Mogli bi mi neki radni dan poci gore,a ti sa Saslonga?;)
Pogled za štampanje
Nedjelja je bio genijalan dan, staze perfektno sredene , a na cupovima dovoljno netaknutog snijega :ok:.
Danas je bio prosjecan dan na Bjelasici. Temperatura zvanicno 5 stepeni, mada sam imao utisak da je bar 8 ili 9. Staze su dosta dobro drzale na takvoj temperaturi, ali prije svega zbog iznenadjujuce malog broja ljudi iako je pocetak vikenda. Uzeo sam dnevni pass mada je i poludnevna varijanta zbog kvaliteta snijega bilo dovoljna, no ajd rekoh nisam bio odavno. Za tih 7-8 sati promijenilo se nekoliko godisnjeih doba. U jednom momentu je bilo toliko toplo da sam pomislio i jaknu skinuti. Onda je pocela da pada kisa i korpe na zicama su bile mokre tako da nije bilo prijatno sjedjeti 12 minuta do Cupova. Oko 2 popodne je na Vilinim vodama i ostalim vrhovima pocelo lijepo da bijeli. Bjelasica je cudo! Dok na ostalim planinama u okruzenju kubure sa snijegom na medjustanici Cupova ima snijega sigurno 80cm, mjerio sam onim stapom sto obiljezavaju staze. Sad vidim na prognozi da ce i narednih dana snijeziti tako da ce biti jos dana za skijaskoga megdana na Jezerinama.
Sto se tice staza, crvena jedinica sa VV je standardo poslije 12 sati razrovana i rizicna za unistenje skija. Ostale sa VV su dosta dobre, a Carev do je mozda i ponajbolji, vjerovatno sto se malo ljudi tim dijelom i vozi. Vrh Cupova je, kao sto se vidi na slici, skoro go, ali se moze lijepo spustiti i dijelom off-a koji je pored. Kljuc standardno dobar, kratko ali slatko:).
Sve u svemu nije za odusevljenje, ali nije ni lose. Snijega, makar i vlaznog, jos uvijek ima vise nego dovoljno.
Evo i par slicica.
Bilo je danas dobro... ExBaker ušao u kondiciju, jedva sam ga pratio :smoke:. Ja sam dva puta tresnuo na ključu, probao malo offpiste ali je snijeg mekan i težak...
Ma ne daj Boze da imam dvadesetak i kusur ovogodisnjih skijaskih dana!:ok:
Kad se ode na skijaliste onda treba da se skija, a ne da se zijeva po restoranima. Iskoristimo mi taj svaki euro sto damo za ski pass. DImenzije skija su 111/74/98, radijus 16,8 i ako uporedis sa tvojim atomicom...eto zasto te stizem na pravini:).
Vjerujes da i ja danas padoh i to na Jezerinama. Pricah s jednim drugom kog sretoh taman kod onog stuba na vhu i krenuh, on mi nesto prica, ja ne cujem i ...oppppp, skoro da tresnuh pravo naletjevsi na neki hupser. Iskrivio sam onaj grdni stap, tako da cu sad konacno morati da mijenjam onu grdobicu malenu.
Ha ha.. Ne znam jesi li primjetio, ja sam danas nosio ženine štapove, jer mi je moj jedan ispao sa žice na Durmitoru u šumu. Pokušao ga naći kroz preduboki snijeg, nisam uspio.
Dimenzije - širinu smo promašili za milimetar (mislili smo da je 75). Dobra je to skija.
Dvadeset sedmi dan u sezoni. Mora se nekako nagurati do 35 :)
Inače, ja sam štapove tražio u Gintash intersportu, uopšte nema veličina (samo za juniore) i u Tempu (tamo ima većih ili skroz manjih). Moraću vidjeti onaj Elan, daako nađem.
Ima ono udruženje ski manijaci. Ti bi im trebao biti guru!27 vec!?Išćeraćeš ti ako odeš u Austriju i na 40, obzirom da će mart biti hladan, a na Jezerinama se i u aprilu skija, ne zaboravi;)
A vidio sam ti one štapove, zaboravih te pitati. U svakom slučaju, lijepo ti stoje. Kupi roze sad baš te briga, probio si led sa ovim danas.:sm022::sm022:
Nemoj u Elan kumim te Bogom, kod njih je sve bar 30% skuplje.
Bolji su mi magarci...Inače, sve smo ovo trebali postovati u thread Bjelasica 2011, možda može i admin da prebaci...
Dobro si ya temu. Vidjece admin pa nek odluci.
http://www.weather2umbrella.com/sr/v...40/0/meteogram
Malo razloga za optimizam.Slijedi nekoliko pretoplih dana.
Loše. Ja bih ipak odradio subotu...
Ja necu moci subotu, mogu u nedjelju.Sta mislis da spicimo u nedjelju na Zabljak?Gore ce biti temp malo niza.Naravno aoko ces u nedjelju uopste da ides.
U subotu idu snowhuntersi u kolasin...Ao budete gore,javite se da odskijamo koji krug zajedno...:-)
Ja imam u subotu nekih private obaveza pa necu moci a rado bih odskijao par krugova...:ski:
Najvjerovatnije subota a i nedelja. Žabljaka mi je stvarno dosta ona 2 dana...nešto ne bih više. Rađe bih trknuo do Tornika ili Jahorine, ali je to varijanta ako se prespava...
Snowhuntersi, vidimo se :)
Dobro je sad sa Savinog kuka rece mi drug. Tornik vidim svi hvale ove godine, a za Jahorinu se bojim da nece skopniti. Ja sam tu za nedjelju pa se glasni, subotu nikako ne mogu, znas vec zbog djevojcica.
Mi smo sj gore ljudii.. Idete li ko odavde?? pozz
Ja sam sad iz Kolasina, bio je prelijep dan, staze u prvih sat, dva dosta dobre, posle losije.. Kljuc skoro cijeli dan odlican.. Uglavnom, fino da se izadje na planinu, a i skija dok jos moze..
Par slika od danas - offpiste na Bjelasici:
Prilog 7014
Prilog 7015
Prilog 7016
Prilog 7017
U glavnoj ulozi ExBaker :)
Zadnja padina je super, kad ima svjezeg snijega za off.. ;)
Na Bjelasici je danas, obzirom na temperaturu koja je bila u konstantnom plusu i kretala se do 10 stepeni, bilo odlično. Evo čekajući Panzera s kim sam danas prevalio dobrih desetina kilometara da napiše utiske, ja se prvi latih pera.
Naime, krenuli smo iz nekadašnjeg Titograda prije 8 i došli u trenutku kad su počeli da testno pustaju šestosjed. Pance na noge i preko onog blata s parkinga što se plaća 1€ po satu došli na žicu 5 min prije puštanja.
Da ne zaboravim jedan bitan, ali veoma zanimljiv detalj. Odoh do WC-a dok je goreimenovani gospodin galantno kupovao skipass odbivši i pomisao da bih ja to mogao priuštiti svome džepu, kad u WC-u imaš šta vidjeti!Momak izvadio češalj i sređuje frizuru!!!Kad me vidje, brzo napravu u džep! E rekoh poslije svašta li će živ čoek vidjeti!Mora da mu se neka od mnogobrojnih Albanki koje prave vikend invaziju na Kolašin vrlo dopada te uređuje frizuru iako će mu kapa i naočari pokvariti prikaz.:sm022:
No, da nastavim sa ovim što započeh. Prvih nekoliko vožnji napravismo sa VV. Staze, sve ali baš sve, dobro ispeglane i utabane i sve pohvale za momke koji voze ratrake. Jedinica ispod VV vožena 2 puta i zbog poznatog kamenja izbjegavana kasnije u širokom luku. Carev do čitavo vrijeme (poludnevni ski pass) u extra stanju. Samo na par mjesta ispod šestosjeda progledale staze,ali bukvalno zenemarljivo i skoro da nije vrijedno pomena. Već poslije drugog spuštanja u sunčanijim dijelovima staze osjećalo se kako tvrdoća popušta a mi se uputismo onda na Ćupove. Gore već malo drugačije i vjetar doprinosi da temperatura bude bar 3,4 stepena niža nego što jes i kvalitet snijega je znatno bolji. Onaj uobičajeni put kojim se spušta sa Ćupova odavno je ćelav, ali se, gledajući svrha, lijevim off-om može fino spuštiti. Na Ključu u tom periodu ne bi do par ljudi. Napravismo par sustanja, staze u osojnoj strani, tvrde, dobre,milina.Onda jedan spust u cugu do početka dvosjeda, pa opet nazad na vrh Ćupova i ajd da probamo onaj crni off sa vrha. Meni baš i nije nešto išlo obzirom da je mnogo džombi i još uvijek snijeg nije bio smekšao,a moje skije 175cm.Panzer se prvi spustio i očekivao da većinu staze sklizam na zadnjici, a li sam se snašao.:sm004:
Onda opet par spustova sa Ključa do dna, pa nekolika šestosjeda i onaj dio crne staze ispod VV. Tu je danas bilo sasvim Ok i kao što se vidi na slici skije su svašta trpjele.;)Zanimljivo je da i ostatak staze sasvim dobro drži i odvozili smo ga svaki put u cugu komentarišući da ne popušta.Probasmo onda i krajnje lijevo spuštanje sa Ćupova prema početku žice sa Ključa. Tu je ipak snijeg bio dosta jugov tako da se ostatak vozio sa vrlo malo off-a.Sve u svemu jedan sasvim,sasvim dobar skijaški dan, sa jakim tempom i ,još jednom ponavljam, odličnim stazama. Snijega, po nekoj slobodnoj procjeni, ima oko 30cm pri dnu i oko pola metra pri vrhu. Na Ćupovima i Ključu sigurno i preko 60cm. Ako ne bude kiše nardnih dana, a temperature ne budu u većem plusu od ovog današnjeg, na Bjelasici će se još moći sasvim dobro skijati.
Parking danas nije bio sasvim pun ali ono što se veli, solidno popunjen i blatnjav do bola, naravno.
Po završenom skijanju, sjedosmo i u fast food, te objedovasmo malo roštilja. Cijene solidne, 2 i po eura 5 ćevapa.Ooops!Ja ipak malo više objedovah-ja 10 ćevapa a Panzer se zadovolji sa hamburgerom. Škrbavi roštiljdžija bar na salvetama ne štedi.:kez:
Onda lagano nazad u Pg. Ne znam tačno koliko km staze reče Panzer da smo prešli danas ali smo sa snijega od preko pola metra došli za sat i petnaestak minuta na temperaturu 18 stepeni. Mora se priznati da je to ipak privilegija.
Evo i par sličica sa mobilnog. Kvalitet nije neki, nokia E serije broj 72.
I nastavak foto edicije...
Preduhitri me ti Panzeru dok ja pisah pismeni zadatak:ok:
Znao sam ja da ćeš ti onako naširoko... :). Dobro, čoek se češlja, neće da stavi kapu samo onako.
Kad smo kod kapa, evo jednog muzejskog primjerka :smoke:
Prilog 7026
Sumnjam da ove mlađe generacije uopšte i znaju za taj nekad čuveni brend s prostora exYu.;)Stvarno sam je iz naftalina izvukao.Ima joj sigurno oko 20 godina.
Na zvanicnom sajtu evo vec nekoliko dana kamere ne rade. Ista stvar kao prosle godine.
A prognoza losa za naredne dane...
http://vreme.yubc.net/prognoza3dana....dz=42&idf=6151
Prognoza je ocajna.. Mart prodje bez i jednog zahladjenja i trpanja snijegom, bas uzas..
Ipak cemo uhvatiti jos koji vikend na Bjelasici ;) .. Od petka najavljuju zahladjenje, tako da ce staze sigurno bolje drzati.. Takodje, i nesto snijeznih padavina je najavljeno.. Mislim da ce u subotu biti solidno skijanje gore, ja idem, pa vam javljam..
Sad sam sa Jezerina.. Temperatura je pala, pa su staze ocvrsnule i duze drzale, ali bilo je rupa i neravnina.. Cijeli dan je bilo oblacno i povremeno je provijavao snijeg.. Izaslo se na planinu, skijalo dosta, sve u svemu ok ski dan za ovo doba godine.. Okacicu par slika kasnije..
E, da ne zaboravim jednu bitnu stavku.. Radio je samo sestosjed, sto je bas uzasno, bar za mene. :dontknow: Izgleda ni sjutra nece raditi dvosjed.. Kazu nedostatak snijega na samom vrhu..
Ja idem jos ovu subotu i mislim da bi to bilo to za ovu sezonu..
Ipak nismo otisli danas, mozda sjutra.. Ali ja mislim da je ovo kraj za ovu sezonu.. P.s. Snizilu cijenu ski passa za djake i studente od danas za 30% .. Kako su dobri :D
E vidi ti ovo...
Prilog 7151
hm....
Da se nisu malo zaznuli sa datumom?
Mislim,ako je ovako,onda EXTRA :)
Jel moguce ovo? :)
da se ukljucim i ja. Da li je moguce ovo?
Jeste, sinoć je temperatura preko 1500 m bila oko 0 i ispod, tako da je gore umjesto kiše do ujutro napadao snijeg. Nažalost, tokom dana je opet bilo tri do pet stepeni i malo kiše.
Pitanje je da li će do vikenda biti kiše, ako ne onda će se u subotu vjerovatno moći skijati. Na donjoj granici, ali obično onaj dio na Ključu bude još bolji nego što kamere na Vilinim vodama pokazaju. Vidjećemo...
Izgleda da nece biti kise narednih dana, samo ce temperature malo porasti, ali mislim da bi moglo kako tako da se skija jos ovaj vikend.. Ja mozda odem..
Evo jedne reportaze Ceha i par slicica iz Kolasina.. http://mountainski.cz/178/lyzovani-s...na-v-roce-2011
Jos jedna reportaza,ali iz drugog ugla;)
Nadam se da nije toliko off da bi je administracija uklonila.
http://www.monitor.co.me/index.php?o...65&Itemid=2917
Cika Cane Subotic nas je drao ove godine.