Spojni nema snega, a Zmajevac radi.
Pogled za štampanje
Spojni nema snega, a Zmajevac radi.
Elem, kad sam skijala na Torniku sa drugom, "slučajno" smo zašli na stazu koja još nije bila otvorena. Naravno stigao nas je redar, uzeo nam ski pase ubeležili nas tamo kao problematične skijaše i vratili nam ski pasove posle.
Kako imam informacije,Tornik je zavrsio sa sezonom,kako kazu bez obzira na to kako ce vreme biti u narednih mesec i po,samo ne znam zasto to vec ne objavljuju na zvanicnom sajtu,pa ko ima dana na ski kartama za refundiranje neka to obavi,da ne bude posle kao jedne godine,zakasnili ste,ali pazite zavrsavaju sezonu u sred februara maltene!...nadam se da nece praviti ni probleme pri povracaju sredstava.
Danas vidim i zvanicno zavrsena sezona,iako je nezvanicno bila zavrsena pre skoro 20 dana,a sad gledam prognozu,naravno ne mora nista da znaci,ali najavljuju sneg narednih 4-5 dana,uz blagi minus tokom noci,a i sad je palo gotovo 20 cm gore.Sezona nije sto se tice prirodnih uslova dala puno,naprotiv,ali i ono sto je dala,lose se iskoristilo,tu je bilo i jedno 10 dana neiskoriscenih u decembru za osnezavanja,pa i u poslednje vreme,nocu se temp spustala...steta velika,pre svega sto ono gore nije dato Bojanu Krizaju,kada je trebalo,ali tako je to kod nas.
Znači da se vraćaju letnje gume....
Pih... bez veze baš....
Jel neko prati stanje na kamerama? Da li je moguce da ovoliko snega ima u ski centru, sa ovako dobrim nocnim niskim temperaturama, a da centar ne radi? Pa ljudi tek smo na pola marta, bilo bi ovde bar jos 10-15 dana skijanja. Koliko dnevno zarade SS na Torniku? To, pa puta 10 recimo? Gde su ugostitelji, renta, parking, tubing...? Bzvz, ne razumem...
Kao sto rekoh Macak,oni su jos 20 februara zavrsili sezonu,a ovamo za vracanje dana na ski pasevima prave probleme,prepolovljavaju broj dana koji ti je ostao i slicno...nije greska u ljudima koji rade na Torniku,nego onim koji sede po kancelarijama u BG,jajarski i dzukacki,sta drugo,detaljnije o svemu tome kao i situaciji na Torniku,drugi put,kada se nakanim.
Gledam stanje snega na kamerama (upravo je padao sneg na Torniku) i pitam se zasto centar ne radi odavno. Prvo su kasnili sa pocetkom sezone jer navodno im cajetinski opstinari nisu dozvoljavali da koriste vodu sa Ribnickog jezera za topove. Ovo je neproverena informacija, tako sam cuo, ali mogu da zamislim situaciju u kojoj je ovo cinjenicno stanje. Cajetinski opstinari su decenijama unazad katastrofa po svim pitanjima. Upuceniji neka se sete pregovora sa Bojanom Krizajem oko zakupa Tornika. Kada je na kraju odustao od tog posla izjavio je: Ovi ljudi ne znaju sta hoce.
Nije dzabe izreka koju sam cuo u detinjstvu: Bolje ziveti u zabludi nego u Cajetini.
Ovih dana su niske temperature, sneg po malo pada, uslova za skijanje ima. Da je na pocetku sezone pripremljeno dosta vestackog snega, da je podloga bila bolja, skijanja bi opet bilo do kraja marta ai dalje. Nesto debelo ne stima u radu ovog ski centra na zalost nas skijasa. Za sve ovo ipak je odgovorno rukovodstvo Skijalista Srbije. Mozda neko zna stanje na Torniku bolje od mene. Zamolio bih ga da podeli sa nama razloge za rani prekid sezone. Skijaliste mi je u komsiluku a od skijanja nema nista. Gledas kako sneg pada i samo mozes da se nerviras. Pozdrav!
Pogledajte trenutnu sliku iz ski centra koji ne radi:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...b88bff38c1.jpg
nou frder komenc
Što bi rekli iz JP Skijališta, ne radi jer nema skijaša. :-)
Vala baš ih nema... Dobro je da leti rade ovi tobogani, ko šiša skijaše
Slika je naizgled idilicna, ali pogledaj ove zardinjere i sve ce ti biti jasno. Ovde ima mozda 15 cm snega, a dok ovo nije palo, bila je nula. Ovo da se nataba ne bi imalo 5 cm utabanog snega. Mislim da je u ovoj temi malo vise teoretisanja oko nekih zavera kako centar ne radi zbog ne znam ni ja kojih razloga, ali cinjenica je da je temperatura previsoka iako ima malo snega. Za 2 dana ponovo ce biti 15 stepeni.
Druze, uz topove i povoljnu nocnu temp, ovaj centar je radio sa nula cm snega na istim zardinjerama... Centar ima kapaciteta da odrzava staze uz dobru podlogu koja je mogla biti odradjena pre dve nedelje. Ovih 15 cm bi samo produzilo sezonu. Sad je kasno zbog lose procene odgovrnih ljudi u SS po mom misljenju
Nije tacno,prosli sneg koji je pao,na vrhu je bilo gotovo pola metra,na dnu oko 15 cm,s`tim sto je od zatvaranja ski centra pa do danas,bilo sigurno 7-8 dana minusa tokom noci lepog,tako da su sa tim osnezavanjem i ovim sto je padalo zadnjih dana,garantavono mogli da rade najmanje jos 15 dana bez problema,evo sad je gore minus trenutno,a koliko vidim prognozu za naredne dane gore nece ici vise od 5 stepeni u plusu,a nocu i u minus,a tek neiskoriscene temp. pred pocetak sezone su posebna prica.Ne radi se o nikakvoj zaveri,vec o bolenju one stvari,onih koji su, na sto bi se reklo drzavnoj sisi,a i o klasicnoj prevari skijasa. Odnosi se na nipheusov post
Jeste kad je pre toga palo 30. Povoljne nocne temperature je bilo u gornjem delu skijalista, gde ce sneg stajati do pola aprila bar, ali dodnji deo je kritican, jer je tu dosta toplije. U samom dnu Tornika, ne znam zasto, temperature cesto budu vise nego u centru Zlatibora, i to po nekoliko stepeni. U to sam se uverio vise puta ove godine. Necu da zalazim u to da li je neko hteo ili nije hteo da odrzava staze, samo kazem da temperature ove godine nisu bile povoljne za optimalan rad skijalista.
Opet nije tacno,narocito to za temperaturu, to su samo izuzeci,sezona je bila losa sto se vremenskih uslova tice,ali su SS napravila jos gorom,uskratili su sigurno minimum 20 dana skijanja i to su cinjenice.
Upravo to i jeste problem: rad skijalista nije dobro optimizovan u odnosu na date uslove ove sezone.
Evo primer prosle sezone,zima je moze se reci bila osrednja,mozda cak i malo blaza,ali je gore stvarno maksimalno iskoriscena,bilo je gotovo 100 dana skijanja,i staze su bile pripremane najbolje do tada.
Cak i danas!...bi bilo skijanja da se osnezavalo.
Tornik, Zlatibor - Cenovnik ski pass karata za sezonu 2016/2017:
Prilog 15484
Prilog 15485
Ima li neko info kada će biti ski opening na Torniku?
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net...b3&oe=58C39696
Rekla bih da se radi na tome da staze uskoro budu spremne :)
Da odgovorim sama sebi, a i ostalima ako bude zainteresovanih :)
http://www.skijalistasrbije.rs/sr/os...aza-na-torniku
Moj omiljeni ski centar.
Spriječen sam da početak sezone skijam ( povreda noge - lom ), ali se nadam da cu uspjeti da se oporavim za februar I Tornik.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...8bde622b82.jpg
Od ponedeljka, 19. decembra Ski centar Tornik na Zlatiboru počinje sa radom za skijaše i bordere. Za prvo ovogodišnje skijanje na zlatiborskom skijalištu pripremljene su staze Tornik i Čigota. Na stazama ima do 30 centimetara utabanog snega, a ljubiteljima zimskih sportova će prevoziti šestosedna žičara. Skijašima početnicima i najmlađima će na raspolaganju biti i ski poligon, kao i bob na šinama i tjubing staza.
Od ponedeljka do srede na Torniku će važiti popust od 50 posto na cenu karata, od poludnevne do trodnevne. Zvanična manifestacija Ski opening na ovom skijalištu planirana je u periodu od 22. do 25. decembra, kada će prva dva dana skijanje za posetioce ove planine biti besplatno, a nakon toga će za preostala dva dana važiti popust od 70 posto. Radno vreme centra je od 9 do 16 časova.
Nakon Kopaonika i Stare planine, puštanjem u rad ski centra Tornik, sva tri skijališta su otvorena za skijaše i bordere i pre zvaničnog otvaranja skijaške sezone. Skijališta Srbije su uložila velike napore da i pored nedostatka prirodnog snega, pripreme staze u sva tri ski centra i time otvore sezonu skijanja nedelju dana ranije. Sistemi za veštačko osnežavanje rade punim kapacitetom kako bi se osnežile i preostale staze i što pre prirpemile za skijaše i bordere.
Zna li neko kakvo je (kakvo moze biti) stanje sa kamenjem po stazama? Imam nove skije pa ne bih bas da ih poderem po sljunku... Nikad ranije nisam isao na Zlatibor pa nemam predstavu kako se odrzavaju staze.
Danas bio,nema kamenja po stazama vec odavno,staze su brze i tvrdje,ima i ledenih ploca kasnije,ali sve je to cist vestak,tako da je normalno.Ove sezone su ja mislim najranije poceli sa osnezavanjem.Guzve je bilo danas,ocekujem jos vecu sutra i za vikend,jbg kad je dzabe i...salim se,bilo dobro danas,dok ne zaguzva.
Nema kamenja, ali zato pocetnika, kamikaza i leda danas je bilo za izvoz. Danas sam video neke ljude na stazi koji da skipas nije bio za dz, ne bi prisli Torniku ni na kilometar tako da je bila poprilicna guzva, ali moze da se odskija malo i ujedno da se uziva u ovako dobrom vremenu.
Skijao danas, nema guzve uopste, kamenja ipak ima sitnog, nista strasno, ali ima. Leda ima na stazi, ali sa ostrim kantnama nije strasno. Nazalost danas je i GSS intervenisao, spakovase nekoga u korito...
E jbg, ne volim nikako kad nastradaju na stazi...
Vještački snijeg, I uopšte taj ,,tvrdi" ledeni snijeg traži oštre kantne I jaka koljena.
Ima li ikakve najave za snijeg na Zlatiboru ?
Od ponedeljka vece je najavljen na svim domacim akijalistima na snow forecast...
Evo jedna fotka od pre 2 dana. Odlicno je, i sneg i vreme. Danas bilo manje guzve na stazama. I danas je intervenisala GSS. Ljudi se dosta povredjuju.Prilog 15657
Pozdrav svima. Početnik sam, i dalje peglam plug ali noge same krenu u paralelni spust nakon sat-dva provedenog na stazi. Npr. Mali Karaman na Kopu spustim opušteno nakon malo zagrijavanja. Ima li smisla dolaziti na Zlatibor, jer vidim nema plavih staza za početnike. Koliko su ove crvene zahtevne? Hvala vam na odgovorima.
Scele,Imas na Torniku staze I za manje zahtijevne skijaše.
Idi ski liftom ( sidrom ) na medjustanicu, I tu ćeš uživati.
Ovo je moj snimak upravo sa te staze. Skije su bile mekane a puno ledenih ploča, tako da sam lagano skijao...
https://youtu.be/JwjQ27u0qaM
Ovo izgleda odlično, malo strmije pri kraju ali skroz za uživanje. Hvala puno na odgovoru i snimku :)
@scele, samo dodatni info, navedene staze trenutno nisu u funkciji, ne znam kada si planirao posetu Torniku. Ali ako ovih dana bude prirodnog snega onda ćeš verovatno moći na njih da računaš.
Na mapi su označene sa 1a i 1b :)
http://www.skijalistasrbije.rs/sites...?itok=UCFNSbyi
Scele,FreeRider je okacio snimak ne sa medjustanice prvog sidra,vec sa vrha tog sidra odnosno staza koju je vozio na snimku je Cigota crvena na mapi skijalista,mada je u sustini plavo-crvena,ali ipak dosta ozbiljnija staza od malog karamana,staze za pocetnike je opisao neo031.
Mislim da je samo nesporazum u izražavanju, predpostavljam da je FreeRider mislio na pola staze Čigote, pa je u tom kontekstu nazvao međustanica :) Međustanicu mahom koriste početnici i mlađi skijaši te me ne bi čudilo je FR prevideo i da postoji :-D Ne znam kakav je Karaman, ali donji deo Čigote meni uopšte nije neozbiljan pogotovu kada je veštak u kombinaciji sa ledom. Viđala sam mnoge koji su pogrešno procenili svoje mogućnosti pa su se na tom delu lomatali.
Izvinjavam se,Neo031 je opisala.
Bio sam pet-ned na Torniku i bas na tom dijelu staze je 2 puta reagovala GSS i spustila ljude na koritu. To je najstrmiji dio staze kada se ide sestosjedom. Poredjenja radi, cini mi se da je ta staza (ova sa sestosjeda koja je jedina radila) slicne tezine kao Krcmar na Kopaoniku.