Bio sam na Jahorini proteklog vikenda i prisustvovao na WORK SHOPu – JAHORINA 2010
Mali broj turistickih agencija je uzeo ucesce na ovoj Berzi. Da li zbog loseg vremena (svo vreme padala kisa uz gustu maglu) ili zbog toga sto su jos u poslu oko letovanja, na berzi se pojavili predstavnici tek nekoliko agencija iz Beograda, Novog Sada i Banja Luke. Jahorinski hoteli su, uz tradicionalnu gostoprimivost, predstavili svoju turisticku ponudu, a vecina ih je i objavilo cene smestaja za zimu 2011. Da podsetim, Olimpijski centar je cene za hotel Bistrica kao i cene ski-passa objavio jos pocetkom Avgusta. Dostupne cene mozete naci i na ovom sajtu...
Ono sto je za sve interesantno je vestacko zasnezavanje. Otvarajuci ovu manifestaviju, direktor OC Jahorina Branko Koroman je rekao da jos uvek postoje sanse da se za ovu sezonu uradi sistem zasnezavanja na stazi Praca, ali da ce za sledecu 2012. sistem sigurno biti spreman.
Nezvanicno sam saznao da su pare spremne i za to namenski odvojene. Takodje i izabrani dobavljac sistema i izvodjac radova je spreman da odmah udje u posao. Medjutim, cekaju jos neke dozvole i papiri za pocetak radova koje treba da izda pre svega lokalna vlast na Palama. Ne zele da se ponovi situacijaod prosle zime kada su sestosedi bili spremni, ali su dugo cekali dozvolu za pocetak rada. Dakle, bez svih potrebnih papira, ne zele da se udje u posao. Obzirom da su u celoj BiH kao i RS pocetkom Oktobra meseca izbori... Pa dok se valst konstituise... Plasim ce da ce procedura dobijanja svih papira potrajati...
Saznao sam da su jedan dan imali i akciju ciscenja staza... sta su mogli da urade za jedan dan neznam?? Ali ono malo sto se kroz maglu moglo videti je da orostor oko polaznih stanica sestoseda i dalje stoji ne uraedjen. Blato, trava nije posejana, teren nije poravnat, ima i ostataka sa jos proslogodisnjeg gradilista. Pogledajte na slikama kako sve izgleda.
Prvi put sam na Jahorini od kako su sestosedi postsvljeni. Ono sto sam uocio kod zicare Ogorjelica I je jako mali prostor za prilaz - ulaz skijasa u zicaru. Deluje mi da bi sve bilo mnogo bolje da je ulazna stanica ove zicare pomerena bar 20-30m napred. I na ovoj slici se vidi (i pored magle), taj prilaz i sa leve i sa desne strane zicare deluje da je jako uzak, ravan, dug. Za kapacitet zicare od 3000 skijasa na sat, a ide se na to da se on jos poveca, znaci da u minuti tuda treba da prodje 50 skijasa. Neznam kako to uzgleda u realnim uslovima pod snegom, pa molim da neko o ovome iznese svoja iskustva.