-
Postoji jednostavno resenje za taj problem - najobicniji ski autobusi u vlasnistvu hotela koji bi saobracali na relaciji hotel-konjarnik bar dva,tri puta dnevno i resena stvar. Steta sto su hotelijeri frankenstajnera "zaboravili" da je babin zub itekako imao goste-skijase iz inostranstva i pre nego je nastalo jabucko ravniste sa svim svojim instalacijama. Na ovaj nacin imamo paradoks da se na jedinstvenom skijalistu na neki nacin stvaraju dva: "staro" i novo...
da obrazlozim:
1. skijas ima interes da dodje na skijaliste iako svi ski putevi nisu u funkciji i/ili cetvorosed babin-zub nije u f-ji za izvlacenje na ski puteve
2. Kompletno skijaliste u funkciji
3. Hotel ima finansijski interes jer povecava broj zainteresovanih turista plus direktna zarada autobuskim prevozom
4. Problem angazovanja autobusa leti se moze resiti alternativnim izletima u ponudi ili prostim iznajmljivanjem autobusa
5. Staza suncana dolina se moze efikasnije zastititi od vetra podizanjem visine ograde sa leve strane staze - pored sidra
6. Staza Konjarnik se moze uciniti mnogo atraktivnijom sa nekim novim objektom u podnozju, recimo u vlasnistvu hotela, sa eventualnim manjim smestajnim kapacitetima - tipa pl.dom
7. Staza Konjarnik B se MORA dovesti u mogucnost za koriscenje za off-piste (da se ne uredjuje masinama) sto je preduslov daleko vecem broju freeride skijasa i bordera u centru, a samim tim povecanje broja turista za znacajan procenat.
Atrakcijom veceg broja skijasa na zdrav nacin, apsolutno se popravlja stanje kako u hotelu, tako i u privatnom sektoru.
Sta vise, nije lose razmisliti o produzenju trase gondole ka vrhu cetvoroseda babin zub cime se eliminise potreba za baby ski liftom rudine, zatim instalacija bar jednog objekta tipa "kafic" u podnozju ili vrhu staze babin zub...
-
mislim da sam vec pisao o losoj koncepciji SP. ustavri, zavisi ko gleda. ocigledno da je kondola napravljena samo za goste hotela. cudi me da to sada nisu uveli popust na skipass za goste hotela. ovo dokazuje da kod pocetka condole ne postoji normalni parking. po meni je pocetak condole trebao da bude kod velikog parking malo dalje od hotela.
sto se tice privatnog smestaja u selu crni vrh, mobilni nemaju prijem, samim tim ni mobilni net. toliko o tome kako se teritorija (jer mi nismo drzava) brine o razvoju tog podrucja.
da ne pricam o pomenutom autobusu, koji bi mogao da vozi od sela preko konjarnika do hotela.
I da se na kraju zahvalim skijalistima srbije na bespaltnom skipass-u za decu, ali smo do 5 god. tu su se bas pokazali, kako su mi deca bitna, jer mogu i na njima da zaradjuju. Gospodo, koliki je procenat dece koja skijaju do svoje 5 godine?
bolje sada da prekinem....
-
O tome sam htwo kada se vratim...obojica ste itekako u pravu, a to isto govore i zaposleni ali izgleda da neki majmun odlucuje ili sto bi ovde rekli marmun. A parking... e i ja cu sada da prekinem, teraju me zena i deca, gotovo je sa skijanjem za danas...
-
@Roman, cudnovata je ovo zemlja. Naime, sudeci po nekim bajatim info kojim raspolazem, ovde mora da se brzo dela - imas projekat, trazis sredstva i kad dobijes - bukvalno istog sekunda juris da to ostvaris ili bar deo, delic, zrnce tog projekta, sta god - jer ako iole oklevas, cao-zdravo, ode lova na drugu stranu i za projekat imas duplo golo.. Mislim da je to kljuc onakvog Jabuckog ravnista i ovakvog razvoja SP do sada. Naime, plan je jedno, realizacija sasvim, sasvim drugo, da ne kazem improvizacija. Ne pravdam nikog, ovakav nacin postupanja je potpuno iscasen i pogresan ali je izgleda, na zalost, jedini moguc u ovoj nasoj zemlji na brdovitom balkanu.. :sm008:
Drugim recima, lov u mutnom je jedini moguc, pa treba imati neki plan, ljude na pravim mestima, pa kad se ukaze prilika peglaj i prilagodjavaj centar kako znas i umes - i to je jedini nacin, stihijski...Ne volim sto cu ovo da kazem ali na zalost, moramo biti zadovoljni sa onim sto trenutno imamo jer prosto, drugo nemamo, a ko zna kad cemo opet imati prilike da dobijemo nesto novo - mozda kad se pojavi neki novi/stari ministar koji voli skijanje...? :confused:
-
Problem SP je što su nadležni (pogrešno) verovali da će investitori da se otimaju da grade hotele oko gondole. Država je napravila hotel kojim nije umela da upravlja i preuzeo ga je Falkenštajner.
Nedostaju dve-tri ozbiljne smeštajne jedinice i puno infrastrukture da bi SP ličila na nešto osim ski centra u pokušaju.
Prilazni put, ako se i može nazvati putem je katastrofa. Ski putevi nikakvi. Zašto bi hotel trošio novac za ski bus kad nema konkurenciju niti problem sa popunom kapaciteta.
Vodio sam u decembru neke klijente iz Madjarske i Slovačke u Falkenštajner, bili su šokirani putem do tamo, a još više činjenicom da je neko izgradio preskupi hotel bez prethodno rešenog minimuma infrastrukture.
SP nema ni jedan argument za odlazak na skijanje, skupo, malo km u stazama i žicama, osim za stanovništvo iz okoline. Realno, Kopaonik i Borovec/Bansko. u krugu od 200 km što je danas ništa će uništiti SP. Osim ako neko ne uloži ozbiljan novac u tu priču.
-
Ne slazem se u potpunosti,mislim da hotel ipak ima problema sa popunom kapaciteta, a za skijase recimo iz Bugarske to je vise nego atraktivna lokacija jos iz perioda dve staze i epsovog hotela/pl.doma, a kamoli danas.
Stara planina nikad nece imati problem sa skijasima, medjutim neke stvari su traljavo, a neke uopste nisu napravljene ali sta je, tu je. Na nama ili na nekima od nas (ili vas?) je da to pokusamo da promenimo.
Sto se konstatacije da je "skupo" skijanje na Staroj Planini, tu se apsolutno ne slazemo. Sam pogled na cenovnik, kako skipass-a, tako i smestaja to demantuje u potpunosti.
Sam broj skijasa u odnosu na smestajne kapacitete i kapacitete skijalista, a uzimajuci u obzir stanje i broj otvorenih staza kako na SP, tako i na Kopu za Sretenje recimo, opet demantuje takav stav.
Kopaonik, pa i Tornik jesu konkurenti ali ne u tom smislu da mogu da znacajno ugroze broj skijasa ili gostiju-skijasa na SP, sto u hotelskom, sto u privatnom smestaju - na to pre svega utice nabildovana cena ponude na Kopu, npr.
-
nisam mislio da hotel treba da organizuje bus. to treba da urade skijalista srbije. manje guzve kod pocetnih stanica, vise skijasa, vise prodatih karata. secam se jedne zime, pre jedno 5 god kada su na kopu bili vise nego upola gosti od moguceg. bio je mart i niko nije hteo da spusti cene, ovi sto prodaju karte i ovi sto izdaju smestaj. ako bi jedan spustio cenu, ovaj drugi bi zaradio. onda su se narednih godina malo opametili pa su i jedni i drugi spustili cene u martu i bio je pun kop...
-
kada se krecete prema hotelu, prolazite kroz nedodjiju, a onda odjednom sirok put, trotoar, klupe, osvetljenje, korpe za djubre... ne kazem da to tako ne treba, naprotim to je ono pravo, ali su pre toga mogli da prosire put na par mesta gde im smetaju stare trosne kuce i jedva da ima jedna sirina trake
-
Trazi se velika lova za sklanjanje tih kuca, a drzava nece da plati toliku lovu...
-
@mickeu
Mislim da ce pre hotel da organizuje prevoz jer je njima vise u interesu da pokriju celo skijaliste jer na taj nacin privlace goste koji se realno brinu kako da se vrate u hotel ako crkne sidro ili 4sed konjarnik. Sa druge strane SS je opterecen odrzavanjem staza i instalacija i ne isplati se angazovanje prevoznika, a i kapital je na strani hotelijera. Uz neki manji objekat na konjarniku to bi bio pravi potez. Da ne pominjem ski servis, boot fitting, itd...