Obozavam Val Thorens, ne bih ga menjao ni za sta na svetu.:D
Pogled za štampanje
Upravo sam dosao iz Val Cenisa... 10 dana skijanja, od toga 9 po suncanom vremenu. Smestaj ( Valmnonts de Val Cenis) je bio odlican, cetvorokrevetni apartman ima jednu sobu sa francuskim lezajem, jednu sa krevetima na sprat, trpezariju sa kaucem na rasklapanjem i potpuno opremljenu kuhinju. Sam centar iako ima 120 km staza nije suvise veliki... trecina spada u precice i zeleno plave staze, druge dve trecine su crvene i plave staze. Crnih staza ima malo i nisu ranga crnih staza npr u tignes-u. Sve vreme je bilo izuzetno malo gostiju posto je pocetak januara tzv niska sezona(srpski je bio dominantan jezik ;) ) Naravno, cekanja na zicama nema, cesto se desavalo da skijamo sami na stazi. Postoje dve gondole od kojih je jedna centralna i omugucava skijanje na solidnom broju plavih i crvenih staza. Prvog dana je padao sneg tako da je visina sneznog pokrivaca bila od recimo 60cm u podnozju do 2,5m na vrhovima. Narednih dana su stalno uredjivane staze, pa su postale tvrde, cak i zaledjene na nekim delovima. Svake noci topovi za sneg rade, ali prave gotovo zaledjenu povrsinu, posto cesto ratraci ne predju preko novog sloja snega. Postoje 4 isklopiva sestoseda, od kojih 3 imaju svoje staze (sasvim korektne crvene staze sa oko 500m visinske razlike) i jedan je vezna povratna zica sa delom skijalista termignon koje je dodato ove godine. Ovaj deo skijalista je bio generalno pust a odlicna je crvena staza ispod cetvoroseda. Na gornji deo skijalista vode dva tanjira, koji su u sustini spori, ali moze da se izvozi crvena staza sa nekih 700m visinske razlike.
Celo skijaliste je severno orijentisano i vrlo mali deo je direktno izlozen suncu sto znaci da se sneg doro drzi.
Cene kafe, kuvanog vina na stazama je od 2,5-3 e, u gradu je pivo od 0,5l 5e. Generalno je samo mesto bilo pusto, prodavnice rade do 7-8h, retko koji pab je radio posle 9h, tako da se stice utisak da nocnog zivota i nema, sto meni i nije suvise bilo bitno.
Generalni zakljucak, dobar centar koji je namenjen mirnom porodicnom odmoru uz solidno skijanje. Blizina Orella omogucava izlete do Val Thorens-a tako da je Val Cenis dobar izbor sem za ekstremno dobre skijase koji su poklonici off road avantura.
ove godine idem u val cenis u janurau...
da li mi neko mozda moze napraviti paralelu izmedju ovog skijalishta i bad kleinkirchheima ili nassfelda po pitanju kvalieteta staza,duzine,sredjivanja,nocnog zivota....
hvala unapred:dziveli:
nocnog zivota nema, ali bukvalno! a staze su jako dobre i skijaliste ima nek svoji smek...
vratio sam se iz val cenis-a i evo utisaka :
- staze su vrlo raznovrsne i dobro se sredjuju mada sam zapazio puno (bivshih) staza na kojima je naraslo shiblje pa se ne moze skijati...
- zice su uglavnom novijeg datuma i naravno nigde nema cekanja
- nocni zivot apsolutno ne postoji tako da je skijalishte podredjeno iskljucivo ljudima skijanje-krevet-skijanje;)
evo i malo slika
http://skijanje.rs/forum/attachment....1&d=1264704092
http://skijanje.rs/forum/attachment....1&d=1264704287
http://skijanje.rs/forum/attachment....1&d=1264704441
ski dude... znas ono, kad zuris negdje, pa na brzinu krenes, pa imas osjecaj da si nesto zaboravio... jel imas sad taj osjecaj? :)
ali juce su bile tu:confused:
elem kao shto najavih:)
na vrhu zice se pruza pogled na prelepo jezero:)