Kako se meni čini zaskijaću ja ponovo tamo ove sezone.
Pogled za štampanje
Kako se meni čini zaskijaću ja ponovo tamo ove sezone.
Pozdrav!
Ove nedelje idem na Tornik, moze li informacija: rade li kafici na stazama jos uvek (poslednji put smo bili 2013. i onda su radili) ? Sta ima na stazama da se kupi za jelo ?
Kakvo je stanje sa iznajmljivanjem skija na stazi ? Moze li neko da preporuci neki ski rent na samom Torniku ?
Hvala unapred!
Put do Tornika je retko kada očišćen kao magistrala, ali nikada nije situacija takva da baš postoji bojazan da se sleti u jezero. I u najgoroj varijanti dobre zimske gume su dovoljne da se dođe do skijališta. Mi gore idemo često po različitim vremenskim uslovima, gore smo bili i za NG kada je bilo i puno snega i dobar mraz (čitaj led) i nije bilo nikakvih problema da se dođe do skijališta.
Oba kafića u podnožju staza rade tokom cele godine, ne vidim razlog da ne rade u toku ski sezone :) Verovatno radi i kafić na vrhu. Kakva je ponuda klope zaista ne znam jer mi takve usluge nisu bile potrebne.
Pored parkinga postoji i nekoliko ski renti, i čini mi se da im je ponuda dosta slična, a verovatno su im takve i cene. Uostalom, sve su jedne pored druge pa na licu mesta možeš sam da izabereš šta ti najviše odgovara.
Koliko se sećam , ski rente se zovu "Zmajevac" , "Profi" a "Beosport" ima ipod restorana, pa možda negde na netu možeš da nađeš njihovu ponudu i cene.
Trenutno ima snega i na magistrali od Bele Zemlje do Zlatibora. Kako je na deonici od magistrale do skijališta ne znam, ali bez dobrih guma i zimske opreme svakako nije pametno krenuti na put bez obzira da li redovno čiste ili ne - za svaki slučaj :sm004:
Apsolutno. Imam info da ga u Cajetini vec ima dosta, sto znaci u samom Zlatiboru do kolena, a na Torniku jos vise...
Dakle, bez zimske opreme i dobrih guma nemojte nigde..
Inace, javljaju mraz, a sneg je suv i ne lepi se, a takav je najlepsi za tabanje i skijanje, pa ko moze, samo napred.. :)
Opusteno, put je prohodan, jutros sam isao na kratko do Tornika.
Sad vidim na kamerama da redari postavljaju one ograde dole na dnu...
Verovatno kao posledica nesreće na SP, da neko ne bi završio u metalnoj ogradi igrališta ili na parkingu?
To je potpuno u redu. Treba brinuti o bezbednosti.
alpin A4 + lampini lanci + ESP + ABS.......mislim da je dovoljno, samo jos fali 4x4, ali to ostavljam za sledecu zimu (forester)......šalu na stranu, jel neko bio danas na Torniku? Ovo na snimcima deluje dobro zavejano, kao da se staze ne održavaju, skijaša ima malo.
Lično sam u dilemi da li da uzmem ski pas za 2 ili 3 dana (utorak-sreda ili i četvrtak), a iz razloga što u čet. prognoziraju jaku maglu (a onda bi žičare trebalo da zatvore)....
Sad gledah na Snow Forecast. od cetvrtka idealni uslovi za skijanje. http://skijanje.rs/forum/images/icons/icon7.gif
Pozdrav!
Zadnja 2 dana skijam na Torniku, magla je uzasna, danas posle 13.ooh je pocelo nesto tipa ledene kise, bukvalno sitni kristali leda, prekriju naocare i ne vidi se nista. Vidljivost na vrhu je oko 10 metara, ljudi nije bilo uopste na stazi. Sve u svemu - uzivanje, mora da se pazi, ali ko voli skijanje ne smetaju mu ovi uslovi.....inace, put od zlat. puta pa do Tornika je i dalje lose ociscen (danas bolje nego juce), nista novo za Tornik i Zlatibor...
Kako bi danas? Rekao bih da su se prognoze obistinile. :-)
Staze tvrde, lepo spremljene, Zmajevaac nikad širi, vreme, vidljivost i temperatura idealni, gužve ni malo... Ko je danas imao bilo kakvu zamerku taj ima velikih problema. :ski:
Šta misilte, da li će biti ogromna gužva od subote?
Računam, ipak su te staze crvene, pa sigurno neće biti kao na kopaoniku gužva...
Ja sam u stvario rešio da dođem, valjda neće biti milion ljudi...
Ne boj se nista, mogu deca i pocetnici po crvenim, malo plug malo odmor na sred staze, ocekuj 1000 - 1500 ljudi za vikend na skijalistu.
S' obzirom na količinu skijaša koja će se sliti na Zlatibor (a i druge ski centre) ja vam preporučujem da uzmete poludnevni ski pass jer na toliki broj skijaša teško da će staze izdržati duže od 12-13 h
Pozdrav svima! :) Zanima me da li se redovno odrzavaju staze vestackim snegom? S obzirom na guzvu koja ce biti nadam se da domacini taj deo maksimalno odradjuju :)
Info od juče..
Dan odličan, bez vetra, sunce... milina...
Staze već oko 11 bile po sredini sa dosta hupsera, ali se po ivicama moglo baš lepo voziti..
Skijao do 1, i nije bila velika gužva, na šestosed se nije čekalo uopšte...
pohvalio bih sve ljude sa tornika na odlicno pripremljenim stazama.vode prilicno racuna da se neko ne povredi na zicarama narocito na sidru.postoje sve sluzbe od ambulante do redara na stazama i svi rade za skijase.odlicno sam se proveo pet dana.
Vidi, sto se tice pripreme staza tu mogu da se slozim.....medjutim, sto se tice "da vode racuna da se niko ne povredi", evo mog iskustva: tokom 2013, kad sam silazio sa sidra kod crne staze, zakacilo mi je ranac i vuklo me 2 metra - sva sreca da je rucka na rancu pukla i da sam prosao bez povreda. Ovo se sve desilo ispred kucice u kojoj sede redari, koji ovom prilikom uopste nisu gledali sta se dogadja............
U cetvrtak mozda jedan od najboljih dana za skijanje na Torniku,od kada postoji skijaliste,ja mislim,takodje odlicno i u petak.Ove godine mi se cini da su staze najbolje pripremane,od svih prethodnih sezona,sad bezbednost je druga tema ,o tome mozemo do sutra,jednostavno nemamo jos izgradjenu kulturu ponasanja na skijalistima,i to je to Za ranac na sidru,trebali su da te upozore pri polasku,mislim cak da imas znakove i table sa tim upozorenjem,ali da vole da se zapricaju na rampi,vole.I jos da dodam, da imam utisak ,da nikad nije bilo vise ljudi na skijalistu kao za ovaj mini-raspust,evo danas se cekalo i na sestosedu po nekoliko minuta,kako je tek na stazama,mogu da zamislim.Parkirali ljudi kola kod skretanja za Ribnicu,2km od skijalista,ono jos nisam video,pored onolikog parkinga.
Sto se tice ranca, kad sam bio na Torniku prosle nedelje, sa sestoseda je decko silazio i u jednom momentu mu je ranac zapeo za sediste - redar u kucici je momentalno ugasio zicaru, pomogao momku da sidje i stane na noge. Kad sam sisao sa zicare, popricao sam sa redarom i on mi je rekao da se ovakvi problemi sa rancima dogadjaju svakodnevno i da je procedura da se odmah gasi zicara. Znaci, uslov je da redar sa paznjom prati sta se dogadja na silasku sa zicare - a sto na Torniku nije uvek slucaj (cesto sam vidjao da redari igraju igrice, pricaju jedni sa drugima i uopste ne gledaju sta se dogadja na silasku sa zicare).......inace, nigde nisam video zabranu nosenja ranca ?
nikad ne nosim ranac na skijanju pa bih i vama preporucio da ga ostavite u kolima.sa rancima su uvek problemi pogotovo kad je jako hladno.centar je mali i uvek moyes da sidjes po suve rukavice.
Vucete me za jezik...bio sam tri dana tamo i moj sin koji sad ima nepunih sest je naucio da skija na traci pored Pome, kako lokalci zovu sestosed...onda smo presli na staru traku gde je malo duza staza. Klinja je isao sam, ja iza njega. Na izlazu je mala uzbrdica, pa je mali zaglavio i nije uspeo da izadje.. Dotle sam ja naisao i zamalo da padnem preko rodjenig deteta ali sam uspeo da ga opkoracim i izvucem sa trake na izlazu. Sve to vreme gospodin sedi na izlazu tubinga i kuca poruke. Rekao sam mu svasta i dao mu ono sto se ne daje, pa smo se posvadjali. U sledecem krugu ista prica,klinja je pao , nije zazustavio zicu, nije pomogao malom da sidje, jos mi objasnio da dete mora da ima stapove sa sobom(!), bezobrazluk... Onda pitah za ime, pa sam proverio ko gde radi jer rece da menja kolege itd i zasto ne stoji pored panic tastera, vec kuca poruke na deset metara daljine, ko je i kako je ime sefu staza, itd...Da, bas vode racuna, posebno o najmladjim skijasima, ubise se...ajde bre, da ne pricam vise, fuj, gadi mi se takav odnos. Onaj kome su svoja,a posebno tudja deca mrska, ne treba da radi na decijoj traci, pa cak i na skijalistu uopste.
Samo da dodam da je na trakama bio dezuran samo po JEDAN covek, sto je nedopustivo i zabranjeno, a sve pod izgovorom da je malo skijasa... Ma uzas, ranijih godina je bilo mnogo bolje i ozbiljnije, pitanje je dana kada ce da se desi nesto lose. Jedna majka se izbezumila kada joj je dete palo na ulazu na traku sa tunelom, a mi ostali vikali ovom gore da gasi...nije se snasla da tresne crveno dugme pored nje - i ne treba to ona da radi vec Skijalista..bruka.
Slazem se, samo me interesuje da li negde postoji zabrana nosenja ranceva na zicarama (koliko znam ne) ? Inace, u EU je zabranjeno ulazak na staze bez slema/kacige, to znam sigurno (bukvalno u Austriji skidaju sa zicare)......
Vidi, kao buduci otac jedne cerke, ne znam da li bi smeo da dete ispod 8-9 godina uopste pustim na stazu (ima pijanih, napaljenih klinaca, skijasa koji se uce da skijaju - i to na crnim stazama!). Ma koliko pazio, skijanje nije bezbedan sport, vec veoma rizican - ima x faktora na koje nikako ne mozes da utices, povrede idu od lomova, pa do najtezih povreda gde su ostecenja trajna i opasna po zivot. Licno, branio bih da se na zicare ukrcavaju deca ispod 10 godina, bez kacige i zastitnog prsluka..........
@kolebgd, vidi druze, ja pričam o ski traci, deo gde početnici uče skijanje, ne pričam o pravim stazama i deci na njima... To što pričaš, sve stoji ali ovde je reč o nepostovanju obaveza prema Zakonu o javnim skijalištima i ako se ne varam, članu 54. istog Zakona, bezbednost na stazama i žičarama.
Ma jasno, kad sam pisao post imao sam u vidu celokupno skijaliste (ukljucujuci i deo staze za decu). Inace zakoni kod nas i praksa (postupanje po istim) su dve sasvim razlicite stvari (advokat sam tako da dobro znam sta pricam).........sto se tice rada skijalista, ovde do sutra mogu da prepricavam svoje iskustvo sa kopa i Tornika iz 2013, kako nece da vrate novac za ski pas i sl.....
Ma mozda sam utripovao to za znakove i tablu,ali jebiga mora se voditi racuna,naravno da je to posao za ss..ali niko te nece sacuvati bolje od samog sebe,a sta je sve sto bi oni trebali da rade a ne rade,mozemo o tome koliko hocete,ali treba skrenuti im paznju na taj rad u onim kucicama na sidrima,pogotovo zbog klinaca...mada ipak mislim da su svake godine sve bolji,treba kritikovati dok god postoji za to razlog,pogotovo sto se tice bezbednosti.
Ne bih da polemisem, vec bi dodao par podataka koje znam sa skijalista. Sto se tice znakova , sigurno postoje i za ranac, i za stapove da se drze u ruci i da deca budu u pratnji odrasle osobe i mnogi drugi, ali nazalost slabo ko ih i gleda odnosno cita a kamoli postuje. Imaju tamo istaknuta i pravila ponasanja na nekoliko mesta ali i njih retko ko cita. Sta ces takvi smo. A sto se tice osoblja tu verovatno ima pojedinacnih slucajeva koji zalutaju. Mislim na sezonce.
Ma nije samo sezonsko osoblje, ne mozes postaviti jednog coveka da opsluzuje ski traku kada je Zakonom definisano da postoji osoba na ulazu i osoba na izlazu, dakle dvojica. TO je direktno krsenje Zakona o javnim skijalistima, dela koji govori o bezbednosti i direktna odgovornost sefa staza koji je takvu stazu pustio u rad, a da nisu ispunjeni svi bezbednosni uslovi, po Zakonu - na stranu to sto ski traku mahom koriste ubedljivo najmladji na skijalistu i na stranu to sto sezonac kuca poruke sa strane...
Trebao bi za vikend gore.Zna li neko kakva je situacija,jel ima dovoljno snega?
Sale, jesi pogledao ski info? Imas na sajtu SS, a vala i ovde:
http://www.skijanje.rs/ski-info/
http://www.skijalistasrbije.rs/sr/temperatura#tornik
Pored toga, imas i kamere na sajtu SS:
http://www.skijalistasrbije.rs/sr/web-kamere-tornik
Zatim, mozes da pratis i ovo:
http://www.yr.no/place/Serbia/Other/Zlatibor~3186400/
Bice ti dovoljno da sam procenis stanje.
Mislim da si ovo mogao i sam da nadjes ali ajde da ti pomognem, nov si na forumu... :)
Ne razumem kako ove ljude ne mrzi da pitaju ista pitanja na svakih 5 postova, a vama koji odgovarate svaka vam cast.
hvala puno Macak,nisam znao za ovo...
pozz :dziveli:
Interesuje me da li je potrebna kupovina ski pasa za poligon za obuku, pre svega mislim na onu malu traku, posto kada sam bio na Krvavecu, za taj deo nije potreban ski pass.
Planiram da vodim dete (5 godina) koje je pocetnik.
Takodje mi nije jasan onaj deo iz cenovnika SkiPass-a:
"Deca rođena 2010. i kasnije imaju pravo na besplatno skijanje u pratnji jedne odrasle osobe", sta znači pratnja odrasle osobe - Da ja moram da kupim ski pass i da se vozim sa njim na pokretnoj traci?
Salemfk,
nekad oko Bozica ove godine sam na Torniku kupio ski pass za sina koji tog dana nije imao pune 4 godine, 2011.-o je godiste. Radnica koja prodaje karte mi je sva odusevljena cestitala kako dete od nepune 4 godine dovodim na skijanje, kako je to super, a nijednog trenutka se nije setila da mi kaze da ne moram da kupujem ski pass za njega, jer je bas mali.
Nakon toga, svi su mi rekli da nisam morao da kupujem ski pass za nega. U to sam se uverio i sam jer na pokretnoj traci pored sestoseda nema "rampa" za prolaz i citanje ski passa.