Zato i napisasmo da je za vikend skijanja najbolji 10 u sezoni. Ovi veci su sasvim pristojni.
Pogled za štampanje
Zato i napisasmo da je za vikend skijanja najbolji 10 u sezoni. Ovi veci su sasvim pristojni.
Za jednodnevni i dvodnevni jesu malo preterali, mogli su makar 25e da ga stave.
A šestodnevni i sedmodnevni jesu OK.
Iznenadio sam se kad sam video koliko je u Americi skup, jednodnevni oko 100$ za skijališta malo veća od Kopa i to još na više dana minimalno smanjuju cenu, tipa ako je 100$ jedan dan, onda je 7 dana 650$.
@Ivan: cene ski passa se ne formiraju na osnovu kilometara staza, veći deo cene su fiksni troškovi.
Da ne bi ulazili u standardne rasprave poređenja baba i žaba, ova tema sa cenama ski passa je bila barem 10 puta na ovom forumu i zaključak je ako ćemo pošteno uvek isti :).
Uzmimo ski centre slične veličine u Evropi, npr. u Austriji ili Sloveniji, ili eto taj Bansko (koji ima katastrofa visoke cene ako se poredi odnos cena/dužina staza, u BG ih vadi samo cena smeštaja). Kopaonik je sigurno jeftiniji u odnosu na svaki centar u AT/SLO iste veličine.
Npr. u Austriji nećeš naći nijedan ski centar (pa makar bio i 3x manji od Kopaonika) a da mu je 6dnevni ski pass 100EUR.
Sa druge strane (vezano za odnos cena/dužina staza) obično se cena 6dnevnog ski passa "napoje" kreće od 180-240EUR a odnos dužina staza je od 20-600km staza, dakle odnos dužine staza 30x a cena ski passa veća 30-40%.
Nije tačno da je Kopaonički dnevni skuplji od Francuskih ski centara (kao što ne verujem da će te lako naći ski centar sa 50km staza za 30eur/dnevni) ali je svakako 30eur dnevni Kopaonikčki (kao što sam već rekao) preteran - iako ako ga poredimo sa stranim uopšte nije skup.
Generalno do sada je na Kopaoniku glavni problem sa cenama bio sezonski koji je bezobrazno skup. Sada je i dnevni problematičan, ali lakše se zaobilazi taj problem ;).
Evo da ne pričam napamet, sada sam pogledao npr. cenu ski passa za Gerlitzen koji ima 60km staza, znači uporediv što se tiče dužine staza i ski pass dnevni je €39.50 dok je šestodnevni €189.50.
Dok tamo neki nikad-čuo ski centar Gitschtal - Weißbriach od 3km staza (i tri tanjira) ima cenu dnevnog ski passa od €26.-.
@ wlad,
slazem se da bi realna cena bila 2000 din. za dnevni i takodje se slazem da je 7 dnevni ok cena za skijase, a za pocetnike treba da daju 1 zicu npr. krst i da tu bude ski pas bar 70% jeftiniji.
Taj pocetnik za sezonu dve nauci i postaje skijas i eto vece mase za obrt.
A mogu i da ih pohvalim da su malo napredovali po pitanju pripreme staza jer sam primetio ispod utabanog snega ledenu podlogu.
Poz
Onaj magic carpet što imaju na Kopu, to je bruka što tu čekiraju ski pass, potpuna je nebuloza da za to traže ski pass... Treba samo da ograde mrežom (kao što i jeste) da se ne sudaraju početnici sa ovim što okolo prolaze..
Možda da odu u neki centar "napolje" i vide ;), mislim da im je mnogo jednostavnije da ne komplikuju sa drugačijim ski passom za početnike da prosto stave da se na tom dečijem ski carpetu ne čekira ski pass i na npr. malom jezeru ili mašincu, pa da deca iz mašinca nauče da skijaju za dž ;).
A ako žele da zarade na deci-skijašima onda treba da izmene politiku bezplatnog ski passa, kod nas ako dete ima 5 godina skija besplatno ali ne dobija ski pass - nego se "provlači" sa roditeljem i onda se to zloupotrebljava pa prolaze i deca od 8 godina tako ("prave" se da imaju 5). Umesto da rade kao u svakom normalnom ski centrom da se i za besplatni ski pass dobija ski-data ski pass (i plati neki simboličan trošak, 3 eura) i prolazi tako, onda ne bi mogli da se provlače kroz noge i sa 10 godina ;).
Troškovi su vrlo slični, cene žica, tabača, opreme, topova, goriva, struje i sl. su iste...
Ne znam da li tako svi centri, ali tamo dobar deo jedva preživljava iako se u kasama slivaju astronomske cene (čini mi se da restorani najbolje posluju :D). Konkretno su pričali da npr. Nassfeld radi odlično ali da kompanija akcionarima još nijednom nije isplatila dividende. Velika lova ali i ogromni troškovi...
Ali se zato od restorana/smeštaja može lepo živeti :), pa TO i pomaže žičničare :)
Мало ми глупо да ми први пост није везан директно за скијање, али ме је заголицала тема. Мислим и да ово треба да има посебну тему типа, цене ски паса и квалитет , пошто је овде тема Коп али нема везе. Не слажем се са wlad-ом да је износ трошкова сличан. Основна средства ( жице, табачи, опрема, ... ) су вероватно исте набавне вредности, ако не и мање у иностранству, имајући у виду да је већина ствари набављена на кредит, чија је цена сигурно вишеструко скупља за СС од европских предузећа која се тиме баве, али... Струја никако није иста, пошто је струја тамо скупља 5 и више пута, цена рада је тамо опет вишеструко скупља ( истаћи ћу кратак пример, друг је у америци купио комби за 600$ возили се возили, ауто се покварио, поправка 1000$). Тако да само одржавање машина је овде јефтиније ( делови су исте вредности), и тако даље и тако даље, да не давим. Скијање је скуп спорт и сезонски ски пас у сваком случају није толико скуп, али да су тршкови у Француској, Италији, Швајцарској, Аустрији и Србији исти е то већ није. поз