle od Nisa oko 80min ,uglavnom odlicinim i dobrim putevima.
Gde preko zavojskog jezera? Gde tamo put uopste moze da prodje? Dodjes do brane i onda ... gde?
To je super za Pirot i okolinu, ali za nekoga ko dolazi na duže smeštajni kapaciteti su i dalje od Kalne do Crnog vrha dok Topli Do i Selište tek treba da se razviju u tom pravcu.
@vuca
Sa severne strane jezera treba da krene put koji izbija negde na sredini puta Temska-Topli Do, o tom putu se priča odavno, ako nemaju drugu ideju a nekada se pričalo i o novom putu (adaptacija postojećeg sa proširenjem) Temska-Topli Do.
Prilicno dobro poznajem Zavojsko jezero, severnu stranu pogotovo, pa mi je bas zato i cudno ... Malo tu ima prostora za bilo kakav put, onaj koji postoji je i sad uzasan, tesan i ne znam kako bi taj put mogao da se prosiri i sredi kako bi bio put do jednog ski centra ...
ali ajde, daj Boze da sve to uspe ...
Ja taj kraj odlicno poznajem,posto sam svaki ,recimo ,peti dan na jezeru ,posto imam vikendicu tamo ,pa odlicno poznajem kraj.
Put do jezera je sirok uz malo saniranja ,odlican , od same brane na jezeru do tzv.Mrtvackog mosta na Toplodolskoj reci ima 3-4 km i postoji put ,potreban je most koji nije neka investicija, posto se tu reka prelazi i nivama u toku leta.
Dalje do Toplog dola put je ok i lako ga je prosiriti .Od samog Toplog dola do zice nije mi poznato .Inace od Toplog dola do EPS hotela ima oko 8 km , a od podnozja nove zicare sigurno mnogo manje.
Relacija Temska -Topli do je nerealna zbog klisure kod HE Temac koja je ogroman problem.
dakle Vuco ,nije u pitanju severna strana jezera .
To bi bilo dobro da se razvije,posto je u njenom zaledju Bratkova strana koja po mom misljenju pruza odlicne uslove za razvoj zimskog turizma i skijanja,mozda i bolje od BZ.
To je planina koju vidite prvu preko puta recimo Suncane ka Pirotu(dakle na jugostok od nje)
:) Решење је гондола из Темске и гондола из села Б. Бериловац
Чува се свеж ваздух на планини и ограничава се број возила... какви путеви, какви бакрачи :)
To na zalost nije moguce...
Ja sam više za to da se kao u zvezdanim stazama, udarim po sisku i teleportujem se gde hoću. ALI ebi ga bože, načekaćemo se bilo koje varijante.
To sa zvezdanim stazama ,mozda i bude...
Jel zna neko kakvo je stanje gore, dal' su potrebni lanci pred sam prilaz novom hotelu ili konjarniku?
Tokom noci 20 cm novog snega, valjda ce ocistiti put odmah, uglavnom oprezno.
Kakav je put do SP preko Zaječara i Knjaževca (isključenje sa autoputa kod Paraćina)? Ja sam na SP bio 2 puta i oba puta isao ovim putem ali je to bilo 2008. godine. Vidim da niko skoro ne pominje ovaj pravac kao alternativu pa me interesuje zbog čega. Jeste malo duzi puta ali je bio Ok kad sam ja isao zadnji put. Hvala unapred na odgovorima.
koliko se ja secam nkih razgovora sa foruma, zaključak je bio da je bolje autoputem do niša pa preko svrljiga, ali ne sećam se zašto, ako te ne mrzi pročačlaj forum sigurno piše negde
pa da čitao sam, loš je put od Svrljiga do Kalne, pa kontam bolje da se vozim sat vremena duze nego da ostanem negde zavejan ili uništim auto...
idi svrljig knjazevac, to je za sada najbolji put 20km je razlika
hvala Dejane!
mi smo prosle godine, otprilike u ovo vreme bili na SP. isli smo preko svrljiga za kalnu. nije put oupste bio los. nije bio bas prijatan, s obzirom da smo iz bgd-a krenuli oko 15h. uhvatio nas je mrak na tom delu puta, snega pored puta mnooogo, mobilni nema prijem, kuca tu i tamo....
pre nego sto sam posao zvao sam u svrljigu, cini mi se komunalno ili nesto slicno i rekli su mi da je put prohodan. planiramo oko 15.frb ponovo na sp i mislim da cemo istim putem.
nisam bas mnogo za pravac svrlig knjazevac jer mora da se predje preko Tresibabe, koja zna da bude mnogo gadna zimi. Opet iz pravca Paracin-Zajecar ima prevoz Cestobrodica, koji takodje zna da bude gadan ali cini mi se da njega bolje odrzavaju.
Ako ides iz beograda do paracina ti treba, ako je vreme pristojno, 170km, jedno sat i po, sa putarinom od 490din. Paracin zajecar, 80 km, ne moze bez sat vremena, knjazevac zajecar, 40 km, pola sata....
a ides do nisa, 250 km, dva sata voznje i putarina od 730 din. nis svrljig oko 30 km, mislim jedno 30-40 min. Svrljig knjazevac oko 70 km, voznje 45 min...
sada pravi kalkulacije
Put preko Zajecara je odlican i svakako bolji nego preko Svrljiga,a i brze se stigne.
Od Paracina do Zajecara je nov asfalt zavrsen je ovog leta.
Meni je taj put Svrljig - Kalna uvek rizik ako je padao sneg u prethodnih par dana. Tresibaba se ipak mnogo cesce cisti pa nekako uvek resim u poslednjem trenutku da idem preko nje.
zavrsen je put paracin zajecar, kompletno. ali ako se iole postuje ogranicenje ne moze ispod sat vremena voznje. rodom sam iz zajecara i mnogo puta pokusavao da tih 80 km prodjem za manje od sata. sa jurcanjem moze za 50-55min.
kada smo prosle godine isli preko svrljiga i kalne, iskreno, rekli su mi svi da tamo ne idem ni leti, a kamoli zimi. malo sam sit tresibabe, mozda bih onda ipak radije preko zajecara i knjazevca
Ja i dalje tvrdim da je preko Pirota najbolje (ako već tipujete Svrljig), samo 31km solidnog puta, ostalo sve perfektno, jedino ako vam nije cilj uštedeti 2l benzina u jednom pravcu.