Hvala Finac. Eto me onda sutra gore, još javljaju i sunčano vreme, pa će nadam se zaista biti fantazija ;)
Pogled za štampanje
Hvala Finac. Eto me onda sutra gore, još javljaju i sunčano vreme, pa će nadam se zaista biti fantazija ;)
Evo malo i novijih fotografija.
Za razliku od prosle nedelje kada je bio haos sa novim snegom, sada je situacija skoz OK. Ujutru su cekale potpuno sredjene staze (bar ove niže, jer sam ponovo išao sa klincem). Oko podneva su pocele da popustaju zbog Sunca (prva slika je oko 9:00 druga oko 12:00)
Jos jedna sitnica, vikendom ako planirate da oko sredine dana pravite pauzu na vrhu tornika i popijete nesto, planirajte da je velika gužva i da se čeka u proseku više od 30 min da vam donesu pordžbinu (Meni je ovo zasmetalo jer ne želim ceo dan da provedem u lokalu)
http://i60.tinypic.com/xo2ly1.jpg
http://i59.tinypic.com/2rn8soj.jpg
Danas " Nenormalno dobre" staze. Temperatura oko nule, niska vlaznost, sunce ceo dan. Garantovano najbolje skijanje ove sezone.:)
Pa bilo je dobro skijanje cele nedelje,mozda samo ponedeljak i utorak bilo nesto toplije,pa je "popustalo" oko pola 12,danas kazu da je bilo vrhunsko skijanje.
Danas popodne,na stazi vise zicnicara,jedan GSS i instruktora nego ostalih,staza skoro progledala,odrzavaju koliko mogu na toj visini, ali nema nikoga da skija.
Tek oko 14.30 sam izasla na stazu,sneg je bio bas vlazan, u gornjim delovima staze mi to nije smetalo,ali dole mi nije bas prijalo. Izaci cu sutra na stazu samo prepodne. Rece mi jedan zicnicar da ce skidati sneg sa gomila i da ce raditi,inace zali Boze para kad celo skijaliste radi za manje od 10 skijasa.
Steta sto nema vise ljudi.:sm006:
Danas zatvaranje sezone na Torniku, pa ko moze nek pohita, staze odlicne!
Nije ok da se danas zavrsava sezona na Torniku,kada su staze jos uvek dobre,a i najavili su nesto nize temperature narednih dana i snezne padavine,nije u redu pogotovo sto je prosla sezona kratko trajala i mnogi su ostali sa dosta neiskoriscenih karti.
Na žalost nikog nema na skijalištu. Gledam danas kamere i tužno izgleda.
Radni dani su i prosla je sezona godisnjih odmora,a i prethodnih dana vreme je bilo lose,danas je lepo ali ipak toplo,a koliko sam video postoji nekoliko obecavajucih dana u aprilu,pa ne vidim razlog ako su vec staze,kako kazu odlicne,da ne bi moglo da se skija,a i nigde nisam video tacan datum do koga traje sezona na skijalistu,pa prema tome pretpostavljam da bi trebalo da radi dok god postoje solidni uslovi za skijanje.
Jeste tacno iz ugla skijasa, ali poslovna politika, centralizam, "visi interesi" briga za troskove u ovom delu sezone itd.... , sta da se radi? Prava borba tek predstoji. Nove staze, nove instalacije, novi sadrzaji. Tornik je osudjen da se razvija. Ko god razmislja drugacije, neka stavi prst na celo i nek se zapita???
http://www.skijalistasrbije.rs/sr/sk...rniku-za-uskrs
...kako misle, ne znam ali barem planiraju...., a ako bog da eto jos malo uzivanja i prilike za one koji nisu stigli ili mogli da se "omrse" za Uskrs...
Ma smejurija,ono sto bi ozbiljni ski centar trebao da uradi,je da pre svake sezone jasno da objavi kada se zavrsava ski sezona na skijalistu,i do tog datuma moraju raditi dok god postoje uslovi za skijanje,jedino u slucaju da takvi uslovi ne postoje,da bi ljudi koji kupuju sezonske i druge karte od vise dana,znali sta da rade,a ovo za uskrs kao pustaju a to najavljuju 10 dana pre,kao da je sigurno da ce biti ok situacija na stazama,ali pustice oni tada pa makar se skijalo po blatu,samo lova da se uzme,a to sto bi pre toga bilo nekoliko odlicnih dana za skijanje ,nema veze.Ko da se ta struja uopste i placa nekome.
evo sad gledam,Petak,pa i Cetvrtak bi bili sasvim dobri za skijanje,ionako je danas palo 10 cm novog snega...
Od sutra pa naredna 4 dana se očekuju padavine (sneg, ne kiša :) ) sa blagim minusom. Po tome bih rekla da bi za praznike na Torniku moglo da bude solidno skijanje. E sad, da li se skijalištima isplati da puštaju topove (ako bude dovoljan minus) da bi pripremili staze za vikend iako sumnjam da će biti velika gužva?
Mislim, može li iko da predvidi kakva će biti situacija gore za praznike? Čisto da znamo da li da pakujemo i opremu ili ne :sm019:
U petak 10. aprila, bice ponovo otvorene staze za skijase. Snega ima vise nego dovoljno tako da planiram Vaskrsnje skijanje na Torniku.
Nazalost, prema prognozi dosta pouzdanog sajta www.yr.no, za period od subote se najavljuju veoma visoke temperature, tako da sumnjam da ce biti nesto od skijanja sem mozda u petak.
Subota,nedelja po 14 i 16 stepeni,ipak je to previse za bilo kako bolje skijanje.
Nikakav problem nije skijanje sunčanim danima sa višim temperaturama preko dana. Pogotovu kad je vlažnost vazduha niža. Laganije se obući, odjeća sa ventilacionim otvorima, ali koja štiti od vjetra. Obavezna krema protiv sunca sa jakim faktorom. A skije pripremiti s adekvatnim voskom. Govori se o temperaturi vazduha a ne snijega. Kiša i magla su veći problem od sunčanih dana. Skijanje na suncu je super.
Nije, ko voli skijanje na vodi...
14-15 stepeni koliko sada vidim da najavljuju i na sajtu skijalista Srbije za vikend (na www.yr.no kazu "svega" 10-11 C) je ipak nemoguca misija za normalno skijanje.
Ja se iskreno nadam da se tako visoke temperature ipak nece ostvariti i to najpre iz razloga sto bi tolika kolicina otopljenog snega mogla da prouzrokuje nove poplave i podizanja nivoa reka u tom delu Srbije.
Da li neko zna kada se tacno otvaraju staze ponovo. Sad videh na kamerama da tabaci rade. Mozda otvore ujutro jer su uslovi odlicni. Ako neko sazna nek javi.
Izvestaj od danas:Sta reci...svugde je bolje nego kod kuce.Staze sa puno snega,nigde progledale.Sneg jedanaestoaprilski,kakav se i ocekivao,nazalost.Izdrzi se do podneva,a posle bole noge,ruke,ramena od guranja do zice.Sta reci... Ko voli prirodu,planinu,vazduh extra je.
Da se osvježi tema ...
http://youtu.be/Ps9qGnlCEV0
http://www.skijalistasrbije.rs/1kop....atiborPanorama
Pocelo izgleda osnezavanje i na Torniku.
Sta mislite, hoce li se moci skijati na Torniku za Novu Godinu?
Najavili su otvaranje za vikend pre NG. E sad sta ce biti, ko zna...
Kao i svake prethodne godine, ne pripremaju staze na vreme i kada to temperatura dozvoljava (prethodni dani su dokaz), onda naidju malo topliji dani a oni nisu napravili dobru podlogu i onda kazu sta cemo zlatibor nije dovoljno visok, a ljudi se ubijaju po kamenju sem ako bas nije godina sa puno snega. Zasto tako Skijalista srbije rade nije mi jasno, covek pita zasto su tolike pare uzimali iz budzeta za opremanje skijalista ako tako rade a rade, citav niz godina je ovako kako opisujem.
http://www.skijalistasrbije.rs/sr/temperatura#tornik
mislim da se sada vec moze dati pouzdan odgovor
ufff..izgleda nista od snega za novu godinu..nadam se da ce do 15.januara da napada planiram neki dan tada
Kako gledam temperature Zlatibor ovih dana ima bas nize od Kopanika. Npr. trenutno Zlatibor 2, Kopanik 12. I ovo malo vestackog snega sto su napravili pre mesec dana jos uvek stoji. Mozda su mogli da se potrude da osposobe neku stazu ionako ih ima 3.
Bilo bi dovoljno da su osposobili 300-400m, koliko da se nije bez snijega za pocetak sezone. Kad su mogli na Bjelasici ( na kojoj se trava koja viri iz snijega kosi u sred skijase sezone :) ) da pripreme 400m staze, onda moze svako.
Jednostavno skijalista srbije na Torniku rade veoma lose. Danima je temperatura u toku noci bila pogodna za pravljenje snega a oni se prave blesavi. To se vec godinama ponavlja, nije mi jasno zasto neko za to ne odgovara.
Napokon poceli su da rade vestacko osnezavanje na Torniku
Aka je palo snega koliko i u Valjevu, ovo treba da se za dan dva pušta u rad
Molim vas za informaciju ako neko zna hoce li Tornik biti pusten u rad sutra, prekosutra?
Sada su i zvanicne informacije, pise na sajtu skijalista. Jedino mi nije jasno kako bar 2 dana unapred ne najave pocetak. Tipa da kazu u petak/subotu da ako sve bude kako je ocekivano sezona krene u ponedeljak, a ovako informacija je samo par sati unapred.
Interesanto je da nema popusta za otvranje ski sezone, kako je bilo kod ostalih centara. Radice samo staza Tornik, kao i vezni put Ribnica-Čigota.