Kakva je prognoza za vikend. Kakva je staza ovih dana?
Pogled za štampanje
Kakva je prognoza za vikend. Kakva je staza ovih dana?
U ponedeljak 15. je bilo dobro skijanje. Do podne oblacno i hladno sa povremeno slabom maglom, te je staza dobro izdrzala. U 9h na parkingu oko 50-60 kola, pa sam mislio da ce od 12.30 biti 1000 ljudi, medjutim vecina je otisla popodne, a malo je doslo. Oko 14h ja progrejalo sunce i bilo je odlicno. Posle prvih 100m, staza je umereno zguljena i sneg se pretvorio u pesak, takodje i na poslednjoj nizbrdici, a ostalo kako se samo pozeleti moze.
Na sajtu Skijalista Srbije kazu da od danas radi i Tornik,da su sve staze pripremljene i da na njima ima 15 cm utabanog snega. Zna li neko nesto o tome,da li je bio skijanja danas?
15 cm utabanog snega nije za Tornik dovoljno 100%. Nekad nije dovoljno ni 30-40cm. I ja ih voleo da cujem nekoga ko je trenutno gore.
Bio sam na Torniku danas prepodne,pošto sam igrom slučaja čuo da Tornik po ko zna koji put ove godine ponovo počinje da radi...
U startu na blagajni nude probnu vožnju,pošteno kažu da Čigota ne radi (snega više nema nego što ga uopšte ima),Zmajevac ima snega( zaledjen celac) ali nije uopšte taban.Može da se koristi samo staza Tornik odn. sidro.
Danas temp.u minusu cele prepodne,provejava slab sneg,prilično gusta magla,i otprilike 5 (pet) skijaša na stazi uključujući mene.Dakle spooky situaciija,sve sa gustom maglom.
Gornji deo Tornika solidan,a srednji deo je prava avantura za prolazak zbog čitavih delova staze gde izbija zemlja (recimo gde su prolazili sa motornim sankama).Srećom temp. je bila u minusu,sve smrznuto tako da je taj deo nalikovao igranju šaha (skakač na E4 pa...),dok ne smisliš i zapamtiš trasu kojom prolaziš.Donji deo staze opet ok,sem jednog dela na samoj sredini staze koji su ogradili,jer izbija voda.
Sve u svemu danas je moglo da se skija (jedva),a sutra ako ne bude novog snega neka niko i ne pomišlja ode na Tornik.
(Što bi rekli sa skis.rs "Ski centar „Tornik” na Zlatiboru punim kapacitetom") Popunjenost šestoseda blizu 85%,nas 5 na jedan šestoguz...
Sve u svemu čini mi se da će JP SS ove godine biti u žešćem minusu,s obzirom da i ono što sam video na Kop-u pre 15 dana bilo prilično sablasno.
Iz Doppelmayr-a očekuju da će ovog leta, pored Kopaonika, raditi i na Zlatiboru. Očekuju dobijanje posla na rekonstrukciju ski lifta tipa sidro - Krnevo plandište na Torniku.
Inače, za 10-tak dana se očekuje da se donese tenderska odluka o izboru izvođača radova za veštačko zasnežavanje na Torniku. Prva tenderska odluka za ovaj posaom iz marta 2010 je poništena. Nadajmo se da će se sada doneti konačna odluka, i da ce radovi početi što pre po idealnim uslovima za gradnju.
Tornik - Javni radovi na skijalištu
U ski centru Tornik na Zlatiboru, u okviru Programa javnih radova koje realizuju JP Skijališta Srbije i Nacionalna služba za zapošljavanje Republike Srbije i ove godine se sprovode aktivnosti na uređenju skijališta. Ovim aktivnostima će se značajno unaprediti kvalitet ski staza i poboljšati nivo usluge i bezbednosti skijaša u ovom ski centru.
Angažovano je osamnaest radnika na radovima koji obuhvataju: uređenje postojećih staza (ukljanjanje kamenja i niskog rastinja), čišćenje nanosa mulja iz taložnika i drenažnih kanala, saniranje oštećenja na busenu, zasejavanje nove trave preko postojećeg busenja i košenje trave na ski stazama.
Letnju turističku ponudu Zlatibor proširuje sadržajima Ski-centra Tornik. Odlukom JP Skijališta Srbije, na Torniku će do kraja letnje turističke sezone svakodnevno biti moguća vožnja “tjubing” stazom i provod u dečjem zabavnom parku po ceni od 150 dinara.
Svake srede i subote u pogonu će, u svrhe panoramskog razgledanja Zlatibora, biti šestoseda žičara, na kojoj cena jedne vožnje košta 300 dinara.
Izvor: www.skijalistasrbije.rs
Ima li novih vesti u vezi sa vestackim zasnezavanjem skijalista?
Da li je doneta tenderska odluka?
JP Skijališta Srbije su objavile cene Ski-passa za zimu 2011.
Pogledajte na strani sajta:
http://www.skijanje.rs/Ski_Centri/srbija/tornik.htm
Ili preuzmite PDF fajl:
http://www.skijalistasrbije.rs/slici...20Zlatibor.pdf
. Ovu sam vest nasao na sajtu: www.cajetina.org.rs
Predstavnici „Skijališta Srbije“ , u nedavnim razgovorima sa opštinom Čajetina, izneli su svoje predloge o realizaciji projekata na Ski-centru Tornik, koji obuhvata i naseljeno mesto Ribnicu. Naime, Preduzeće „Skijališta Srbije“ raspisalo je tender za nabavku i montiranje opreme za veštačko osnežavanje, što će mnogo značiti za produženje ski sezone na Torniku.
Uz ovaj projekat planirana je i izgradnja vodovoda za Ski-centar i naseljeno mesto Ribnicu. Opština ima puno zahteva za gradnju na ovom području i oni će, pod izvesnim uslovima, biti najvećim delom i realizovani po usvajanju Prostornog plana i Plana generalne regulacije, ali je za to potrebna dobra putna infrastruktura, kao i vodovodna mreža.
Opština će, u saradnji sa preduzećem „Skijališta Srbije“ u ovoj godini započeti izgradnju vodovoda. „Skijališta Srbije“ su takođe krenula u realizaciju projekta na Obudojevici. Podsećanja radi, pre nekoliko godina raspisana je javna nabavka za zakup zemljišta na Obudojevici za izgradnju zabavnog parka i ovo preduzeće se na tenderu pojavilo kao najpovoljniji ponuđač. Zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa došlo je do zastoja u realizaciji projekta, ali su oni, tokom 2010. godine, uglavnom razrešeni. Prema najavama ovog javnog preduzeća, do 1. maja naredne godine trebalo bi da bude realizovana prva faza Zabavnog parkaprema dostavljenom idejnom rešenju. Pored standardnih sadržaja:ski-staze, ski-liftova za početnike, tjubing staze, planirano je da se izgradi i klizalište, roler-koster (mali vagoni na šinama), avantura park, park sa ekstremnim sportovima, mini akva park tobogan, zorb bol staza, biciklističke staze, kao i sistem za veštačko osnežavanje.
Sada sta se na kraju desava sa sistenom za osnezavanje nezna se, ali cini se da ga ove zime nece biti....
Danas su na Tornik stigli radnici sa mašinama koji će do kraja sezone zavrsiti remont - rekonstrukciju ski lifta tipa sidro "Krnevo plandište". Ovaj ski lit polzi u blizini polazne stanice šestoseda, sa leve strane.
Ocekije ih da izvedu građevinske radove na temeljima polazne i izlazne stanice, da se iste montiraju, kao i da se izvrši premeštanje stuba broj 7. na novo mesto.
Zavrsetkom ovog ski lifta i njegovim pustanjem u rad će biti kompletiran sistem skijališta Tornik.
JP Skijališta Srbije su u avgustu mesecu 2010. raspisale Javni poziv za nabavku Letnjeg boba na šinama za ski centar Zlatibor. Očekujemo ishod ovog Javnog poziva.
U toku su i radovi na sistemu za zasnežavanje. Zavrseni su ifrastrukturni radovi na sistemu za prenos vode iz jezera Ribnica do akumulacije u blizini parkinga i polazne stanice šestoseda. Prema poslednim informacijama, odpočelo se i sa kopanjem kanala duz ski staza. Ocekuje se da i sistem zasnezavanja bude spreman za predstojecu zimu.
E kako bi bilo lepo da prorade topovi.
JA se vec par zima ostrim da ponovo vidim Tornik pod snegom, zadnji put sam tamo "skijao" kao klinac pre 20ak godina....
idem na Zlatibor sad za vikend (1/2.10.) pa cu da izvidim situaciju na Torniku.
Pa ako bude snega, ti zovi! :)
sve pohvale za "Tornik":ok:
gore je dosta uradjeno i dalje se radi, parking i prilazni put asfaltiran, pocelo se sa kopanjem kanala i postavljanjem cevi za vestacko osnezavanje, kao i sa kopanjem bazena za akumulaciju, rok je 15.decembar, tako mi rece momak iz "Skijalista Srbije".
-radnici krce deo sume, izmedju sestoseda i sidra, s desne strane (pogledajte slike)
prave valjda precicu od tubing staze prema sestosedu :dontknow:
Ima li nade za topve ove sezone :)
parking asfaltiran kao i prilazni put sve do rampe :ok:
i lokacija bazena za akumulaciju (koliko ce ici u dubinu :dontknow:)
kanali i cevi u blizini Ribnickog jezera :sm017:
I ja sam bio u nedelju. Radili su na postavljanju cevi (cudno da rade nedeljom). Zaboravio sam aparat da uslikam radove na vrhu. Iskopali su neke stepenaste rupe na samom izlazu sa sestoseda. Ne znam sta li prave tu, na sred prolaza. Deluje da ce mozda za ovu zimu stici vestacki sneg, cim uzurbano rade cak i nedeljom.
Ako stignu topovi, jedva cekam da ih finansiram putem kupovine ski passa:ski:
Ima li nekih novosti,kako napreduju radovi? :)
Ja sam ko zapeta puska, vec obilazim skije svaki dan :)
Samo da majstori odrade svoj deo posla, pa cemo mi sa uzivanjem nas! ;)
Ljudi, znaci sigurno je da ce sistem za osvezavanje funkcionasti ove zime?
Ništa nije sigurno, pogotovo kod nas. Možda ih iznenadi sneg u decembru :hair:
Otkud sneg u decembru?!? :D
Tako kazu u „Skijališta Srbije“ . 200 miliona dinara za izgradnju sistema za veštačko osnežavanje, planiranoje ovogodisnjim budzetom.
Tornik mi je prosle sezone ostao u secanju po malobrojnim skijasima na sasvim OK stazama. Malo sam sad prosetao utiscima drugih sa foruma, i video da je osim u vreme skolskog raspusta, uglavnom zakljucak- da je nedovoljno iskoriscen. Radnim danom oko 20skijasa, vikendom do 100.
Ako opet izuzmemo skolski raspust, svakodnevo vise je bilo forumasa na ovoj temi, nego skijasa na Torniku
Virtualno, mi smo skijaska nacija
Ja sam na Torniku bio cim se otvorio za skijase posle toliko godina... Staze lose, snega mnogo, epilog: unistene kantne i lose skijanje...Medjutim, tog vikenda je bilo minimum 100 automobila na parkingu, pa neka svaki auto vozi bar dvoje ili troje, to je lepa cifra ZA JEDNU ZICU i relativno kratku stazu, zar ne? Cak je bilo i guzve na ulaznoj stanici.. Elem, nisam bio prosle god, pa ne mogu da pricam, ali cini mi se da Skijalista Srbije najbolje znaju dal' im se isplati ili ne.. Cisto sumnjam da ce da zatvore Tornik i stave katanac i zabrane prilaz skijalistu.. A da bi bio dovoljno iskoriscen mora jos dosta toga da se uradi, bar jedan smestajni objekat veceg kapaciteta sa restoranskom ponudom u neposrednoj blizini (plus restoran/kafic na stazi-ne znam, mozda nesto vec postoji??) i neka vrsta organizovanog prevoza skijasa od centra do skijalista, sto verujem da takodje vec postoji ili je u planu.. Sa realizacijom vestackog osnezavanja bice i vise nego interesantno biti na Torniku! Ako bude vremena i para, eto mene opet na Zmajevcu! :)
It's official!!!! :yay::yay::yay:
http://skis.rs/strana/vesti-view/ves...-centru-Tornik
Extra, odlicno za vikende, nadam se da cu ove zime ponovo skijati na Torniku.
mnogo ih usporava ovo, jel je "dole" sve sam kamen :eek:
God dam* >.<
Valjda ce stici, do negde polovine decembra bar?
Ako je sve drugo u redu onda su predvideli i kamen jer i ja kada sam imao neke gradjevinske radove na svojoj dedovini morao sam da koristim dinamit a koliko znam izvodjaci su firme iz tog kraja gde svaki seljak zna da ne moze kopanje bez kamena stanovnika proci. Kamen moze biti samo izgovor ako ne zavrse posao na vreme.
Posetilac sajta Ivan sa Zlatibora javio sa mail porukom nakon jucerasnje posete Torniku. Poslao je i nekoliko Fotografija:
" Iskopan je kanal i postavljne su cevi koje dovode vodu od Ribničkog jezera koje je par kilometara dalje, do podnozija centra. Desetak radnika je radilo na betoniranju vetačkog jezera. Prokopani su kanali duz staze.
Radovi teku i na ski liftu Krnevo plandište ... "
Detaljnije i ostale fotografije na strani sajta: Vesti-utisci sa Tornika ....
http://www.skijanje.rs/forum/../Ski_...3102010_16.jpg
Svaka čast na direktnom izveštavanju sa Tornika!!! Samo nastavite tako:-)
Jel zna neko sta se desava sa radovima na Torniku u vezi vestackog osnezavanja!??!