Hoce li se to nevreme smiriti vise? Sta kazu ocevidci, da li je mnogo zlo?
Pogled za štampanje
bila je magla i magla i magla i vetar i magla... oko pola 3 se bar magla povukla :)
inace radile su samo konjarnik i suncana i ako je na sajtu skijalista srbije pisalo da rade sve staze
боље, цео дан се дружим с чврстим агрегатним стањем воде... нека га још мало...
Pozdrav svima. Nov sam ovde. Kakav je put do BZ?
Imas temu ,,Put do Stare Planine,,... izlistaj, imas vise opcija.:sm004:
ma ja se ne bunim samo neka ima snega :)
hvala na obavestenju:cool:
Danas magla i vetar katastrofa. Gornji deo Konjarnika u totalnoj magli vidljivost slaba do 10m max. Radila je i Sunčana ali nisam je vozio. Interesantno da je izgleda temperatura bila u plusu jer je Konjarnik popustio već oko 11h.
Put Svrljig - Kalna čist ali sa mnogo udarnih rupa i pomalo leda ali ništa strašno rupe su mnogo veći problem lanci nisu potrebni što je najvažnije.Popodne kad sam se vraćao ovim putem oko 15h dosta vode na putu ali ništa preterano duboko osim što voda napuni rupe pa neznaš koliko su duboke.
Kolika je visina snega? Sada mi drugar dize paniku da je palo na pola metra???:sm006:
hmm, vidim ide zahladjenje od sutra uvece, ali cele nedelje pez padavina: -14, -18, za vikend opet oko nule... Bice lep sledeci vikend :D
Za mene malo prerano... Ako bude bilo srece mi cemo pred kraj Marta... Mozda, mozda :ok:
:cool:ma jok....mada temperatura je bila u plusu uprkos katastrofalnoj magli,ko zna sta ce biti za nedelju dana!
ja sam bio danas,od sela Crni vrh na gore nema onolikih nanosa pored puta,okolna brda tek sa nesto malo snega,vise se vidi zemlja nego sneg,drasticna promena u odnosu na proslu nedelju!
Danas Konjarnik popustio jos pre podne,mokar,mekan sneg,katastrofa za neuke skijase slicne meni! Jabucko nije u funkciji zbog vetra od 20km/h sto je uslovilo guzve na Konjarniku pa je vec oko 13h staza bila lepo preorana.
Na Suncanoj malo bolja situacija,valjda zato sto je veca guzva bila na Konjarniku...:dontknow:
http://www.knjazevac.rs/babinzub/wxindex.php
http://www.knjazevac.rs/babinzub/wxindex.php
najtacniji su sa podacima.
pozdrav
Konjarnik danas ne da je drzao do 11h kao sto je neko rekao nego izgleda da nije ni peglan uopste od prethodnog dana. Oko 09:30 je bio uzasan a kasnije je bio katastrofalan da bi na pred kraj dana osetio ispod skija kako je jedan deo staze pri samom vrhu oguljen. I to cim krenes na dole kroz sredinu. I to nije samo moje misljenje nego je i drug koji je bi samnom osetio. A kazu da ima 2m snega :awm2:. Video sam da je jedan lik na sankama isao od topa do topa i nesto ih proveravao. Da li ce ih pustaju ili ne, ili samo ih testiraju ne znam. Ujutru kad smo stigli bilo 5 stepena, barem je tako pokazivalo u autu, ali je duvao vetar pa je osecaj bio da je dosta hladnije. Semafor je pokazivao skoro ceo dan da je temperatura od 0-3. Suncana je bila bila dobra. Gorni deo staze tvrd skoro do skretanja za Konjarnik. Guzva se napravila tek kada se podigla magla ali je to bilo skoro pred kraj. Na vrhu je duvao skoro ceo dan jak vetra. Ono sto je interesantno sta sam primetio vozeci se sidrom da su bas tu gde vuce zica tj, prolaze skijasi kada ih vuce zica, pojavila se ona zelena mrezica. Na par mesta otkinuta je stojala na snegu. Mozda i nije mrezica ali se meni barem tako cini. Ne znam da li je jos neko to primetio?
kako je danas,kakve su staze?
macak, jos malo pa nestalo, nak pada sve dok moze...
nadam se da jos upraznjavas i onaj drugi hobi, koji krece odma` nakon zime...
p.s.sto sam vido jednu jaknu, sad pokusavam da se setim jel imam nekog
rodjaka u wien kod beća:D
A sve manje, al sam obecao Slavisi da cu dodjem na leto u Baltu. Ako sednem na dva tocka, dolazim i na Kraljevicu da pijemo pivce na suncanoj stazi! :)
Nisu.
Podatak o visini snega od 200cm stoji već nedeljama a posebno kao netačno se ističe ono što piše iznad o padavinama, u toku meseca 7.2mm (7.2 cm snega) ili godina 9.8mm - 10-tak cm snega!
Dalje, pritisak piše da je 1012 hPa, za tu nadmorsku visinu jednostavno nema šanse da je toliko, na Kopaoniku je sada 818 hPa a na Zlatiboru 894. Ispada da je čak i u Nišu gde je 988 hPa manje nego na planini što je nemoguće.
Nije to toliko ni bitno, nego kažem da je izgleda reč o nekoj automatskoj stanici koja verovatno daje tačnu samo trenutnu temperaturu.
http://www.blic.rs/data/images/2012-...ver=1330123869
Minulog vikenda na Babinom zubu bilo je mnogo povreda prouzrokovani nepažnjom pojedinih skijaša koji iako nevešti i sve više neobazrivi prema drugim skijašima pokušavaju da skijaju na najtežim stazama.Ovi neuspeli pokušaji nažalost se završavaju samopovređivanjem samih skijaša, ali sve češće i povređivanjem ostalih učesnika u skijanju, na koje neobazrivi skijaši u svoj silini naleću i udaraju, te se ovakvi susreti završavaju teškim prelomima i povredama ekstremiteta .U narednim redovima opisaćemo kako radi gorska služba spasavanja u Srbiji.
Koliko puta ste se proteklih sibirski hladnih dana zapitali ko su ljudi kojima je skoro svaka opasnost izazov, a mali i veliki podvizi uglavnom nalik nečijoj svakodnevnoj rutini? Mladići koji su odnosili lekove i hranu u domove starih i nemoćnih, zavejanih u bespućima, skidali opasne ledenice sa krovova, pomagali povređenim ili zalutalim skijašima negde u šumi – članovi su Gorske službe spasavanja.
detaljnije http://vesti.knjazevac.org.rs/?p=22247
To su momci, svaka im cast!:yay: Skidam kapu:sm017:
Ja se nadam da ce za par godinica i jedan iz nase porodice biti drug clan GSS-a:ski:
Dobra ideja, vec odavno jurim Ficu ,ali on ,,bega,, vadi se na to da samo nadlezni daju zvanicne izjave....pa sta to vec znacilo
Ali P.S.. imamo dosta nezvanicnih izjava boljih od zvanicnih..
Imam preko 2 sata video materijala i oko 1000 slika od pre neki dan samo nemam vremena da Vam sredim ...
ali polako svaki dna po malo :ok:
Padavine se odnose na milimetre tecnosti a ne na visinu snega. Kolicina padavina se meri u mm na metru kvadratnom i to samo voda. Sneg nije kompaktan kao voda jer je agregatno stanje vode. A meteroloska stanica za ove podatke koje sam naveo je u EPS-ovom hotelu na BZ i azurira se na svakih sat vremena.
pozdrav
Ja bio danas i napokon imao dobar skijaski dan na Staroj Planini. Treca sreca!
Mislim da je temperatura celog dana bila u minusu tako da staze nisu nesto preterano smeksale. Konjarnik je ujutro bio nevidjeno tvrd, tacno se osetio vestacki sneg, a to su nam potvrdili i iz SS-a kada smo ih pitali. Iskreno, za mene je ono bilo previse tvrdo, ali je moglo da se skija, bolje nego da se prave hupseri.
Danas sam bio prvi put i na novom delu skijalista i moram priznati da sam razocaran. Novi cetvorosed je radio kao dvosed i to uzasno sporo. Jeste bilo vetra na tom delu, ali ne verujem da nije moglo brze. Staza ispod njega poljana, to necu da komentarisem jer je verovatno namenjena totalnim pocetnicima.
Staze oko gondole su bile ok napeglane i oko 11h kada sam ja bio drzale su se odlicno. Tada je krenula da se pravi guzva pa sam se spustio niz obe crvene po jednom i utekao. Moj utisak je da je gondola nevidjeni smor za onako kratke staze. Po meni, tu izmedju dve crvene treba staviti kratak i ultra brz tanjir da moze da se ono vozi bez skidanja skija i zamajavanja sa gondolom.
Oko 12h sam se vratio na stari deo i vozio uglavnom Suncanu dolinu koja je bila odlicna. Sjajno napeglana, ne preterano tvrda i stvarno za uzivanje. Konjarnik je kasnije i dalje bio jako tvrd u srednjem delu (kocenje gotovo nemoguce), a u gornjem su se pojavili hupseri, mada nista preterano strasno. Odvozio ga par puta cisto da odmorim noge od sidra.
Sto se vremena tice, vetar jak samo na novom cetvorosedu (za staze oko gondole ne znam jer sam kratko bio tamo), a magla se pajavljivala preko dana povremeno, a na kraju dana se zgustila da se oko 15:30 jedva skijalo.
Sto se mene tice, super sam se naskijao na Suncanoj i napokon uzivao na Staroj planini. Vidimo se verovatno jos neki vikend :)
ја био данас, мало да променим, црко кући (само ми девојка долазила у посету)... малко окаснио: око пола 2, ал ме по први пут није занимало време, јер сам ишо да вратим пнеуматску удлагу... успут сам се распитао око права на осигурање које сам стеко куповином ски кучета... нови 4сед ради као 2сед јер је у фази тестирања, не може брже, будите срећни што уопште ради... вештачки снег не праве и неће га правити док ниво снега не падне испод 30цм (ЈП па добили наређење да штеде струју)... падао је снег и била је густа магла... а стаза, бар онај снег што сам осетио на почетној гондоле- УЖАС колко сам избројао три буса из Ниша и један из Вл... Зоки из Вл за мало да га убије неки... људима очигледно не долази из дупета у главу... ће скинем ја један дан овај гипс...:awm2::awm2:
е и видо сам неку много слатку плаву бордерку...:sm011::yay::sm017:
Potpuno se slazem, mislim da jedna pokretna traka itekako fali na delu ispod gondole, zatim jedan deciji tanjir desno u sumicu OPET ispod gondole - sam kraj plave 7, pred skretanje desno i jedno sidro ili tanjir sa skretanjem (ili dva sidra) upravo odatle, po obodu skijalista, pa sve do pocetka 7a staze - na taj nacin jeftinom investicijom dobija se funkcionalno skijaliste (i za decu i za odrasle, kako bese, od 7 do 77 :D ) i po jakom vetru kad gondola ne radi PLUS veza sa Konjarnikom - fali i jedan deciji tanjir od vrha novog 4seda do vrha Suncane, pa je moguce kretanje i po magli do drugog dela skijalista... :)
Kakva je situacija sa skijanjem van staze na Staroj planini?
Jel ima uopste snega sada za tako nesto?
Imas od Suncane pa do EPS-a, zatim od EPS-a do Konjarnika sve kroz ozbiljnu sumu. A imas sa desne strane (uzbrdo) Konjarnika stazu koja se ne taba, e da li sada ima snega to ne znam. Pre nedelju i po dana je bilo dva metra, cisto sumnjam da je toliko ojuzilo da bi nestalo toliko snega...
Siguran sam da SRB PI ima mnogo vise ideja uvezi skijanja van staze. Samo da se ukljuci ima da te izbombarduje idejama :ok:
није више уживање... уватило корицу... а мого си где прстом покажеш...
мислим да ће фотке да објасне многе ствари...